Zašto mlijeko ne treba držati u vratima hladnjaka?
![hladnjak](https://01portal.hr/wp-content/uploads/2024/09/bottles-1868175_1280.jpg)
Pogrešno skladištenje hrane, čak i na hladnoći u hladnjaku, može dovesti do toga da se ranije pokvari. Ali Scott Evans, stručnjak za skladištenje u Pink Storageu, podijelio je neke od najboljih trikova za hladnjake za produljenje vijeka trajanja hrane i zaštitu vašeg novčanika. Suprotno uvriježenom mišljenju, on kaže da biste trebali dobro razmisliti o stavljanju mlijeka u vrata hladnjaka – iako je to uobičajeno mjesto.
Vrata hladnjaka su jedno od najtoplijih mjesta i nisu dobro mjesto za kvarljive namirnice poput mlijeka ili sokova. Umjesto toga, savjetuje da su kečap, majoneza, flaširana voda i bezalkoholna pića prikladniji za ovo područje zbog svoje otpornosti na fluktuirajuće temperature.
– Vrata hladnjaka čine se savršenim mjestom za držanje jaja, mlijeka i sokova jer često imaju pretince za njih, ali budući da su vrata hladnjaka najtoplija po temperaturi, brže će se pokvariti, Scott je objasnio.
Umjesto da spremite svježe sokove ili mlijeko u vrata, bolje bi bilo da tamo stavite stvari poput maslaca, preljeva za salatu, džemova i gaziranih pića, prenosi N1.
Najhladniji dio hladnjaka
Mlijeko koje se drži u vratima hladnjaka može trajati između četiri do pet dana, ali ako se čuva na donjoj polici sa stražnje strane, može trajati i do tjedan dana. To je zbog toga što je najhladniji dio hladnjaka stražnji dio donje police, što ga čini idealnim mjestom za skladištenje mlijeka.
– Kada stavljate hranu u hladnjak, pokušajte ne stavljati ništa previsoko straga jer bi moglo blokirati otvore hladnjaka, savjetuje Scott.
Također je upozorio na prepunjavanje hladnjaka.
– Također ne želite prepuniti hladnjak jer ćete tako zaustaviti cirkulaciju zraka i uzrokovati brže kvarenje hrane, rekao je.
Čuvanje maslaca na dnu hladnjaka možda se čini neobičnim izborom, no prema riječima stručnjaka, tako mu se može značajno produžiti vijek trajanja.
– Ako želite da vam maslac bude na sobnoj temperaturi, tada odrežite dio i ostavite ga u posudi za maslac u ormaru, a ostatak stavite u hladnjak da malo duže traje, također je predložio Scott.