fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Reciklažno dvoriše

Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Kraljevom Vrhu idu svojim tijekom. Građevinski radovi su u punom zamahu - izveden je iskop terena te navoz donjeg ustroja platoa, izvedeni su radovi na odvodnji te veći dio elektro radova.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta u Kraljevom Vrhu osigurat će se infrastruktura namijenjena razvrstavanju otpada, što će povećati stopu odvojenog prikupljanja otpada, a s druge strane smanjit će se količina otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Projekt inače sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. 

 

Objavljeno u Jakovlje

Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek potpisao je ugovore za izgradnju reciklažnog dvorišta. Još u rujnu prošle godine Općina je sklopila ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje reciklažnog dvorišta čija se realizacija financira sredstvima iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020. Ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta, potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a predviđeno trajanje projekta je 17 mjeseci sa završetkom u veljači 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 2 milijuna kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose nešto više od 1,9 milijuna kuna. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose više od 1,6 milijuna kuna, dok je ostatak sredstava osiguran iz proračuna Općine.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Brckovljani osigurat će se infrastruktura za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će posljedično utjecati na zaštitu okoliša te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom.

Objavljeno u Brckovljani

Općini Dubrava dodijeljeno je 1,4 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta. Takvu je odluku ovih dana potpisao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a isto je učinio i načelnik Tomislav Okroša.

-Ono što posebno veseli radi se o još jednom projektu koji smo uspješno aplicirali i gdje su nam odobrena sredstva. Riječ je o značajnim sredstvima za našu općinu. Svi znamo koliko je danas važno selektivno razdvajanje otpada i koliko je važno da smanjimo ukupnu količinu miješanog otpada- istaknuo je načelnik Tomislav Okroša.

Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku zaštitu odobrio je Općini 800 tisuća kuna za nabavku kanti za selektivno prikupljanje otpada, koje će biti podijeljene u svako od 1 400 domaćinstava.

-Svako domaćinstvo će dobiti spremnik za papir, plastiku i staklo, a postavit će se i sedam zelenih otoka- informirao je Antonio Badrov, koji je u Općini zadužen za rad na europskim projektima.

Kante koje će se podijeliti po domaćinstvima trebale bi stići u narednim tjednima, dok bi radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta trebali bi krenuti još ove godine.

Objavljeno u Dubrava

 

Radovi na reciklažnom dvorištu u Rugvicu su završeni. Postavljeni su kontejneri za sve vrste otpada, postavljen je montažni objekt za zaposlene, kolna vaga, te je izrađena nadstrešnica. Izvedeni su svi priključci na komunalnu infrastrukturu: vodovod, odvodnja i električna energija. Okoliš je hortikulturno uređen tako da su posađena drveća i ukrasno grmlje te je posijana trava. Isto tako, izvedena je i postavljena vertikalna i horizontalna signalizacija, te reciklažno dvorište može ići na tehnički pregled odnosno na ishođenje uporabne dozvole.

-Vjerujem kako ćemo uskoro dobiti i uporabnu dozvolu, kako bi dvorište moglo započeti najkasnije kroz mjesec i pol dana s radom- prilikom obilaska dvorišta istaknuo je načelnik Mato Čičak podsjetivši kako je općina u prethodnom vremenu učinila niz stvari kako bi Rugvica ostala očuvana za buduće generacije.

-Proveli smo brojne akcije, postavili smo kamere s čime ćemo nastaviti i dalje, jer to se pokazalo jako dobrim. Ovo dvorište samo je kruna te priče- kaže Čičak, koji je najponosniji na akciju koja je provedena s Policijskom postajom Dugo Selo gdje su novčanom nagradom nagrađeni oni koji bi fotografirali one koji u prirodi ostavljaju svoj otpad.

Novoizgrađeno dvorište proteže se na površini od 3828 metara kvadratnih. Vrijednost projekta iznosi 3.239.821,83 kune uključujući PDV, od čega zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano bespovratnih sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupno prihvatljivih troškova.

Također, zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 3,2 milijuna kuna za spremnike za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti podijeljeni po domaćinstvima. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Rugvica

Nova 2019. godina za Općinu Dubrava započela je s dobrim vijestima. Naime ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je odluku kojom se Općini osiguravaju bespovratna sredstva od 1,4 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta.

U odluci koja je stigla na općinsku adresu tako između ostaloga piše „Nastavno na pisanu obavijest Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost/ Posredničkog tijela razine 2 (FZOEU/PT2) o završetku Faze III- provjera prihvatljivosti izdataka za predmetni prijedlog od 10. prosinca 2018. godine, obavještavamo Vas da je MZOE/PT1, kao tijelo nadležno za donošenje Odluke o financiranju, suglasno s prijedlogom FZOEU/PT2 da se Općini Dubrava za projektni prijedlog Reciklažno dvorište dodijeli iznos bespovratnih sredstava od 1.401.107,02 HRK“.

