fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Energetska obnova

Dječji vrtić Ciciban jučer je proslavio 40- ti rođendan. Ljepši poklon od novoobnovljenog centralnog objekta u Vidrićevoj koji je u potpunosti obnovljen djelatnici i mališani nisu mogli poželjeti.

-Energetskom obnovom djeci i zaposlenicima omogućili smo zdravije i sigurnije okruženje te poboljšali standard. Sve navedeno najbolje karakterizira izjava jednog roditelja koja glasi „Jako lijep vrtić. Prelijepo novo uređeno igralište jedinstveno u Velikoj Gorici. Ogromna pozitivna energija osjeti se u zraku“- istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Tatjana Karlović Oslaković.

Uz energetsku obnovu objekta dječjeg vrtića koja je obuhvaćala izmjenu fasade, stolarije i instalacija danas se postiže ušteda energije od 76 posto.

-Nakon svi odrađenih radova dobili smo gotovo jedan novi vrtić. Ono što su krajnji rezultati i što je bilo zadovoljeno po pozivu, to je energetska ušteda u minimalnom iznosu od 50 posto, a mi smo uspjeli s ovim mjerama doći do 76 posto, što će se definitivno reflektirati na sam proračun vrtića, ali i Grada Velike Gorice. Time smo dobili samoodrživi projekt, koji će sebe iz ovih ušteda financirati- kazao je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije, Domagoj Ilečić.

Vrijednost projekta u kojem je Grad sudjelovao s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bila je 4,7 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iznosila 2,8 milijuna kuna.

-Priprema je bila dobra tako da smo završili na vrijeme sa svim radovima, jer djeca su s prvim tjednom rada vrtića ušli u nove prostore. Ostale radove smo završavali nakon toga, tako da smo danas dobili novu staru damu- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić. 

Uz energetsku obnovu objekta vrtića, uređeno je i vanjsko igralište, čime je cijeli kompleks zablistao u novom i ljepšem svjetlu.

Objavljeno u Velika Gorica

Župan Stjepan Kožić zajedno sa suradnicima obišao je radove na sportskoj dvorani Osnovne škole braće Radić u Kloštru Ivaniću, gdje je u energetsku obnovu tijekom protekle dvije godine uloženo 1,7 milijuna kuna. U tom je periodu sanirano krovište, dotrajala fasadna stolarija zamijenjena je novom, dok je dvorana dobila toplinsku fasadu.

Također, saniran je i sustav oborinske odvodnje i sportski pod dvorane. Sve radove u potpunosti je financirala Zagrebačka županija, koja je nešto više od pola milijuna kuna uložila i u gradnju okretišta za školske autobuse te parkirališta.

-To su značajna sredstva, koja će se vratiti kroz energetsku obnovu. Nadam se da su oni koji borave u školi zadovoljni, jer dobili smo jednu novu, krasnu dvoranu. Svrha nas je da stvaramo uvjete djeci da im bude bolje i kvalitetnije- rekao je župan Kožić istaknuvši kako su izgradnjom okretišta djeci osigurani sigurniji uvjeti, jer autobus više ne moraju čekati na županijskoj cesti.

Dvorana je kako je istaknula ravnateljica škole Tatjana Bakarić sada primjerena djeci.

-Dvoranu smo obnovili izvana i iznutra. Zahvala županu i njegovim suradnicima na razumijevanju. Dvorana je predivna, čak i sami možete osjetiti djelotvornost energetske obnove, a do sada je u dvorani bilo hladno. Da škola bila kompletna, potrebna nam je energetska obnova starog dijela škole- kazala je ravnateljica Tatjana Bakarić.

Osnovnu školu braće Radić danas pohađaju 464 učenika, a ono što raduje načelnika Željka Filipovića je to što broj učenika ne opada, štoviše sljedeće školske godine upisat će se dvadesetak prvašića više.

 

Objavljeno u Kloštar Ivanić

Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je energetski obnovljenu ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu. Prva je to od tri ispostave Doma zdravlja koja je energetski obnovljena sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna. Iz EFRR-a je osigurano 1,103 milijuna, iz proračuna Županije 1,47 milijuna kuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini nešto više od pola milijuna kuna.

Obnova je obuhvaćala izradu 15 centimetara debele toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila i zamjenu stare novom LED rasvjetom. Sve to dovelo je do osjetnog smanjenja energenata, kao i smanjenja štetnih stakleničkih plinova te je povećalo udobnost boravka u zgradi. 

-Ovom obnovom dobili smo jedan od najštedljivijih objekata javne namjene u županiji. Novac kojega ćemo uštedjeti na grijanju i rasvjeti prenamijenit ćemo za nabavu opreme, ali i druge potrebe u zdravstvu kako bismo podigli standard primarne zdravstvene zaštite- rekao je župan, podsjetivši da su Županiji sredstva odobrena za energetsku obnovi tri ispostave Doma zdravlja – u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću.

Energetskom obnovom zgrade ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu godišnja ušteda na energiji za grijanje predviđena je u iznosu od 59,8 posto, a na energiji za rasvjetu 54,2 posto. Ušteda godišnje primarne energije, očekuje se, bit će 75,9 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za 81,2 posto.

Objavljeno u Vrbovec

U tijeku je energetska obnova Područne škole Kerestinec koja obuhvaća izvedbu toplinske fasade, ugradnju vanjske aluminijske stolarije, zamjenu postojećeg sustava rasvjete LED tehnologijom, rekonstrukciju radijatorskoga grijanja i prenamjenu kotlovnice s lož ulja na plinsko grijanje. Vrijednost investicije je 2,75 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je bespovratnih 846 tisuća kuna, dok su ostatak, svaki po 954 tisuće kuna, osigurali Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

-Ovo je samo jedan od projekata energetske obnove škola na području županije, čijom će se realizacijom osigurati značajna ušteda energenata“- na početnoj konferenciji rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Područnu školu u Kerestincu koja je izgrađena 1970. godine, u pet razrednih odjela, polazi 113 učenika od prvog do četvrtog razreda.

-Od tada do danas na školi su se izvodili manji građevinski radovi, a ovo je sada prva 'velika' obnova“- rekla je Anica Magdalenić, ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, čiji je sastavni dio i Područna škola Kerestinec.

Obnova škole, dodala je, trebala bi završiti krajem rujna. Osim njezine energetske obnove, u školi će se urediti i podovi, u svaku će se učionicu ugraditi umivaonik, rekonstruirat će se sanitarni čvorovi, a učionice će dobiti i klima uređaje.

-Ovo je prvi veći projekt za kojega smo povukli sredstva iz EU fondova. On je svojevrsni okidač za nastavak povlačenja europskoga novca. Pokazali smo da to možemo i sada idemo dalje- komentirao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Objavljeno u Sveta Nedelja

Zagrebačkoj županiji odobrena su nova bespovratna EU sredstva za energetsku obnovu škola. Nakon 15,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu Srednje škole u Velikoj Gorici, odobreno je novih 6,2 milijuna kuna za obnovu Srednje škole Vrbovec. Za vrbovečku školu Zagrebačka županija osigurala je preostalih 7,5 milijuna kuna, a početak radova na ovoj 13,7 milijuna kuna vrijednoj investiciji očekuje se početkom lipnja.

Projekt energetske obnove Srednje škole Vrbovec sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada škole i sportske dvorane će iz trenutnog energetskog razreda D prijeći u B razred, dok će se, primjerice, godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 80 posto!

-Ova godina u dijelu kapitalne izgradnje bit će fokusirana na energetske obnove škola i domova zdravlja uz bespovratna EU sredstva. Za škole smo osigurali 33,6 milijuna vlastitih sredstava, a za domove zdravlja 5,4 milijuna kuna. Velik trud je uložen u pripremu dokumentacije i vjerujem da ćemo uskoro dobiti nove odluke o bespovratnim sredstvima- izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te dodao da Zagrebačka županija očekuje i otvaranje Fonda za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini s ciljem dodatnog smanjenja vlastitog sufinanciranja svih projekata.

Objavljeno u Vrbovec

Osnovna škola Vukovina do jeseni bi trebala poprimiti novi izgled. Zgrada škole koja je izgrađena 1976. godine tijekom ljeta u potpunosti bi se trebala energetski obnoviti, čime će gotovo 600 đaka dobiti kvalitetnije uvjete za školovanje.

-Naša je želja da radovi krenu već krajem školske godine te da se do početka rujna odradi i što više radova, koji će zasigurno potrajati do kraja listopada. Jedna od glavnih mjera koja će se raditi zamjena je pročelja, odnosno stavljanje nove fasade. Osim toga zamijenit će se krovište, kompletna stolarija, uvođenje nove modernije i štedljivije rasvjete, uvođenje novog sustava grijanja, gdje će se stari sustav grijanja na lož ulje zamijeniti peletima, dok će se u dvoranu uvesti podno grijanje- informirao nas je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić.

Ovim mjerama škola će dobiti novo lice i bit će modernija i sigurnija za boravak djece.

-Hvala Gradu što nas prati i prepoznaje naše potrebe. Ovo će nam biti veliki poticaj za daljnji rad- istaknuo je ravnatelj škole Damir Bedić.

Ukupna vrijednost projekta je 9,2 milijuna kuna, od čega je 3,7 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim škole u Vukovini, energetska obnova očekuje i Osnovnu školu Nikole Hribara, gdje je za sljedeći tjedan najavljena uvodna konferencija koja će označiti početak samog projekta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Velika Gorica

Osnovnu školu Vukovina i Osnovnu školu Nikole Hribara ove godine očekuje energetska obnova. Kako je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća izvijestio pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić u postupku je pokretanje javne nabave za oba projekta za što će se objaviti i troškovnici kako bi se vidjelo što će se sve raditi.

Ukupna vrijednost energetske obnove Osnovne škole Nikole Hribara je oko 22 milijuna kuna, dok će se u energetsku obnovu škole u Vukovini uložiti 9 milijuna kuna. Što se tiče financiranja iz EU fondova 8,5 milijuna kuna dobit će se za Osnovnu školu Nikole Hribara te 3,5 milijuna kuna za Osnovnu školu Vukovina.

-To su bila maksimalna sredstva koja su se mogla dobiti. Imat ćemo javnu konferenciju koju smo dužni organizirati u sklopu EU projekata. Imamo načelne datume potvrđene, pa bi se tako 7. veljače trebala održati konferencija za energetsku obnovu Osnovne škole Vukovina, a tjedan dana kasnije za Osnovnu školu Nikole Hribara. Tamo ćemo javnosti prezentirati što i kako će se raditi na ovim projektima- kazao je pročelnik Ilečić.

Objavljeno u Velika Gorica

Na proljeće kreću 30,8 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Velika Gorica. Za ovu investiciju povučen je maksimalni iznos od 15,1 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstva dok je preostalih 15,7 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija.

Podsjetimo, Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u rujnu prošle godine podnijela prijave za 5 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Županija je dobila Odluku o financiranju energetske obnova zgrade SŠ Velika Gorica, a isto se očekuje i za projekte energetske obnove Srednje škole Vrbovec, Osnovne škole Đuro Deželić i Osnovne škole Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu kao i Područne škole Rakov Potok.

Projekt energetske obnove sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada će iz trenutnih energetskih razreda – zgrada za obrazovanje: D razred, velika sportska dvorana: D razred, mala sportska dvorana: C razred – prijeći u A razred.

-Sada nas čeka potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornim ministarstvom te proces javne nabave, a očekujemo da će se s radovima krenuti na proljeće– izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako se europska sredstva očekuju i za preostale četiri škole.

-Cjelokupna dokumentacija je kvalitetno pripremljena, stoga nema razloga da ne povučemo bespovratna sredstva. Naravno, i Zagrebačka županija je u proračunu za ovu namjenu osigurala više od 30 milijuna kuna – pojasnio je Kožić.

Pripremu projektne dokumentacije i prijavu projekta obnove kako Srednje škole Velika Gorica tako i preostalih projekata u suradnji su izradili Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.

Objavljeno u Velika Gorica

Ivanić-Grad je preko Europskog fonda za energetsku obnovu osigurao 715 tisuća kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade Civilne zaštite i Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad. Projekt energetske obnove predviđa toplinsku izolaciju zgrade, ugradnju PVC stolarije i poboljšanje sustava grijanja.

Građevinski radovi na zgradi uključuju izvedbu toplinske izolacije zidova pročelja kamenom vunom, toplinske izolacije pokrova krovnih ploha kompozitnim termoizolacijskim panelima, te ugradnju vanjske PVC stolarije. Projektom se također planira zamjena postojećeg neučinkovitog plinskog grijanja novim učinkovitijim radijatorskim sustavom uz izmjenu plinskih instalacija. Navedenim radovima poboljšavaju se svojstva zgrade u pogledu temeljnih zahtjeva racionalne uporabe energije i toplinske zaštite u zgradama. Provedbom projekta energetske obnove na godišnjoj će se razini ostvariti ušteda potrebne toplinske energije za grijanje zgrade od 56,23 posto.

Ukupna je vrijednost projekta je gotovo 1,5 milijuna kuna, od čega je 715 tisuća kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Započeli su radovi na energetskoj obnovi Područne škole Kerestinec, gdje su u tijeku radovi na zamjeni prozora i obnovi sanitarnih čvorova.

Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju izvedbu toplinske fasade na vanjskom zidu i zamjenu stare stolarije, promjenu svih rasvjetnih tijela unutar škole, izvedbu kompletnog novog razvoda grijanja koja uključuje i postavu novih radijatora, novi cijevni razvod i rekonstrukciju kotlovnice te izvedbu priključaka na plin umjesto dosadašnjeg energenta – lož ulja. Također, obnovit će se parket, a cijela škola će se oličiti.

-Ovim projektom uz smanjenje troškova energenata, osigurat će se i bolji uvjeti školovanja za naše učenike- poručio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Objavljeno u Sveta Nedelja
Stranica 1 od 5

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti