fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Zgrada Hrvatskog doma

Nakon gotovo godine dana čekanja, Samoborci će od 20. listopada ponovno uživati u kulturnim programima u kino dvorani zgrade Hrvatskog doma.

-Ova zgrada ima bogatu povijest, stoga je velika želja Samoboraca bila da ovo postane reprezentativan prostor, kakav zaslužuje grad tako bogate kulture. I sam sam emotivno vezan za ovu dvoranu stoga sam ponosan i sretan što smo uspjeli ispuniti obećanje dano Samoborcima. Od samog početka političkog djelovanja borili smo se s raznim idejama koje bi u potpunosti promijenile ovaj prostor, a time i vizuru grada, što nam nikada nije bila prihvatljiva opcija. Mislim da smo ispravno odlučili- zaključio je prilikom obilaska gradonačelnik Krešo Beljak.

Radovi na rekonstrukciji objekta započeli su u studenom prošle godine, a završeni su krajem prošlog mjeseca. Trenutno se radi na ugradnji najmodernije opreme koja uključuje 28 različitih reflektora za scensku rasvjetu s posebnim sustavom upravljanja, srebrno filmsko platno i Dolbysorround zvučni sustav te vrhunski audio sustav najnovije generacije. U dvorani su danas 253 sjedala, od čega 232 fiksna i 21 pomoćno.

Vrijednost rekonstrukcije je više od 6 milijuna kuna s PDV-om, dok će se u scensku tehniku uložiti dodatnih 900 tisuća kuna. Izvedeni su i radovi na energetskoj obnovi zgrade vrijedni više od 600 tisuća kuna s PDV-om, a obnovu je s 250 tisuća kuna podržala i Zagrebačka županija.

U subotu, 20. listopada kino dvoranu će posjetiti gradski vijećnici i brojni gosti svečane sjednice Gradskog vijeća, a već istoga dana kreće bogati program događanja povodom otvorenja.

-U subotu, 20 listopada građane očekuju besplatne projekcije filmova Vili Kočnica i Venom, kako bi već prvoga dana iskušali užitak gledanja filma u novim stolcima, uz najsuvremeniju opremu. Iz bogatog programa izdvajamo kazališne predstave Međuigre 0-24 Zijaha Sokolovića i mjuzikl Chicago u premijernoj izvedbi PAX-ića. Pozivamo vas i na koncert URBAN&4 u subotu, 27. listopada te na brojne druge programe- pozvala je ravnateljica Jelena Vojvoda.

Objavljeno u Samobor

Do jeseni sljedeće godine trajat će radovi na obnovi Hrvatskog doma i preuređenja samoborskog kina koji su započeli jučer. Vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna (bez PDV-a). 

Zgrada Hrvatskog doma stara je 77 godina te je zaštićena od strane konzervatora kao dio povijesne urbane cjeline grada zbog čega je pristup njezinoj cjelovitoj obnovi bio zahtjevan za sve sudionike u procesu. Ovom rekonstrukcijom kino će dobiti posve nov izgled, jednako kao i Galerija Prica na katu, za što je najzaslužniji Samoborac i poznati projektant Ratimir Škutelj.

Postojeći balkon se ruši i gradi se mali amfiteatar s 250 sjedećih mjesta unutar kina, preuređuju se i popratne garderobe kao i ostale potrebne prostorije, a izgradit će se i novi bočni ulaz. Također, velike se promjene očekuju i u sustavima grijanja i ventilacije.

Sudeći prema najavama Samoborci bi za manje od godinu dana trebali dobiti novi hram kulture u centru grada.

Objavljeno u Samobor

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti