Tim “5 BAK” pobjednik zaprešićkog SING projekta

U sklopu teme Ekologija, pobjednički je tim obradio projekt pod nazivom „GEO CORE – zelena transformacija obrazovno-odgojnih ustanova u gradu Zaprešiću“
zaprešić panorama TZ Zaprešić

Projekt SING pokrenut je početkom 2019. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić, a na inicijativu Savjeta za turizam i ulaganja Grada Zaprešića. Glavni cilj potaknuti je studente Projektnoga menadžmenta u njihovoj finalnoj fazi obrazovanja na 5. godini studija da počnu razmišljati o ovoj sredini u kojoj žive i potrebama Grada Zaprešića i iskoristiti svoja znanja kojima bi mogli unijeti neke inovativnosti, neke nove ideje, nova rješenja za bolji život u Gradu.

Ove godine nagradu je odnio tim „5 BAK“ u sastavu Petra Sentić, Marina Krkač, Pavica Letica, Marko Šilović i Helena Maričić, koji su u sklopu teme Ekologija obradili projekt pod nazivom „GEO CORE – zelena transformacija obrazovno-odgojnih ustanova u gradu Zaprešiću“. Ovogodišnje prezentacije, ali i čitav projekt zbog pandemije održani su on-line, a Grad Zaprešić je i ove godine dodijelio 5 000 kuna pobjednicima ovog zajedničkog projekta. Nagradu je u Gradskoj upravi uručio zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus pobjednicima projekta, a o kakvom se točno projektu radi, objasnila je Petra Sentić, voditeljica pobjedničkog tima.

-Ovim projektom predvidjeli smo promjenu toplinskog sustava u svim vrtićima i školama u Gradu Zaprešiću da pređu s klasičnog plinskog grijanja na geotermalno grijanje u kombinaciji sa solarnim panelima kako bi na jedan inovativan, zeleni, čišći i daleko jeftiniji sustav dugoročno doprinijeli zelenoj transformaciji samog Grada. Naše projektno rješenje Grad Zaprešić će moći prijaviti na godišnje natjecanje za nagradu Green city za koje je konkurirao zadnje tri godine i mislimo da bi s ovim rješenjem mogao i pobijediti- kazala je Sentić.

Ovaj projekt za Grad Zaprešić imao bi višestruke koristi. Kako su objasnili sami studenti, ukupna vrijednost projekta je oko 7 milijuna kuna.

-Ukupna, no uz pomoć sufinanciranja Europske unije Grad Zaprešić bi platio samo 15 posto, a vjerujemo da bio kroz uštede na režijama u tih pet objekata investiciju mogao vratiti kroz samo tri godine- dodala je Sentić.

Grad Zaprešić ove se godine odlučio za inovativan projekt koji se odnosi na svrsishodno korištenje geotermalne energije. Ovakvo korištenje energija je jako popularno u svijetu. Ove su godine u radu na projektima sudjelovala 54 studenta Projektnog menadžmenta, u 12 timova, a radili su pod mentorstvom višega predavača Marka Šimca, doc. dr. sc. Ernesta Vlačića, prof. v. š., i predavača Karla Jurača. Tematska područja unutar kojih su studenti razvijali projekte bila su: Ekologija, Održivi razvoj, Malo i srednje poduzetništvo i Turizam.

-Grad ovim programom ne dobiva samo koncept i ideju, nego dobiva razradu projekta i odabrani instrument financiranja. Radi se o jedinstvenom programu u Hrvatskoj, po mojim saznanjima, niti jedno sveučilište u svojim programima nema projekt koji se radi kroz više kolegija u suradnji s gradom i privatnim sektorom tzv. suradnja triplecliksa. Tako da su neka visoka učilišta zainteresirana implementirati ovakve praktične projekte u svoje program da se radio o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj- potvrdio je jedan od mentora doc. dr. sc. Ernest Vlačić.

Ovaj je projekt izabran kao najbolji među finalistima, a to su „Projekt nabave autobusa pogonjenih na tekući vodik te izgradnja proizvodne infrastrukture“, „Projekt Mini sajam šetnica – poticanje razvoja poduzetništva u gradu Zaprešiću“ i „Projekt brendiranja skele na Savi“.

Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Zagrebačka županija
Zaprešić