Prigodni doček u zračnoj luci

Vratili se zlatni Sinkovići, danas doček u Zagrebu

HOO dočekao zlatne veslačke olimpijce braću Sinković, kao i druge olimpijce na povratku iz Pariza
Zagreb: U Zračnoj luci organiziran svečani doček sportaša koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Parizu Neva Zganec/PIXSELL

Hrvatski olimpijski odbor priredio je u zračnoj luci na Plesu svečani doček zlatnim veslačkim olimpijcima Martinu i Valentu Sinkoviću, njihovu treneru Nikoli Braliću, ali i svim drugim olimpijcima koji su se s njima vratili iz Pariza.

-Hvala vam na dočeku i ovoj podršci, to nam je vrlo važno bilo i uoči utrke, taj osjećaj da imamo podršku od svih. Utrku nismo doživjeli tako mirno kao trener Bralić. Moram priznati da nismo očekivali takav zaostatak za Englezima koji su krenuli kao luđaci već u prvom dijelu staze jer oni obično ubrzavaju od sredine staze. Mi smo na oko 1000 metara odlučili probati doći do medalje, tada nam se čak i medalja činila dalekom. Ali posljednjih 500 metara, kada smo krenuli prelaziti Švicarce pa Rumunje, uvidjeli smo da možemo stisnuti i Engleze… Teško je sažeti dojmove, i četiri dana nakon finala probudim se i vraćam film s utrke i mislim da nećemo doći prvi. Fenomenalno je da se sve to dogodilo u finalu Olimpijskih igara i shvatili smo koliko je ljudima značila baš ta činjenica- kazao je Valent Sinković u podsjetniku na utrku koja im je predstavljala vrhunac sezone, ali i cijelog olimpijskog ciklusa.

I Martin Sinković je zahvalio svima, a potom se solidarizirao s drugim olimpijcima koji se iz Pariza nisu vratili s odličjem oko vrata, posebno s rukometašima:

-Nismo ni mi očekivali ovakvu utrku. Bila je turbulentna sezona i malotko je vjerovao u nas, i to s razlogom jer nismo se pokazali u prvom dijelu sezone, ali mi smo vjerovali u sebe, čak i u to da se možemo vratiti i boriti za olimpijsko zlato. Na kraju je ispalo i bolje od očekivanoga jer puno bolje je prihvaćena pobjeda izborena na ovaj način nego da smo vodili u njoj otpočetka. Neću duljiti, tu su i drugi hrvatski olimpijci, pozdravljam Damira Martina i Aurela Benovića, kao i rukometaše prema kojima je javnost vrlo oštra u kritikama, a treba naglasiti da je to mlada ekipa i da su se izborili za nastup na Olimpijskim igrama kroz vrlo teške kvalifikacije, i već na tome im treba čestitati. Dečki, glavu gore, bit će bolje, već na Svjetskom prvenstvu tu, kod nas doma…

Trenerski Nikola Bralić otkrio je neke taktičke pojedinosti, dogovorene uoči finalne utrke:

-Što reći o finalnoj utrci? Imali smo dvije kvalitetne utrke i na upit jednog reportera, rekao sam da su odlične, ali i da nama treba jedna savršena utrka s uraganskim finišem, jer to znamo, to smo trenirali, to možemo. I dečki su to napravili. Dogovorili smo se da ne istrčavaju, da ne kreću odmah za ovim brzancima nego da slijede Švicarce koji najracionalnije veslaju, a oni su ipak i svjetski prvaci. Moji su dečki ispoštovali to, pojačali su kad je trebalo i u uraganskom finišu slomili Britance, što nije novost jer takvim finišem su lomili suparnike i u nekim drugim utrkama, pa i u onoj finalnoj u Riju prije osam godina- kazao je Nikola Bralić, zahvalivši svima koji su im pomogli na putu do novog uspona na Olimp.

Svečanom dočeku nazočili su i zlatnim olimpijcima čestitali brojni uglednici i sportski dužnosnici: Tonči Glavina, ministar turizma i sporta, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, brigadir Domagoj Adanić iz Ministarstva obrane RH, kao izaslanik dopredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predstavnici Športske zajednice Grada Zagreba – predsjednik Vjekoslav Šafranić i Miroslav Hrženjak, kao i brojno izaslanstvo Hrvatskog veslačkog saveza i njihova kluba HAVK Mladost. Naravno, dočeku su nazočili i ponosni članovi obitelji Sinković.

U ime HOO-a čestitao im je te darove (prigodne zlatnike) uručio Hrvoje Balen, direktor za programe sporta na lokalnoj razini.

Grad Zagreb
Sport