fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Zdravstvo

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je pet novih vozila za sanitetski prijevoz ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Ključeve novih vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Svetom Ivanu Zelini župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Gajnika po jedno vozilo dobit će ispostave Zavoda u Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini i Dugom Selu, dok će dva vozila dobiti ispostava u Samoboru. Inače, riječ je o vozilima čija je nabava bila ugovorena u 2018. godini zajedno s četiri vozila hitne medicine koja su isporučena u srpnju 2018. godine. Vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb jer Županija nema bolnicu na svom području.

-Svako novo vozilo znači da jedno staro ide van iz našeg pogona. Upravo jedno takvo s 630.000 kilometara imamo ovdje u Zelini- istaknuo je Gajnik dodavši kako će se novim vozilima kvalitetnije i lakše obavljati posao, u ovom slučaju prijevoz pacijenata u ili iz bolnica, kako i prijevoz pacijenata na dijalizu.

Župan Kožić je istaknuo kako je od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 47 vozila ukupne vrijednosti 14,6 milijuna kuna.

-Nastavak ulaganja u nova vozila slijedi i u 2019. godini gdje smo u proračunu osigurali 2,5 milijuna kuna za nabavu sedam vozila – četiri za sanitetski prijevoz i tri za hitnu medicinsku pomoć- rekao je Kožić.

Govoreći o hitnoj medicinskoj pomoći, župan Kožić osvrnuo se i na nastavak sufinanciranja T1 timova u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini, ali i Zaprešiću i Samoboru.

-S obzirom na to da još nema naznaka o izmjeni Mreže hitne medicine, Zagrebačka županija osigurala je 2,5 milijuna kuna za dodatne T1 timove u četiri ispostave- istaknuo je Kožić dodavši kako je postojeća Mreža neodrživa, kriteriji po kojima se dodjeljuju T1 timovi nejasni, a time su stanovnici Zagrebačke županije u lošijem položaju od ostalih županija.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Utorak, 15 Siječanj 2019 08:58

U subotu Dan mimoza

Dvanaestu godinu za redom, ove subote obilježit će se Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, Dan mimoza. Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o postojećim programima koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj.

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu humanitarnu podjelu mimoza, građani će na Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati imati prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Ova javnozdravstvena edukativna kampanja održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz sudjelovanje Udruge Zdravka i Udruge pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj.

Objavljeno u Grad Zagreb

Načelnice Gradeca Ljubica Ambrušec i Rakovca Brankica Benc, načelnici Farkaševca Dražen Draganić i Preseke Nikola Kožar, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Općine Dubrava Stjepan Požgaj i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju T2 tima Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u 2019. godini.

U timu su medicinska sestra i vozač, a radit će, tijekom noćnoga dežurstva, u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Vrbovcu. Ova ispostava ima i 5 T1 timova koje financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Potpisnici ugovora obvezali su se financirati rad T2 tima u ukupnom godišnjem iznosu od 200 tisuća kuna, od čega će Grad Vrbovec osigurati 52,1 posto ovoga iznosa, a ostatak, razmjerno broju stanovnika, otpada na pet okolnih općina. 

-Ovo je dokaz da smo, kada su u pitanju važne stvari za naše građane, jedinstveni. Povećali smo šanse da građani hitnu pomoć dobiju na vrijeme- komentirao je gradonačelnik Denis Kralj.

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, rekao je da je svaka kuna izuzetno važna za funkcioniranje Zavoda te da na području Vrbovca, iz godine u godinu, raste broj intervencija hitne medicinske pomoći, ali i sanitetskog prijevoza.

Grad Vrbovec i okolne općine rad T2 tima hitne medicinske pomoći sufinanciraju od polovice 2016. godine.

Objavljeno u Vrbovec

U Zavodu za kardiologiju Kliničke bolnice Sveti Duh predstavljen novi angiografski monoplanarni RTG uređaj za interventnu kardiologiju – Philips Azurion 7 – najsuvremeniji uređaj te vrste koji će od danas biti u funkciji za pacijente bolnice. Odlukom Ministarstva zdravstva, nabavka novog uređaja financirana je iz bespovratnih sredstava Europske unije u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Grad Zagreb, kao osnivač bolnice, osigurao je izgradnju objekta za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju koja će, također, biti opremljena iz bespovratnih sredstava fondova Europske unije.

Zahvalivši Ministarstvu, ravnatelju i djelatnicima Klinike na doprinosu, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da se s novim uređajem Bolnica Sveti Duh stavlja uz bok najmodernijim bolnicama svijeta.

Ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh Mladen Bušić je objasnio da se radi o najnaprednijem RTG uređaju koji je namijenjen intervencijama na srcu i krvnim žilama.

-Svojim karakteristikama osigurat će maksimalnu učinkovitost liječenja, uz minimalnu izloženost pacijenata i zdravstvenih radnika zračenju- kazao je ravnatelj Mladen Bušić.

Osim gradonačelnika Bandića i ravnatelja Bušića, prisutnima su se na svečanosti obratili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Objavljeno u Grad Zagreb

U Sarajevu su proglašeni pobjednici međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research, poznatijeg kao medicinskog Oscara. Čak tri pobjedničke nagrade ove godine odlaze u Hrvatsku - Ivanu Škegri, oftalmologu iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb,dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med. iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu i doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med.iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb.

Ivan Škegro proglašen je pobjednikom u kategoriji oftalmologije. U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

Na terapijskome području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu koji je proučavao neplodnost i istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobjednika pripada pedijatru doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med. koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Tako je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke bolesti i time spriječio smrt na koju bi inače bio osuđen dječak Ivan koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru s rijetkom nasljednom bolešću.

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Milan Bandić pridružio se danas na Trgu Petra Preradovića javnozdravstvenoj akciji „Otkrij rano“ koja se održava u sklopu obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-a).

-Pozivam sve koji puše da prestanu ili barem smanje na pola i tako sačuvaju svoje zdravlje- dodao je gradonačelnik istaknuvši kako je ova bolest treći najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu i kako od posljedica ove bolesti u Europi godišnje umire 300 tisuća ljudi.

Prema riječima pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jeleča, građani su danas imali priliku besplatno obaviti test ispitivanja plućne funkcije – spirometriju, uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku, a organizirano je i besplatno savjetovanje ljekarnika. Preglede su obavljali zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Pročelnik Jeleč je također dodao kako Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pripremaju humanitarnu akciju u svrhu nabave CT-a niske doze zračenja za rano otkrivanje raka pluća, u vrijednosti 13,5 milijuna kuna, za Kliniku za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Podsjetimo, riječ je o javno zdravstvenoj akciji koju organizira Grad Zagreb, Ured za zdravstvo u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava i Zakladom Hrvatska kuća disanja, Gradskom ljekarnom Zagreb, Hrvatskim torakalnim društvom, Udrugom Jedra, Udrugom Inspiro te Udrugom Plava krila.

Objavljeno u Grad Zagreb

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenoga 2011. godine kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI), koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi. 

U Ivanić-Gradu ovo je drugo obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Inicijativu su pokrenule Vlatka Richter i Petra Liber.

Objavljeno u Ivanić-Grad

U povodu 139. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče, ravnatelj bolnice Vlado Jukić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorili su danas u krugu bolnice novi objekt Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče.

-Zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova i doprinosu Grada Zagreba, danas otvaramo Zavod za forenzičku psihijatriju, projekt na kojem smo radili gotovo 20 godina. Na odjelu je smješteno ukupno 70 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a namijenjen je pacijentima koji već borave u našoj bolnici. Novi prostor omogućit će nam da ostvarimo kvalitetnije liječenje te puno bolje terapijske rezultate pomoću kojih ćemo prosječan boravak pacijenata u bolnici s dosadašnjih pet godina svest na dvije godine- rekao je ravnatelj bolnice Vlado Jukić.

Otvaranje novosagrađenog Zavoda nije značajno samo za grad Zagreb i zagrebačko zdravstvo, već je značajno i za cjelokupno zdravstvo Republike Hrvatske, naglasila je zamjenica te dodala da je Grad na čelu s gradonačelnikom Bandićem davao podršku ovom projektu, od početne ideje pa sve do same izgradnje.

-Ulaganje u obnovu i razvoj sustava zdravstva jedan je od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske- istaknula je ministrica Žalac, te dodala da su za projekt izgradnje Zavoda za forenzičku psihijatriju dodijeljena bespovratna sredstva u ukupnoj vrijednosti od 68 milijuna kuna.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 15 Studeni 2018 10:18

Šećerna bolest danas je tihi ubojica

Svečanost obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u KBC Zagreb podržala je i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Ovaj dan se, u skladu s Preporukom Međunarodne dijabetičke federacije obilježava desetu godinu zaredom. Ovogodišnje je obilježavanje, kao i prošlogodišnje, posvećeno temi Obitelj i šećerna bolest.

-Cilj nam je da obilježavanjem ovog dana senzibiliziramo javnost i da poručimo kako je važno voditi računa o ovoj bolesti koja nažalost poprima obrise globalne epidemije- naglasila je zamjenica Majić te dodala.

-Liječenje ove bolesti, osim o medicinskom, znanstvenom i profesionalnom pristupu ovisi i o multidisciplinarnome pa je samim time odgovornost i na lokalnoj zajednici. Grad Zagreb, prepoznajući važnost kvalitete življenja i zdravlja svojih sugrađana daje važan doprinos u svakodnevnome liječenju oboljelih pa je u zadnjih pet godina iz Proračuna Grad izdvojio oko 500 000 kuna radi financiranja udruga koje brinu o oboljelim od dijabetesa.

Ova kampanja želi ukazati na utjecaj šećerne bolesti na obitelji oboljelih te nastoji educirati o prevenciji i važnosti uloge obitelji u skrbi i liječenju dijabetičara. Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti najbolja je kampanja za podizanje svijesti o ozbiljnosti šećerne bolesti koja je jedan od vodećih svjetskih javnozdravstvenih problema pa sve više sliči na globalnu epidemiju suvremenog društva jer je povezana sa suvremenim načinom života i sa smanjenjem tjelesne aktivnosti, konzumiranjem visokokalorične hrane i porastom broja pretilih osoba.

Od šećerne bolesti u svijetu pati svaka jedanaesta osoba, odnosno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina, a čak je 352 milijuna izloženo riziku od obolijevanja. U svijetu svake godine od posljedica šećerne bolesti umire 4 milijuna ljudi.

Prema podatcima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću u Hrvatskoj su 2017. registrirana 304 408 oboljela te 2 331 umrla.

Objavljeno u Grad Zagreb

Nakon nedavnog otvorenja logopedske ambulante, Zaprešić će uskoro postati bogatiji za još jednu zdravstvenu uslugu. U sklopu Zdravstvenog centra Sjever, do kraja godine bit će otvorena i dugo očekivana sportska ambulanta. Grad Zaprešić osigurao je prostor za tu namjenu, a ugovor je sklopljen sa zdravstvenom ustanovom Vaš pregled, registriranom za pružanje zdravstvene skrbi u području medicine rada i sporta. Da važnost ovog događaja nije potrebno naglašavati, govori činjenica da su samo u okviru Zajednice sportskih udruga grada Zaprešića, u koju je trenutno uključeno 29 klubova, registrirane gotovo tri tisuće sportaša, a uključimo li amatere i okolnih sedam općina koje Zaprešiću gravitiraju, onda je ta brojka i znatno veća.

Kao kroničan problem cijele Hrvatske, doc. dr. sc. Tomislav Madžar, specijalist medicine rada i sporta te ravnatelj zdravstvene ustanove Vaš pregled, naveo je upravo sportske preglede koje brojne lokalne samouprave nisu riješile na zadovoljavajući način.

-Grad Zaprešić pokazao je volju, želju i ambiciju da taj problem riješi, ali i brigu za zdravlje svojih građana, prvenstveno sportaša. Velika nam je čast biti u gradu koji kontinuirano napreduje i stremi biti među najboljim gradovima za život– izjavio je Madžar.

Potpisivanjem ugovora ostvareni su preduvjeti za otvorenje sportske ambulante, a ono što slijedi je ishođenje potrebnih dozvola Ministarstva zdravstva za obavljanje zdravstvene djelatnosti podružnice ove ustanove u Zaprešiću. Njeno otvaranje očekuje se tijekom prosinca.

-Ovime iskazujemo brigu o našim sportašima, posebice mladima kojih, nasreću, imamo mnogo te ujedno radimo još jedan iskorak u podizanju zdravstvenog standarda. Izrazito me veseli što će uskoro liječničke preglede, umjesto u susjednom Zagrebu ili Samoboru, moći obavljati u svom gradu– izjavio je gradonačelnik Željko Turk.

Osim sportskih pregleda, ustanova će provoditi tečajeve prve pomoći, obavljati preglede u svrhu izdavanja uvjerenja za vozače svih kategorija, pilote, pomorce, izdavati dozvole za držanje i nošenje oružja te vršiti ostale liječničke preglede iz područja medicine rada, potrebne za zapošljavanje, otvaranje obrta, rad u inozemstvu ili posebne uvjete rada.

Objavljeno u Zaprešić
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti