Na današnji dan je osnovana 10. brigada teritorijalne obrane

VIDEO/FOTO Obilježena obljetnica osnivanja 153. brigade. Ačkar braniteljima: Nemojte se nikada umoriti!

Obilježavanju u Spomen parku u Velikoj Buni, prethodilo je polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, gdje se braniteljima između ostaloga pridružio i ministar branitelja Tomo Medved
20241003_172428

U Spomen parku 153. brigade u Velikoj Buni, prigodnim programom obilježena je 33 obljetnica osnutka velikogoričke brigade. Na današnji dan 1991. godine formirana je tadašnja 10. brigada teritorijalne obrane Velika Gorica, koja je krajem godine preimenovana u 153. brigadu Hrvatske vojske te je pod tim imenom djelovala do kraja Domovinskog rata, da bi njezinim pripadnicima 14. rujna bio organiziran veličanstveni doček u Velikoj Gorici.

-Ova je brigada bila prva sila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Na ove prostore palo je tisuće granata, ali nisu nas uspjeli slomiti. Brigada je prošla kroz brojna ratišta te su do proljeća 1994. ratnici naše brigade imali trnoviti ratni put, živjeli su, ginuli, radovali i tugovali za domovinu- kazao je predsjednik 153. brigade HV Velike Gorice Ivan Zagorec uz poruku;

-Zadaća svih nas je da širimo povijesnu istinu u Domovinskom ratu. Zajedništvo Hrvata i lojalnost prema domovini bio je ključ za pobjedu u Domovinskom ratu.

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec koji je uz čestitku “neka nam živi pobjednička i slavna 153. brigada Hrvatske vojske” čestitao 33. rođendan slavnoj velikogoričkoj brigadi.

-Danas smo se okupili kako bi se prisjetili i odali počast hrabrim mladićima koji su 1991. rano završili svoju mladost i puni entuzijazma krenuli u obranu svoje domovine. Upravo vi hrvatski branitelji najzaslužniji ste što mi danas živimo u slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj- istaknuo je Kolarec.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, ujedno i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji je nazočio polaganju vijenaca kod spomenika svim poginulim branitelja, naglasio kako je 153. brigada prošla sva bojišta te kako je nemjerljiv doprinos svih njezinih pripadnika koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.

-Mi mlađe generacije možemo se samo diviti, biti ponosni i zahvalni zato što niste prestali biti heroji niti ovdje u miru. Istina koja neće biti zaboravljena je svjedok ovoga objekta i svega onoga što ulažete i dajete. Nemojte se umoriti od govorenja istine, jer jedini oni koji mogu govoriti istinu o Domovinskom ratu ste vi koji ste živi svjedoci- kazao je okupljenim braniteljima gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je ujedno bio i izaslanik Hrvatskog sabora.

Tijekom ratnog puta, 72 pripadnika 153. brigade položili su svoje živote u obrani RH, dok su njezina 452 pripadnika bila ranjena.

Događanja
Velika Gorica