fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: TZ Ivanić Grad

Više desetaka tisuća posjetitelja nije moglo odoljeti pozivu iz Ivanić- Grada gdje se tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana održavala Bučijada. Turističko- gospodarska i gastronomska manifestacija okupila je preko 200 izlagača koji su nudili bučino ulje, proizvode od buče kao i ostale eko-etno proizvode.

Moto ovogodišnje Bučijade, koja je održana po 14. puta bio je „Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!“, a svojim dolaskom manifestaciju je danas uveličala i Karmela Vukov Colić, kojoj je tom prigodom gradonačelnik Ivanić- Grada predao i lentu kume ove manifestacije koja svake bilježi sve bolje rezultate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zoran Ožetski

Objavljeno u Događanja

U Ivanić- Gradu, danas i sutra održava se 14. Bučijada, koja je privukla brojne OPG-ove, kao i posjetitelje koji su tijekom cijelog dana mogli uživati u delicijama od buča. Bučijada je najznačajnija manifestacija u Ivanić- Gradu, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj izlagača, ali i posjetitelja, jer ovo je manifestacija koja objedinjuje kako proizvodnju, tako i turistički potencijal ovoga kraja.

-Ne možemo biti nezadovoljni načinom na koji se ova manifestacija razvija- sa zadovoljstvom će gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš koji je istaknuo kako je u gradu osnovana i Udruga proizvođača bučinog ulja.

-Ono se već nalazi na inozemnom tržištu, a prošle godine prve su količine izvezene i u Ameriku. To je poticaj u razvoju poljoprivredne proizvodnje, a naročito u proizvodnji buča- otkrio je gradonačelnik.

Bučijada u Ivanić- Gradu tijekom svih ovih godina izrasla je u jednu od najprepoznatljivijih manifestacija Zagrebačke županije.

-Ovogodišnja manifestacija nadmašit će sve što je bilo do sada. To znači da je kvalitetna organizacija koja privlači sve više posjetitelja kroz programe koji se nude- istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.
Svečanom otvorenju manifestacije odazvali su se između ostaloga i brojni drugi uzvanici predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića Draženom Bošnjakovićem, izaslanikom predsjednika Hrvatskog Sabora Matom Čičkom, te izaslanikom predsjednice Matom Granićem.

Kako je danas bilo u Ivanić- Gradu pogledajte u VIDEU

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Ivanić-Grad

U Parku hrvatskih branitelja, otvorena je izložba skulptura i instalacija „Buča kao inspiracija“, kojom je najavljen vikend buče u Ivanić- Gradu. Tom prilikom kod Gradske je vijećnice devet umjetnika izložilo instalacije; vaga za mase i vaga za razmišljanje, bučomida, putovanje, napuštanje zemljišta, magična vrata, geometrija prirode, bučani šah, zlatna bučina koštica i cepelin nastalih na temu buča.

-Raduje me što se prijavilo više umjetnika nego lani. Naravno, očekujemo veći broj posjetitelja, a ja ovom prilikom pozivam sve da dođu u naš grad i pronađu neki sadržaj za sebe- kazao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Poslije razgledavana Parka instalacija i skulptura otvoren je i Škrlet cornera – ŠkrCo, koji se nalazi na Trgu Vladimira Nazora. Na otvorenju su tom prilikom predstavljena vina škrlet članova Udruge iz vinarija: Miklaužić, Trdenić, Ilovčak, Jaram, Florijanović, Mikša, Voštinić Klasnić i Kezele. Druženje s vinarima dodatno je obogaćeno uz nastup Ženskog jazz banda Gungula. 

 

 

 

 

 

 

 Zoran Ožetski

Objavljeno u Ivanić-Grad

U Ivanić- Gradu traju posljednje pripreme za 14. izdanje Bučijade, koja će se održati od 19. do 21. listopada. U sklopu najposjećenije turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije posvećene buči,predstavit će se brojni proizvođači bučinog ulja i drugih proizvoda od buče, ali i umjetnici koji će u gradskom parku izložiti brojne skulpture inspirirane bučom. Svečano otvorenje manifestacije bit će u subotu, 20. listopada u 11 sati uz Glavnu pozornicu.

Za najmanje će biti organizirani brojni sadržaji, te vožnja Buča kočijom i Bučko vlakićem, dok će stariji uživati u kušanju autohtone sorte vina škrlet,kao i tematskom razgledavanju grada. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se Najbolji hrvatski tamburaši i TBF.

Detaljnije informacije o manifestaciji možete pronaći OVDJE, a film kojim Turistička zajednica Ivanić- Grada sve poziva na ovu manifestaciju možete pogledati OVDJE.

Objavljeno u Događanja

Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je treći vikend u listopadu, od 19. do 21. listopada, kada se održava već četrnaestu godinu za redom najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, bundevi, kraljici jeseni.

Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača od toga preko trideset proizvođača bučinog ulja, osamdeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvadesetak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava. U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizira se stručni skup na temu: „Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti“, te „Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske“.

Moći će se kušati i piva od buče

Za vrijeme trajanja manifestacije gradski park postaje mjesto inspiracije za umjetnike i kreativce koji na temu buče postavljaju svoje instalacije i skulpture. Održava se i Škrlet corner “ŠkrCo” gdje se mogu kušati autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet i piva od buče Pivovara Crafter`s.

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavno- edukativni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, igraonice i radionice, Vatrogasna bučijada za mališane, dječje predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program, te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru i kućicama. Za one koji žele saznati nešto o Ivaniću i ivanić- gradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi grada, crkve i gradskog muzeja uz turističko vodstvo. Također, iz Zagreba u subotu i nedjelju već tradicionalno vozi turističko- izletnički vlak „Bučko express”.

Iz bogatog programa izdvajamo

Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđen je za petak, 19. listopada u gradskom parku u centru, nakon toga na trgu Vladimira Nazora otvorenje je Škrlet cornera „ŠkrCo“ i koncert Gungula/ all ladies banda. Isto tako, u petak će se posjetitelji moći zabaviti i uz koncert Najboljih hrvatskih tamburaša.

U subotu, 20. listopada, u 11,00 sati je svečano otvorenje 14. Bučijade, cjelodnevni programi na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a na večer koncert TBF-a.

U nedjelju 21. listopada Kuma 14. Bučijade, Karmela Vukov Colić primit će počasnu lentu na glavnoj pozornici, a sve će se odvijati pod budnim okom voditelja ovogodišnje Bučijade Frane Ridjana.

Objavljeno u Događanja

I ove godine komisija u sastavu; Srna Krtak krajobrazna arhitektica, Zlatko Bublić, predsjednik udruge Društvo ljubitelja vrtova – Perunika i Ankica Bešter, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada obišla je prijavljene okućnice u akciji “Volim Ivanić – cvjetni otok Ivanić” i poslušali priče njihovih vlasnika.

-Ovakav pristup – obilaženje okućnica nije praksa u ostalim gradovima koji provode slične akcije, no ovo je naš zaštitni znak jer smatramo da svaka okućnica krije svoju priču koju vam jedino vlasnik može ispričati te bez izlaska na teren dojam ne može biti potpun. Iz tog je razloga važno prijavljivati se na vrijeme. Ove godine imali smo par prijava nakon vremena predviđenog za prijave što je otežalo organizaciju zajedničkog obilaska, te apeliramo da iduće godine obavite prijave u roku. Vesele nas Vaše prijave, a okućnice još i više– rekla je Srna Krtak.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su; Silvija Maričić koja je imala najljepše uređen okoliš privatne kuće ili okućnice. Uz nju nagradu su primile i Zlata Šafran za drugo, te Ana Hiršl Barišec za treće mjesto.

Stambena zgrada kod Dječjeg vrtića Žeravinec dobila je nagradu za cvjetne detalje, a ove je godine dodijeljeno posebno priznanje za profesionalnost, uslužnost i ljubaznost koje je primila Kristina Sabljak djelatnica Ugostiteljskog objekta Pečenjarnica iz Ivanić-Grada.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Protekle subote započeo je novi projekt Ivanić-Grada i Turističke zajednice #Subotom u Ivanić“ koji će se odvijati svake subote do 16. lipnja u suradnji s udrugama te turističkim i ugostiteljskim objektima.

Prodajni sajam proizvoda Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava održavat će se svake subote od do 16. lipnja od 9 do 14 sati na malom trgu uz tržnicu Maznica, uz kušanje starih zaboravljenih jela i nabavu autohtonih domaćih proizvoda. Za posjetitelje će u 12 i u 14 sati biti organiziran turistički obilazak grada uz stručnog kostimiranog vodiča.

Svi detalji i program događanja «Subotom u Ivanić» moguće je pogledati na web i Facebook stranicama Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada.

Objavljeno u Događanja

Manifestacija ŠkrletOVO okupila je u subotu u Ivanić Gradu brojne vinske stručnjake koji su u selekcijskom dijelu programa škrlet Vinarije Voštinić-Klasnić proglasili Najškrletom redovne berbe 2017. Zabavni dio, ŠkrletOVO PARTY privukao je dvjestotinjak građana, vinskih zaljubljenika koji su do kasnih večernjih sati uživali u odabranim vinskim ostvarenjima, gastronomskoj ponudi i glazbenom programu.

-Škrlet ima veliki potencijal za daljni razvoj turizma u Ivanić Gradu i Moslavini i zato smo ponosni pokrovitelji ove manifestacije koja promovira našu autohtonu sortu van granica našeg kraja- naglasio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić Grada prilikom otvorenja manifestacije ŠkrletOVO 2018. 

Predsjednik Udruge škrlet Moslavina Janko Kezele istaknuo je napore Udruge i značajan napredak koji je postignut u protekloj godini u unaprjeđenju kvalitete škrleta, ali i njegovoj promociji van granica Moslavine.

Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike.

-Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorti kontinentalne Hrvatske, naročito zbog njegova kvalitetnog potencijala. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, vinari s ovog područja su u prednosti u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to znati dobro iskoristiti- naglasio je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Drugo po redu ŠkrletOVO organizirano je u cilju promocije škrleta kao simbola Moslavine zajedničkom suradnjom Udruge škrlet Moslavina, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada, koji je ujedno i pokrovitelj manifestacije. (FOTO: Zoran Ožetski/ Julio Frangen)

Objavljeno u Ivanić-Grad

Ovogodišnja fašnička događanja u Ivanić-Gradu započela su krajem siječnja tradicionalnim Međužupanijskim fašnikom umirovljenika i građana na kojem se okupilo više od 300 maskiranih sudionika. Nastavak je slijedio otvorenjem 17. godišnje izložbe Hrvatskog društva karikaturista u sklopu koje je gradonačelnik Javor Bojan Leš predao ključ grada princu Žapcu iz Udruge Žaba iz Ivanić-Grada.

U proteklih tjedan dana Ivanić- Gradom su tako vladale maškare koje su danas vratile ključ prvom čovjeku Grada Javoru Bojanu Lešu. To su učinila djeca fašničke grupe Dječjeg vrtića Ivanić-Grad i Dječjeg vrtića Roda.

-Osjećao sam se jako dobro bez odgovornosti u ovih sedam dana. Koliko vidim u gradu nije bilo većih problema, službe su radile svoj posao što je dokaz da Grad i bez gradonačelnika može odlično funkcionirati. S te strane to mi je izuzetno drago- rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš iskazavši svoje zadovoljstvo vidjevši najmlađe sugrađane razigranima i veselima.

Zadovoljna fašničkim događanjima u Gradu bila je i direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, Ankice Bešter, istaknuvši kako je fašnik osim u vrtićima, obilježen i u svim osnovnim školama s područja Grada plesom pod maskama. (FOTO: Zoran Ožetski)

Objavljeno u Događanja
Srijeda, 22 Studeni 2017 17:32

Brendiranje Škrleta ide dalje

Na inicijativu članova Turističkog vijeća Turističke zajednice Ivanić- Grad i Udruge Škrlet na području Ivanić- Grada i Kloštar Ivanića postavljeno je šest info ploča „Škrlet“ koje je postavila Turistička zajednica. Ploče su postavljene kod Specijalne bolnice Naftalan, Hotela Sport, na Trgu Vladimira Nazora, Seoskom turizmu Kezele, Kleti Stari mlin u Kloštar Ivaniću, te kod Vinarije Voštinić Klasnić. Cilj postavljanja ovih ploča je senzibiliziranje i informiranja domaćeg stanovništva, turista i posjetitelja o važnosti ove škrleta, koji je autohtono vino tog područja. 

Između ostalog na ploči stoji kako je „škrlet autohtona sorta podregije Moslavina, na čijoj se revitalizaciji i očuvanju posljednjih 10 godina intenzivno radi. Vinogradi se nalaze na blago položenim jugoistočnim i jugozapadnim padinama Moslavačke gore, na nadmorskim visinama od 120 do 200 metara. Podregija se dijeli na dva vinogorja: Volodersko-Ivanićgradsko i Čazmansko, a najzastupljenija sorta je Škrlet“.

Ovo vino je vrlo vrijedna sorta čiji je kvalitativni potencijal značajan u razvoju Ivanić- Grada i Moslavine kao zaštitni turistički adut. Upravo zbog toga vina ove sorte danas predstavljaju prepoznatljivost regije, a dva vodeća proizvođača Škrleta na području Ivanić- Grada su Vinarija Voštinić Klasnić i Seoski turizam Kezele.

Objavljeno u Ivanić-Grad
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti