fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Mato Čičak

Rugvica je u utorak bila sjecište mnogi puteva, jer u ovoj općini održana je Skupština Udruge općina u Republici Hrvatskoj koja je tom prilikom promijenila svoj naziv u Hrvatsku zajednicu općina. Pozdravio je to i premijer Andrej Plenković, koji je u Rugvicu stigao u društvu ministra financija Gorana Marića te ministra uprave Lovre Kuščevića.

Nominalni domaćin bio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, koji je prije godinu dana izabran za glavnog tajnika, dok je na mjesto predsjednika izabran Martin Baričević. Novoizabrano vodstvo današnje Hrvatske zajednice općina u godinu dana u potpunosti je promijenilo način funkcioniranja, i prvi rezultati već su vidljivi.

-Samu organizaciju podigli smo na jednu višu razinu. Organizirali smo brojne aktivnosti koje su urodile plodom, jer u ovih godinu dana pristupile su nam brojne nove općine. Upravo to je i naša želja, da što više hrvatskih općina bude u našoj novoj Hrvatskoj zajednici općina- rekao nam je na početku razgovora glavni tajnik Mato Čičak, koji ne krije zadovoljstvo rezultatima u ovih godinu dana.

-U suradnji s Vladom radili smo na izradi novih Zakona. Hvala im što usvajaju sve naše prijedloge, jer načelnici najbolje znaju kako funkcioniraju jedinice lokalne samouprave. Eto, posljednjih godina dobili smo iz poreza na dohodak dosta sredstava. Rugvica je dobila četiri milijuna kuna više u proračun, dok su ovi nerazvijeniji dobili još više. Drago mi je što je ta komunikacija između nas i Vlade na jednoj odličnoj razini- nastavio je razgovor Čičak.

Protiv ukidanja općina

Na Skupštini je ponovno aktualizirana tema ukidanja općina, čemu se Čičak oštro protivi.

-Ja sam protiv toga, možda ih treba urediti po modelu Francuske ili Njemačke da ove veće općine preuzmu zadatke onih manjih općina, jer tako možemo poboljšati funkcioniranje samih općina- kaže Čičak, koji je u posljednjih godinu dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku te se tom prilikom upoznao sa svakodnevnim problemima s kojima se susreću načelnici općina.

-Mediji na jedan krivi način prenose stav da su općine jedan veliki trošak. Ja moram reći da u posljednjih dvadeset i pet godina nije bilo načelnika poput Božidara Škrinjarića, Vlade Kolarca, Tome Kovačića ili Marice Jančić koji su najbolji primjer u Zagrebačkoj županiji, jer oni su promijenili sliku svojih općina na bolje. Da oni, ali i drugi nisu izgradili kanalizaciju, ceste, vrtiće te škole, Hrvatska ne bi izgledalo ovako kako izgleda. Mediji sve njih krivo prikazuju jer uzmu nekoliko loših primjera te na temelju toga grade sliku. Upravo su općine u posljednjih dvadeset i pet godina bile ključni pokretač razvoja tih ruralnih krajeva. Upravo zbog toga medijima trebamo reći koja je uloga općina te koje zadatke one imaju- kritički se osvrnuo na medijske natpise Čičak, koji je s najužim vodstvom Hrvatske zajednice općina u srijedu bio na sastanku kod župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena vezano za eksplantaciju rudnog bogatstva i samih općina kojima se smanjila naknada za tu eksplantaciju.

Veće općine trebaju preuzeti dio poslova manjih općina

Hrvatska danas ima 428 općina, i prema mišljenju našeg sugovornika problem nije u brojkama i načelnicima.

-To trebamo samo bolje organizirati te uz pomoć premijera Plenkovića i ministra Kuščevića to riješiti. Moj stav je da općina nije previše, već da bi se više trebalo pričati o dobrim primjerima zbog čega i medije pozivam te obiđu te općine i porazgovaraju s tamošnjim stanovništvom kako je bilo prije, a kako je danas- kaže Čičak, koji je jednom prilikom ustvrdio kako bi ta mjesta da su ostala u sastavu većih gradova postala „slijepa crijeva“.

-Mi smo bili sastavni dio Općine Dugo Selo uz Grad Dugo Selo i Općinu Brckovljani. Za naš kraj je ključno bilo to što smo se odvojili od Dugog Sela. Nekim novinarima je to teško shvatiti te su mi rekli da je tome tako Grad Zagreb onda ne bi trebao funkcionirati. No, izgleda da oni nisu upoznati s činjenicom da član mjesnog odbora u Zagrebu prima 1500 kuna. Neka izračunaju koliko je onda trošak te administracije u Zagrebu. Drugi primjer da u Gradu Zagrebu postoje „slijepa crijeva“ je taj da 33 tisuće ljudi u pojedinim dijelovima gradskih četvrti Novi Zagreb- zapad, Brezovica- južni dio, Sesvete- sjeverni i sjeveroistočni dio te Gornja Dubrava- sjeverni dio nisu spojeni na vodovod, a neki još uvijek nemaju riješeno i pitanje javnog prijevoza za zadovoljavajući način- podvukao je Čičak te ponovio kako Rugvica zasigurno danas ne bi bila ono što je da je ostala u sastavu Dugog Sela.

-Sve ovo što danas vidite u našoj općini toga svega zasigurno ne bi bilo. Mogu reći kako smo mi u Rugvici toliko dobro posloženi da nam ne bi bio problem da preuzmemo i vođenje nekog grada. Imamo viziju i ideju te sigurno radimo kvalitetnije od brojnih gradova u Hrvatskoj. Vjerujemo da moj ekipi ne bio problem da preuzmemo neke od zadatak općina u našem okruženju, pa i Dugog Sela. To je dokaz koliko je ovaj sustav jednim dijelom dobar. Primjerice, rijetki se mogu pohvaliti besplatnim udžbenicima u posljednje četiri godine, besplatnim prijevozom za srednjoškolce i studente, povoljnom cijenom vrtića i brojnim drugim benefitima- ispričao nam je glavni tajnik Hrvatske zajednice općina istaknuvši kako nijedna Vlada za jedinice lokalne samouprave nije napravila toliko pozitivnih stvari, kao ova na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Monografija i dokumentarni film cilj za naredno razdoblje

Hrvatska zajednica općina danas ima 306 članica, a ta brojka neprestano raste, jer brojne općine pristupaju u članstvo.

-To je dokaz da smo u zadnjih godinu dana radili na kvalitetan način. Veliki angažman u tome imao je i predsjednik Martin Baričević koji se jako trudi, a mi iz Upravnog odbora ga pratimo u tome. To pokazuje ispravnost funkcioniranja Zajednice. U ovih godinu dana nismo razgovarali samo s našim načelnicima, već smo obišli i kolege u Francuskoj i Njemačkoj gdje smo prisustvovali raznim panelima. Nadam se da ćemo zajedno s Vladom naći najbolje rješenje za buduće funkcioniranje naših jedinica lokalne samouprave- podvukao je Čičak otkrivši nam i neke buduće inicijative uz izradu monografije i dokumentarnog filma.

-Ključno je da smo se uključili u izradu svakog Zakona za jedinice lokalne samouprave. Na svaki Zakon dajemo svoje mišljenje i prijedloge. Srećom, oni se u tom procesu i usvajaju. To je ključna stvar na kojoj i u budućnosti trebamo raditi. Također, radimo i jednu strategiju na koji način bi se trebale organizirati naše općine u budućnosti. U tom timu su iskusni načelnici koji nam pomažu u izradi te Strategije koju ćemo završetkom proslijediti Vladi. Još jednom ću podvući kako u medijima moramo stalno istupati i ukazivati na sve one dobre stvari koje radimo- za kraj će glavni tajnik Hrvatske zajednice općina Mato Čičak.

Objavljeno u Intervju

Skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj koja je danas održana u Rugvici prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, uz kojeg su podršku čelnicima jedinica lokalne samouprave došli dati i ministri Goran Marić te Lovro Kuščević, kao i saborski zastupnici Dražen Barišić, Alen Prelec te domaćin današnjeg skupa Mato Čičak, koji je ujedno glavni tajnik Udruge.

Obraćajući se načelnicima premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova Skupština važna zbog svega onoga što Vlada radi kako bi se poboljšala kvaliteta života svih žitelja diljem Hrvatske.

-Drago mi je što je više od 300 općina dio članstva ove Udruge i što ćemo nastaviti našu zajedničku suradnju, koja je vidljiva u radu Vlade. Četiri su stupa naše suradnje prema jedinicama lokalne i područne samouprave; iskreni dijalog i partnerstvo što uključuje našu prisutnost u gradovima i općinama, jačanje funkcionalne decentralizacije, fiskalna decentralizacija te potpora u konkretnim projektima. Mi smo taj sustav suradnje pokrenuli u prosincu 2016. godine i do sada smo održali pet susreta svakih šest mjeseci- istaknuo je premijer Andrej Plenković kazavši kako se jednako posvećeno radi u svim dijelovima Hrvatske. 

306 članica Udruge općina u Republici Hrvatskoj

Želja Udruge općina u Republici Hrvatskoj je da bude partner Vladi koji će doprinijeti razvoju gospodarstva i široj decentralizaciji Hrvatske.

-Naša je tendencija da štitimo interese malih općina. Inače, ruralno područje Hrvatske čini 48 posto stanovništva i 90 posto teritorija, što je ogroman potencijal u gospodarskom i društvenom smislu razvoja Hrvatske- rekao je predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj Martin Baričević istaknuvši kako Udruga danas ima 306 članica. 

-Svaki dan pristupaju nam nove članice kako bi bile još učinkovitije- s ponosom će Baričević koji je naveo kako su ciljevi za 2019. godinu izrada monografije i dokumentarnog filma.

Glavni tajnik Udruge te načelni Rugvice, Mato Čičak nije krio zadovoljstvo što je današnja Skupština održana upravo u Rugvici.

-Posljednjih godina puno smo toga napravili kako bi naša općina bila po mjeri svih mještana. Mi smo općina obitelji, djece, gospodarstva, ali i općina poduzetnika što nas čini jednom od najuspješnijih i najperspektivnijih općina u Hrvatskoj- kazao je Čičak. 

Od danas Hrvatska zajednica općina

Na današnjoj Skupštini Mladenu Markešiću od strane Udruge općina u Republici Hrvatskoj dodijeljeno je priznanje za doprinos razvoju ruralne sredine. Također, na radnom dijelu Skupštine Udruga općina u Republici Hrvatskoj promijenila je svoj naziv te se od danas naziva Hrvatska zajednica općina.

Objavljeno u Rugvica

Početkom godine Općina Rugvica primila je lijep poklon u iznosu od 9 milijuna bespovratnih kuna za uređenje Poslovne zone Rugvica sjever, od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna investicija je 15,6 milijuna kuna čime će se urediti kompletna komunalna infrastruktura na 180 tisuća kvadrata općinske zemlje, koja će time biti stavljena u funkciju.

-Investitori će moći bez prevelikog čekanja izgraditi svoje poslovne jedinice. Već sada imamo dva zainteresirana investitora koja znaju da će se graditi kompletna infrastruktura. Danas je u poslu najbitnija brzina, a nakon ovoga ja vjerujem u ekspanziju investicija u našoj Poslovnoj zoni, jer interes postoji-kazao nam je načelnik Mato Čičak.

Osim što se ulaže u infrastrukturu u Poslovnoj zoni, osigurana su i sredstva od 3,5 milijuna kuna za izgradnju novih nogostupa. Također, cesta prema Ježevu postala je državnom, zbog čega se općinsko vodstvo sprema na sastanak u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatske ceste, kako bi se dogovorio i nastavak gradnje nogostupa na toj dionici.

Objavljeno u Rugvica

Općinsko vijeće Općine Rugvica održalo je jutros radni sastanak radi ukidanja autobusnih linija na području općine. Naime, Čazmatrans je u ponedjeljak, 18. veljače uveo novi vozni red za područje Rugvice, a da pritom iz tvrtke nisu nikog iz Općine obavijestili o tome.

Istog dana načelnik Mato Čičak uputio je oštar dopis na adresu Čazmatransa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, župana Stjepana Kožića te Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora. Dopisom se zatražilo postupanje svake institucije u okviru svoje nadležnosti, a prije svega utvrđivanje dopustivosti ovakvog jednostranog postupanja tvrtke Čazmatrans glede ukidanja pojedinih polazaka.

-Moramo naglasiti još jednom svoje nezadovoljstvo što su zaposlenici tvrtke Čazmatrans prema putnicima komunicirali da je novi raspored dogovoren s Općinom, što je bila potpuna neistina! Jednako tako, važno je naglasiti da Općina ne odlučuje o dodjeli dozvola za autoprijevoznike, uvođenju linija i voznom redu. Za dodjelu dozvola nadležno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a o voznom redu odlučuje sam prijevoznik- istaknuo je načelnik Mato Čičak.

Kako bi se cijela situacija riješila i kako bi se mještanima, prvenstveno djeci, omogućio normalan odlazak na posao i u školu održan je sastanak na kojem je dogovoreno da se sve ukinute linije privremeno vraćaju od sutra, 23. veljače do 1. travnja, a isto tako za danas je vraćena linija iz Zagreba za Trebovec u 20,15 sati.

-Također, dogovoreno je kako će Općina Rugvica urediti okretište autobusa u Rugvici kako bi smanjili cijenu cjelokupnog prijevoza. Moramo istaknuti da smo svjesni kako je pitanje prijevoza veliki problem naše Općine i da se svim snagama trudimo poboljšati ga. Spremni smo uložiti dodatna sredstva kojima bi se taj problem što efikasnije riješio. Naravno, ako je suradnja od strane Čazmatransa uzajamna. Općina Rugvica već sada sufinancira rad tvrtke s milijun kuna godišnje, a za uzvrat dobiva ukidanje linija, dotrajale autobuse- poručio je Čičak, koji vjeruje u pozitivan ishod cijele ove priče.

 

Objavljeno u Rugvica

Kroz minule godine Rugvica je postala prepoznatljiva po nekoliko manifestacija među kojima se naročito ističu Dani Općine koji donose brojna događanja među kojima posebnu pažnju privlače Lađarsko ribarske večeri. Uz tu manifestaciju kroz godinu se organizira i niz drugih događanja, među kojima sve veći odaziv bilježe predstave. Kako bi koordinacija među udrugama bila što bolja nedavno je održan i sastanak na kojem je napravljen plan manifestacija za 2019. godinu, koji će biti objavljen kroz prigodni letak.

-Tu ćemo objaviti sve stvari koje smo radili tijekom prošle godine, kako bi naši mještani imali kompletnu informaciju. To je dobro, kako bi mogli planirati nove manifestacije, ali i jeftinije ugovoriti sve stvari koje su nam potrebne za njihovo održavanje. Želimo sve to objediniti kako bi nam nabava bila što jeftinija, tako ćemo se kvalitetnije organizirati- rekao je načelnik Mato Čičak.

Također, osmišljene su i neke nove manifestacije.

-Mislim da smo uzor mnogima u našoj okolici po organizaciji manifestacija. Bez zajedništva i svih naših udruga to ne bi mogli. Lani smo odlično odradili sve, a vjerujem da će ova godina biti još bolja- zaključio je načelnik Mato Čičak.

Već ove subote u Društvenom domu u Jalševcu Nartskom održat će se tradicionalna manifestacija „Bakina kuhinja“ u organizaciji KUD-a Hrvata BiH Rugvica. Svake godine uoči korizme KUD Hrvata BiH Rugvica pobrine se prikazati bogatstvo tradicionalne domaće kuhinje.

-Dođite i probajte fina jela koja će spremiti naše vrijedne članice i članovi, baš onako kako se to nekad spremalo- poručuju organizatori.

Ulaz i degustacija su besplatni, a svi posjetitelji trebaju ponijeti sa sobom samo riječi podrške i dobre raspoloženje. Početak je u 19,30 sati.

 

Objavljeno u Događanja

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica vijećnici su većinom glasova donijeli odluku kojom se dosadašnjem koncesionaru, EKO-FLOR-u daje koncesija za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada s područja općine. Ne bi u ovoj odluci ništa bilo sporno, da je koncesionar do kraja odigrao fer i korektno, jer iz samo njima znanih razloga cijenu odvoza sa 72 kune povećali su na 91 kunu. Nažalost, EKO-FLOR kao jedini ponuditelj za zbrinjavanje otpada na ovom području, doveo je Općinu pred gotov čin.

-Jedino što mogu reći nisu ispali fer i korektni. Smatram da u dogledno vrijeme moramo razmišljati da se samo organiziramo za ovaj dio prikupljanja otpada iz domaćinstava, jer ovo što oni rade nije primjereno. Nisu se držali dogovora, već su napravili sve drugačije od onoga što su obećali meni o pročelniku Radanoviću. Ista stvar zadesila je i niz drugih općina s našeg područja- kazao je načelnik Mato Čičak.

Iako je koncesionar dao obećanje da će cijena biti 72 kune, preko noći su to povećali na 91 kunu.

-Ja sam im tamo rekao da dok sam pročelnik da ću raditi na tome da napravimo svoje poduzeće, te da se više nikada ne dovedemo u takvu situaciju. Ovime smo svi zatečeni- rekao je pročelnik Ivica Radanović.

Načelnik Čičak potvrdio je kako se u jednom trenutku razmišljalo čak o tome da RUKOM obavlja tu djelatnost, te da se kupi vozilo za prikupljanje otpada, no nije se moglo pronaći mjesto gdje bi se odvozilo to smeće.

-RUKOM-u ne bi bio problem prikupljanje otpada, kao ni kupnja novog vozila. Siguran sam kako bi to odrađivali puno kvalitetnije i profesionalnije od EKO-FLOR-a. Ono što nismo mogli riješiti bio je pronalazak destinacije gdje bi se odvozio taj otpad- pojasnio je načelnik Čičak.

Povela se nakon svega među vijećnicima konstruktivna rasprava ne bi li se pronašlo najbolje rješenje. Spominjala se čak i mogućnost poništavanja natječaja, čime bi općina ostala bez ikakve mogućnosti prikupljanja otpada.

-Rješenja nema, ovo je gotov čin. Ja sam probao sve, ne znam što dalje. Ova odluka je katastrofa. Drugog izlaza od ovoga nemamo, može nam se dogoditi samo ne odvoz smeća. Ovo što su nam napravili je bezobrazluk. Nažalost, nisu ispoštivali ništa, lagali su nas u lice- zaključio je načelnik Mato Čičak.

Nažalost, vijećnici niti ovoga puta nisu bili jedinstveni, jer Robert Kostić i Željko Vojković nisu stali uz ostale vijećnike, želeći tako vjerojatno zaraditi pokoji jeftini političkim poen. Osim što je ova odluka prihvaćena, odlučeno je da svi predstavnici stranaka sudjeluju u daljnjim pregovorima s EKO-FLOR-om kako bi se na koncu ipak pokušalo utjecati na cijenu.

 

Objavljeno u Rugvica

Vijećnici Općine Rugvica pod predsjedanjem predsjednice Ane Munić održali su danas prvu sjednicu u 2019. godini. Većinom glasova Vijeće je donijelo odluku o VI. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Rugvica, kojima se omogućuju brojne investicije, a proširena je općinska i državna zemlja za proširenje poslovne zone Rugvica sjever, gdje se načelnik Mato Čičak nada da će uskoro krenuti intenzivna kupovina zemljišta i dolazak investitora.

-Također, tu je i niz drugih stvari, poput stambenog širenja naših zona gdje planiramo na jednu parcelu namjeravamo prodavati za gradnju stanova, kako bi naši mladi tu i ostali. U planu nam je i veliki sportsko-rekreacijski centar kod Općine i škole, a novim sadržajima planiramo proširiti i cijelu ovo priču oko našeg novoga trga- rekao je načelnik Mato Čičak, koji je uvjeren kako je ovim izmjenama i dopunama prostornog plana omogućen bolji i kvalitetniji razvoj općine u svim segmentima.

Osim toga, Općina je i dalje planirana kao i luka, što je određeno i županijskim te državnim planom, dok je županijskim prostornim planom još predviđen most te željezničko povezivanje s prugom u Dugom Selu. 

-Ono što me još više veseli to je zona u Oborovu, gdje je bio najavljivan i IBM, a nadamo se da će u skorije vrijeme tamo doći neka velika investicija, jer ona lokacija je jedinstvena u Hrvatskoj i po dolasku vodova struje i po rijeci Save koja tamo protiče- otkrio je Čičak.

EKO-FLOR nastavlja s odvozom otpada

Na dnevnom redu se našla i odluka kojom je Vijeće dosadašnjem koncesionaru EKO-FLOR-u odobrilo koncesiju za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada. Nažalost, Općini su po pitanju odvoza otpada ruke bile vezane, budući da je EKO-FLOR jedini ponuditelj na ovom prostoru. EKO-FLOR je tako iskoristio mogućnost monopola, te je vodstvo Općine stjerao pred gotov čin, izigravši ranije postignuti dogovor. 

-Smatram da to nije korektno i da nije u skladu s onim što smo se dogovarali, jer 91 kuna je previše za prikupljanje otpada po domaćinstvima. Pokušat ćemo naći nego drugo rješenje kojeg sada nema. Jedino smo mogli ne izglasati ovu odluku i dovesti u pitanje prikupljanje otpada idućih šest mjeseci- kazao je načelnik Čičak.

Takvu odluku podržalo je 10 vijećnika izuzev Željka Vojkovića i Roberta Kostića.

RUKOM preuzeo upravljanje o održavanje skele

Vijećnici su između ostaloga donijelo jednoglasnu odluku o načinu upravljanja i održavanja Društvenog doma u Rugvici i Jalševcu Nartskom, kao i pravilnik o iskaznici komunalnog redara. Isto tako, donesena je i odluka kojom se skela u Oborovu koja je u vlasništvu Općine daje na upravljanje i korištenje trgovačkom društvu RUKOM. Kako je već ranije objasnio načelnik Mato Čičak na skeli će biti zaposlena četiri djelatnika koji će raditi u RUKOM-u, s time da će raditi i sve druge poslove vezane uz RUKOM. Inače, za funkcioniranje skele Zagrebačka županija je osigurala 100 tisuća kuna, a sredstva za financiranje jednog radnika osigurala je i Općina Orle. 

Lijepu gestu uoči početka sjednice napravio je načelnik Mato Čičak, koji je svim pripadnicama nježnijeg spola povodom Valentinova podijelio čokolade.  

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Rugvica

 

Radovi na reciklažnom dvorištu u Rugvicu su završeni. Postavljeni su kontejneri za sve vrste otpada, postavljen je montažni objekt za zaposlene, kolna vaga, te je izrađena nadstrešnica. Izvedeni su svi priključci na komunalnu infrastrukturu: vodovod, odvodnja i električna energija. Okoliš je hortikulturno uređen tako da su posađena drveća i ukrasno grmlje te je posijana trava. Isto tako, izvedena je i postavljena vertikalna i horizontalna signalizacija, te reciklažno dvorište može ići na tehnički pregled odnosno na ishođenje uporabne dozvole.

-Vjerujem kako ćemo uskoro dobiti i uporabnu dozvolu, kako bi dvorište moglo započeti najkasnije kroz mjesec i pol dana s radom- prilikom obilaska dvorišta istaknuo je načelnik Mato Čičak podsjetivši kako je općina u prethodnom vremenu učinila niz stvari kako bi Rugvica ostala očuvana za buduće generacije.

-Proveli smo brojne akcije, postavili smo kamere s čime ćemo nastaviti i dalje, jer to se pokazalo jako dobrim. Ovo dvorište samo je kruna te priče- kaže Čičak, koji je najponosniji na akciju koja je provedena s Policijskom postajom Dugo Selo gdje su novčanom nagradom nagrađeni oni koji bi fotografirali one koji u prirodi ostavljaju svoj otpad.

Novoizgrađeno dvorište proteže se na površini od 3828 metara kvadratnih. Vrijednost projekta iznosi 3.239.821,83 kune uključujući PDV, od čega zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano bespovratnih sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupno prihvatljivih troškova.

Također, zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 3,2 milijuna kuna za spremnike za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti podijeljeni po domaćinstvima. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Rugvica

Nakon što je u petak svečano otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana kojeg krasi i bista prvog hrvatskog predsjednika održana je i tradicionalna Plava noć Općinske organizacije HDZ-a. Na ovaj način stranačko vodstvo na čelu s načelnikom Matom Čičkom zaokružuje jednu godinu, koja je za općinu bila itekako uspješna, ali se najavljuju planovi i projekti koji će se realizirati tijekom ove godine.

-Kada sam prvi puta stajao ovdje pred vama pričao sam vam neke priče koje su tada možda izgledale kao bajka, a danas je jedna od tih bajki, kao i niz drugih projekata napravljena posljednjih godina. Znam da vi to pratite i znate što smo napravili, ali dobro je ponavljati jer mnogi i danas imaju kritike prema nama, a ja stvarno ne vidim razlog za to- kazao je načelnik Mato Čičak, obraćajući se nazočnim članovima stranke.

Kao najvažnije projekte realizirane tijekom 2018. godine načelnik Čičak istaknuo je preuređenje općinske zgrade koja je u potpunosti renovirana, otvorenje Dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, otvorenje Outlet centra, otvorenje novog spomen obilježja za sve branitelje, ulaganje u energetsku obnovu društvenih domova, daljnje ulaganje u komunalnu infrastrukturu, a tu je i niz drugih mjera kojima se olakšava život svim mještanima općine za koje su tijekom godine organizirane i brojne manifestacije.

-S većinom vas sam krenuo 2011. godine i sada sam sretan i ponosan što vas vidim ovdje i što ste mi pružili priliku, a da niste znali što će biti. Mislim da smo tu priliku ostvarili, jer napravili smo jedan vrhunski posao u kojem smo našu općinu promijenili i približili svim mještanima naše općine- zaključio je načelnik.

Uz načelnika Matu Čička nazočnima su se obratili i dopredsjednik Županijske organizacije HDZ-a Javor Bojan Leš te predsjednik županijske Mladeži HDZ-a Tomislav Okroša.

-Obnašaju vlast u županiji omogućeno nam je da potpomažemo projekte naših načelnika i gradonačelnika. U svim tim projektima Općina Rugvica se pokazala kao jedna od najuspješnijih općina Zagrebačke županije- istaknuo je Javor Bojan Leš, dok je predsjednik Mladeži HDZ-a Zagrebačke županije Tomislav Okroša poručio kako je zajedničkom sinergijom sviju došlo do pozitivnih promjena i napretka općine na svim razinama.

A da Rugvicu i tijekom ove godine očekuju brojni projekti potvrđuje i podatak kako je Općina za uređenje poduzetničke zone dobila 15,6 milijuna kuna, čime je još jednom potvrđeno kako je Rugvica mala općina za velike stvari.

 

 

Objavljeno u Rugvica

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, izaslanice predsjednika Vlade ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, saborskih zastupnika dr. Miroslava Tuđmana, Dražena Barišića i Davora Ive Stiera u Rugvici je danas ispred općinske zgrade svečano otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana. Ovim činom Rugvica se priključila brojnim gradovima i mjestima koja su na ovaj način odala počast prvom hrvatskom predsjedniku. Na samom trgu nalazi se između ostaloga i predsjednikova bista djelo akademskog kipara Ante Jurkića.

-Zadovoljstvo mi je što sam ovdje i što mogu sudjelovati u ovom važnom događaju za Općinu. Prvi hrvatski predsjednik svojim djelovanjem i životom, te svojom vizijom zaslužio je ovaj spomenik i trg- istaknuo je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, dok je izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica Gabrijela Žalac kazala kako je raduje što je u Rugvici realiziran još jedan projekt.

Kako je istaknuo načelnik Mato Čičak mnogi su ga pitali od kuda ideja da se trg nazove imenom prvog hrvatskog predsjednika.

-On je stvoritelj moderne hrvatske države i najzaslužniji je za ono što danas imamo, Lijepu našu- naglasio je načelnik Mato Čičak.

S njim se složio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Na ovaj način dr. Franji Tuđmanu zahvaljujemo se na svemu onome što je učinio za hrvatsku državu i narod. Možemo reći kako je ime prvog hrvatskog predsjednika ugrađeno u temelje hrvatske države- istaknuo je župan Kožić.

Novi trg samo je nastavak ulaganja, budući da je u rujnu svečano otvorena i novoobnovljena općinska zgrada koja svojom vizurom podsjeća na posavsku hižu, u što je uloženo oko 4,5 milijuna kuna. Ovdje se ne staje, budući da su u planu i novi projekti.

-Kako mi nemamo svoj centar, ovo je prvi korak stvaranju općinskog centra, koji će se već ove godine proširiti početkom radova na sportskom kompleksu. Uz to, ovdje ćemo izgraditi i kino zgradu. Veliki dio sredstava za to povlačimo i kroz fondove Europske unije. Budući da se dobro razvijamo i privlačimo investicije možda jednog dana postanemo i gradom- s optimizmom će načelnik Čičak.

Objavljeno u Rugvica
Stranica 1 od 5

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti