Bogat program zagrebačke Noći muzeja

Svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala
Zagreb: Izložba Slavka Kopača u Meštrovićevu paviljonu Sandra Šimunović/PIXSELL

Hrvatski muzeji pripremili su raznovrstan program za ovogodišnju, 17. Noć muzeja koja će se održati sutra do 24 sata, s obzirom na nepromijenjenu pandemijsku situaciju u odnosu na prošlu godinu, ponovno većinom online, a ponegdje i u muzejima.

Noć muzeja, koja je tradicionalno privlačila na tisuće posjetitelja – od samog početka njih više od 3.6 milijuna, ove će se godine održati 28. siječnja, uz prigodnu i aktualnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”, koja najbolje opisuje u kakvim uvjetima muzeji danas djeluju.

Dio programa za koje će to biti moguće s obzirom na epidemiološke mjere bit će organiziran u stvarnom vremenu i prostoru, s posjetiteljima, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika pridružuje se s izložbenom uspješnicom “Kopač” koja će biti besplatna za sve posjetitelje od 18 do 24 sata uz organizirana stručna vodstva svakih pola sata.

Arheološki muzej u Zagrebu, koji u očekivanju obnove od potresa djeluje online i u galeriji u Hatzovoj, pripremio je program sa stvarnim i virtualnim sadržajima.

U Galeriji AMZ moći će se razgledati gostujuća izložba “Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika”, a na mrežnim stranicama, među ostalim, virtualna izložba “Mumije – virtualni stari Egipat”, vizualizacije pretpovijesnih krajolika Viškovaca i Kaptola i rutu Put neandertalaca u Hrvatskoj i nove 3D modele arheoloških predmeta. AMZ virtualni muzej donosi virtualnu šetnju stalnim postavom, virtualne izložbe, vizualizacije nastale tehnologijama virtualnih i proširenih stvarnosti kao nove metode prezentacije arheoloških krajolika, 3D modele arheoloških predmeta, vodiče kroz stalni postav, projekt Zagreb dok ga još ni bilo, zanimljivosti iz numizmatike, filmovi i zabavu za najmlađe.

Predstavit će i prve rezultate projekta “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ koji se provodi od 2020. do 2022. za arheološke lokalitete Kaptol, Viškovce i rutu Put neandertalaca temeljen na vizualizacijama, modernim tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti.

Kulminacija i konačan rezultat projekta prikazat će se na izložbi “Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike“, od 12. travnja do 14. svibnja, gdje će sve rekonstrukcije, vizualizacije i tehnologije biti dostupne posjetiteljima u Galeriji AMZ.

Mimara otvara svoja digitalna vrata, MGZ donosi kvartovske priče

Muzej Mimara, koji je također zatvoren zbog posljedica potresa otvorit će “digitalna vrata” za nove doživljaje i istraživanja bogatstva muzejskih zbirki i virtualnih izložbi. Na stranicama tog muzeja posjetitelje očekuje virtualna šetnja muzejom, muzejski blog sa zanimljivim pričama iz muzeja, katalog o djelima iz fundusa te 12 različitih virtualnih izložbi.

Moći će se razgledati i virtualna izložba “Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama”, posvećena 30. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara i hommage je donatoru Anti Topiću Mimari i svim ostvarenjima kojima su ispunjena tri desetljeća djelovanja muzeja.

Predstavljaju se i katalog “Umjetnost Iberskoga poluotoka u Muzeju Mimara – odabrana djela primijenjene umjetnosti“ te izložbe “Iza slike – novi pogled na djela iz fundusa Muzeja Mimara”, “Tradicija i suvremenost – izložbe dječjih radova 2001. – 2020.”, “Ljudi od stakla – Pregled umjetnika i izložbi suvremenog umjetničkog stakla u Muzeju antičkog stakla u Zadru od 2009. do 2021.“, “Zlatko Kauzlarić Atač: Od crteža do scene – Tout est bien qui finit bien…“ i slikara Renea Bachrach-Krištofića “Put manje korišten”.

Muzej grada Zagreba također je pripremio online programe, izložbeno – istraživački projekt “Zagrebački kvartovi” koji je počeo 2009. i nakon 12 godina završio 2021. godine, no zaživio u digitalnom obliku.

Sve aktivnosti realizirane u sklopu projekta sažete su te predstavljene dokumentarnom građom i izborom sadržaja na zasebnoj web-stranici, u virtualnom prostoru/muzeju.

Na portalu je i virtualna izložba “Kvartovske priče – pogled iznutra” koja podsjeća na važan dio projekta “Zagrebački kvartovi” – “Kvartovske priče”, audiozapisi sjećanja na zagrebačku svakodnevicu druge polovine 20. stoljeća, ali i ranije.

Riječ je o istraživanju usmene povijesti Muzeja grada Zagreba u sklopu kojega su prikupljena sjećanja stotinjak ljudi, a za virtualnu izložbu odabrani su kraći segmenti nekoliko desetaka priča.

ZagrebNet je portal koji korisnicima nudi pregled i pretraživanje digitaliziranih povijesnih fotografija Zagreba koje su dio fotografskih zbirki Muzeja grada Zagreba, a uz fotografije su i s njima povezane priče.

Pripremljeno je i online izdanje slikovnice “Krtica Talpa istražuje Muzej grada Zagreba”, cjelovito edukativno djelo za djecu predškolske i mlađe školske dobi, koje omogućuje percepciju važnosti inkluzije osoba oštećena vida svim dionicima sustava odgoja i obrazovanja.

Aktualna izložba u tom muzeju je gostujuća izložba “Biseri Školskog muzeja – 120 godina Hrvatskoga školskog muzeja”, te se u sklopu te suradnje, u Noći muzeja predstavlja online radionica Hrvatskog školskog muzeja “Krasopis – lijepo pismo”.

MSU, Klovićevi dvori i Hrvatski školski muzej online

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu pripremio je online program s projekcijama na YouTube kanalu MSU-a, a interaktivne sadržaje mogu se skinuti s muzejske web stranice i društvenih mreža.

Program online predstavlja uratke Borisa Cvjetanovića, Nenada Glavana, reportažu s glazbene radionice sa Zoranom Predinom, vodstvo kroz izložbu “Barikadiranje ledenih ploča – istraživački pothvat Olivera Resslera”, predavanje Brace Dimitrijevića “Moj prijatelj Joseph Beuys” te Paula Gravetta “Umjetnost stripa – od spiljskih do muzejskih zidova” i snimku predstave “Đavolji odvjetnik” iz programa Antisezona.

Bit će tu i Roots of Dance (online plesna radionica – PAP / Volume Up / Sharing of Practice) te interaktivni sadržaji – interaktivna panorama vile i zbirke Richter te download knjige o projektu Sintart i digitalnog deplijana izložbe “Slušaj šume”.

Galerija Klovićevi dvori i ove godine sudjeluje isključivo online – s izložbom “ARS ET VIRTUS Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine”, video snimkom vrlo uspješne predstave edukativno-zabavnog karaktera za velike i male “Čudesno vodstvo Julija Klovića” u režiji Arije Rizvić, te vizualni identitet Zdenka Bašića.

Izložba “ARS ET VIRTUS Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine” trenutno je izložena u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, a na sveobuhvatan i ilustarativan način predstavlja hrvatsko-mađarske kulturne i povijesno-umjetničke veze.

Uz nedavnu izložbu “Predmet: Hrvatski” pripremit će se zabavna online Učionica budućnosti s kvizovima i igrama koje su osmislili studenti Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatski povijesni muzej s izložbom “Sedamdesetprva“ gostuje u Galeriji Klovićevi dvori, a ona se izložba može razgledati i virtualnim putem, kroz kratka video vodstva autora izložbe.

Hrvatski školski muzej, još jedan koji je prije skoro dvije godine zatvorio svoja vrata zbog razornog potresa, sudjeluje u Noći muzeja u online programu “Školski muzej između stvarnog i digitalnog X, Y, Z“.

Na mrežnim stranicama prvi put će se moći vidjeti Virtualni katalog Zbirke igračaka muzeja te izložba “Biseri Školskog – 120 godina Hrvatskoga školskog muzeja“.

Katalog igračaka donosi sve predmete koji se čuvaju u Zbirci, više od 700 predmeta / igračaka i igara, a ekskluzivno u Noći muzeja predstavit će se lutke koje su najbrojniji dio te zbirke – gumene, plastične, krpene, suvenirske, porculanske, Barbie od početka 20. stoljeća do danas.

I ove godine Osnovna škola Ivana Gundulića iz Zagreba pridružuje sa svojim virtualnim Muzejom igračaka.

Fundus Školskog muzeja obuhvaća oko 90.000 jedinica građe raspoređenih u 12 muzejskih zbirki iz kojih se na izložbi može vidjeti po 12 predmeta koje čuvaju već 12 desetljeća.

– Premda nije bilo lako iz bogatih zbirki izdvojiti važne predmete ipak se nadamo da smo uspjeli dati uvid u vrijedan fundus muzeja, onoga čime se jedini školski muzej u Hrvatskoj bavi i što čuva, napominju iz Muzeja.

U suradnji s Muzejom grada Zagreba izložba se može vidjeti i nakon Noć muzeja, do 13. veljače u njihovim prostorima.

Muzej čokolade Zagreb organizira virtualno vodstvo postavom, priprema se i video panel na temu “Što je bean-to-bar čokolada i zašto je proizvodnja takve čokolade danas važna?”, prezentacija “Povijest industrijske proizvodnje čokolade u Hrvatskoj” i putem Instagrama prezentaciju izrade pralina.

Međunarodna Smotra Folklora Zagreb i Kulturni centar Travno – KUC Travno u Noći muzeja otvaraju izložbu plakata i kataloga Međunarodne smotre folklora (O)tisak Smotre, a svečani početak 17. Noći muzeja obilježit će otvorenje Romskog edukacijskog-kulturnog centra, kada će se i otvoriti izložba “Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“ s portretima istaknutih i zaslužnih romskih umjetnika, znanstvenika, sportaša, aktivista i političara.

Detaljne informacije o programima hrvatskih muzeja u Noći muzeja mogu se pronaći na web stranicama muzeja i institucija, kao i na Facebook stranici te popularne manifestacije.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska