fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Povelja o prijateljstvu
Petak, 01 Veljača 2019 16:57

Povelja prijateljstva Zagreba i Daruvara

Gradonačelnici Zagreba i Daruvara, Milan Bandić i Damir Lneniček, potpisali su u gradskoj palači Dverce Povelju o suradnji i prijateljstvu dvaju gradova. Izrazivši zadovoljstvo razvojem dobrih odnosa između Zagreba i Daruvara, a koje je potpisivanjem Povelje dobilo i službenu potvrdu, gradonačelnik Bandić istaknuo je da je cilj daljnje jačanje postojećih veza i intenziviranje suradnje dvaju gradova, osobito na područjima kulture, sporta, urbanističkoga i tehnološkog razvoja, gospodarstva, javnih usluga i turizma.

-Postoji više razloga zašto smo danas potpisali Povelju prijateljstva. Zagrepčani su česti gosti Daruvara, koriste pogodnosti tog kraja za izlete u prirodu, sportske aktivnosti i naročito zdravstveni turizam. Mnogi Daruvarčani rade i žive u Zagrebu i tako doprinose njegovoj raznolikosti. Daruvar i Zagreb žive multikulturalnost i multietničnost. U Daruvaru je značajan broj pripadnika češke narodne manjine koji su se kroz stoljeća utkali duboko u povijest, ne samo Daruvara i Zagreba nego i cijele Hrvatske. Zahvaljujem svima koji su uložili napore da se naše prijateljstvo službeno potvrdi- istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Zahvaljujući gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima na srdačnome prijemu, gradonačelnik Lneniček je naglasio da je Povelja kruna intenzivne suradnje dvaju gradova unazad dvije godine.
-Ovo je povijesna prilika i velika čast za Grad Daruvar. Osim ljekovite izvorne vode, dobre hrane i vrhunskog piva, Daruvar svojim posjetiteljima nudi još obilje sadržaja. Pozivamo Zagrepčane da posjete daruvarski kraj i da osjete naše gostoprimstvo iz prve ruke- rekao je daruvarski gradonačelnik.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Daruvara i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, predsjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježana Sabo, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić te pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Za vrijeme svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica, Općina Rugvica potpisala je Povelju o prijateljstvu s Gradom Stari Gradom. Povelju kojom se dvije sredine obvezuju na suradnju na kulturnom, sportskom, gospodarskom i turističkom planu potpisali su načelnik Općine Rugvica Mato Čičak i gradonačelnik Stari Grada Antonio Škarpa.

-Ono što mene najviše veseli to je da ćemo sljedeće godine imati već jedan zajednički projekt, kao što smo napravili s Općinom Odžak. Vjerujem kako će ova suradnja potrajati jako dugo, jer zajedničkim naporima trudit ćemo se da tome i bude tako- istaknuo je načelnik Rugvice Mato Čičak, s kojim se složio i gradonačelnik Stari Grada Antonio Škarpa.

-Veseli me što na ovaj način povezujemo kontinentalnu Hrvatsku s otocima. Ovo je početak jedne suradnje za koju vjerujem kako će potrajati dugi niz godina- kazao je Škarpa. 

 

Objavljeno u Rugvica

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Bilica, koja je jučer održana u župnom Pastoralnom centru u povodu Dana Općine Bilice i blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice Bilica i Biličana, Josip Čaleta Car, bilički načelnik i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, potpisali su povelju o prijateljstvu. Svečanom činu prisustvovali su, uz biličke vijećnice i vijećnike i Tomislav Cuvaj, dogradonačelnik Ivanić-Grada i Željko Pongrac, predsjednik GV-a.

Na taj je način uveličana 16. obljetnica od osnutka biličke općine koja, kako je u prigodnom govoru istaknuo načelnik Čaleta Car, smjelo korača u budućnost, osnažena turističkim rezultatima, slogom što ne poznaje stranačke granice i infrastrukturnim ulaganjima koja Bilice čine sve ugodnijima za život svojih mještana. Da će i prijateljski Ivanić-Grad na svoj način pridonijeti snažnijem razvojnom putu općine, potvrdio je i ivanićgradski gradonačelnik Leš, podsjetivši da su inicijativu o prijateljstvu s Bilicama podržali svi gradski vijećnici Ivanić Grada.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Ivanić- Grada vijećnici su jednoglasno usvojili odluku o prihvaćanju Sporazuma o prijateljstvu s Općinom Bilice, koja je posljednjih dana, zbog srebrnog reprezentativca Duje Ćalete- Cara u središtu pozornosti. Za Ivanić- Grad ovo nije prvo sklapanje prijateljstva, jer od prije Ivanić- Grad ima potpisane Povelje o prijateljstvu s Novskom i Triljem.

Inicijativa o sklapanju prijateljstva došla je iz Bilica, gdje je tamošnje Općinsko vijeće usvojilo tu odluku te ju uputilo i prema Gradskom vijeću Ivanić- Grada.

-To prijateljstvo bazirano je na određenim gospodarskim tokovima, jer nekoliko naših tvrtki aktivno surađuje s tom općinom i tamo ostvaruje jedan dio prihoda. Temeljem te dobre gospodarske suradnje došli smo i do toga da smo odlučili da ćemo potpisati Povelju o prijateljstvu- istaknuo je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Osim što će sklapanjem prijateljstva potaknuti još više taj gospodarski segment, Ivanić- Grad prijateljskoj Općini Bilice stoji na raspolaganju i po pitanju sporta, kulture, vatrogastva i ostalih sfera društvenog života.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Načelnica Marija Gorice za nedavnog posjeta Mađarskoj potpisala je Povelju o prijateljstvu i suradnji Općine Marija Gorica i Općine Hrvatski Židan. Također, potpisana je i Povelja između Osnovne škole Jozsefa Berseka iz Hrvatskog Židana te Osnovne škole Ante Kovačića iz Marije Gorice. Hrvatski Židan njeguje hrvatsku tradiciju i jezik, pa tako polaznici Osnovne škole Jozsefa Berseka nastavu pohađaju na mađarskom, ali i na hrvatskom jeziku.

Svaki susret između prijateljskih općina obilježen je emocijama, smijehom i ljubavlju, a tako je bilo i ovoga puta u Gradišću, gdje je i potpisana Povelja u susjednoj Priski. Suradnja između dviju Općina započela je prije četiri godine.

-Kako ta suradnja ne bi bila samo kroz razgovor potpisali smo dokument, odnosno Povelju o prijateljstvu i suradnji. Želja nam je da to ne ostane samo na papiru, nego da ono što gajimo u srcima da to uvijek bude prisutno kod nas, ali i kod njih- ispričala je načelnica Općine Marija Gorica Marica Jančić.

Kako nam je rekla načelnica Jančić, tamošnji žitelji su željni hrvatskog jezika i tradicije, a na ovaj način to im se može još više omogućiti.

-Mi im možemo to omogućiti ovako iz prikrajka da naša djeca odlaze kod njih te da se ta djeca zajednički druže, jer kroz igru i druženje oni stječu i hravtski govor koji im jako puno znači- kaže načelnica Jančić.
Dolazak sada već dragih prijatelja iz Mađarske u Marija Goricu se očekuje u listopadu.

Objavljeno u Marija Gorica

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti