Svi ovo imaju kod kuće, a nisu svjesni opasnosti koju predstavlja

BPA se koristi od 1960-ih godina u proizvodnji određenih vrsta plastike i smola. Može se pronaći u svakodnevnim predmetima poput plastičnih boca, spremnika za hranu i čak u unutrašnjim slojevima metalnih konzervi. Iako se zna da BPA može prodrijeti u hranu iz ambalaže, mnogi i dalje nisu svjesni mogućih negativnih posljedica po zdravlje.

Foto: Pixabay/Ilustracija
Posebno su ranjive trudnice i djeca
Premda američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da su male količine BPA sigurne, sve veći broj neovisnih istraživanja povezuje ovu tvar s nizom zdravstvenih tegoba – od poremećaja hormona, problema s plodnošću, pa sve do karcinoma dojke i prostate te dijabetesa. Posebno su ranjive trudnice i djeca, jer BPA može utjecati na razvoj organizma u ranim fazama života.
Zbog potencijalnih rizika, neke zemlje poput Kanade već su zabranile korištenje BPA u bočicama za dojenčad, no on je i dalje prisutan u brojnim drugim svakodnevnim proizvodima. Iako se ne može uvijek potpuno izbjeći, postoje načini da se izloženost BPA znatno smanji.
Praktičnost plastičnih posuda ne mora biti kompromis za zdravlje
Stručnjaci preporučuju korištenje staklenih, neplastičnih ili posuda označenih kao “BPA free”. Također, savjetuje se izbjegavanje prehrambenih proizvoda iz konzervi s nepoznatim ili sumnjivim unutarnjim premazima, jer mogu sadržavati tragove BPA.
Iako količine kojima smo izloženi mogu biti male, kumulativni učinak kroz dulji vremenski period može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, osobito za osjetljive skupine. Zbog toga je izuzetno važno pravovremeno informiranje i svjesno biranje sigurnijih proizvoda, kako bismo smanjili nepotrebnu izloženost.
U konačnici, praktičnost plastičnih posuda ne mora biti kompromis za zdravlje. Pažljivim odabirom materijala koje svakodnevno koristimo, štitimo ne samo sebe, već i svoju obitelj – a to je vrijednost koja nema cijenu.