fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Folklor
Subota, 09 Ožujak 2019 13:25

FOTO: Tančecova večer za pamćenje

U prepunom Društvenom domu u Rugvici, KUD Tančec sinoć je povodom Međunarodnog dana žena održao prvi samostalni koncert, u kojem su pjesmom i plesom povezali sve krajeve Hrvatske.

Dvosatni program donio je folklorni dašak i bogatstvo narodnih običaja svih dijelova Lijepe naše. Brojni posjetitelji uživali su tako uz 10 sjajnih koreografija koje su upotpunjene i tamburaškim intermezzima. Folklorni opus Tančecovih folkloraša ponudio je između ostaloga izvedbe sljedećih koreografija; Oj Ražanče selo malo, Oj mala moja ti ne radi toga, I ja jesam Posavečko dijete, Devojčica kolo vodi, Međimurje kak si lepo zeleno te Adamovečki metliki, a publici su se predstavili i mladi folkloraši koji su izveli plesove Posavine.

Uz pratnju tamburaša koji su bez prestanka svirali dva sata dvije skladbe „Stade se cvijeće rosom kititi“ i „Kad ja pođoh na bembašu“ otpjevala je Nikolina Stipić.

-Kad sam došla na ideju cjelovečernjeg koncerta rekli su mi ti nisi normalna, no eto oni su meni ispunili želju. Zahvaljujem vam se na ovoj večeri. Jako sam ponosna što sam predsjednica ovako divnog KUD-a. Nemam riječi zahvale za sve moje ljude koji odrade sve što se dogovorimo- rekla je na kraju koncerta presretna predsjednica KUD-a Tančec Željka Baić.

Kako je bilo na 1. samostalnom koncertu KUD-a Tančec pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

Objavljeno u Događanja

Prigodni program na Skupštini Hrvatske zajednice općina izveli su učenici Osnovne škole Rugvica.

Pogledajte dio njihova nastupa

 

 

 

Objavljeno u Događanja
Srijeda, 06 Ožujak 2019 13:23

KUD Tančec priprema prvi samostalni koncert

Na Dan žena svi putevi vode u Rugvicu, gdje KUD Tančec priprema prvi samostalni koncert. Tom prilikom pozornicom rugvičkog doma prodefilirat će pleter hrvatski krajeva kojim će se prikazati sva ljepota kulturnog nasljeđa kroz pjesmu i ples.

-Kad nogom stupe na pozornicu i udare prvi takt, započeti će putovanje kroz hrvatsku povijest narodnih običaja. Od Dalmacije preko Like u Posavinu i Turopolje. Međimurje će vas dovesti do Prigorja, a sve to uz glazbena intermezza tančecovih tamburaša. Dođite i budite dio priče o povijesti Hrvata- pozivaju iz Tančeca na koncert koji će u Društvenom domu u Rugvici održati u petak u 19,30 sati.

Objavljeno u Događanja

KUD Graničar Križ ove godine obilježava 110 godine djelovanja, nastavljajući tradiciju rada i djelovanja Hrvatskog pjevačkog društva Kumičić osnovanog 1908. godine. Proslavu te velike obljetnice najavili su proteklog petka, izložbom u Galeriji Križ posvećenom svima koji su u KUD-u provodili sate i dane na probama, nastupima, putovanjima družili se kroz pjesme i plesove. Izložbom stoljetnih nošnji, folklornog ruha te izložbom slika generacija ljudi, isplesanih koreografija i fundusa nošnji iz drugih krajeva lijepe naše, Graničarci su nam još jednom dočarali lijepa sjećanja iz prošlosti KUD-a u nadi za bolju budućnost što im je na otvorenju izložbe poželio i općinski načelnik Marko Magdić.

Posebna gošća izložbe bila je etnologinja, voditeljica etnografskog odjela Muzeja Moslavine i muzejska savjetnica, gospođa Slavica Moslavac koja je predstavila i govorila o bogatstvu nošnji Moslavine koje su nosile članice KUD-a Graničar. Sa željom za očuvanjem narodnog blaga Graničar je kroz svoje dugogodišnje postojanje uspio očuvati dio stoljetnog folklornog nasljeđa, te obnoviti fundus nošnji Moslavačkog kraja.

110 godina djelovanja KUD-a Graničar obilježit će se velikim božićnim koncertom 22. prosinca s početkom u 19 sati u Školskoj sportskoj dvorani u Križu, a na koncertu će nastupiti i gostujući KUD-ovi te gost iznenađenja.

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 18:29

FOTO: KUD Kupljenovo proslavio 35 godina djelovanja

Kulturno umjetničko društvo Kupljenovo obilježilo je 35 godina djelovanja svečanim koncertom o kojem će se još dugo pričati. Sve je bilo na svom mjestu, sve je bilo u pravom trenutku, sve je bilo lijepo i uštimano, jedino što se može zamjeriti je nešto duže trajanje koncerta. Ali, 35 godina tako aktivnog i kvalitetnog rada zavrijedilo je pozornost publike nešto više od dva sata.

Koncert je otvoren najnovijom izvedbom pjesama i plesova podunavskoga dijela hrvatske Baranje – Mesečina, a meseca nema – scenski prikaz nekadašnjega plesnog druženja i narodnog običaja koji i danas, u tamošnjim šokačkim selima, pamte pod nazivom Mesečina. Pozornicu POU Zaprešić potom su zauzeli najmlađi s koreografijom „Djeca bi se igrala” - posavskih dječjih igara i plesova koju je osmislila njihova vrijedna voditeljica Dijana Franić.

U radu Kulturno-umjetničkog društva Kupljenovo danas aktivno djeluje stotinjak članova različite životne dobi u izvornoj i folklorno-plesnoj skupini, dramskoj družini, u dječjoj folklornoj skupini, glazbenome sastavu, muškoj pjevačkoj skupini i pjevačkoj skupini Ivančice te vokalnom kvintetu Vanka. Osim glazbe i plesa, Kupljenovo je poznato i po glumi i pučkom kazalištu koje su publici ovog puta predstavili s igrokazom „Brazda“ kojeg je napisala, kao i tridesetak drugih, Zorica Jandras. Predstavili su se Kupljenci još i međimurskim plesovima, zapjevale su Ivančice, nije izostala ni lička pjesma, a podsjetili su domaćini i na početke rada društva osamdesetih godina kad su prvi put „Kupljenčice“ zapjevale Barbaru, omiljenu staru pjesmu „Stoji polje oj široko“.

Riječi zahvale i čestitke teško je nalazio i zamjenik gradonačelnika Damir Benčević, a koliko su Kupljenci publiku prikovali uz program svjedoči jedan detalj. Kad se na kraju programa publici obratio voditelj KUD-a Kupljenovo Ivica Ivanković, u dvorani je i zrak prestao strujati, a prof Ivanković tad je rekao: ljudi, smijete disati… Zato nakon svega, nakon prvih 35 godina može se s ponosom istaknuti i reći da su Kupljenčice i Kupljenci jedina folklorna skupina u zaprešićkome kraju koja se ozbiljno i predano bavi svojim izvornim naslijeđem – na ponos zavičaju i ljudima.

Objavljeno u Događanja

Tradicionalni godišnji koncert održao je KUD Januševec i prikazao publici rezultate rada u posljednjih 12 mjeseci. Brdovečka kino-dvorana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je uživala u više od sat vremena odličnog programa.

-Hvala svima koji ste nam došli dati podršku, a posebna zahvala ide roditeljima koji naše najmlađe članove redovito dovoze na probe, a večerašnji nastup vjerojatno će ih uvjeriti kako to vrijeme koje izdvajaju nije uzaludno utrošeno- rekla je na početku koncerta predsjednica KUD-a Januševec Štefica Ćubela.

Velika folklorna skupina izvela je tri koreografije i predstavili su običaje Baranje, Hercegovine i Prigorja. Najmlađi su publiku podigli na noge već samim nastupom, a oni srednje generacije već su pokazali da će uskoro zakucati na vrata starijoj folklornoj skupini. Pjevački zbor, kao najdugovječniji izdanak KUD-a Januševec, pokazao je da su i dalje u formi, a glazbena pratnja cijelu večer je odradila bez greške.

Objavljeno u Događanja

KUD Pušća organizirao je drugi dječji festival folklora u Pušći nazvan „Kriči, kriči tiček“. Ponukani činjenicom da u bližoj okolici baš nema previše sadržaja za djecu pokrenuli su ovaj projekt i na njega pozvali susjedne KUD-ovi koji djeluju sa svojim mlađim folklornim skupinama.

-Ovo je druga godina kako organiziramo ovaj festival, a želja nam je da iduće godine festival postigne razinu međunarodnog. Uz naše susrete za odrasle folkloraše nazvanu Etno Pušća, vjerujem da je ovo dobar način da se promovira folklor i da se još više djece uključi u društvo- rekla je predsjednica KUD-a Pušća Martina Premužić.

Na ovoj smotri sudjelovali premijerni nastup imala je i mlađa tamburaška sekcija KUD-a Pušća, a ukupno je sudjelovalo pet društava. KUD Pušća osnovan je 1999. godine i broji 70 aktivnih članova. Podijeljeni su u malu i veliku folklornu skupinu te male i velike tamburaše. A da potencijala ima i u tamburašima i u folklorašima potvrdila je publika koja nije štedjela dlanova te su tako dali dodatni vjetar u leđa i djeci, ali i čelnicima svih društava koja su sudjelovala u Pušći. 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Događanja

KUD Jablanovec ponovno je okupio drage prijatelje koji čuvaju običaje i tradiciju kroz ples i pjesmu na Susretu kodova koje se tradicionalno organizira u čast Dana Grada Zaprešića.

I ove godine okupio se respektabilan broj zborova i folkloraša koji su publici predstavili razne pjesme i plesove iz cijele Hrvatske. A ovako lijepa jesenska večer propala bi da se provede uz televiziju, rekla je voditeljica programa, pa je ovaj koncert bio pravo osvježenje za oči i uši.

Objavljeno u Događanja

"Posavino gdje su ti starine" naziv je smotre folklora u organizaciji KUD-a Tančec, koja je u subotu u sklopu Lađarsko ribarske večeri održana u Rugvici. Uz domaće folkloraše na ovoj smotri nastupili su još; KUD Delnice, KUD Fijolica- Orehovica, Udruga prekodravski Zvona- Gola, KUD Graničar- Čazma, KUD Vrbje, te folkloraše Plješevice. Uz njih u svečanoj povorci koja je prošla kroz Rugvicu bili su još KUD Posavka te članovi Izvorne folklorne skupine Brčevec.

A kako svoje običaje čuvaju i njeguju članovi Tančeca, pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Događanja

Na Trgu bana Jelačića održava se 52. Međunarodna smotra folklora u sklopu koje je nastupila folklorna skupina iz Meksika.

Na Smotri koja traje do ove nedjelje nastupa dvadesetak folklornih skupina, uz petnaest ansambala koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura.

Kako je to izgledalo danas prijepodne na Trgu bana Jelačića pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti