fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Žumberački uskoci

U organizaciji udruge Žumberački uskoci i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a u suradnji s Društvom Žumberčana Tadija Smičiklas iz Zagreba i Općinom Žumberak, održana je proslava 175. obljetnice rođenja povjesničara Tadije Smičiklasa, velikana hrvatske znanosti i kulture.

Svečanost je započela u Reštovu, Smičiklasovom rodnom selu, a nastavljena je u Sočicama. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Žumberka, o njegovim velikanima, značajnim povijesnim događajima i predstojećim planovima govorili su ravnatelj Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje Kristijan Brkić, Tomo Gvozdanović iz Samobora, član predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Nino Škrabe, predsjednik Žumberačkih uskoka Milan Radić, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i grkokatolički župnik u Jastrebarskom, otac Milan Stipić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, kroz koji je vodio Željko Hranilović, nastupile su članice Kulturno-umjetničkog društva "Marko Vukasović" iz Samobora, plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine KONTEA te pjesnik iz Dola Josip Bakalas. Uz domaće Žumberčane i Žumberčane iz okolnih gradova i naselja na proslavi u Sošicama okupili su se brojni uzvanici i gosti, među njima uskočke postrojbe iz Senja i Klisa i predstavnici Karlovačke građanske garde.

Po završetku programa potomci uskočkih plemenitih obitelji Branimir Hranilović i Zdravko Radić otkrili su spomen-ploču, kojom je obilježena 480. obljetnica treće seobe uskoka na Žumberak (1538-2018).

Objavljeno u Događanja

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti