DUH OLIMPIZMA NEKAD I DANAS

FOTO Ana Popovčić, Ratko Cvetnić i Velimir Šandor održali zanimljivo predavanje na temu olimpizma

Vrijedi li još uvijek moto olimpijskih igara Citius, altius, fortius (Brže, više, jače) u pravom sportskom smislu ili je taj moto dobio novo značenje?
20241001_190403

Nakon ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara i Ljetnih paraolimpijskih igara održanih u Parizu i svih popratnih napisa postavlja se pitanje što je duh olimpizma u odnosu na onaj duh s kojim su započete olimpijske igre 1896. godine, koje su održane u Ateni. Vrijedi li još uvijek moto olimpijskih igara Citius, altius, fortius (Brže, više, jače) u pravom sportskom smislu ili je taj moto dobio novo značenje?

U svakom sportu vrijedi moto Brže, više, jače, ali i pitanje do kojih granica izdržljivosti ljudskog tijela? Je li sport danas postao samo profitabilna djelatnost i gdje je duh sporta i sportaša bez obzira na uspjeh ili neuspjeh? Jesu li mladima danas uzor sportski uspjesi sportaša ili materijalna korist, koju nosi taj uspjeh.  O svemu tome na predavanju u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta govorili su dr. sc. Ana Popovčić, voditeljica Odbora za promicanje olimpizma Hrvatske olimpijske akademije, sportski djelatnik i publicist Ratko Cvetnić te velikogorički paraolimpijac i osvajač dviju medalja Velimir Šandor.

-Ovo je predavanje malo drugačije od onih standardnih. Mogu reži kako je to jedan putopis, odnosno putovanje kroz povijest i sport- naglasio je Stipo Bilić, iz Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, koje je bilo i organizator ovog predavanja.

Ana Popovčić, autorica knjige Olimpijska početnica naglasila je kako se dugi niz godina bavi olimpizmom.

-Ovo je jako velika i široka tema o kojoj ja volim istaknuti sljedeći citat; “Olimpizam je životna filozofija kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu kvalitete tijela, volje i uma. Spajajući sport s kulturom i obrazovanjem, olimpizam teži stvaranju takvog načina života koji se temelji na radosti koja proizlazi iz napora, obrazovnoj vrijednosti dobrog primjera, društvenoj odgovornosti i poštivanju univerzalnih temeljnih etičkih načela”- naglasila je Popovčić.

Ratko Cvetnić istaknuo je kako je povijest sporta, povijest civilizacije.

-Često volim reći kako je sport preozbiljna i prevažna djelatnost kako bi se prepustio fiskulturnicima. Sport zahvaća sve skupine društva i on se ne može gledati izdvojeno- poručio je Cvetnić, dok je Velimir Šandor ispričao svoju olimpijsku priču i svoj sportski put, koji je okrunio brončanom i srebrnom paraolimpijsko medaljom.

Sportsko druženje, kojem se nažalost odazvao jako malen broj sportski djelatnika završio je u neformalnom razgovoru okupljenih posjetitelja, kojima je Ana Popovčić podijelila svoju Olimpijsku početnicu.

Događanja
Velika Gorica