Povijesna ulaganja

Ačkar podnio izvješće o radu: Nikada se nije se toliko radilo i rješavalo problematiku koja se godinama nagomilavala

U nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika te prihvaćen izvještaj o izvršenju proračuna za 2023. godinu
WhatsApp Slika 2024-05-28 u 12.04.42_71d25005

Gradsko vijeće na današnjoj, 16. sjednici, primilo je na znanje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca 2023. godine.

– Mnogo je napravljeno u drugoj polovici 2023. godine. Nikada u povijesti Velike Gorice nije se toliko gradilo, radilo i rješavalo problematiku koja se godinama nagomilavala. Sada smo ponudili adekvatan odgovor na nju, rekao je Ačkar.

Ačkar je za predmetno razdoblje, među ostalim, izdvojio kako Grad nije mijenjao poreznu politiku nauštrb građana, a manjak prihoda nadoknadit će kroz povećanu gospodarsku aktivnost te povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova.

Suradnja Vlade RH i Grada Velika Gorica rezultirala je brojnim projektima – potpisan je ugovor o dodjeli sredstava za gradnju Centra za starije osobe, završen je Interpretacijski centar Muzeja Turopolja i novi Poduzetnički inkubator te su stvoreni svi preduvjeti za realizaciju nogometnog kampa i nacionalnog stadiona.

U tih šest mjeseci započela je energetska transformacija grada, a za zelene projekte povučeno je više od 300 tisuća eura. Grad je nastavio ulagati znatna sredstva u predškolski odgoj i školstvo, radi se na osiguravanju dodatnih vrtićkih kapaciteta, a od jeseni će roditelji biti oslobođeni plaćanja vrtića, naveo je gradonačelnik.

Porezni prihodi veći za 10 milijuna eura

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Velika Gorica za 2023. godinu.

Kako je izvijestila pročelnica Službe za financije Žaneta Štefančić, lani su ostvareni prihodi u visini 88.236.889 eura (88,6 % godišnjeg plana) te rashodi u visini od 88.609.295 eura (93,6 % godišnjeg plana).

– Proračunsku godinu završili smo s manjkom u visini 372.406 eura, što s prijenosom iz prethodnih godina čini ukupan manjak od 7.012.008 eura.

Štefančić nadodaje da su porezni prihodi, koji su veći za 10 milijuna eura (31,8 %) nego 2022. godine, rezultat rasta broja zaposlenik i rasta plaća. Naime, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, najviše su rasle plaće zaposlenih u zračnom prijevozu čije je glavno sjedište na goričkom području, dok FINA navodi kako Velika Gorica bilježi rast zaposlenih kao posljedicu izgradnje novih poslovnih objekata te doseljavanja stanovništva.

Novost u ovom dokumentu je izvještaj o korištenju sredstava EU iz kojeg se iščitava da je od 2020. do 2023. godine ukupno ugovoreno 24,7 milijuna eura, a od toga je do kraja 2023. godine uplaćeno 11 milijuna eura.

– Što se tiče prihoda iz EU fondova, u 2023. godini ostvarili smo ukupno 9 milijuna i 819 tisuća eura, što je značajno u odnosu na ukupno prikupljena sredstva od 2020. do 2023. godine. U ovom trenutku možemo biti zadovoljni, zaključila je Štefančić.

Naposljetku, izvještaj o izvršenju proračuna podržalo je 14 vijećnika, njih 4 bilo je protiv.

Politika
Velika Gorica