Ovo je još jedan dokaz vrijednog i predanog rada svih općinskih službi na čelu s načelnikom Tomislavom Okrošom, koji zajedno sa svojim timom radi na privlačenju što više EU sredstava. 

-Reciklažno dvorište samo je jedan u nizu odobrenih projekata i prvi korak prema ispunjenju ovogodišnjeg rekordnog proračuna, koji je jednoglasno podržan od svih vijećnika Općinskog vijeća- poručio je načelnik Tomislav Okroša.

Istaknimo još kako je lani Općini za izgradnju Kulturnog centra odobreno 3,5 milijuna kuna preko operacije 7.4.1., čija izgradnja kreće u prvoj polovici ove godine. 

Objavljeno u Dubrava

Rugvica će sljedeće godine dobiti moderno reciklažno dvorište koje će se prostirati na površini od 3 3828 m2. Radovi koji su započeli danas, trebali bi biti završeni u 99 kalendarskih dana.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Rugvica osigurat će se infrastruktura za sakupljanje otpada, papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom.

Vrijednost radova iznosi 3.362.265,48 kuna uključujući PDV, od čega je Općina osigurala zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratna sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupno prihvatljivih troškova.

A kako bi se na području općine uspostavio i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, u dogledno vrijeme trebalo bi biti postavljeno i više od 5 500 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Objavljeno u Rugvica

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, jutros je prisustvovao početku radova na izgradnji reciklažnog dvorišta na Čulinečkoj cesti u blizini Centralnog pročistača otpadnih voda.

-Izgradnjom novog modernog reciklažnog dvorišta na površini od 2200 kvadrata omogućit ćemo stanovnicima Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak da na adekvatan način razvrstavaju svoj otpad- istaknuo je gradonačelnik, te dodao da je projekt sufinancirala Europska unija.

Damir Đerzić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje istaknuo je da će se u dvorištu koje će biti ograđeno i pod video nadzorom nalaziti ukupno 34 kontejnera za prikupljanje raznovrsnog otpada, a radovi bi trebali biti gotovi za pet mjeseci.

-Ukupna vrijednost investicije iznosi će 5.300.000,00 kuna, a prema Odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike, 85 posto sredstava povučeno je iz europskih fondova- kazao je Đerzić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Općina Rugvica potpisala je 21. veljače Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt Građenje reciklažnog dvorišta u Općini Rugvica. Trajanje provedbe projekta je 14 mjeseci (21.2.2018.-21.4.2019.), a za sufinanciranje projekta Općini Rugvica dodijeljena su sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Rugvica osigurat će se infrastruktura za sakupljanje otpada, papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom. Ciljnu skupinu projekta predstavlja stanovništvo na području obuhvata projekta koje će se putem održanih informativno-obrazovnih aktivnosti osvijestiti o važnosti odvajanja otpada u kućanstvima i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište i to izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta u Općini Rugvica te provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti. Rezultati projekta su izgrađeno reciklažno dvorište površine 3.828 m² koje je opremljeno opremom za prihvat i skladištenje otpada te je proveden nadzor nad radovima, provedeno 9 obrazovnih aktivnosti za odrasle i djecu, te proveden projekt u skladu s pravilima EU.

Ukupna vrijednost projekta je 3.239.821,83 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 2.958.468,08 kuna, a dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu 2.514.697,86 HRK što predstavlja 85 posto sufinanciranja.

Objavljeno u Rugvica

Na području Općine Rugvica u dogledno vrijeme trebalo bi biti postavljeno više od 5 500 spremnika za odvajanje otpadom. Ovo je samo jedan od koraka koje Općina poduzima na polju uvođenja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

-Ovo je značajan korak prema podizanju komunalnog standarda na našem području. Ovime također pokazujemo brigu o očuvanju okoliša, a rješavamo i pitanje divljih odlagališta smeća, jer ćemo postaviti video nadzor čime ćemo iskorijeniti jedan veliki problem koji nam stvaraju nemarni građani drugih sredina- kazao je načelnik Mato Čičak.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu nešto manjem od 1,8 milijuna kuna osigurao je Fond za energetsku zaštitu, a svoj obol dala je i Zagrebačka županija koja je za tu namjenu osigurala 300 tisuća kuna.

Drugi značajan korak koji Općina poduzima je izgradnja reciklažnog dvorišta u Poslovnoj zoni Rugvica za što su osigurana bespovratna sredstva u iznosu 2,5 milijuna kuna od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

-Time ćemo našim mještanima još više olakšati razvrstavanje otpada- naglasio je načelnik Čičak, koji je još jednom demantirao glasine o gradnji Centra za gospodarenje otpadom Grada Zagreba, jer takvo nešto nije predviđeno niti prostornim planom.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Rugvica osigurat će se infrastruktura za sakupljanje otpada, papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Reciklažnog dvorišta površine 3 382 m2 trebali bi biti završeno do proljeća sljedeće godine.

Objavljeno u Rugvica

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti