U Zagrebu održana promocija knjige o Srijemu

FOTO: Hrvatska duša Srijema živi u Srijemcima ma gdje bili

"Hrvatska duša Srijema", knjiga je s dušom, jer piše o mjestima i ljudima koji su stradali u Srijemu
20230617_193306_resized

U prostorijama Kulturnog Centra Dubrava, koji je u sastavu SC Dubrava Zagreb održana je promocija knjige Zvonimira Pažina ” Hrvatska duša Srijema”. U organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke u Zagrebu, ovo je nova knjiga u Biblioteci Srijemski Hrvat. Zvonimir Pažin, inače rođen u Slankamenu, živi i radi u Zagrebu, već je autor jedne knjige o rodnom Slankamenu.

-“Hrvatska duša Srijema”, knjiga je s dušom, jer piše o mjestima i ljudima koji su stradali u Srijemu. Pokazuje ljubav prema zavičaju te da vlastito naslijeđe treba sačuvati za budućnost- kazao je Ivo Martinović, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke.

Mato Jurić, donedavni dugogodišnji predsjednik Zajednice Srijemaca i glavni urednik “Biblioteke Srijemski Hrvat” kazao je kako se promocija knjige pripremala godinu dana, te je naglasio kako će ova udruga i dalje objavljivati djela srijemskih autora o Srijemu. Autor Zvonimir Pažin zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga bude objavljena.

-Knjiga je to na 328 stranica koja opisuje većinu mjesta diljem Srijema, ali i ljude koji su stradali od Drugog svjetskog rata do ovog srijemskog progonstva u Domovinskom ratu. Koristio sam se činjenicama i argumentima, a u knjizi je i popis stradalnika koji su u Srijemu ubijeni devedesetih godina- istaknuo je Zvonimir Pažin, koji je na promociji neplanirano recitirao monolog o Srijemu, u kojem kazuje da dio Srijema iz njegovog srca i duše nitko iščupati ne može.

-Iako su Srijemci raseljeni diljem svijeta, Srijem je naš duhovni zavičaj- zaključio je autor.

Zlatko Žužić, urednik knjige, inače i urednik “Biblioteke Srijemski Hrvat”, kazao je kako je u ovoj knjizi napisana povijest istočnog Srijema, ali i stradanja Srijemaca. Naglasio je da autor otvara mnoga pitanja o Srijemu, ali isključivo argumentima i činjenicama, bez emocija i nostalgije. U knjizi se osjeća dah Srijema, naglasio je Žužić, dodajući kako je Srijem bio i ostao njihov dom, zavičaj i domovina.

Na kraju možemo, kao i autor, citirat riječi Eduarda Španovića, Generalnog vikara Srijemske biskupije, te negdašnjeg župnika u Slankamenu, koji je zapisao kako “najveći dio Slankamena živi u vama i vašoj djeci, raspršeni diljem Domovine i svijeta. Želja mi je i molitva da Slankamen nastavi živjeti u vašim srcima, obiteljima i novim domovima…”

TEKST I FOTO: Boris ĆAVAR

Događanja
Grad Zagreb