Otkrivaju nutricionisti

Ove vrste povrća bolje su za zamrzavanje od drugih

Neke smrznute vrste povrća sadrže i više razine hranjivih tvari od svježih varijanti
salad-plate-844144_1280

Prehrana treba biti bogata povrćem kako bismo unosili potrebne vitamine i minerale koji su nužni za održavanje zdravlja. Nutricionisti su naveli koje smrznute vrste povrća sadrže i više razine hranjivih tvari od svježih varijanti.

Nutricionistica Cassandra Burke pojašnjava da se povrće zamrzava na vrhuncu zrelosti pa se tako najbolje zadržavaju vitamini i minerali, a istovremeno se procesom zamrzavanja zaustavlja razgradnja hranjivih tvari.

Koje vrste povrća su bolje smrznute?

Burke također napominje da smrznuto povrće ima puno duži rok trajanja, što znači da se neće pokvariti tako brzo kao svježe povrće. Peter Brukner, nutricionist i stručnjak za sportsku medicinu, ističe da su neke vrste povrća zapravo bolje za zamrzavanje od drugih.

Brokula

Brokula je bogata vitaminima C i K, kao i vlaknima, kaže dr. Brukner. Smrznuta brokula je dosta hrskava i zadržava svoju žarko zelenu boju pa je idealna opcija kao prilog, piše Real Simple.

Špinat

Smrznuti špinat pun je željeza i mnoštva vitamina. Bilo da se koristi u smoothiejima, juhama ili tjestenini, smrznuti špinat dat će dodatne hranjive tvari vašem obroku.

Grašak

Ova mahunarka slatkog okusa izvrstan je izvor proteina. Čak i kad je zamrznut, grašak se brzo skuha te je stoga vrlo jednostavan za pripremu.

Paprike

Brukner ističe da su paprike izuzetno bogate vitaminima A i C, a budući zamrzavanje ne utječe na njihovu hrskavu teksturu, možete ih dodati i u salate ili ih pržiti.

Cvjetača

Cvjetača je izvrstan izvor vlakana. Ovo se povrće može koristiti i kao zamjena za rižu s niskim udjelom ugljikohidrata, kaže dr. Brukner.

Miješano povrće

U mnogim trgovinama možete pronaći pakiranja miješanog smrznutog povrća, što je jednostavan način da obogatite svoju prehranu hranjivim tvarima, prenosi N1.

– Tražite šarene mješavine kako biste dobili širi raspon vitamina, savjetuje dr. Brukner.

Hrvatska
Zanimljivosti