fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Mato Čičak

Jedan od većih problema na području Općine Rugvica je javni prijevoz. Upravo zbog toga, pojedinci su za vrijeme kampanje za lokalne izbore 2017. godine na sav glas obećavali rješavanje toga problema uvođenjem ZET-a. Kako bi se spomenuti problem riješio u što kraćem roku i sam načelnik Mato Čičak oformio je odbor za dovođenje ZET-a na čijem je čelu Robert Kostić, koji je izabran za predsjednika spomenutog odbora. No, nažalost, Kostić od osnivanja odbora u kojem su uz njega Željko Vojković, Danijel Šošić, Šimo Bilić i Stipo Rašić nije sazvao niti jednu sjednicu.

-Povjerenstvo je do 15. prosinca, a najkasnije do izglasavanja proračuna trebalo u pisanoj formi usuglasiti s predstavnicima Grada Zagreba i ZET povezivanje Općine Rugvica i Grada Zagreba na pravno prihvatljiv način- kazao je načelnik Mato Čičak napomenuvši kako je povjerenstvo za pregovore imalo i budžet od 2 milijuna kuna, što je predviđeno i općinskim proračunom.

-Iz Općine Rugvice do šireg centra Zagreba moraju prometovati najmanje dvije autobusne linije čije se polazišne točke nalaze u Ježevu i Oborovu, te autobusi trebaju stati na svim autobusnim stajalištima kao i do sada, no moguća su i blaga odstupanja. Na području Grada Zagreba, autobusi moraju stati na minimalno tri autobusna stajališta. Prva vožnja iz Grada Zagreba i Rugvice mora biti prije šest, a posljednja ne prije 23 sata- napomenuo je Čičak.

Iako je prozvani Kostić za vrijeme izbora bio veliki zagovornik dovođenja ZET-a za 400- tinjak tisuća kuna, na načelnikovu odluku o povjerenstvu se oglušio, pokazavši tako brigu za svoje mještane, a u krajnjoj liniji i glasače.

-Tu odluku o osnivanju povjerenstva za dovođenje ZET-a ja ne prihvaćam, jer ja ne znam kad sam rekao da želim biti predsjednik povjerenstva. Na ovakav način ja to ne prihvaćam i ovo povjerenstvo smatram ne važećim- pokušao je svoj nerad u povjerenstvu opravdati Kostić, koji je ovakvim načinom bacio ljagu na sve svoje birače, koji su njemu i stranci dali povjerenje za ulazak u Općinsko vijeće.

-Dao sam vam priliku da pokažete da ste zlatna ribica i da će te ljudima ostvariti želju dovođenja ZET-a na područje Općine Rugvice. To nisam tražio radi sebe i Općine kao pravnog subjekta, već zbog svih mještana kojima ste slali letke da će te biti zlatna ribica i da će te dovesti ZET- napomenuo je Čičak, odgovorivši na prozivku vijećnika Kostića s posljednje sjednice Općinskog vijeća.

Na ovaj način načelnik Čičak, pružio je Općinskoj organizaciji BM 365- Stranke rada i solidarnosti kao i njezinom predsjedniku Robertu Kostiću šansu da dokažu kako za vrijeme kampanje nisu pričali neistine, no izgleda kako je dovođenje ZET-a bio tek jeftini politički spin, kojim su zavarali birače, koji su im dali povjerenje.

Objavljeno u Rugvica

Nakon što je ljetos u Jalševcu Nartskom otvoren jedan od najmodernijih dječjih vrtića na ovim prostorima, u istom naselju uskoro bi se tabao izgraditi još jedan dječji vrtić. Prijavom na natječaj 7.4.1 ruralnog razvoja Općina je osigurala bespovratna sredstva od 7,4 milijuna kuna, što predstavlja 90 posto troškova projekta čija je ukupna vrijednost 10 milijuna kuna. Bespovratna sredstva osigurana su preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

-Novoizgrađeni vrtić zadovoljit će sve naše potrebe za dugi niz godina. Bit će to još jedan kvalitetan vrtić, kakvim se mogu pohvaliti rijetki u našoj okolici- kazao je načelnik Mato Čičak, koji ugovor o bespovratnim sredstvima potpisao u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Novi vrtić izgradit će se iza stare škole, gdje bi se pak u dogledno vrijeme trebala izgraditi ambulanta.

Objavljeno u Rugvica

Briga za sve mještane i njihove potrebe misao je vodilja općinskog vodstva Općine Rugvica. Posljednjih godina napravljen je veliki iskorak po ulaganju u komunalnu infrastrukturu, pri čemu nisu zaobiđeni niti društveni domovi kojima se koriste brojne udruge. U tom smjeru ide se i dalje, jer na općinsku je adresu stigla sjajna vijest o dobivanju sredstava za energetsku obnovu domova.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je bespovratna sredstva za energetsku obnovu društvenih domova u Črncu Dugoselskom, Obedišću Ježevskom i Preseki Oborovskoj. Za sva tri doma odobren je iznos veći od 660 tisuća kuna.

-Prijavili smo se u nadi da ćemo dobiti određena sredstva, a nama su eto prošle sve tri prijave. Velika je to stvar, jer naši domovi nakon ovih zahvata dobit će novi izgled. Osim toga, tradicija vatrogastva na našem je području duboko ukorijenjena te naši vatrogasci zavrjeđuju da imaju uređene prostore- istaknuo je načelnik Mato Čičak.

Isto tako, Općina je putem natječaja Zagrebačke županije osigurala bespovratna sredstva za obnovu doma u Oborovu u iznosu od 300 tisuća kuna, dok je ranije ove godine Županija u svome proračunu za obnovu društvenog doma u Ježevu osigurala više od 200 tisuća kuna.

-Sretan sam i zadovoljan ovakvim vijestima, jer tijekom 2019. godine riješit ćemo i urediti veliku većinu naših domova- sa zadovoljstvom će načelnik Mato Čičak.

Objavljeno u Rugvica

Radovi na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred općinske zgrade u Rugvici u završnoj su fazi. Radovi na asfaltiranju oko zgrade završili su proteklog tjedna, a u tijeku je posljednje ušminkavanje budućeg trga, na kojem će svi Rugvičani kao i prošle godine dočekati Novu 2019. godinu. Ovi radovi dio su druge faze radove, čija je vrijednost 1,3 milijuna kuna, a sredstva su osigurana uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Kako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća izvijestio načelnik Mato Čičak, otvorenje trga trebalo bi biti 18. siječnja, a na njemu bi se trebao okupiti i najviši državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

-Čekamo bistu koju smo naručili i čija je cijena 24 tisuće kuna. Tamo gdje dolazi bista treba odraditi još neke radove. Svoj dolazak već sada su najavili brojni ministri, tako da se toga dana u Rugvici može očekivati pola Vlade- kazao je načelnik Mato Čičak.

Prilikom otvorenja trebao bi biti potpisan i ugovor između Vlade i Općine o dodjeli 15,6 milijuna kuna za uređenje poslovne zone u Rugvici.

Objavljeno u Rugvica
Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018 14:08

Božićna čestitka načelnika Općine Rugvica

Drage Rugvičanke i Rugvičani, dragi prijatelji Općine Rugvica,

Kroz sve ove godine postojanja, općina Rugvica u okviru svojih mogućnosti stvara bolje uvjete za život svim dobnim skupinama i segmentima društva. Danas živimo u Rugvici koja je jedna od najbrže rastućih i najperspektivnijih općina u Hrvatskoj. Podigli smo životni standard i kvalitetu življenja Rugvičana te potičemo i brinemo za svakog našeg mještanina, od djeteta do umirovljenika. Cilj nam je stvoriti Općinu po mjeri svakog sumještana.

Ovo je naše vrijeme, vrijeme otvaranja novih prilika i mogućnosti za budućnost naše djece. Zato, u ovo vrijeme darivanja, ostanimo povezani u slozi i solidarnosti jedni za druge. Ne zaboravimo na sve one koji će blagdane provesti s čežnjom u srcu, ne zaboravimo na starije, nemoćne, ljude bez obitelji, nezaposlene. Ovih blagdana posvetimo im svu našu pažnju, poštovanje i pomoć.

Pozivam sve ljude dobre volje, da zajedno za bolju Rugvicu, ne budemo nemarni, otvorimo srce u iskrenosti i čistog srca proslavimo Božić. Želim da svi zajedno Božić dočekamo u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima i bližnjima te da u Novoj godini i nadalje u našim obiteljima i našoj zajednici izgrađujemo zajedništvo, ljubav, vjeru i međusobno razumijevanje.

U tome uvjerenju, želim svima sretan i blagoslovljen Božić te sretnu i još uspješniju novu 2019. godinu.

Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak

Objavljeno u Rugvica

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Rugvica odradili su i posljednju ovogodišnju sjednicu vijeća. Osim što su donijeli sedme izmjene i dopune proračuna za ovu godinu, donijeli su i proračun za sljedeću 2019. godinu koji je planiran u rekordnom iznosu od 113,3 milijuna kuna. Najžešći oponent za oba dokumenta bio je vijećnik BM 365- Stranke rada i solidarnosti Robert Kostić, dok su vijećnici HSS-a bili suzdržani.

Ovogodišnji proračun na kraju je realiziran u iznosu nešto većem od 35,3 milijuna kuna, dok je on lani u ovo vrijeme bio planiran u iznosu od gotovo 88 milijuna kuna.

-Znali smo da ne možemo toliko ostvariti, no potrebno je planirati više, kako bi na kraju godine imali proračun koji je u svojoj realizaciji veći nego oni prethodni. Brojni projekti koje smo planirali lani, u realizaciju idu ove godine, no možemo biti ponosni na ono što smo napravili od vrtića u Jalševcu Nartskom, obnove društvenih domova i naše općinske zgrade, Trga dr. Franje Tuđmana, osnovali smo RUKOM, osigurali brojne subvencije i ulagali u daljnju komunalnu infrastrukturu- rekao je načelnik Mato Čičak, istaknuvši kako je proračun za 2019. godinu realan i kvalitetan.

U proračun uvršteni brojni zahtjevi s tribina

Predloženi proračun iznosi 113,3 milijuna kuna, a u njegovu kreiranju ove su godine sudjelovali i svi mještani općine, a u proračun su uvršteni i zahtjevi s tribina koje je općina organizirala upravo u tu svrhu.

-Sljedeća godina bit će još efektivnija, vjerujem da će nam realizacija proračuna biti veća od 60 milijuna kuna. Već sada imamo osigurana sredstva od 25,6 milijuna kuna za novi vrtić i poduzetničku zonu- istaknuo je načelnik Čičak.

Za treće dijete 5 000 kuna

I dok su izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna, te proračun za sljedeću godinu usvojeni većinom glasova, ostale točke usvojene su jednoglasno. Vijećnici su tako donijeli odluko o visini božićnice za umirovljenike u iznosu od 250 i 150 kuna, a usvojena je i odluka o novčanoj pomoći za studente u iznosu od 1400 kuna. također, nastavljena je i briga za natalitetnu politiku, pa će se tako iz općinskog proračuna za prvo i drugo dijete isplaćivati po 3 tisuće kuna, dok će za treće i svako sljedeće roditeljima isplaćivati po 5 tisuća kuna.

Vijećnici su također donijeli i odluku kojom će sufinancirati nabavku gusaka iznosom od 40 kuna, dok će se nabavka teladi sufinancirati u iznosu od 1500 kuna.

Objavljeno u Rugvica
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 16:56

Općina Rugvica dobila vrijednu božićnicu

Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak potvrdio nam je kako Rugvica nije mogla dobiti ljepši poklon za ovogodišnji Božić. Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozitivno je ocijenila prvi dio zahtjeva za potporu Općine Rugvica u projektu izgradnje novog dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom.

Ukupna investicija je 9.023.165,18 kuna, a 90 posto troškova projekta čine bespovratna EU sredstva. Stoga je procijenjeni iznos potpore 7.440.000,00 kuna, sufinancirano prijavom na natječaj za tip operacije 7.4.1 objavljen od strane spomenute Agencije. Ostatak, do punog iznosa, osigurat će Općina u svom proračunu, a potpisivanje ugovora najavljeno je za 21. prosinca ove godine.

Istovremeno, potpuno je izvjesno, kaže Čičak, da će Rugvica dobiti novi Dom zdravlja čiji se projekt prijavljuje na program INTERREG Europa u partnerstvu s prijateljskom Općinom Odžak iz BiH. Građevinski dio vrijednosti projekta je 2.775.000,00 kuna te se potom planira opremanje prostora te zapošljavanje financirano iz projekta. Novi Dom zdravlja bit će u adaptiranoj zgradi bivše Stare škole u Jalševcu Nartskom, a činit će jedinstveni sklop s novim dječjim vrtićem.

Objavljeno u Rugvica

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten i izvođač radova Hrvoje Merki ispred tvrtke Eurco potpisali su ugovor o EU projektu „Rugvica-Dugo Selo – sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“. Prošle godine krajem listopada potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda te Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

Ukupna vrijednost projekta je 173 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose nešto više od 121,5 milijuna kuna, a projektom će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže na području Rugvice i Dugog Sela.

-To je zapravo dovršetak sustava odvodnje za ovu Aglomeraciju, jer 2011. su započeli radovi na novom uređaju, koji će ovim projektom dograđuju u treći stupanj pročišćavanja, a tada je sagrađen i osnovni kostur cijelog sustava za Aglomeraciju Rugvica-Dugo Selo. Ovim projektom to se dovršava, a rješava se pitanje sekundarne mreže i pitanje gotovo 2 600 priključaka na ovom novosagrađenom sustavu- ispričao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Realizacija projekta predviđena je u sljedeće tri godine, čime se uvelike poboljšava kvaliteta života na ovom području.

-Dugogodišnji interes građana danas je napokon ostvaren, jer na ovo područje dolazi kanalizacija. Bit će to jedan novi benefit za građane, čime će naša infrastruktura biti obogaćena- s ponosom je istaknuo gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Istog je razmišljanja i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, koji je kazao kako ovo podiže kvalitetu života na području cijele općine.

-Ovime se 1 500 kućanstava priključuje na kanalizacijsku mrežu čime se podiže naš komunalni standard. To je jedna od najbitnijih infrastrukturnih investicija u našoj općini- kazao je načelnik Mato Čičak.

Sami radovi trebali bi započeti na proljeće, kada će spomenuto područje biti jedno veliko gradilište.

Objavljeno u Dugo Selo

Radovi na drugoj fazi uređenja Trga dr. Franje Tuđmana napreduju planiranom dinamikom te bi općinsko središte uskoro trebalo poprimiti novi izgled.

-Trg će poprimiti upravo onakav izgled kakav smo zamislili i prije nekoliko godina. Sretni smo što nas je poslužilo vrijeme te što ćemo novu godinu dočekati na našem novom trgu. Sada cijela ova priča oko općinske zgrade dobit će pravu stvar, a na nama je da i dalje širimo ovo naše središte, kako bismo dobili pravo središte- istaknuo je načelnik Mato Čičak.

Upravo zbog toga u planu je izmještanje nogometnog igrališta, a u skoroj budućnosti i Stara škola trebala bi doživjeti promjene, jer nju se planira preurediti u muzej i knjižnicu.

Radovi druge faze vrijedni su 1,3 milijuna kuna, a sredstva su osigurana uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Objavljeno u Rugvica

Jednoglasnom odlukom na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica usvojene su šeste izmjene i dopune proračuna, koji je sada uvećan za 540 tisuća kuna. Do ovog je rebalansa došlo zbog tri stvari; za dom u Črncu Dugoselskom dobiveno je 210 tisuća kuna od Zagrebačke županije, izgradnja nogostupa u Obedišću Ježevskom uvećana je za 25 tisuća kuna, dok su ostale izmjene tehničke prirode, gdje su uvećana sredstva Crvenom križu, Vatrogasnoj zajednici, a određene izmjene odnose se i na Dugoselsku kroniku. Ovakvim izmjenama i dopunama proračun sada iznosi 73,3 milijuna kuna.

-Na sljedećoj sjednici nas očekuje još jedan rebalans na kojem ćemo sve iznivelirati. Također, moram vas obavijestiti kako je i izrada proračuna za 2019. godinu pri kraju. Velika novost je povećanje naknade za novorođenu djecu 3 tisuće kuna, kao i za svako treće i ostalo dijete na 5 tisuća kuna- kazao je načelnik Mato Čičak.

Jednoglasno za sve odluke

I ostale točke dnevnog reda, redom su jednoglasno usvojene. Tako je donesena odluka da vrijednost boda za obračun komunalne naknade iznosi 14,40 kuna po metru kvadratnom. Uz to vijećnici su se složili da na područje općine Erste$Steirmärkische bank postavi dva bankomata, i to jedan un Rugvici kod općinske zgrade, a drugi kod vrtića u Jalševcu Nartskom.

Također, imenovano je povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta u sastavu predsjednik Šimo Bilić, te članovi Ivica Radanović i Stipo Rašić. Uz to, donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Općine.  

Između ostaloga, na dnevnom redu našla su se i izvješća Dukom plina i Gradskog društva Crvenog čija je predsjednica Gordana Kocaj istaknula je kako je posebno raduje to što je nedavno na području općine ponovno organizirana akcija darivanja krvi, za koju vjeruje kako će postati tradicionalnom. Na dnevnom redu je bilo i izvješće o radu Vatrogasne zajednice, koju je posebno pohvalio načelnik Mato Čičak.

-S Vatrogasnom zajednicom imamo jako dobru suradnju te smo zadovoljni svime što rade. Vidjet će se to i na predloženom proračunu za 2019. godinu gdje planiramo ići u nabavku novog vatrogasnog kamiona-istaknuo je načelnik Čičak.

Na predložena izvješća, vijećnici nisu imali nikakvih zamjerki, te su ona jednoglasno usvojena. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Rugvica
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti