Stanke obilježile početak sjednice Gradskog vijeća u Velikoj Gorici, povučena točka o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice, oporba prozvala vladajuće

U tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice
WhatsApp Image 2022-02-17 at 10.56.04

Za danas u 9 sati bila je zakazana sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Iz predloženog dnevnog reda, na kojem su se velikim dijelom nalazile tehničke točke nije se očekivala preduga sjednica. Nažalost, početak su obilježile stanke, jer odmah na samom početku zatražena je stanka od strane Odbora za imenovanja, jer u stavljanju točke o izboru ravnateljice Gradske knjižnice dogodila se proceduralna pogreška.

Naime, članove Upravnog vijeća imenuje gradonačelnik Velike Gorice temeljem Zakona o lokalnoj samoupravi, tako se i ovdje dogodilo, no u Gradskoj knjižnici se postupa po Zakonu o knjižnicama, gdje Upravno vijeće imenuje Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Zbog te je pogreške točka o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice izuzeta s dnevnog reda, a uvrštena je točka o imenovanju Upravnog vijeća Gradske knjižnice. Takav dnevni red je prihvaćen većinom glasova.

-Točno je, pogriješili smo. Ne želimo ići dalje u greške. To je demokracija. Ova greška se rješava iz respekta prema vama oporbenim vijećnicima. Možda ne bi ovo ni primijetili. Mi smo primijetili, možda malo prekasno, ali jesmo. Ispričavamo se- poručio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Oporbene stranke predvođene SDP-om sazvale su nakon svega presicu na kojoj su iznijeli svoje negodovanje novonastalom situacijom.

-Svi smo svjedoci onoga na što mi iz oporbe već duže vremena upozoravamo. Upozoravamo da u ovom gradu nema dovoljno stručnosti, kompetentnosti i da se vrlo često griješi i donose protuzakonite odluke. Naša je želja da ovaj grad, šesti po veličini u Hrvatskoj funkcionira kao normalan grad u kojem će se poštivati svi zakoni i propisi koji su na snazi- poručio je Ivo Jelušić, podsjetivši da je u prošlom sazivu donesena protuzakonita Odluka o lokalni porezima.

-Za veliki grad ovo je previše grešaka, jer veliki grad greške ne bi trebao raditi- zaključio je Jelušić.

Ivan Bekavac iz MOST-a također je upozorio na proceduralne pogreške koje se učestalo događaju, dok je SDP-ov Ozren Robić upitao tko će odgovarati za ovu pogrešku.

Grad
Hrvatska
Politika
Velika Gorica
Zagrebačka županija