Skulpturom Nevena Bilića završen ovogodišnji ciklus “Umjetnosti ispred Umjetničkog paviljona”

"Velikog Muntiusa" zainteresirani će ispred Umjetničkog paviljona moći pogledati do 29. studenog
Zagreb: Instalacija “Veliki Muntius” kipara Nevena Bilića postavljena ispred Umjentičkog paviljona Patrik Macek/PIXSELL

Ispred Umjetničkog paviljona postavljen je rad “Veliki Muntius” Nevena Bilića, kao četvrta, zadnja ovogodišnja izložba iz ciklusa “Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona”. Kako je najavljeno, ta impozantna, monumentalna instalacija, koja se sada predstavlja prvi put, ostaje ispred Umjetničkog paviljona do 29. studenog, a već sada pobuđuje veliki interes javnosti.

Instalacija na stepenicama Umjetničkog paviljona nazvana je prema profesoru Muntiusu, sporednom liku znanstvenofantastičnog romana “Solaris” Stanislava Lema, a riječ je o predimenzioniranom modularnom radu, sastavljenom od segmenata polimera spojenih ventilima i bodljama koji teže beskonačnoj monokromnoj strukturi.

Prema riječima povjesničara umjetnosti Borisa Greinera, u skulpturiranju neshvatljivoga Bilić se oslanja na suvremenu ikonografiju, vizualne žanrove koji zlo, elementarno ili ljudsko, uvijek prikazuju u šiljastim oblicima, bilo rogovima Nečastivoga ili raščupanim krilima crne ptičurine, bilo haljom strašnoga Kosca nošenom vjetrom, zlo nikad nije oblo.

– Muntius je interpretiran i autoreferencijalno, pokušaj shvaćanja neshvatljivoga doveden je u prostor umjetnosti i preveden kao autorski čin u kojem se također pokušava izraziti neiskazivo, približiti se nekom svjetlu koje neprestano izmiče.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo