fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Rijeka Sava
Petak, 08 Ožujak 2019 15:41

Savi treba pridati veću pozornost

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić otvorila je međunarodno savjetovanje o slivu rijeke Save, koje se održalo u organizaciji Udruge Slap i Društva građevinskih inženjera Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Naglasivši kako 8. međunarodno savjetovanje o slivu rijeke Save predstavlja veliki projekt na kojem su se okupili stručnjaci Udruge „Slap,“ predstavnici akademske zajednice, ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša, zamjenica je dodala kako vjeruje da će konferencija rezultirati novim rješenjima koje će Grad Zagreb podržati.

-Da želimo potaknuti i podržati ovu konferenciju pokazujemo mini–projektima kojima gradonačelnik pokušava ponovno vratiti naše sugrađane na obalu rijeke Save- poručila je zamjenica Majić, koja je pri tome istaknula kako rijeci Savi, kao vrlo važnom prostornom resursu koji utječe na kvalitetu života građana, treba pridati veću pozornost.

Potpredsjednik Udruge Slap Getliher rekao je kako će međunarodno savjetovanje o slivu rijeke Save trajati dva dana, a bavit će se problematikom uređenja prostora uz korito rijeke, ali i pitanjem otpada u slivu Save.

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Milan Bandić i direktor Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Zvonko Marenić potpisali su danas u Gradskoj upravi Ugovor o zakupu javnog vodnog dobra rijeke Save na području grada Zagreba između Hrvatskih voda i Grada Zagreba. Riječ je o Ugovoru kojim Republika Hrvatska daje u zakup na pet godina Gradu Zagrebu zemljište površine oko 125 hektara – uređeni inundacijski pojas rijeke Save na području Zagreba za provedbu projekta Aktivnosti na Savi - za postavljanje pokretnih i privremenih objekata, štandova, te za uređenje sportsko-rekreativnih terena. Zemljište se proteže uzduž obje obale rijeke Save u duljini oko sedam kilometara, od jezera Jarun na zapadu, do Toplane Zagreb na istoku, a uključuje tri lokacije na kojima će se realizirati projekt Aktivnosti na Savi.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo sto se današnjim potpisivanjem Ugovora stavila točka na I prve faze projekta kojim će se grad vratiti na Savu.

-Vraćanje grada i građana na Savu je milenijski projekt – projekt za 3-4 mandata vrijedan oko milijun i pol eura koji zajednički moraju provesti država, HEP i Grad Zagreb, jer kompletan projekt obuhvaća zahvate kao što su denivelacija, pretvaranje korita Save u „potok“ te da kanal Sava-Odra-Sava postane rijeka. To je jedini način da se postigne stalni vodostaj i oslobode velike površine s obje strane rijeke Save- pojasnio je gradonačelnik naglasivši da je provedba projekta Aktivnosti na Savi samo privremeno rješenje.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković napomenula je da je u sklopu provedbe projekta Aktivnosti na Savi Ured zadužen za implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja European 13 koji se bavi temom Prilagodljivi grad.

-Realizacijom ćemo na tri lokacije: kod Željezničkog mosta, te istočno od Mosta slobode na sjevernoj i južnoj obali (kod parka Bundek), postaviti montažne objekte i napraviti rekreativno-sportske sadržaje. Ove tri lokacije izabrane su zato što ih već sada građani koriste te zbog dobre povezanosti javnim prijevozom i mogućnošću parkiranja, a prva lokacija je svojevrsna poveznica s Jarunom. Za realizaciju prve faze Grad će osigurati pet milijuna kuna- dodala je pročelnica.

Predstavnici Hrvatskih voda, generalni direktor Zoran Đuroković i direktor Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Zvonko Marenić, kao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, također su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja Ugovora te, nakon mnogo godina, novog povezivanja građana i grada Zagreba sa svojom rijekom.

Objavljeno u Grad Zagreb
Utorak, 04 Prosinac 2018 08:51

Budućnost je na Savi

Uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u organizaciji Hanza Medije održana je konferencija „Hrvatska na Savi - projekt budućnosti Zagreba i središnje Hrvatske“. Govorilo se o potencijalima rijeke Save, gradnji manjih hidroelektrana od granice sa Slovenijom do Siska, korištenju prostora uz rijeku, sigurnosti od poplava... Potencijali Save na ovom području, rečeno je, neiskorišteni su, što bi se projektom „Zagreb na Savi“ promijenilo.

Na prostoru Zagrebačke županije, nova koncepcija ovoga projekta predviđa, uz ostalo, gradnju hidroelektrana Brdovec, Samobor i Zaprešić, pojedinačne instalirane snage 12,64 MW, kao i rekonstrukciju odteretnog kanala Sava-Odra, koji bi prerastao u kanal Sava-Sava. Rezultati studije izvodivosti Programa zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice sa Slovenijom do Siska dokazuju ekonomsku isplativost realizacije programa „Zagreb na Savi“, ali i nužnost intervencije zbog pada razina podzemnih voda.

Uz akademika Velimira Neidhardta, potpredsjednika Vlade RH Predraga Štromara i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, sudionicima konferencije uvodno se obratio i župan Stjepan Kožić.

-Uređenje Save, a onda i korištenje prostora uz rijeku, bitan je i značajan projekt za Zagrebačku županiju. Niz godina se govori o Zagrebu na Savi, no čini se da nije bilo harmonije, prije svega između države i njezinih institucija: HEP-a i Hrvatskih voda, a onda i između drugih dionika koji bi trebali biti uključeni u projekt. Analize i radni materijali govore da se radi o projektu od nacionalnog interesa i da se on može financirati sredstvima fondova Europske unije- rekao je župan, dodavši da je Zagrebačka županiju zainteresirana za uređenje Save i zbog čestih poplava.

Gradonačelnik je napomenuo da je sve počelo s najzaslužnijim zagrebačkim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem, koji je napravio povijesni iskorak Zagreba preko Save, ali nažalost, obale su ostale nedovršena priča.

-Zagrepčani se u stvari boje Save jer im ona do sada nije donijela ništa dobra, boje se poplava kojih se sjećaju- napomenu je gradonačelnik Bandić.

Između ostaloga, ovom se projektom želi zaustaviti negativni trend razina podzemnih voda, zaštita okoliša, korištenje energetskih potencijala, razvoj plovnog puta i povezivanje gradova.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ne tako davno rijeka Sava bila je bogata skelama i skelarima. Vrijeme je učinilo svoje i ostalo je tek njih par. Jedna od njih povezuje Općinu Rugvicu i Općinu Orle, a postignutim dogovorom ta će skela i dalje povezivati Oborovo i Vrbovo. Čuvši to mnogi su mještani odahnuli i s oduševljenjem primili tu sretnu vijest do koje je došlo dogovorom dviju općina, ali i Zagrebačke županije koja će se također dijelom uključiti u očuvanje ove prometne poveznice.

-Imali smo puno problema i razgovora s Lučkom kapetanijom Sisak, koja nam je postavljala velike uvjete zbog čega je čak postojala mogućnost zatvaranja skele 1. studenoga. Srećom, dogovorom i pronalaskom modela skela nastavlja voziti- kazao nam je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

-Ovo je velika stvar jer mnogi naši mještani rodbinski su povezani s Općinom Orle, čiji se načelni također uključio u očuvanje skele na čemu mu se zahvaljujem- istaknuo je Čičak.

Brigu o skeli sada preuzima Općina Rugvica, čime se nastavlja dugogodišnja tradicija vožnje rijekom Savom, a svi su uvjereni kako će skela postati i turističkom atrakcijom na biciklističkoj ruti koju županija već dugo planira.

-To je budućnost, dok se ne izgradi most, jer ovo je jedina poveznica između ove dvije općine. Osim toga, skela je i veliki turistički potencijal, koji će se vjerujem sada još jače razvijati- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Dosadašnji jedan skelar dobio je pojačanje, pa će tako od sada na skeli biti njih četvorica. 

 

 

 

 

Objavljeno u Rugvica

Mreža parkova uz rijeku Savu dobila je sredstva iz fondova EU za novi projekt. Vrijednost projekta Sava TIES je 1.604.137 eura! Iduće tri godine ovaj novi i inovativni projekt provodit će se na području četiri zemlje kojima protječe rijeka Sava.

-Cilj projekt Sava TIES je pronaći učinkovito rješenje za trajno uklanjanje i suzbijanje invazivnih stranih vrsta biljaka. One nisu samo problem zaštite prirode, već imaju i negativan učinak na zdravlje ljudi (npr. alergije uzrokovane ambrozijom) i uzrokuju velike gospodarske gubitke– istaknuto je na predstavljanju projekta u Novom Sadu održanom od 1. do 4. listopada.

Projekt „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama - Sava TIES“ sufinanciran je sredstvima Europske unije (ERDF, IPA), a provodit će se na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Partneri na projektu su Zaklada EuroNatur, Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać, Centar za životnu sredinu, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode AP Vojvodine, Pokret Gorana Sremska Mitrovica i JP Vojvodinašume.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na inicijativu Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u Rugvici je osnovano Suradničko vijeće - Sava kod Hrušćice.

Ideja vodilja Suradničkog vijeća je uključivanje svih dionika ovog prostora u upravljanje zaštićenim područjem, razmjena informacija, znanja i iskustava te zajedničko planiranje njegovog budućeg održivog korištenja.

Objavljeno u Događanja

„Rijeka Sava zajedno sa svojom poplavnom nizinom čini jedan od najznačajnijih prirodnih fenomena u Zagrebačkoj županiji. Donosi nam velike količine vode kojima se opskrbljuju okolna polja te podzemni spremnici vode koji su bitni za vodoopskrbu ljudi. Sava kod Hrušćice je najprirodniji dio rijeke Save u cijeloj Hrvatskoj i to je zadnji dio na kojem još nalazimo obilje riječnih otoka i sprudova, ali i strmih obala. Baš ta staništa su važna za vrste ptica zbog kojih je to područje proglašeno Natura 2000 područjem, a to su crvenokljuna čigra, mala čigra, vodomar, bregunica i mala prutka. Njihova prisutnost znak je izuzetno dobrog stanja rijeke– istaknuto je na sinoćnjem predavanju o rijeci Savi u domu u Novakima Oborovskim.

Na predavanju se govorilo o promjenama kroz koje je Sava prošla u zadnjih 150 godina – od potpuno prirodnog stanja pa do visokog stupnja izmijenjenosti toka koja danas postoji. Unatoč tome, rijeka Sava je u još uvijek vrlo dobrom stanju. O tome svjedoče i brojna zaštićena područja koja su proglašena na rijeci Savi. Čak 64 posto njenog toka zaštićeno je u raznim kategorijama! Na području Općine Rugvica nalaze se dva područja koja su dio ekološke mreže Europske unije – Natura 2000.

To su „Sava kod Hrušćice“ koja je proglašena temeljem Direktive o pticama te „Sava nizvodno od Hrušćice“ koja je proglašena temeljem Direktive o staništima. Stručni suradnik Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Luka Basrek, detaljno je objasnio kako kvaliteta vode u rijeci značajno utječe na izvore pitke vode kao i na dostupnost vode za šume i usjeve na poljima. Nastavi li se sa zadiranjem u prirodu i ne spriječe li se neki od postojećih negativnih trendova prijete nam dugoročno štetne posljedice.

Predavanje je održano u sklopu projekta Zajedno za rijeku Savu.

-Projekt je započeo u svibnju ove godine, a završava 31.12.2018. Ključni partner na projektu je Ekološko etnološko rekreacijska udruga ljubitelja Save „Savski lađari“ iz Općine Rugvica. Vrijednost projekta je oko 70 tisuća kuna koji su dobiveni u sklopu poziva za dodjelu sredstava kojeg je raspisala Mreža Parkovi Dinarida zajedno s WWF Adria- istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavljajući aktivnosti ciljeve projekta.

Glavni ciljevi projekta su educirati stanovništvo Općine Rugvica o značaju rijeke Save te uključivanje lokalnog stanovništva u monitoring i upravljanje zaštićenim područjem kroz osnivanje suradničkog vijeća. Savskim lađarima predana je oprema za monitoring Save koja je kupljena u sklopu projekta (motor za čamac, fotoaparat i dalekozori). Svi koji su zainteresirani i žele se uključiti pozivamo ih da se jave Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Objavljeno u Događanja
Petak, 01 Lipanj 2018 08:42

Danas obilježavamo Dan rijeke Save

Dan rijeke Save obilježava se danas u četiri zemlje u slivu rijeke Save – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, s ciljem promicanja iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala u slivu rijeke Save, održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti te važnosti dobre regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu Save.

Rijeka Sava je svojom veličinom, krajobraznom raznolikošću, ekološkim vrijednostima i brojem ljudi čiji opstanak izravno ovisi o njenim vodama za piće, poljoprivredu, zaštitu od poplava i održivi razvoj jedna od najvažnijih pritoka Dunava. Ekološki značaj rijeke Save i njenih poplavnih područja očituje se u činjenici da je oko jedna trećina njene ukupne poplavne površine (ukupno 322.875 ha) i dvije trećine njenog vodotoka već proglašeno zaštićenim područjem – od nacionalnih parkova, Ramsarskih područja, drugih strogo zaštićenih područja i kandidata za Emerald mrežu do Natura 2000 područja.

Krajem svibnja Javnoj ustanovi Zeleni prsten odobrena su sredstva iz međunarodnih fondova za provedbu dva projekta vezano uz rijeku Savu „Zajedno za Savu“ i „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama“ s ciljem zaštite, očuvanja I boljeg upravljanja rijekom Savom.

Objavljeno u Događanja
Srijeda, 23 Svibanj 2018 07:34

Zajedno za rijeku Savu

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije dobila je sredstva za provedbu projekta „Zajedno za rijeku Savu“. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 10 tisuća Eura. Organizacija „Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida“ sufinancirat će projekt sa 70 posto sredstava, dok 30 posto osigurava Javna ustanova Zeleni prsten.

Projekt „Zajedno za rijeku Savu“ prijavljen je na poziv za dodjelu sredstava kojeg je raspisala Mreža Parkovi Dinarida zajedno s WWF Adria. Glavni cilj natječaja je izgradnja partnerstva između zaštićenih područja i predstavnika lokalnih zajednica zasnovanog na principima odgovornosti, transparentnosti i sudjelovanja. Projekt traje od svibnja do prosinca ove godine. U sklopu projekta provesti će se geomorfološko i botaničko istraživanje sprudova, osposobit će se minimalno 10 ljudi iz lokalne zajednice za bilježenje stanja ključnih staništa ovog vrijednog Natura 2000 područja te će se osnovati suradničko vijeće sa zadatkom uključivanja lokalnog stanovništva u proces odlučivanja i upravljanja područjem „Sava kod Hruščice“. Jedan od bitnih elemenata projekta je edukacija o vrijednostima rijeke Save u suradnji s osnovnim školama.

Cilj projekta „Zajedno za rijeku Savu“ je jačanje povezanosti različitih sektora koji djeluju na Natura 2000 području „Sava kod Hruščice“ te uspostavi integriranog upravljanja u kojem će snažnu ulogu imati lokalna zajednica. Partner u provedbi projekta je Ekološko etnološko rekreacijska udruga ljubitelja Save – „Savski lađari“.

-Zajedno želimo povećati svijest ljudi o vrijednosti rijeke Save, a naročito prirodnih riječnih fenomena poput meandara i sprudova. Baš zahvaljujući tim fenomenima, u blizini Hruščice postoji jedan od zadnjih prirodnih dijelova Save na kojem gnijezde ptice poput crvenokljune čigre, male prutke i bregunice. Do prije nekoliko godina, na ovom području gnijezdile su i male čigre ali ova rijetka i ugrožena ptica već preko pet godina nije viđena na Savi- rekla je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Kako bi se izbjegao najgori scenarij na području Općine Orle, jutros su započele preventivne mjere zaštite najugroženijih kuća. Stožer civilne zaštite i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava od ranog su jutra na terenu kako bi spriječili ono najgore. Zbog zaobalnih voda koje se vraćaju nazad u selo najgora situacija je u Ruči i Suši gdje su najugroženije kuće zaštićene vrećama.

-Za sada je sve pod kontrolom. Kuće smo zaštitili vrećama i pratimo daljnji tijek situacije. Ne želimo da nam se ponovi situacija iz 2010. godine- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Vodostaj rijeke Save trenutno je pod kontrolom, tako da u ostalim selima opasnosti nema.

Objavljeno u Orle

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti