Jedna od najproduktivnijih sjednica

Općina Luka povećala subvenciju za dječji vrtić. Autobusni prijevoz postaje besplatan

Učenicima i studentima besplatan je i prijevoz vlakom te ZET-om
5da1b0c9-600d-4de4-b200-cd0422b4ae2f

Održana je jedna od najproduktivnijih sjednica Općinskog vijeća Općine Luka. Vijećnici su na dnevnom redu imali polugodišnje ostvarenje proračuna i polugodišnje izvješće o radu načelnika. Jedno i drugo prihvaćeno je jednoglasno i bez rasprave, a to znači da su svi zadovoljni.

-Sigurno je da imamo još prostora za napredak, ali nikada u povijesti Općina Luka nije stajala ovako dobro u pogledu financija. Razvitak gospodarstva u tome nam značajno pomaže, a očekujem da bi do kraja godine mogli završiti još neke projekte, ali i započeti nekoliko novih. To nas veseli jer time prostor naše općine postaje jedan od zanimljivijih za život, a u tom smjeru donijeli smo i neke značajne demografske mjere- rekao je načelnik Općine Luka Darko Kralj.

U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 720.000 eura prihoda, dok su rashodi iznosili nešto manje od 350.000 eura. S prenesenim sredstvima s kraja prošle godine stanje na polugodištu bilo je nešto više od 1,1 milijun eura.

-S obzirom na dobre financijske pokazatelje odlučili smo povećati subvenciju za dječji vrtić. Od sada će roditelji naše djece plaćati tek stotinjak eura za prvo dijete u vrtiću. Za drugo, treće… vrtiće je besplatan, a besplatan je i za samohrane roditelje- istaknuo je načelnik Kralj.

Dobrih vijesti nije nedostajalo, pa se nastavilo i s raspravom o promjeni u javnom autobusnom prijevozu. Naime, sredinom rujna s područja općine Luka povukao se Zagrebački električni tramvaj za kojeg se mjesečno izdvajalo oko 10.000 eura, a prijevoz je preuzela zajednica ponuditelja koja je to pravo ostvarila na natječaju Zagrebačke županije. Iznos od 75 posto troškova financira se iz županije, a ostatak od 25% na sebe je preuzela Općina Luka što znači da svi mještani općine Luka imaju besplatan prijevoz od Žeinaca do željezničkog kolodvora u Zaprešiću.

-Iako je bilo puno bojazni, novi sustav prijevoza funkcionira odlično. Zadržali smo sve linije, a produženo je prometovanje do kolodvora u Zaprešiću. Naši mještani dužni su samo izvaditi pokaz i voze se besplatno, a osigurali smo i besplatan prijevoz našim učenicima i studentima koji koriste ZET i HŽ za odlazak u Zagreb na školovanje- rekao je predsjednik Općinskog vijeća Krešimir Tuđman.

Važno je znati da se i pokaz izrađuje besplatno te ga treba izraditi najkasnije do 15. listopada i vrijedit će do kraja ove godine. Ovakva organizacija prometa osigurana je za idućih sedam godina.

Aktualno
Luka