GUP POD UPITNIKOM

Tko gura gradnju hotela prije zagrebačkih stadiona?

Generalni urbanistički plan temeljni je razvojni dokument grada ili općine. Najčešće se donosi nakn dugog javnog savjetovanja, debata zainteresirane javnosti te naravno Skupštinskog zasjedanja. Dobar dio jedinica lokalne samouprave GUP u javno savjetovanje stavlja na početku mandata, kako bi izbjegla bilo kakve iluzije o mogućem pogodovanju ili nekakvim drugim marifetlucima kojima su skloni političari. No to nije slučaj i za Grad Zagreb
Zagreb: Na maksimirskom stadionu po?ela sanacija štete ju?erašnjeg nevremena Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetimo Tomislav Tomašević Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba u javno savjetovanje stavio je takoreći na kraj svog mandata. Također, Prijedlog izmjena i dopuna GUP-a stavljen je usred ljeta, iako je Tomašević često govorio da on to nikada neće raditi.

Rasprava u ljeto je anti-javna rasprava

Štoviše, Tomašević je Milanu Bandiću jednom prilikom rekao: “Javna rasprava o GUP-u u gluho doba ljeta je anti-javna rasprava”. No, tako je kako je. tijekom lipnja i srpnja ove godine održana je prva javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba. U tom periodu pristiglo je ukupno 2,120 podnesaka, koji su raščlanjeni na 2,621 pojedinačnih primjedbi.

Potom je Grad Zagreb do danas je održavao i drugu javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, koja je počela 23. rujna. Ponovna javna rasprava provodi se zbog prihvaćenih mišljenja, prijedloga i primjedbi u javnoj raspravi, a koji su utjecali na plansko rješenje sukladno članku 104. Zakona o prostornom uređenju.

No i u drugom Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, zastupnicima je upalo u oko nešto što dovodi u pitanje vjerodostojnost Grada Zagreba kao naručitelja bilo koje robe ili usluge. Radi se o gradskim stadionima Maksimir i Kranjčevićeva.

Gradska imovina, stadion, klub, a ni dokumentacija o novom stadionu nisu nečija privatna prćija!

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj gradskoj Skupštini Renato Petek upozorio je da se novim prijedlogom izmjena GUP-a kod stadiona Maksimir omogućava izgradnja sadržaja poslovne i trgovačke namjene, hotela, ugostiteljskih objekata i parkinga. Međutim, upozorava Petek, o tome nema ni riječi javnosti predstavljenoj prezentaciji.

– Mnogi s nestrpljenjem čekaju rješenje za stadion u Maksimiru, a ono se po završetku svake etapa razvoja projekta mora transparentno predstaviti javnosti, a ne kao sada, držati obavijeno velom tajne i prezentirati samo odabranima. Javni interes u projektu stadiona u Maksimiru je vrijedna imovina Grada, javni projekt gradskog stadiona, studija izvodljivosti projekta plaćena novcem građana, a ni Dinamo bome nije privatan klub. Prema nečijoj odluci, građani, članovi Dinama, zastupnici građana koji će odlučivati o projektu, ni cjelokupna javnost o projektu pojma nemaju, napisao je Petek na društvenim mrežama.

Gdje je ta studija plaćena novcem građana?

Podsjeća da je u postupku jednostavne javne nabave za 12 tisuća eura Grad ugovorio izradu Studije izvodljivosti koja je trebala definirati postotak komercijalnog sadržaja na području sportskih objekata.

– Rok je bio, prema Tomaševićevim riječima do svibnja 2024. godine. Gdje je ta studija plaćena novcem građana? Navodno je prezentirana samo u Dinamu. Kome, članovima Skupštine ili svim članovima? Ne, već samo odabranima, iza zatvorenih vrata. A šećer na kraju netransparentnosti su najnovije izmjene GUP-a vezane uz zonu stadiona u Maksimiru, o čemu nije bilo ni riječi u glavnoj prezentaciji izmjena GUP-a tijekom ljeta, već tek sada u dodatnim izmjenama i ponovljenoj raspravi u rujnu. Prijedlogom se otvara mogućnost da se i na zasebnim česticama dozvoljava izgradnja sadržaja poslovne i trgovačke namjene, garaža, ugostiteljstva, hotela, pri čemu odnos sportskih i pratećih sadržaja može biti izvan propisanih odredbi GUP-a, upozorava Petek.

Ističe da želi razvoj projekta zone stadiona u Maksimiru, ali projekt se mora javno prezentirati, u svim opcijama realizacije.

– A obećani rokovi oko stadiona su već probijeni. Očito nešto ne ide po planu…možda se i zbog toga sve skriva od javnosti?, naglašava gradski zastupnik.

Naglašava da gradska imovina, stadion, klub, a ni dokumentacija o novom stadionu nisu nečija privatna prćija!

Omogućava se gradnja hotela prije stadiona?

Gradski zastupnik Ivica Lovrić za 01 Portal govorio je i o ponovljenom prijedlogu o izmjenama GUP-a koje je Gradska uprava stavila u proceduru oko kojeg se ponovno vrti nekoliko kontroverzi.

-Puno je tu nelogičnosti, kaže naš sugovornik i dodaje da je prva ta da kad je netko četiri godine na vlasti, onda Generalni urbanistički plan ne donosi nekoliko mjeseci pred izbore.
Jedna nelogičnost je ta da se predlaže da se u zoni maksimirskog stadiona mogu graditi i drugi sadržaji, ali nevezani uz sam stadion.

– Predlažu da se tamo grade hoteli, ali tako da odvoje parcele. Pa se recimo hotel može graditi puno prije od stadiona, odnosno nije uvjetovana gradnja hotela gradnjom stadiona. Ja se bojim da to rade namjerno, da se omogući da se tamo sagradi hotel, trgovački centar, a stadion kad dođe na red. To je po postojećem GUP – u nemoguće, ali po ovim izmjenama koje predlaže Tomašević, to bi bilo moguće, rekao je Lovrić.

Lažirana građevinska?

Podsjeća i da su upozoravali da se u Kranjčevićevoj, gdje pokušavaju graditi novi stadion, to nije moguće po postojećem GUP- u jer tamo nje propisan plan nižeg reda, odnosno Urbanistički plan uređenja.

– Dok se ne donese UPU za tu zonu, tamo se ne može graditi. Oni sad ukidaju obvezu donošenja UPU-a u Kranjčevićevoj, ukidaju obvezu provedbe arhitektonskog natječaja za stadion u Kranjčevićevoj. Zašto? Jer su Korlaetovi prijatelji stadion već projektirali, samo moraju prilagoditi sad GUP da bi im stadion stao. Lažirali su tom svom ovu zahtjevu za građevinsku dozvolu i postojeću površinu i sad moraju to sve anulirati izmjenama GUP-a. Znači oni bezakonje oko stadiona u Kranjčevićevoj pokušavaju sada legalizirati novim GUP om, kaže Lovrić.

Aktualno
Grad Zagreb