ZAHTJEVNI PROJEKTI

U Zagrebu se obnavlja niz sportskih objekata

Obnova Doma sportova, rekonstrukcija nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj i gradnja bazena u Španskom i Dubravi, ali i uređenje niz drugih sportskih objekata projekti su koje trenutno odrađuje Grad Zagreb.
Obišli smo radove na legendarnoj zagrebačkoj dvorani vrijedne 30 milijuna eura Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Stanje sportskih objekata je raznoliko, dio njih je u lošem stanju, zgrade se nisu održavale, a većina ih je stara, građena 80-tih. Obnova Doma sportova predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za hrvatski sport. Krovna konstrukcija Ledene dvorane pomaknula se u potresu i sada zahtijeva potpunu zamjenu.

Zahtjevni projekti

Radi se i na pokrovu Dvorana 3 i 4, predviđeni su radovi građevinske rekonstrukcije Dvorane 2, te na kraju i energetska obnova, najavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove Štefica Mihalic:

– Tamo ćemo imati nekoliko višetonskih dizalica, tako da je to vrlo zahtjevan projekt. Taj cijeli zahvat će trajati 18 mjeseci, vjerujemo da bismo u siječnju 2026. mogli ući u Dvoranu 1. Ono što sada imamo u prvoj fazi ugovoreno je 29 milijuna i 600 tisuća eura bez PDV-a.

Osim Doma sportova u potresu je stradao i dio tribina i upravna zgrada SRC Šalata.

Saniran je ophod oko vanjskog bazena, pri kraju je postupak javne nabave za uređenje tribine centralnog objekta, vanjskih prilaza prema porti, bazenu i klizalištu, uredit će se garderobe, zamijeniti toplovodni kotao i sanirati terasa upravne zgrade, kaže pomoćnica ravnatelja ustanove Upravljanje sportskim objektima Jagoda Bončina Franjković i dodaje da je u tijeku priprema projektne dokumentacije rekonstrukcije bazena za neplivače, a u planu je i postavljanje rasvjete na teniske terene, piše Radio Sljeme.

Sportski park Mladost je jak atletski centar u kojem će se nastaviti uređenje atletskih staza i borilišta, garderoba, sanitarnih prostorija i strojarnice, ali i košarkaških igrališta. Na Jarunu se uređuje višeosjetilni park, napravit će nova vježbališta, a sanirat će se i urbana oprema. Nastavit će se uređenje Teniskog centra Maksimir, a klizalište na Velesajmu čeka zahtjevni projekt:

– Planira se zamjena postrojenja rashladnog sustava piste klizališta koja je sada na bazi amonijaka, a zamijenit će se sustavom na bazi glikola. To je i financijski i tehnički najzahtjevniji projekt, napominje Bončina Franjković.

Bazen na Sveticama sigurno ostaje

U srpnju je počela gradnja bazena u Španskom s popratnim sadržajima, investicija vrijedna 25 milijuna i 500 tisuća eura, a očekuje se da će biti gotov u siječnju 2026. I Dubrava bi uskoro trebala dobiti novi bazenski kompleks, a u tijeku je rješavanje imovinskih pitanja.

Iako se kod nekih pojavio strah da će se zbog izgradnje maksimirskog stadiona rušiti bazen na Sveticama, Mihalic umiruje:

– Bazen na Sveticama sigurno ostaje, on je novi olimpijski i nema nikakvog razloga da on i dalje tamo ne ostane. Radit će se u gabaritima u kojima je sadašnji stadion.

Krajem ove ili početkom iduće godine počet će i gradnja nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj, s natkrivenim tribinama za oko 11 tisuća gledatelja. Dimenzije glavnog terena zadovoljavat će kriterije UEFE, te HNS-a za licenciranje stadiona.

Aktualno
Grad Zagreb