KOMENTIRALI DANAŠNJU PRESICU

Udruga Ekologija grada poručila Tomaševiću: Aplikacije i svoje prezentacije u obliku jeftine TV prodaje pustite drugima

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti
Zagreb: Pogled iz zraka na odron u kojem su ozlijeđena tri radnika na odlagalštu otpada Jakuševec Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Udruga Ekologija grada na društvenim mrežama komentirala je današnju konferenciju za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Napisali su da je današnja konferencija za novinare je još jedna u nizu predstava ove gradske vlasti kojom se, po uzoru na nekad vrlo popularne TV prodaje, gledateljima pred ekranom pokušava uvaliti proizvod metodom manipulacije činjenicama, čistim lažima te suludim obećanjima.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Današnja konferencija za novinare gradonačelnika Tomislava Tomaševića je još jedna u nizu predstava ove gradske vlasti kojom se, po uzoru na nekad vrlo popularne TV prodaje, gledateljima pred ekranom pokušava uvaliti proizvod metodom manipulacije činjenicama, čistim lažima te suludim obećanjima.

Da ovaj put ne ponavljamo projekte drobilice, širenje Odlagališta Prudinec – Jakuševec, grad pretrpanog smećem, štrajkova zaposlenika Čistoće ali i uvođenja nezakonitog modela prikupljanja otpada koji se temelji na lažnim činjenicama iznesenim Visokom upravnom sudu, probat ćemo se osvrnuti na dio bedastoća koje je gradonačelnik danas slavodobitno iznio: Grad Zagreb je povećao udio odvojeno sakupljenog otpada za 14 %.

Svatko tko je imalo upoznat sa sustavima gospodarenja otpadom zna da je ovakav podatak apsolutno nebitan i da nije poanta u odvojenom prikupljanju veću u recikliranju otada. A ti postotci padaju drastično godinu za godinom i njih se javno ne objavljuje.

Grad Zagreb je povećao udio odvojeno prikupljenog otpada isključivo na papiru kao posljedicu uvođenja modela prikupljanja preko plavih vrećica. Građani ,velika većina, koji nisu prihvatili model prikupljanja jer su shvatili svu besmislenost istog, ali i drastično povećanje cijene usluge koje je tim modelom zapravo zapakirano, su odustali od plavih vrećica te sav svoj miješani komunalni otpad bacali s biootpadom u smeđoj vrećici, odnosno plastikom u žutoj vrećici te se predaju ovlaštenim oporabiteljima na zbrinjavanje po najvišoj cijeni u povijesti gospodarenja otpadom RH. Baš iz toga razloga bitan je podatak o recikliranju otpada kojeg nema nigdje…

Također, hvaliti se povećanjem prodaje ZG vrećica za 18 % u odnosu na isto vrijeme lani je nešto što smo morali preslušati nekoliko puta da bismo bili sigurni da je tako nešto stvarno izgovoreno.

U prvih 6 mjeseci 2023. grad Zagreb je prodavao 30 % ZG Vrećica u odnosu na planirano te je ostvaren gubitak u poslovanju Čistoće u iznosu od 8 740 000,00 eura. Povećanje od 18 posto znači da sad prodaju 35 % od onoga što su planirali te da će gubitak ove godine biti, otprilike, samo 8 000 000,00 eura. Bravo majstore.

U posljednje tri godine Grad Zagreb je odustao od gotovih projekata (sortirnica, biokompostana) za koje su bile izdane građevinske dozvole i osigurana sredstva EU. U posljednje tri godine nestručnim i nezakonitim odlaganje je uništeno Odlagalište Prudinec-Jakuševec(to je jedini razlog zašto se manje otpada odlaže) a grad Zagreb je ovisniji o suradnji s ovlaštenim oporabiteljima više nego ikada te nema nikakvu perspektivu razvoja sustava.

U posljednje tri godine podružnica Čistoća je dovedena na rub egzistencije a grad Zagreb pretvoren iz Kantograda u Smećograd s više od 6000 divljih odlagališta otpada na području grada i uže okolice

Gospodine Tomašević, bolje dajte sve od sebe da Zagrepčani dobiju mjesec dana redovnog odvoza otpada te, ako imate hrabrost i znanja, napravite plan gospodarenja otpadom s kojim Vi, veliki stručnjak za gospodarenje otpadom, kasnite već više od godine dana te pokažite konkretno kako Zagreb stoji i u kojem smjeru ide. A obećanja, aplikacije i svoje prezentacije u obliku jeftine TV prodaje pustite drugima. Nit ste za to izabrani niti ste za to plaćeni, napisali su na Facebooku iz Udruge Ekologija grada.

Aktualno
Grad Zagreb