fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Načelnik Marko Magdić

Općina Križ u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Škaf Križ te uz potporu Zajednice sportskih udruga i ŠRU Šaran Križ organizirala je danas u centru Križa tradicionalno adventsko druženje. Posjetitelji su tom prilikom mogli uživati uz besplatan fiš, gulaš i kuhano vino, a osim žive glazbe i Djeda Božićnjaka koji je najmlađima dijelio slatkiše, bilo je tu i delicija koje su pripremile članice ŽRK Trnina.

-Ovo je naše tradicionalno druženje koje ima i humanitarno notu. Ispečeno je 350 kutija kolača, a ja ovom prilikom pohvaljujem sve one dobre ljude koji su ispekli te kolače i donijeli ih ovdje. Božić je vrijeme darivanja, solidarnosti, mira i ljubavi te je ovo plemenita gesta koja se onda poklanja ljudima kojima je to potrebno- ispričao je načelnik Marko Magdić, koji vjeruje da će sve ove manifestacije svoj nastavak imati i narednih godina jer na ovaj se način promiču vrijednosti koje se polako zaboravljaju u društvu.

Ovom humanitarnom akcijom prikupljala su se sredstva za Caritas župe, kako bi se pomoglo potrebitim mještanima općine, a kako je bilo na tradicionalnom druženju u Križu možete pogledati u našoj FOTOGALERIJI.

Objavljeno u Događanja

Sedmu godinu za redom Općina Križ prigodnim je poklonima iznenadila bebe i njihove roditelje. Načelnik Marko Magdić i njegov zamjenik Zlatko Hrastić uručili su tako 50 poklon paketa bebama rođenim u ovoj godini, za što je Općina u svome proračunu osigurala više od 80 tisuća kuna. Poklon pakete ove su godine dobila 33 dječaka i 17 curica s time da su tri bebe treće dijete u obitelji, jedna je četvrto, a jedna šesto dijete.

-Ovo je meni jedno od dražih druženja kroz godinu kada vas darivamo i iskazujemo zahvalu. Ovo je godine nešto manje beba, no nadamo se kako će taj broj idućih godina porasti- kazao je načelnik Marko Magdić.

Inače, Općina u cilju poticanja mladih za zasnivanjem obitelji i ostankom u Općini Križ isplaćuje jednokratnu novčanu pomoći od 1500 kuna za prvo, 1700 kuna za drugo i 2000 kuna za treće i svako iduće dijete.

Objavljeno u Križ

Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Križ izglasan je proračun za 2019. godinu, koji iznosi nešto više 42,4 milijuna kuna. Za takav predloženi proračun bilo je 10 vijećnika, dok su tri ostala suzdržana. U svom izlaganju i predstavljanju proračuna načelnik Marko Magdić istaknuo je i brojna daljnja komunalna ulaganja kako bi se podizao životni standard, a nisu zapostavljena niti ostali programi koji su bili priloženi uz proračun za 2019. godinu.

Većinom glasova, vijećnici su usvojili i rebalans ovogodišnjeg proračuna. Iako je prvotno on bio planiran u iznosu od nešto većem od 46 milijuna kuna, prvim izmjenama i dopunama on iznosi nešto više od 40,4 milijuna.

-To je za 5,6 milijuna kuna ili za 12,35 posto manje u odnosu na planirano za 2018. godinu- istaknuo je načelnik Magdić.

623 tisuće kuna za Staklenu ulicu u Bunjanima

Vijećnici su donijeli i odluku o izdvajanju 623 tisuće kuna za radove izvanrednog održavanja prometne infrastrukture u Staklenoj ulici u Bunjanima. Osiguranim sredstvima financirat će se radovi prve faze.

Vijeće je jednoglasno podržalo i odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Križ za projekt Izgradnja prodajnog platoa tržnice na malo s prometnom infrastrukturom, a u svrhu prijave na natječaj LAG- Moslavina unutar operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja.

Savjet mladih predstavio svoj program

Na dnevnom redu 17. sjednice našao se i plan rada te financijski plan Savjeta mladih za 2019. godinu kojeg je iznio predsjednik Valentino Galić. U svome izlaganju predsjednik je istaknuo kako se predloženim programom rada želi doprinijeti razvoju društvenih, kulturnih, sportskih, edukativnih i ostalih događanja za mlade. Predloženi program usvojen je jednoglasno, a za njegovu provedbu Vijeće je osiguralo 12 tisuća kuna. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Križ

Na danas održanoj 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, vijećnici su između ostaloga jednoglasno donijeli odluke o izdvajanju novčanih sredstava za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima te nezaposlenim osobama. Kako je istaknuo načelnik Marko Magdić radi se o prijedlogu odluke kao i svake godine. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 240 tisuća kuna.

Jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna dobit će svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2 tisuće kuna, a isplata će se vršiti preko Udruge umirovljenika Općine Križ 13. i 14. prosinca. Za takozvane božićnice umirovljenika osigurano je 140 tisuća kuna, dok je za novčanu pomoć nezaposlenih osoba Općina u svome proračunu osigurala 100 tisuća kuna.

Za sve nezaposlene osobe koje su prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostave Ivanić- Grad osigurano je 150 kuna, a podjelu će vršiti službenici Jedinstvenog upravnog odjela 13. i 14. prosinca.

Objavljeno u Križ

Sedmu godinu za redom biciklisti iz svih krajeva Hrvatske zaputili su se iz Zagreba prema Vukovaru u sklopu akcije Biciklom za Vukovar. Prva postaja bio im je Novoselec, u Općini Križ odakle se karavana biciklista jutros zaputila prema svom konačnom odredištu. S njima je put Grada heroja krenuo i načelnik Marko Magdić.

-Ovo je moj osobni izazov, kao i velika čast i zadovoljstvo putovati sa svim tim dečkima koje sam prethodnih godina sa zadovoljstvom ispaštao. Misao vodilja je pokloniti se vukovarskoj žrtvi i zapaliti lampaš za sve poginule i nestale branitelje i Vukovarce- rekao je uoči puta načelnik Marko Magdić.

Današnja dionica najduža je, jer do Nove Kapele u Brodsko-posavskoj županiji trebalo je odvoziti 120 kilometara, dok se sutra vozi još 90 kilometara do Općine Ivankovo, dok posljednja dionica do Vukovara iznosi 30 kilometara.

-Akcija svake godine raste i to mi je jako drago, jer se svake godine pojave novi ljudi koji donesu novu energiju i ideje, tako da akcija poprima i neke nove karaktere; tribine, akciju darivanja krvi za vukovarsku bolnicu. Uz prijateljstvo i ljubav koji se rađaju na putu, moram reći kako vas ovaj put napuni energijom i to vas drži cijelu godinu- kazao je ispred organizatora akcije Mihael Kečkiš.

Uoči puta blagoslovio ih je velečasni Boži Pinjuh, a kako bi se biciklisti što ugodnije osjećali u Novoselcu, gdje su zastali treću godinu za redom pobrinula se predsjednica tamošnjeg Mjesnog odbora i općinska vijećnica Sanja Jurić. Ovom prilikom velečasni Božo Pinjuh pozvao je sve mještane Križa da u subotu u 18 sati sudjeluju u kratkoj molitvi za sve branitelje i žrtve Vukovara ispred župne crkve Uzvišenja Svetog Križa, čija će zvona također zvoniti za Vukovar u sklopu hvale vrijedne akcije „ZVON za Vukovar“. Tako će točno u 18 sati i 11 minuta, zvona kriške crkve zajedno sa svim crkvenim zvonima u Hrvatskoj zazvoniti u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

Objavljeno u Križ

Na jučer održanoj, 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o Planu gospodarenja otpadom Općine Križ za razdoblje 2017. – 2022. godine.

-Riječ je o usklađenju sa zakonom. Riječ je o dokumentu sa svim onim zakonskim obavezama koje su jedinice lokalne samouprave dužne sprovesti i navesti kako i gdje se gospodari otpadom. Općina Križ je kada o tome govorimo na najvišem standardu u odnosu na druge jedinice i komunalna društva koja se bave gospodarenjem otpadom, odnosno ovom djelatnošću- istaknuo je načelnik Marko Magdić.

Isto tako Općina Križ je zajedno s Općinom Kloštar Ivanić te Gradom Ivanić- Gradom u nekoliko projekata za bespovratna sredstva Europske unije, kako bi se povećao komunalni standard.

Između ostaloga vijećnici su odobrili i izdvajanje novčanih sredstava za nabavku opločnika za izgradnju i obnovu pješačkih staza u dijelu Zagrebačke ulice i Trga Svetog Križa.

-Radi se o obnovi preko 1300 kvadrata pješačke staze tako da se mijenja postojeći asfalt, te se polažu granitne kocke uz koje u onoj drugoj fazi idu kandelaberi s LED rasvjetom. Radi se o investiciji koja je vrijedna oko 400 tisuća kuna- kazao je načelnik Magdić napomenuvši kako će radovi uskoro biti gotovi čime će Križ dobiti novu šetnicu i vizuru, što je jedna od prvih faza uređenja cijelog centra Križa.

Vijećnici su jednoglasno odredili kako će poslove redovitog održavanja nerazvrstanih cesta na području Općine u zimskim uvjetima obavljati Elektrocentar Petek, dok će dimnjačarske poslove odrađivati trgovačko društvo Mivegra d.o.o. Ivanić-Grad.

Objavljeno u Križ

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Križ, pred vijećnicima su se našla izvješća o radu i poslovanju trgovačkih društava u vlasništvu i suvlasništvu Općine. Uz direktore Ivaplina, Ivakopa, Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Obiteljskog radija Ivanić te Poduzetničke zone Križ, izvješća su podnijeli i drugi korisnici općinskog proračuna (Vatrogasna zajednica Općine Križ, Vatrogasna postrojba Ivanić- Grad, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić- Grad).

-S trgovačkim društvima imamo odličnu suradnju. Zadovoljan sam time, jer često komuniciramo. Oni kao tijela koja su u suvlasništvu Općine imaju svoje određen potrebe, koje redovito ispunjavamo. Uostalom, to su i pokazali kroz svoja izvješća- kazao je načelnik Marko Magdić.

Također, godišnje izvješće o radu podnijela je i ravnateljica Dječjeg vrtića Križ za prošlu pedagošku godinu.

Između ostaloga vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o izmjeni Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Novom odlukom produžuje se dosadašnji način obračuna i naplate javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada do ispunjenja tehničko – tehnoloških uvjeta odvoza i naplate odvoza na području Općine Križ, najkasnije do 31. prosinca 2019. godine. 

 

 

Objavljeno u Križ

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Općina Križ u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanić- Grad te Općinskog društva Crvenog križa Križ darivala starije osobe od 90 godina. Na tom popisu ove se godine našla 31 osoba, među kojima i 90-to godišnja Jelka Paher koju je u nazočnosti djelatnica Crvenog križa posjetio i osobno darivao općinski načelnik Marko Magdić.

-Ovom gestom tim osobama želimo pokazati kako su one još uvijek tu s nama. Uostalom tako najbolje možemo doznati koji je recept za dugovječni život- kazao je načelnik Marko Magdić istaknuvši kako je Općina za 31 paket izdvojila oko 4 400 kuna.

U kratkom razgovoru s načelnikom Magdićem, gospođa Jelka istaknula je kako dane najradije provodi uz televizor, a na pitanje kako zdravlje, baka Jelka tek kratko je odgovorila kako se muči.

Objavljeno u Križ

Blagdan Uzvišenja svetog Križa duboko je ukorijenjen u Općini Križ, gdje se uz Dan župe, slavi i Dan općine iza koje je već 25 godina postojanja. Što je u proteklih godinu dana napravljeno, što se još planira uraditi kako bi se podigao životni standard svih mještana moglo se čuti na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

-Dječji vrtić ideja je o kojoj pričamo zadnjih pet godina projekt je vrijedan nešto manje od 9 milijuna kuna. To nije lako realizirati, no na tome se itekako radi. Ostvarili smo i potporu Ministarstva za demografiju. Naravno, prijavilo smo vrtić i na mjeru 7.4.1. za ruralni razvoj, gdje pokušavamo ostvariti bespovratnu potporu od oko 6 milijuna kuna. Naravno, da se nadamo pozitivnoj odluci. Pred nama je zadatak da stvaramo uvjete za ostanak mladih obitelji, ali i da mladi počnu dolaziti u našu sredinu- kazao je o najvažnijem projektu načelnik Marko Magdić.

Uz izgradnju vrtića u proteklih godinu dana krenulo se s projektom rekonstrukcije javne rasvjete, obnovljen je Dom kulture Josip Badalić, ulagalo se u stvaranje boljih uvjeta na Sportskom parku, kao i u mjesne odbore gdje su sanirani vatrogasni i društveni domovi te brojne prometnice.

Sprega Općinskog vijeća i načelnika daje rezultate

Sve ovo bilo bi nemoguće bez zajedničke suradnje s Općinskim vijećem, koje je veliki suport načelniku.

-Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je suradnja predstavničkog tijela Općine Križ sa izvršnom vlasti na čelu s načelnikom markom Magdićem na vrlo visokom nivou. Smatram da naša suradnja i rad, bez obzira na politiku mora biti u interesu svih mještana. Svi zajedno bez obzira na stranačku podijeljenost možemo ostvariti izuzetne rezultate. Zajednička ideja svima nama mora biti stvoriti budućnost i zadržati mlade u našoj općini- istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća Mladen Rogić. 

Projekti za buduće razdoblje

Kako bi se to i ostvarilo za naredno razdoblje u planu je realizacija još nekoliko značajnih projekata i investicija, za koje se kao i do sada u realizaciji očekuje pomoć iz Zagrebačke županije, Europskih fondova te raznih ministarstava. U narednom razdoblju tako se očekuje asfaltiranje Staklane ulice u Bunjanima, izgradnja nogostupa prema Dječjem vrtiću, izrada projektne dokumentacije za prenamjenu zgrade dječjeg vrtića u kulturni centar, sanacija kanalizacije u dijelu Zagrebačke ulice, izgradnja spremišta uz vatrogasni dom u Novoselcu te cijeli niz drugih manjih i većih projekata.

-Križ svake godine izgleda drugačije i bolje. Drago mi je što ste se opredijelili za ulaganje u mlade na čemu vam iskreno čestitam. Idete prema naprijed u čemu ste imali i pomoć Vlade u realizaciji projekata koji su realizirani ili će se realizirati- poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

Na svečanoj sjednici već tradicionalno od strane načelnika Marka Magdića uručene su zahvalnice, dok je priznaje „14. rujan“ ove godine primila pedijatrica Marija Bonto Boban.

Objavljeno u Križ

Ovotjedna četrnaesta sjednica Općinskog vijeća Općine Križ započela je izlaganjem načelnika Marka Magdića, koji je vijećnike upoznao s novostima na području općine.

Projekt „Nije svaki otpad smeće!“ prijavljen na otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“ odobren je za financiranje iz Europskog kohezijskog fonda.

-Očekuje se primitak Odluke o financiranju, zajedno s prijedlogom daljnjih aktivnosti vezanih uz implementaciju projekta u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom i Općinom Kloštar Ivanić- kazao je načelnik Marko Magdić.

Također, Općini je od strane Zagrebačke županije za nastavak arheoloških istraživanja na Sipćini osigurano 100 tisuća kuna, dok će Zagrebačka županija za manifestaciju Badalićevih dana izdvojiti 10 tisuća kuna, a za obnovu knjižničkog fonda 11 tisuća kuna.

Kad su u pitanju građevinski radovi načelnik je istaknuo kako su u tijeku radovi na izmjeni krovišta na Domu kulture Josipa Badalića. Riječ je o investiciji od 840 tisuća kuna. Također, započeli su i radovi na izgradnji, odnosno dogradnji spremišta za vatrogasna vozila i opremu uz društveni i vatrogasni dom u Novoselcu, za što će se izdvojiti 90 tisuća kuna.

Objavljeno u Križ
Stranica 1 od 5

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti