fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Skupština Zagrebačke županije

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije većinom glasova usvoje je proračun za 2019. godinu koji je „težak“ 411 milijuna kuna. Kao i prethodnih godina najveći iznos proračuna, gotovo 135 milijuna kuna odnosno 32,80 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju.

Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna. Najveće investicije u školstvu su energetska obnova pet županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Novi projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 14,60 posto proračuna tj. gotovo 60 milijuna kuna. U idućoj godini planirana je, većinom europskim sredstvima, energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebarskom i Zaprešiću ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna. S obzirom na to da još nije donesena nova Mreža hitne medicine nastavlja se sufinanciranje dodatnih timova hitne medicine u Zaprešiću i Samoboru. Također, u 2019. godini isplaćivat će se 1 000 kuna za svaku novorođenu bebu. Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 30,7 milijuna kuna, a novost je milijun kuna bespovratnih potpora u turizmu kao i sufinanciranje ugradnje energetski učinkovitijih plinskih bojlera u kućanstvima.

I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 24,5 milijuna kuna. Uz čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora planira se i priprema III. faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće ukupne vrijednost 3 milijuna kuna. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 21,1 milijuna kuna.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Većinom glasova Skupština Zagrebačke županije donijela je danas proračun za 2019. godinu koji iznosi 812 milijuna kuna i u odnosu na ovu godinu veći je za 18,46 posto. Kada je u pitanju izvorni proračun Zagrebačke županije on iznosi 411 milijuna kuna.

-Treba napomenuti kako je ovo najbitniji dokument za sljedeću godinu temeljem kojeg stvaramo preduvjete da Zagrebačka županija i dalje ima kontinuiran rast kvaliteta i razvoja života te da i dalje imamo mogućnost da kroz proračun raste i broj zaposlenih, jer proračun su obuhvaćeni brojni segmenti društva- kazao je u uvodu župan Stjepan Kožić koji vjeruje kako se predloženi iznos proračuna može i realizirati.

Proračun je realan

-Ja vjerujem da je prije svega proračun realan, jer je temeljen na realnim izvorima i projektima za koje planiramo dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova- pojasnio je župan Kožić.

Većih zamjerki na tako predloženi proračun nije bilo, te je on nakon kraće rasprave u kojoj su vijećnici MOST-a uložili amandman koji je odbijen usvojen s 40 glasova za, dok je 1 vijećnik bio protiv,a jedan suzdržan.

Ovogodišnji proračun realiziran u iznosu od 357,5 milijuna kuna

U odnosu na drugi rebalans proračuna za ovu godinu koji se također našao pred vijećnicima, proračun za iduću 2019. godinu je za 14,97 posto veći. Takvim izmjenama koje su također usvojene većinom glasova proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu realizira je u iznosu od 357,5 milijuna kuna. Do ovog rebalansa došlo je zbog preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima. 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na aktualnom satu danas održane Skupštine Zagrebačke županije postavljena su brojna pitanja koja su se odnosila na komunalnu problematiku. Jedno od njih postavio je i vijećnik HDZ-a Željko Pongrac koji se interesirao za radove na pješačkom mostu u Posavskim Bregima.

-Moje pitanje se odnosi na Županijsku upravu za ceste, a radi se o pješačkome mostu u Savskoj ulici u Posavskim Bregima. U tijeku je projektiranje, a mene zanima u kojoj je to fazi i hoće li biti realizirano u 2019. godini- upitao je vijećnik Pongrac.

Odgovor mu je dao ravnatelj Županijske uprave za ceste Zdenko Majzec kazavši kako je projekt dogradnje mosta naručen te da se čeka da on do kraja godine bude i realiziran.

-Kao što možete vidjeti u financijskom planu Županijske uprave za ceste za 2019. godinu sredstva su osigurana za izvedbu toga projekta- rekao je ravnatelj Majzec.

Objavljeno u Zagrebačka županija

I u ovoj školskoj i akademskoj godini Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem najboljih učenika i studenata, za što je u proračunu osiguran iznos nešto veći od 2 milijuna kuna. Natječaj za stipendije završio je 15. listopada, a trenutno se obrađuju prijave te bi kroz koji dan trebao biti objavljena privremena lista dobitnika stipendija.

-Svi znamo da znanje i ulaganje u obrazovanje nije trošak. Ono što mene zanima je o kojim sredstvima se radi i o kolikom broju stipendija- upitao je na aktualnom satu današnje Skupštine Zagrebačke županije vijećnik SDP-a Ozren Robić.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Jadranka Dujić kazala je kako Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem 160 učenika koji su zadovoljili kriterije za nastavak stipendiranja, a dodijelit će se i novih 50 stipendija.

-Dodijelit će se 30 učeničkih stipendija koje iznose 500 kuna mjesečno te 20 studentskih vrijednih 1000 kuna, a stipendije će se dodijeliti prema kriteriju izvrsnosti i socijalnom kriteriju. Ukupan iznos sredstava osiguran za tu namjenu je preko 2 milijuna kuna- odgovorila je v.d pročelnice Jadranka Dujić.

Potpisivanje ugovora s novim stipendistima trebalo bi biti 21. prosinca.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Za četvrtak je najavljeno predstavljanje projekta „Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb“. Upravo tematika Centra za gospodarenje otpadom Zagreb, zanimala je vijećnika Vladu Horinu, na aktualnom satu prošlotjedne Skupštine Zagrebačke županije. 

-Kao što vam je dobro znano Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopili su sporazum o suradnji na pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom Zagreb. Mene zanima u kojoj su fazi planirane aktivnosti- upitao je vijećnik Horina.

Pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić istaknuo je kako je odmah po potpisivanju ugovora formiran projektni tim.

-Odmah su određena tri projektna zadatka, koja su poslužila kao podloga za javljanje na natječaj Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku za sufinanciranje projekta. Tijekom srpnja Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopio je s Ministarstvom sporazum kojim je dogovoreno sufinanciranje u iznosu od 85 posto projekta. Istovremeno je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopljen ugovor u sufinanciranju dodatnih 5 posto. Trenutno je u završnoj fazi potpisivanje ugovora za sufinanciranje 5 posto s Fondom za regionalni razvoj i EU fondove. Ukupna vrijednost projekta je oko 30 milijuna kuna, a do sada je dogovoreno sufinanciranje u iznosu od 95 posto. Preostalih 5 posto, odnos 1,5 milijuna kuna sufinancirat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija iz svojih proračuna u omjeru od 75 posto Grad Zagreb, a 25 posto Zagrebačka županija- pojasnio je pročelnik Babić.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Nakon gotovo sedam mjeseci, na posljednjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije donesena je odluka o osnivanju Javne ustanove Razvojna agencija Zagrebačke županije. Naime, temeljem izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, trgovačko društvo Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije morala se transformirati u javnu ustanovu.

-Meni je posebno drago što smo donijeli odluku koju sam ja malo forsirao, no nije mogla donijeti. Srećom, sada je to bilo moguće. Na ovaj način, kao i druge županije ušli smo u proces preoblikovanja naše Regionalne razvojne agencije, koja je trgovačko društvo u javnu ustanovu, što se moralo napraviti zbog izmjena u zakonu o regionalnom razvoju- pojasnio je župan Stjepan Kožić.

Na prijašnjim sjednicama ova se točka povlačila s dnevnog reda, no ovoga puta odluka je prošla bez ikakve rasprave, a vijećnici su se složili da se za privremenog ravnatelja imenuje dosadašnji ravnatelj Zlatko Herček.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na aktualnom satu prošlotjedne sjednice Skupštine Zagrebačke županije, vijećnik Jasmin Kraljević upitao je župana Stjepana Kožića mogu li se u pričuvi pronaći sredstava za nabavku pametne ploče

-Da li je moguće iz proračunske pričuve izdvojiti sredstva za kupnju pametne ploče, koja bi se instalirala u Osnovu školu u Rakovom Potoku. Prema mojoj procjeni ta sredstava ne bi bila prevelika, možda nekih dvadesetak tisuća kuna- upitao je vijećnik Kraljević.

Župan Stjepan Kožić odgovorio je kako prema dobivenim informacijama to za sada nije moguće.

-Pričuva je za neke hitne slučajeve, za one koji se nisu mogli planirati i dogode se. U takvim je situacijama onda moguću koristiti proračunsku pričuvu. Prema mojoj procjeni ovo nije hitan slučaj, i to se ne bi moglo sprovesti pod način primjene pričuve. No, ono što mogu reći je da ćemo vidjeti neke druge načine kroz Upravni odjel za prosvjetu- odgovorio je župan Kožić.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na jučer održanoj Skupštini Zagrebačke županije jednoglasnom odlukom prihvaćen je Prijedlog izmjena i dopuna Mreže hitne medicine na području županije kojim se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata. Zahtjev za Izmjenom mreže hitne medicine uputit će se ministru zdravstva i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu.

Prema trenutno važećoj Mreži hitne medicine Zagrebačka županija ima 45 timova T1 (pri čemu dva tima u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina financira sama), 5 timova T2, te 5 timova prijavno dojavne jedinice u Velikoj Gorici. Na Skupštini je također istaknuto da je prilikom donošenja Mreže hitne medicine nužno uzeti u obzir specifičan geografski položaj Zagrebačke županije, površinu, broj stanovnika, cestovnu povezanost, prolazak autocesta kroz županiju, zračnu luku, prihvatni centar Ježevo te granični prijelaz Bregana, ali posebice činjenicu da se radi o jedinoj županiju u Hrvatskoj koja na svom području nema opću bolnicu radi čega se pacijenti voze u Zagreb.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Ove školske godine zahvaljujući amandmanu skupštinske većine HDZ-HSLS-HSU-HNS te BM 365 Stranke rada i solidarnosti za nabavku udžbenika od strane Zagrebačke županije bilo je osigurano 12 milijuna kuna. Zvonka Kunića koji je u prosincu prošle godine Skupštini i iznio taj amandman zanimalo je kako župan ocjenjuje realizaciju toga projekta.

-Imam dojam bez obzira na to što je taj amandman prošao s 26 glasova za, bio pogođen. Interesira me u kojoj su se mjeri uključili gradovi i općine s područja Zagrebačke županije uključili u realizaciju- upitao je vijećnik Zvonko Kunić.

Župan Stjepan Kožić odgovorio je kako je subvencioniranje udžbenika na terenu izuzetno dobro prihvaćeno.

-Samim time i amandman je pogođen. Ono što je barem meni bilo sporno je to da smo sve to mogli ugraditi u pripremu proračuna. Nabavka je provedena tako da su proceduru nabavke udžbenika provele škole kojima smo mi osnivači, odnosno veliki gradovi za svoje škole. Kroz 12 milijuna kuna osigurali smo da su sva djeca dobila osnovni komplet udžbenika, a određeni gradovi i općine dodatno su kupili radne bilježnice i ostalo potrebno. S obzirom na sve, roditelji su bili zadovoljni, a takve su bile i reakcije s terena- rekao je župan Kožić poručivši kako o ovakvom projektu treba razmišljati i u budućem vremenu.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Uoči današnje osme sjednice Skupštine Zagrebačke županije potpisan je politički dogovor o suradnji u Skupštini Zagrebačke županije između koalicije stranaka HDZ-HSLS- HSU-HNS te BM 365 Stranke rada i solidarnosti sa Strankom Stjepan Kožić- Nezavisna lista.

Predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Barišić istaknuo je kako potpisnici ovog dogovora imaju 2/3 vijećnika, koji su uskladili stavove po svim bitnim temama.

-Želja nam je svim građanima Zagrebačke županije omogućiti boljitak. Ovim sporazumom stvaramo platformu kojom ćemo voditi zajedničku politiku i politike te ostvarivati programe na temelju kojih smo izabrani i dobili povjerenje da participiramo u ovom mandatnom razdoblju koje traje i koje je pred nama- kazao je Barišić.

Zvonko Kunić predsjednik županijske organizacije BM 365 Stranke rada i solidarnosti vjeruje kako će ovaj politički sporazum osigurati stabilnost, protočnost i bolje učinke Skupštine.

-Naše sjednice prije su bile prekidane, imali smo puno nesporazuma, povučenih ili odbačenih točaka, što je potencijalno moglo rezultirati problemima na terenu. Vjerujem da ćemo kroz ovaj politički dogovor sve te naše probleme, teme i odluke dobro kanalizirati kako bi na terenu imali zadovoljne stanovnike. Vjerujem da ćemo u naredne tri godine opravdati povjerenje ljudi koji su nas izabrali- poručio je Kunić.

Župan Stjepan Kožić vjeruje kako će suradnjom izvršne i predstavničke vlasti svi projekti i programi biti mnogo lakše provedeni u djelo.

-Prije nam donošenje nekih odluka nije išlo od ruke, vjerujem da je to vrijeme sada iza nas. Vjerujem kako nam ovaj politički dogovor omogućuje jedan kvalitetniji pristup pripremi svih odluka i dokumenata koje donosi županijska Skupština. Sve to skupa ide u prilog našim građanima, da ćemo sve one projekte o kojima smo govorili sada moći i realizirati i omogućiti taj boljitak. Vjerujem kako će taj pristup dati još jedan iskorak te da ćemo biti predvodnici u odnosu na ostale županije- zaključio je Kožić.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti