01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Folklor

KUD Jablanovec ponovno je okupio drage prijatelje koji čuvaju običaje i tradiciju kroz ples i pjesmu na Susretu kodova koje se tradicionalno organizira u čast Dana Grada Zaprešića.

I ove godine okupio se respektabilan broj zborova i folkloraša koji su publici predstavili razne pjesme i plesove iz cijele Hrvatske. A ovako lijepa jesenska večer propala bi da se provede uz televiziju, rekla je voditeljica programa, pa je ovaj koncert bio pravo osvježenje za oči i uši.

Objavljeno u Događanja

"Posavino gdje su ti starine" naziv je smotre folklora u organizaciji KUD-a Tančec, koja je u subotu u sklopu Lađarsko ribarske večeri održana u Rugvici. Uz domaće folkloraše na ovoj smotri nastupili su još; KUD Delnice, KUD Fijolica- Orehovica, Udruga prekodravski Zvona- Gola, KUD Graničar- Čazma, KUD Vrbje, te folkloraše Plješevice. Uz njih u svečanoj povorci koja je prošla kroz Rugvicu bili su još KUD Posavka te članovi Izvorne folklorne skupine Brčevec.

A kako svoje običaje čuvaju i njeguju članovi Tančeca, pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Događanja

Na Trgu bana Jelačića održava se 52. Međunarodna smotra folklora u sklopu koje je nastupila folklorna skupina iz Meksika.

Na Smotri koja traje do ove nedjelje nastupa dvadesetak folklornih skupina, uz petnaest ansambala koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura.

Kako je to izgledalo danas prijepodne na Trgu bana Jelačića pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Događanja

Međunarodna smotra folklora koja prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika održava se u Zagrebu do nedjelje, 22. srpnja. Osnovna tema ovogodišnje 52. Smotre - o baštini i migracijama - u skladu je s proglašenjem Europske godine kulturne baštine, čime Smotra postaje dio toga programa Ministarstva kulture.

Na Smotri nastupaju brojna folklorna društava i pojedinci koji prikazuju različitost hrvatske etnografske baštine, predstavnika nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva (ukupno dvadesetak skupina), uz petnaest ansambala koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura. Osnovni festivalski program traje pet dana i čine ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe (Ethno Croatia – ljetnog kampa Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu; te mariachi – Meksiko - Hrvatska) i crkvenog pučkog pjevanja u crkvi sv. Katarine. Svečana priredba održat će se na Gradecu danas, gdje se programi održavaju i iduća dva dana.

Mimohod sudionika od Zrinjevca do Trga bana Jelačića, s prelaskom sudionika preko pozornice, prethodi večernjem nastupu na pozornici na Trgu, posljednji dan – u nedjelju, 22. srpnja. Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u središtu grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim satima sve do nedjelje.

Više o programu ovogodišnje smotre možete vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 19 Srpanj 2018 11:43

U subotu „Pjesmom i plesom kroz Oborovo“

Jedan od ponosa Oborova je KUD Posavka koji je osnovan 1974. godine otkada njeguje folklorno i kulturnu baštinu svoga kraja. Danas djeluje kroz četiri sekcije; tamburašku, odraslu, pjevačku i dječju, a dio svog repertoara pokazat će ove subote kada će se na trgu u centru Oborova i u društvenom domu održati već tradicionalna manifestacija „Pjesmom i plesom kroz Oborovo“.

Program se sastoji od nastupa više gostujućih kulturno- umjetničkih društava koja dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, a u Oborovo dolaze i folkloraši iz Kosova i Portugala, koji sudjeluju na 52. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Početak kulturno- umjetničkog programa je u 19 sati.

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 09 Srpanj 2018 08:22

Folklorna tradicija Europe u Samoboru

12. Alpe Adria Festival, međunarodni festival folklora koji organizira ugledni Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF, održan je u subotu u organizaciji Folklornog ansambla Mladost na samoborskom Trgu Matice hrvatske. Mladostašima su u organizaciji pomogli Rudari iz KUD-a Oštrc, a zajednički napori rezultirali su festivalom na koji su se prijavile folklorne skupine iz Italije, Mađarske te KUD Prigorec iz Markuševca.

Balarins de Riviere iz talijanskih Udina, folklorna skupina Sopron iz Mađarske i slovensko folklorno društvo Miklavž pri Ormožu svoje su tradicionalne plesove i napjeve predstavili s po dvije izvedbe, a nastupili su još i HKUD Prigorec iz Markuševca s plesovima i pjesmama Mirlović zagore te KUD Oštrc, koji je za ovaj festival izabrao motive iz Međimurja, dok su domaćini izveli pjesme i plesove Hrvatskog zagorja.

Objavljeno u Događanja

Na igralištu Dvorca Pongratz održana je već tradicionalna manifestacija Šestinski dani koje su uspjehom organizira Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Sljeme Šestine. I ovogodišnji Šestinski dani okupili su brojne KUD-ove koji su se predstavili s malim dijelom svog folklornog izričaja.

Uz folklorne nastupe, održana je i izložba starih obrta vezanih uz izradu čuvene šestinske narodne nošnje, koja je zaštitni znak grada Zagreba.

Kako je bilo na ovogodišnjoj manifestaciji pogledajte u VIDEU.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

Već tradicionalno Ivanje u Novom Čiču obilježeno je Međunarodnom smotrom folklora u organizaciji KUD-a Novo Čiče, koja je ove godine održana po trinaesti puta. Uz domaće folkloraše nastupili su i gosti iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Brojnim posjetiteljima okupljenima u Etno selu dio svog folklornog bogatstva uz KUD Novo Čiče predstavili su; Folklorno društvo Kres iz Novog Mesta, KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca, KUD Prigorje iz Križevaca, KUD Jozo Džido – Zuber iz Omanjske, KUD Misina iz Pečuha, KUD Seljačka sloga iz Gređana, KUD Rovišće iz Rovišća, KUD Preporod iz Dugog Sela te Udruga bosanskih Posavljaka Izvorni običaji iz Zagreba.

Kako je bilo u Novom Čiču možete pogledati u VIDEU. (VIDEO I FOTO: Žarko Bašić/ PIXSELL) 

Objavljeno u Velika Gorica

Na 1. Sajmu OPG-ova "Posavina u okusima" prilikom svečanog otvorenja održan je i bogat kulturno- umjetnički program u kojem su se gostima predstavili izvođači s područja Općine Rugvica. Uz KUD Tančec publici su se predstavili i KUD Hrvata BIH, Dječji zbor Osnovne škole Rugvica, mališani Dječjeg vrtića Didi te KUD Posavka iz Oborova.

KUD Posavka osnovan je 1974. godine, a danas djeluje kroz četiri sekcije; tamburašku, odraslu, pjevačku i dječju. Također, bave se i skupljanjem i održavanjem narodnih nošnji koje pokazuju na manifestacijama, izložbama, nastupima te revijama diljem Hrvatske. Tradicionalno održavaju smotru folklora „Pjesmom i plesom kroz Oborovo“, koja će se održati 21. srpnja.

Posjetiteljima na Sajmu OPG-ova „Posavina u okusima“ predstavili su se pjesmom i plesovima Posavine, a kako je to izgledalo pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 18 Lipanj 2018 09:44

VIDEO: Slavonska žetva u izvedbi KUD Tančec

KUD Tančec djeluje od 1985. godine, a posljednjih desetak godina itekako su aktivni u rugvičkom kraju. Organizatori su nekoliko manifestacija; smotra folklora „Posavino gdje su ti starine“, Mirisi ognjišća, Božićni koncert, ali i kazališne predstave.

Gostovali su diljem Hrvatske, ali i na mnogobrojnim inozemnim destinacija gdje ponosno predstavljaju plesove posavskog kraja. Ove godine odlaze u Portugal na Madeiru, gdje će biti jedini predstavnici Hrvatske.

Dio svog folklornog umijeća pokazali su i na Sajmu OPG-ova „Posavina u okusima“ gdje su se predstavili „Slavonskom žetvom“. Nastup možete pogledati OVDJE.

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti