UDAR NA DŽEP

Poskupljuju privatni i vjerski vrtići

Unatoč povećanju subvencija Grada za privatne i vjerske vrtiće, oni su najavili poskupljenja. Roditelji koji svoju djecu nisu upisali u gradske vrtiće, jer u njima nema dovoljno mjesta, tako će plaćati višu cijenu za svoje dijete. Grad je ubrzo odgovorio na ovu obavijest pa je tako najavio povećanje subvencija za privatne vrtiće
Lovinac: Otvorenje jasličke skupine u sklopu dječjeg vrtića Lovinac Dino Stanin/PIXSELL

Zagrebački privatni i vjerski vrtići od jeseni poskupljuju i to između 100 i 250 eura. Cijene će tako od rujna biti od 580 do 800 eura, a Grad ne izjednačava subvencije privatnih vrtića s gradskim vrtićima, što iz Udruge vrtića privatnih osnivača, smatraju nepravednim. Predsjednica Udruge, Križana Brkić:

– S obzirom da je Grad reagirao gotovo pa odmah na tu obavijest o planiranim povećanjima cijena, tako je zapravo iz proračuna, već od 1. travnja, izdvojeno dodatnih 100 eura po djetetu za sufinanciranje programa. Ovo najveće poskupljenje od 250 eura, govorimo o ukupnoj cijeni, ne o onome što će plaćati roditelj. Dakle, za roditelje će poskupjeti od nula do 150 eura u ovom trenutku. U gradskom vrtiću, s obzirom da u ekonomskoj cijeni programa Grad participira više nego što sufinancira djecu u privatnim i vjerskim vrtićima, roditelji trenutno plaćaju između 20 i 80 eura, rekla je Brkić.

Brkić pojašnjava da su na ovakav potez prisiljeni kako bi zadržali kadar nakon dva vala povećanja plaća u gradskim vrtićima, prenosi Radio Sljeme.

– Grad Zagreb kontinuirano povećava plaće zaposlenika, a zadnje povećanje je bio novi dodatak kolektivnom ugovoru 1. kolovoza ove godine, gdje su koeficijenti dodatno povećani za gotovo 12%. Naravno da i privatni vrtići moraju pratiti povećanja plaća odgojitelja i stručnih suradnika te ostalih zaposlenika kako bismo zadržali deficitarni kadar u našim vrtićima, istaknula je Brkić.

Budući da se Grad nalazi u takvoj situaciji da su roditelji primorani, zbog manjka mjesta u gradskim vrtićima, upisivati djecu u privatne i vjerske, iz Udruge predlažu:

– Trebamo dobiti javni podatak o tome koliko košta dijete u gradskom vrtiću, koliko Grad izdvaja po djetetu u gradskim vrtićima i da istim tim iznosom sufinancira djecu u privatnim i vjerskim vrtićima, zaključila je Brkić.

Grad je ubrzo prepoznao inicijativu, pa će tako sada, umjesto s dosadašnjih dvjesto, svako dijete subvencionirati s tristo eura u privatnim i vjerskim vrtićima. Međutim, iz Udruge smatraju da bi Grad trebao učiniti dodatan korak u subvencioniranju. Zato će se u rujnu održati zajednički sastanak na kojem će Grad predložiti prijedloge za novi program javnih potreba za 2025. godinu.

Aktualno
Grad Zagreb