fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Javni prijevoz

Ukidanje autobusne linije Lijevi Štefanki – Velika Gorica izazvalo je veliko nezadovoljstvo među mještanima ovog naselja smještenog uz lijevu obalu Kupe. Ljudi su prisiljeni pješačiti kilometrima do prve autobusne stanice, a oni sretniji do Žužić Brda voze se u traktorskim prikolicama. Vrijeme kao da se vratilo unazad.

Mještane Lijevih Štefanki posjetio je i s njima porazgovarao čelnik goričkih HSS-ovaca Štefan Stanešić. Podržao je njihove zahtjeve i pozvao sve odgovorne da učine sve što je u njihovoj moći da se što prije pronađe rješenje za ovaj problem, a naročito načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

-Moj otac je rođen u ovom mjestu smještenom uz prekrasnu Kupu i osobno sam jako vezan uz Lijeve Štefanke te suosjećam s mještanima koji su se našli u ovom problemu ni krivi ni dužni. Za vrijeme rata bilo je 10 do 12 autobusnih linija dnevno, a mjesto se nalazilo na prvoj crti obrane Hrvatske i grada Zagreba. Nakon 27 godina ovo mjesto ostalo je bez autobusne linije, što je sramotno- istaknuo je Štefan Stanešić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Velika Gorica, koji se osvrnuo i na sve češći odlazak mladih iz ruralnih krajeva.

-Loša prometna povezanost i nedostatak razvojne vizije potiču mlade ljude na odlazak iz ruralnih krajeva. Poražavajuće je to što se obitelji razdvajaju, roditelji su prisiljeni svoju djecu upisivati u učeničke domove. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja ili fakulteta rijetki se vraćaju u svoj kraj pa područja prepuna prirodnih ljepota polako ali sigurno ostaju bez svojih žitelja- zaključio je Stanešić.

Objavljeno u Pokupsko

Posljednjih dana jedna od gorućih tema na području Vrbovca i Preseke je školstvo. Sve je započelo početkom tjedna kada je došlo do redukcije grijanja Područne škole u Preseki, gdje su zalihe loš ulja pri kraju. Kako javlja Radio Vrbovec, Općina Preseka dužna je 215 tisuća kuna Gradu Vrbovcu, čiji je gradonačelnik Denis Kralj donio odluku kako se za školu u Preseki više neće naručivati loš ulje.

Nastavak neriješenih odnosa slijedi u ponedjeljak, 29. listopada kada će presečki učenici ostati i bez dijela prijevoza, zbog duga od 385 tisuća kuna što ozbiljno ugrožava poslovanje I. osnovne škole u Vrbovcu. Takvim raspletom situacije ukidaju se dvije izvanredne linije u 11,10 i 14,00 sati.

O svemu navedenom kontaktirali smo načelnika Općine Preseka, Nikolu Kožara koji nam je potvrdio kako je Općina o svemu obavijestila Ministarstvo te da se čeka odgovor koji bi trebao razjasniti cijelu ovu situaciju.

Objavljeno u Preseka

Zbog održavanja atletske utrke „Zagreb Grand finale“, autobusna linija 105 (Kaptol - Britanski trg) će u nedjelju, 30. rujna od 10:55 do 12 sati, voziti djelomično izmijenjenom trasom: Kaptol - Ulica Kaptol - Zvonarnička ulica - Degenova ulica - Ulica Medveščak - Gupčeva zvijezda - Ulica Antuna Vrančića i dalje uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta.

U povratku će autobus voziti istom, izmijenjenom trasom.

Objavljeno u Grad Zagreb

U tijeku je produljenjem postojećih ili izrada novih pretplatnih karata ZET-a za javni gradski prijevoz, za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studentima, za novu školsku i akademsku godinu.

Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status. Produljenje profila, odnosna učeničkih i studenatskih statusa na pretplatnim kartama, preduvjet je za daljnju kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona. Kako su pretplatne karte s prošlogodišnjim učeničkim profilima valjane do 30. rujna, te je bez produljenja statusa moguća kupnja kupona samo za mjesec rujan. Bez produljenja postojećeg profila, studenti mogu kupiti kupone za mjesec rujan i listopad, jer su profili valjani do 31. listopada. Produljenje statusa se ne naplaćuje niti je potrebna nova fotografija, već se prilikom dolaska na prodajno mjesto ažuriraju podaci na postojećoj kartici korisnika.
 
Prateći suvremene modele poslovanja, a s ciljem podizanja učeničkih i studentskih standarda, omogućeno je i znatno jednostavnije produljenje postojećih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje se može obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Tako je produljenje profila na pretplatnim kartama, zahvaljujući informatičkoj povezanosti s elektroničkom bazom podataka učenika osnovnih i srednjih škola (e-Matica), kao i sa studentskom elektroničkom bazom (ISAK), omogućeno polaznicima onih obrazovnih institucija koji se nalaze u sustavima, odnosno pravovremeno ažuriraju podatke za nadolazeću školsku ili akademsku godinu i to bez prethodnog ovjeravanja Zahtjeva ZET-a u tajništvima obrazovnih institucija. Međutim, ukoliko se netko od korisnika neće nalaziti u sustavu, na što prijevoznik ne može utjecati, za produljenje profila postojećih pretplatnih karata, potrebno je dostaviti na prodajno mjesto ZET-a i prethodno ovjeren obrazac Zahtjeva.
 
Učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prve akademske godine, kojima je prebivalište na području gradova Velike Gorice i Zaprešića, moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u nadležnoj službi Grada. Redoviti studenti, kao i učenici s prebivalištem na području općina Bistra, Stupnik, i Luka obvezni su radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi općine. Učenici i studenti druge, treće ili četvrte godine, s područja Velike Gorice i Zaprešića, za produljenje profila ne trebaju ovjeravati Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji i poglavarstvima, već potrebno ažuriranje podataka na postojećoj pretplatnoj karti mogu obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kioscima Tiska i iNovina, ukoliko se nalaze u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog radova u Ilici, autobusno stajalište MUP iz smjera Črnomerca neće biti u funkciji u noćima s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu (24./25. i 25./26. rujna).

Autobusno stajalište privremeno će biti izmješteno 30-tak metara zapadnije od postojećeg stajališta.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 05:55

Uspinjača danas na redovnom servisu

Zbog redovnog mjesečnog servisa, zagrebačka uspinjača neće prometovati u ponedjeljak, 24. rujna, od 6 do 14 sati.

Za putovanje do Gornjeg grada, cijenjenim sugrađanima i posjetiteljima preporučujemo korištenje autobusnih linija 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) i 105 (Kaptol – Britanski trg).

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog završnih radova na rekonstrukciji Kamenite ulice, autobusna linija 150 (Tuškanac garaža - Gornji grad - Trg bana Josipa Jelačića) do ranih jutarnjih sati nedjelje 23. rujna, prometovat će djelomično izmijenjenom trasom. Autobus će iz smjera Tuškanca voziti uobičajenom trasom do raskrižja Vranyczanyeve i Ćirilometodske ulice gdje će skretati lijevo u Ćirilometodsku i nastaviti vožnju ravno uz zgradu Hrvatskog sabora, a zatim skrenuti desno u Ulicu 29.X.1918. i potom lijevo u Opatičku ulica i u nastavku uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta. U povratku će autobus voziti redovitom trasom.

Za vrijeme izvođenja radova, autobusna stajališta Katarinin trg i Habdelićeva bit će izvan funkcije, a istovremeno će se uvesti privremena stajališta u Vranyczanyevoj ulici kod Ćirilometodske te u Ulici 29.X.1918. kod Opatičke.

Zbog radova koji uvjetuju zatvaranje Ulice Srebrnjak u zoni kućnog broja 15, autobusna linija 201 (Kaptol – Kvaternikov trg) do nedjelje 23. rujna u 20 sati, prometovat ćedjelomično izmijenjenom trasom: Kaptol - Bijenička cesta – Lašćinska cesta – Petrova ulica – Ulica Dragutina Domjanića – i u nastavku redovnom trasom. Iz smjera Kvaternikovog trga, autobus će voziti trasom: Kvaternikov trg - Petrova ulica – Lašćinska cesta – Bijenička cesta - i u nastavku redovnom trasom. 

Zbog radova u Jurjevskoj ulici kod kućnog broja 15, autobusna linija 105 (Kaptol - Britanski trg) će u nedjelju 23. rujna, od 8 do 20 sati, voziti djelomično izmijenjenom trasom. S Kaptola će autobusi voziti redovnom trasom do raskrižja Mlinarske i Jurjevske ulice, gdje će skrenuti u Jurjevsku ulicu i nastaviti uobičajenom trasom do Britanskog trga. Iz smjera Britanskog trga, autobusi će voziti redovnom trasom do raskrižja Jurjevske i Mlinarske ceste, zatim skrenuti u Mlinarsku cestu i dalje nastaviti redovnom trasom do Kaptola.


Objavljeno u Grad Zagreb

Grad Zagreb i ove se godine uključio u „Europski tjedan mobilnosti“, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Svako izdanje „Europskog tjedna mobilnosti“ posvećeno je određenoj temi, a ove se godine promovira pod motom “Kombiniraj i kreni” i motivira nas na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Glavni cilj ovogodišnjeg izdanja "Europskog tjedna mobilnosti" je potaknuti ljude da iskušaju raličita rješenja mobilnosti koja su im ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se promijenilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza.

Ova manifestacija obilježava se u više od 2 000 europskih gradova, a o uspjehu akcije govori i činjenica da je Grad Zagreb uvijek bio među deset odabranih gradova koji su organizirali najkvalitetniju kampanju te prezentirali najkvalitetniji program i trajne mjere, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Awards 2012.

Svoj doprinos obilježavanju Europskog dana mobilnosti i ove će godine dati ZET održavanjem edukacija o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulaz u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija) te komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu, uz praktične primjere na vozilima (tramvaj, autobus, vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom). Za djecu vrtićke dobi bit će organizirane vožnje niskopodnim tramvajem na relacijama Črnomerec – Dubrava i Prečko – Borongaj, a u sklopu programa „Gdje tramvaji spavaju“, naši najmlađi sugrađani posjetit će spremišta tramvaja Remiza i Dubrava gdje će za njih biti organizirana prezentacija i radionica.

Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je „Dan bez automobila“, koji se tradicionalno obilježava 22. rujna. Tog dana od 8 do 20 sati, promet gradskim središtem bit će dopušten isključivo vozilima javnog gradskog prijevoza, specijaliziranim vozilima za prijevoz osoba s invaliditetom, kao i interventnim, komunalnim i taksi vozilima.

Objavljeno u Grad Zagreb

Autobusne linije 111 (Savski most – Donji Stupnik – Stupnički Obrež), 164 (Savski most - Horvati) i 165 (Savski most – Klinča sela) će od srijede 29. kolovoza u 9 sati do ranih jutarnjih sati nedjelje 14. listopada, u oba smjera prometovati djelomično izmijenjenim trasama zbog rekonstrukcije državne ceste DC1 na dijelu kroz Stupnik, kao i dodatnih radova u zoni raskrižja sa Stupničkoobreškom ulicom.

Linija 111: Savski most - redovnom trasom do raskrižja Ulice Svetog Benedikta i Ulice Dragutina Novaka – Ulica Dragutina Novaka – Selište – DC1 – Stupničkoobreška ulica – u  nastavku uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta

Linije 164 i 165: Savski most – redovnom trasom do raskrižja Puškarićeve ulice i Ulice Dolenica – Ulica Dolenica – Gospodarska ulica – Ulica Svetog Benedikta – Ulica Dragutina Novaka – Selište – DC1 – u nastavku redovnim trasama do krajnjih odredišta

Privremeno obostrano autobusno stajalište Gornjostupnička bit će u zoni raskrižja Ulice Svetog Benedikta i Ulice Dragutina Novaka.

Autobusi linija 111, 164 i 165 zaustavljat će se na svim usputnim autobusnim stajalištima.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 17 Rujan 2018 13:47

Linije 162 i 169 mijenjaju trasu zbog radova

Autobusne linije 162 (Savski most – Ašpergeri – Kupinec) i 169 (Savski most – Kupinec) će od utorka 18. rujna u 8 sati do ranih jutarnjih sati ponedjeljka 15. listopada prometovati djelomično izmijenjenom trasom zbog sanacije Kraljevečke ceste, na dijelu od raskrižja s Grančarskom ulicom do raskrižja sa Ulicom Tumbri: Savski most - redovnom trasom do raskrižja Grančarske i Kraljevečke ceste – Ulica Kraljevečki bregi – Ulica Štrpet – Ulica Harabajsi – Ulica Pandaki – Kraljevečka cesta - i dalje uobičajenim trasama do krajnjih odredišta.  

Autobusi će u povratku voziti istim, izmijenjenim trasama.

U zoni raskrižja Ulice Pandaki i Kraljevečke ceste u Ulici Pandaki, kao i u zoni raskrižja Ulice Pandaki i Harabajsi bit će uspostavljena privremena autobusna stajališta.

Autobusne linije 162 i 169 će koristiti sva usputna stajališta. Zbog radova će se mijenjati pojedini polasci.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 13

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti