Treba li ispirati konzervirani grah prije korištenja?

Neki recepti često navode da konzervirani grah ili grašak treba isprati i ocijediti prije upotrebe, ali je li to zaista potrebno? Prema portalu AllRecipes, odgovori na ovo zanimljivo pitanje su različiti. Registrirana dijetetičarka Sara Haas kaže da to čini instinktivno.
Kada pripremate jelo s konzerviranim grahom ili graškom, vjerojatno ste primijetili da mnogi recepti preporučuju da ih prvo isperete i ocijedite. No, je li to zaista nužno? Odgovor nije tako jednostavan jer sve ovisi o zdravstvenim, kulinarskim i osobnim preferencijama – kako objašnjavaju nutricionisti i kuhari za AllRecipes.
– Možda to ima veze s tim što sam godinama, dok sam radila kao dijetetičarka, savjetovala ljudima da to rade. Moj stav je bio, i uglavnom i dalje jest, da konzervirani grah sadrži visoku količinu natrija, rekla je.
Ako ste relativno zdravi, sasvim je u redu uživati u konzerviranom grahu bez ispiranja. Našem je tijelu natrij potreban za normalno funkcioniranje – problem nastaje tek kada ga unosimo u prevelikim količinama, prenosi N1.
Grah sadrži natrij i kalij
Nutricionistica Monika Reinagel dodaje da, osim natrija, grah sadrži i kalij – važan elektrolit za zdravlje srca – koji može ublažiti negativne učinke natrija na krvni tlak. Ako ipak ne želite ispirati grah, razmislite barem o tome da ga ocijedite – čak i to može smanjiti količinu unesenog natrija za otprilike trećinu.
Dijetetičarka Sara Haas osvrnula se na ovu temu i iz kulinarskog kuta.
– Znam da sol ima ključnu ulogu u naglašavanju okusa hrane. Na kulinarskoj akademiji naučila sam kako i kada dodavati sol, ali to može biti teško ako je grah iz konzerve već jako slan. Zato uvijek savjetujem da se prvo ocijedi i ispere, kako biste imali veću kontrolu nad začinima“ž, objasnila je.
Zabrinjava i tekućina u konzervi
Osim soli, zabrinjava i tekućina u konzervi. Naime, grah se pakira u otopinu vode, soli i škroba. Ta tekućina može ostaviti ljepljiv, sjajan sloj na grahu, što ne utječe samo na teksturu u ustima, već i na njegovu sposobnost da se poveže s ostalim sastojcima i upije njihove okuse.
Iako mišljenja dijetetičara variraju, kuharica i nutricionistica Abby Gelman kaže da grah gotovo uvijek ispere i ocijedi. U suprotnom, jelu se može dodati nepotrebna gustoća, višak tekućine ili neželjen okus – što ne odgovara svakom receptu.
S druge strane, dijetetičarka Dana Angelo White kaže da sve ovisi o tome što priprema.
– Za salate, burrito ili tjestenine uvijek isperem grah. Opran i ocijeđen grah lakše se miješa s drugim sastojcima, a smanjuje se i količina natrija. S druge strane, u humusu, juhi ili chiliju ta škrobna i aromatična tekućina može biti korisna, navela je.
Slično mišljenje dijeli i dijetetičarka Frances Largeman-Roth. Ako odlučite ne ispirati grah ili grašak, važno je samo imati na umu da su već posoljeni.