Pročistač u vlasništvu grada

U planu je nadogradnja tzv. treće faze pročistača. Traži se novac od EU

Gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja prije malo više od mjesec dana preuzela je posjed i upravljanje Centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba. Promjena dolazi nakon što je taj posao 24 godine radio privatni koncesionar Zagrebačke otpadne vode
Zagreb: Pro?ista? otpadnih voda Borna Filic/PIXSELL

Nakon više od 20 godina Centralni pročistač otpadnih voda vratio se u vlasništvo Grada Zagreba. Na postrojenju radi 68 zaposlenika koji se brinu da sve funkcionira prema planu.

Uređaj ima dvije faze pročišćavanja otpadnih voda. Prva faza je mehaničko fizikalna obrada otpadne vode u kojoj se uz pomoć strojeva uklanja kruti materijal poput papira, krpa, štapića za uši, čepova i opušaka, a koji se ne mogu biološkim putem razgraditi. U drugoj fazi pročišćavanja, koristi se biološki postupak koji se koristi tehnoglogijom aktivog mulja.

Marin Ganjto iz Vodoopsrkbe i odvodnje rekao je da je u planu nadogradnja tzv. treće faze pročistača koja bi trebala proces obrade dovesti do najviših ekoloških standarda. Kaže da je nadogradnja poprilično skupa pa se računa na financiranje iz Europskih fondova

-Na tom projektu se intenzivno radi i vjerujemo da ćemo uspjeti. On je nužan i zbog toga je preuzet od strane Grada kako bi se realizirala ta treća faza, a treća faza podrazumijeva nadogradnju na treći stupanj kojim se treba ukloniti dušik i fosfor. Na taj način sprječava se dodatno opterećenje na prijamnik, ne samo na rijeku Savu koja je dio dunavskog sliva. Dunavski sliv je tretiran kao osjetljivo područje, piše Radio Sljeme.

Ganjto je rekao da su za građane dostupni organizirani obilasci pročistača. Radi se o vrlo zanimljivoj građevini – a više detalja o tome može se pronaći na mrežnim stranicama Vodopskrbe i odvodnje.

Aktualno
Grad Zagreb