fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Darivanje krvi

Prvoj ovogodišnjoj akciji prikupljanja krvi u Samoboru, održanoj na Autobusnom kolodvoru, pristupio je 151 darivatelj, među kojima i tri nova darivatelja. Rezultat akcije su 122 nove bočice krvi koja svakome koji se nađe u potrebi može spasiti i život. Zato su ove akcije u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika itekako plemenite.

Nova akcija na istom mjestu bit će priređena 5. veljače između 9,30 i 17,30 sati.

Objavljeno u Događanja
Srijeda, 12 Prosinac 2018 15:29

Josip Sirovica krv darovao više od 125 puta

Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko organiziralo je gradsku dodjelu zahvalnica za jubilarne darivatelje krvi. Zahvalnice su primili darivatelji koji su krv darovali 1, 5 (žene), 10, 20, 30, 35(žene), 40, 50, 75, 100 i 125 puta. Također, uručene su obiteljske zahvalnice, kao i završne zahvalnice onim darivateljima koji zbog zdravstvenih razloga više ne mogu darivati krv.

Posebnu zahvalnicu za izvanredan uspjeh dobio je Josip Sirovica koji je krv darovao više od 125 puta. 

-Veliko hvala svima koji su prisustvovali dodjeli, a posebno nam je drago jer su priznanja darivateljima uručili naši dragi volonteri. Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko su naša velika podrška i motivacija za rad našeg društva- poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa.

Svečanosti dodjele zahvalnica prisustvovali su dobrovoljni darivatelji krvi iz Jastrebarskog kao i iz općina Krašić, Klinča Sela, Žumberka i Pisarovine.

Objavljeno u Događanja
Petak, 09 Studeni 2018 08:57

U Zelini 17 novih darivatelja krvi

Na poziv Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina na akcije dobrovoljnog darivanja krvi odazvalo se ukupno 340 potencijalnih darivatelja krvi, no 65 njih je odbijeno iz zdravstvenih razloga tako da je prikupljeno 275 doza krvi.

Velikoj zelinskoj plemenitoj obitelji darivatelja krvi pridružilo se i 17 novih članova; Marta Bujanović, Bernarda Džakić, Anita Findri-Ratkajec, Ivan Gavić, Luka Kračić, Petra Kudelić, Mihael Mačković, Renata Mucek, Nenad Turčić, Marija Žilić, Mirko Barišić, Andrej Baček, Goran Benčić, Manuela Bruči, Franka Puhelek, Tomislav Ripić i Slađana Zmiša.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina zahvaljuju građanima na odazivu i na njihovoj plemenitosti i humanosti.

Objavljeno u Događanja
Srijeda, 31 Listopad 2018 21:14

Krv je u Rugvici darovalo 26 osoba

Nakon višegodišnje stanke u Društvenom domu u Rugvici provedena je izvanredna akcija darivanja krvi. Akcija je protekla uredno i završila sa zadovoljavajućim rezultatima – na akciju se odazvalo 34 darovatelja, dok je krv moglo dati njih 26. Važno je ipak napomenuti da je prvi put krv došlo dati sedam novih, mladih darovatelja, što pokazuje da dodatnih kapaciteta u ljudstvu ima.

-Nadamo se da će se organiziranje akcija na području naših općina reaktivirati, što najviše ovisi o Zavodu za transfuzijsku medicinu Zagreb i njihovim organizacijskim mogućnostima i potrebama za krvlju- poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo.

Do kraja godine Crveni križ Dugo Selo planira još dvije redovne akcije, od kojih će prva biti 26. studenoga.

Objavljeno u Događanja
Petak, 12 Listopad 2018 16:45

Krv koju život znači dalo 80 ljudi

U prostorijama Zagrebačke županije održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Akciji, trećoj po redu ove godine, tradicionalno su se odazvali zaposlenici Zagrebačke županije i Hrvatske lutrije, a prikupljeno je 80 doza krvi.

Prva akcija prikupljanja krvi održana je 23. listopada 1953. godine u Sisku te se na taj dan obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Dobrovoljnim darivateljima krvi mogu postati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 11:20

Samoborci u kolovozu prikupili 140 doza krvi

Nekako se uobičajilo da ljetne akcije darivanja krvi u Samoboru bilježe jako dobar odaziv. Tako je bilo i ovoga puta, kada se na redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi na Autobusnom kolodvoru odazvalo 140 darivatelja.

Organizatore iz Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika i Zavoda za transfuzijsku medicinu posebno je razveselila činjenica da su akciji pristupila i četiri nova darivatelja, a zahvalu upućuju svima koji su došli.

Nova akcija na rasporedu je u utorak, 4. rujna, također u prostoru Autobusnog kolodvora u terminu od 10 do 13 i od 13,30 do 17 sati.

Objavljeno u Događanja
Petak, 15 Lipanj 2018 12:10

Obilježen Svjetski dan darivanja krvi

U okviru obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi, u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu održana je akcija darivanja krvi. Darivatelje je posjetio gradonačelnik Milan Bandić te im tom prigodom zahvalio na tom plemenitom činu.

-Svakome tko daje krv, pa makar i jednom, se trebamo pokloniti i zahvaliti- rekao je gradonačelnik objasnivši kako on nažalost od 2003., kada je imao moždani udar, više ne može darivati krv.

-Rijetko gdje i rijetko kad se snaga zajednice očituje kao kod davanja krvi. Dajemo krv nepoznatim ljudima, spašavamo život i to pokazuje koliko je veza među nama ljudima duboka i koliko je životna- rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, pozvavši sve da dođu dati krv i tako spasiti nečiji život.

Ravnateljica Zavoda Irena Jukić objasnila je kako je 14. lipnja rođendan Karla Landštajnera, Austrijanca koji je 1900. otkrio krvne grupe A, B i 0 i tako utemeljio mogućnost transfuzijskog liječenja, odnosno udario temelje mogućnosti da to liječenje bude uspješno.

-Hvala svim darivateljima kojima želimo dobro zdravlje uz nadu da im nikada neće zatrebati natrag ono što u dobroj nakani vrlo altruistično i plemenito daruju za nepoznate bolesnike- zaključila je Irena Jukić.

Objavljeno u Grad Zagreb

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, jučer je u Gradskoj skupštini, održana svečanost u povodu prvog darivanja krvi zagrebačkih srednjoškolaca na kojoj su uručene zahvalnice školama i profesorima s najdužim stažem darivanja krvi.

Svečanosti je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević koja je, zahvalivši svim darivateljima krvi, istaknula kako se radi o dobročiniteljima kojima treba odati počast, jer to rade iz ljubavi i na dobrobit onima kojima krv život znači.

-U Hrvatskoj krv daje 4,2 posto stanovnika i svojim ste se nesebičnim činom i vi priključili ovoj obitelji. Hvala vam što darujete ono što se ne može proizvesti, a spašava živote drugih- naglasila je zamjenica.

-U Hrvatskoj se krv već 40 godina daruje dobrovoljno. Zahvaljujući tome došli smo do godišnje brojke od 200 tisuća darivanja, a to ne bi mogli bez vas- rekao je Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog crvenog križa, istaknuvši kako se jednom dozom krvi mogu spasiti tri života.

Crveni križ ove godine obilježava 140 godina Crvenog križa na tlu Hrvatske i 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi. Prva akcija organizirana je u tvornici Franck u Zagrebu 2. studenog 1953. godine. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 25 Siječanj 2018 13:21

Prvoj se akciji odazvalo i sedam novih darivatelja

Rekordnih 335 darivatelja odazvalo se prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je tijekom protekla tri dana provedena na području koje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec. Ukupno je prikupljeno 275 doza krvi, a ono što posebno raduje je sedam novih darivatelja, od čega su dvije žene. 

Nažalost, dio darivatelja ovom je prilikom morao biti odbijen zbog trenutnog zdravstvenog stanja.

-Nakon pregleda liječnika neki od darivatelja dobili su savjet o potrebnom postupanju radi utvrđene anemije, hipertenzije i drugih zdravstvenih tegoba, što je dodatni poziv; dođite na darivanje krvi, a ujedno će te dobiti i mini sistematski pregled- poručila je predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko, koja se nada dobrom odazivu i na sljedeću akciju.

-Zahvaljujem svima koji su nam pripomogli svojim osobnim dolaskom, ali i informiranjem svojih prijatelja i poznanika o održavanju ove plemenite akcije koja ima jedini cilj spašavati tuđe živote- za kraj će Mucko.

Objavljeno u Događanja

Gradsko društvo Crvenog križa završilo je s ovogodišnjim akcijama darivanja krvi. Završetak nije mogao biti ljepši, jer na posljednjoj akciji po prvi je puta u povijesti darivanja krvi u ovome malenom prigorskom gradiću premašena brojka od 1000 doza krvi. 

Jubilarac je bio Goran Teški, kojem je ovo bilo 39 darivanje krvi koje će mu ostati duboku urezano u sjećanje, jer je bio 1000 darivatelj u ovoj godini. Tom prigodom predsjednica Društva Mirjana Hranjec Banovec nagradila je prigodnim iznenađenjem.

Inače, posljednjoj akciji odazvalo se 329 potencijalnih darivatelja krvi, no samo njih 290 moglo je pristupiti akciji, koja je kao i sve prethodne zahvaljujući volonterima koji nesebično pomažu prošla u pozitivnom ozračju.

Objavljeno u Sveti Ivan Zelina

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti