01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Domovinski rat

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, započelo je treće po redu, svečano obilježavanje Dana branitelja Grada Ivanić-Grada. Uz predstavnike Gradske uprave Grada Ivanić-Grada i Općine Križ, svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, vatrogasaca, policije i povijesne postrojbe Ivanić-Grad.

Svečanost je nastavljena u maloj dvorani Doma kulture gdje je predstavljena monografija „Specijalna jedinica policije Ris Kutina u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“ autora Jakše Raguža i Domagoja Štefančića. Monografiju su predstavili dr. sc. Domagoj Knežević i dr. sc. Darjan Godić, iz Hrvatskog instituta za povijest, te prof. Domagoj Štefančić iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, jedan od autora monografije. Monografija je izdana na inicijativu Udruge specijalne jedinice policije Ris Kutina kako bi se očuvala istina odnosno važne činjenice iz Domovinskog rata.

Odluku o proglašenju 3. listopada Danom branitelja Grada Ivanić Grada, 2016. godine donijelo je Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za hrvatske branitelje u svrhu očuvanja spomena na Domovinski rat i branitelje koji su u njemu sudjelovali.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata organizirala je u Velikoj Gorici Državno športsko natjecanje svojih članova. Nadmetali su se u boćanju, pikadu, kuglanju, malom nogometu, povlačenju konopa, streljaštvu, stolnom tenisu i šahu.

-Ponosan sam što se ove igre po drugi puta organiziraju u Zagrebačkoj županiji. Nije ovo samo sportsko natjecanje, nego i prigoda da se s pijetetom prisjetimo poginulih za Domovinu. Neizmjerno im hvala što su stvorili temelje hrvatske države- rekao je prilikom otvorenja župan Stjepan Kožić.

Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz svih hrvatskih županija, ukupno preko tisuću natjecatelja.

-Veliki interes branitelja za ovo plemenito sportsko natjecanje najbolje govori o potrebi ovakvih okupljanja. Zajedništvo koje iskazujemo danas na sportskim igrama bilo je i ostalo temelj stvaranja samostalne Hrvatske- rekao je Zvonko Marić, predsjednik UDVDR-a Zagrebačke županije, dodavši da je od izuzetne važnosti usaditi, posebno mladima, vrijednosti zajedništva i zahvalnosti prema svima koji su stvarali našu povijest.

Sudionike natjecanja također su pozdravili Đuro Dečak, predsjednik UDVDR-a, Vladimir Bergman, izaslanik ministra branitelja, i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je rekao da borba za samostalnost RH, koja se vodila u Domovinskome ratu, treba biti utkana u identitet hrvatskoga naroda.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 11:49

Rugvički branitelji dobili novi spomenik

Na groblju u Jalševcu Nartskom za sve poginule branitelje Domovinskog rata postavljen je novi spomenik vrijedan 185 tisuća kuna. Do realizacije ovog projekta došlo je suradnjom općinskog vodstva i dviju braniteljskih udruga s područja općine koje su se složile kako oni koji su položili svoje živote na oltar domovine zaslužuju ljepši i prikladniji spomenik.

-Ovaj spomenik napravili smo radi vas koji ste ostali bez svojih najmilijih, kako bi tu mogli položiti vijence i zapaliti svijeće. Složili smo se kako oni prije nije bilo primjereno, te smo sada napravili lijep spomenik kakav naši heroji i zaslužuju- kazao je načelnik Mato Čičak.

Povodom Dana Općine općinsko vodstvo, delegacija općinskog vijeća, kao i braniteljske udruge te obitelji poginulih branitelja položile su vijence i zapalile svijeće, a svojim suborcima došao se pokloniti i Branko Borković- Mladi Jastreb, koji je istaknuo kako je ovo spomenik ljudima koji su se utemeljili u modernu hrvatsku državu.

Objavljeno u Rugvica

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Dugo Selo, kao investitor i Grad Dugo Selo, kao provoditelj, raspisali su početkom travnja ove godine natječaj za izbor najboljeg likovno-arhitektonsko-urbanističkog rješenja spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu s područja Grada koje će se graditi na južnoj strani Perivoja Ivane Brlić Mažuranić, nasuprot zgrade Doma zdravlja Dugo Selo.

Ocjenjivački sud za izbor najboljeg rješenja kojim je predsjedao pokojni Željko Galović kao predstavnik udruga vezanih za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, a u čijem su sastavu bili i predstavnici Grada i struke, zaprimio je pet prijedloga rješenja, a na sjednici održanoj 20. lipnja izvršen je izbor najboljih rješenja.

Stručni sud procijenio je da je najbolje rješenje autora Ive Hudan i Roberta Samardžića te je isti nagrađen s 25 000 kuna. Drugonagrađeno rješenje Mate Turića i Matije Fukata dobilo je 15 000 kuna, dok je trećenagrađeni rad Hrvoja Đukeza, Hrvoja Labaša i Manuele Gortan dobio 10 000 kuna.

Objavljeno u Dugo Selo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom te otvaranjem izložbe „Crveno i crno“ Ivana Lackovića Croate najavljen je ovogodišnji Dan branitelja Zagrebačke županije koji će se sutra proslaviti u Dugom Selu, gdje će se okupiti sve braniteljske udruge s područja Zagrebačke županije.

-Inzistirao sam na tome da to bude kako treba i kako su to branitelji radili početkom devedesetih godina, te da to bude tako i sada kad smo stariji i iskusniji. Svi mi branitelje trebamo shvaćati kao one koji ponovno grade i čuvaju našu slobodu, a nisu na teret našem društvu- kazao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, na čijem području djeluje više udruge, koje bi mišljenja je gradonačelnik trebale djelovati pod jednom kapom.

-Svi mi moramo raditi na samo jednome, poboljšanju njihovih životnih uvjeta te paziti na onome što nam je bilo sveto početkom devedesete godine, a to tako treba biti i sada- zaključio je Panian.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Uoči subotnje proslave Dana branitelja Zagrebačke županije sinoć je u Domu veterana Domovinskog rata u Dugom Selu otvorena izložba „Crveno i crno“ Ivana Lackovića Croate. Riječ je o ratnim crtežima nastalima 1992. godine na zapadnoslavonskome ratištu, pretežno novljanskome, a odraz su autorovih dojmova, s prve linije bojišnice.

-On je ovim crtežima htio zaustaviti rat u Hrvatskoj te su oni tako i nastajali na ratištu. Slike su nastale kako bi se svijetu pokazalo što se događa u Hrvatskoj te kako se te rane devedesete ne bi zaboravile te da se vidi ta jedna teška i krvava povijest hrvatskog naroda- ispričao je o izložbi Darko Gerić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata „Otoka Ivanića“.

Lackovićeva su djela podsjetnik na cijenu slobode i samostalnosti, na krhkost mira i na razmjere ludila rata, a ujedno je podsjetnik na veličinu žrtve koju su, i po cijenu života, prinijeli hrvatski branitelji na oltar Domovine, te na veličinu tereta koji mora u svakome ratu podnijeti mali čovjek.

-Ova izložba prikazuje scene razaranja, užasa i one realnosti iz Domovinskog rata kakav je on i bio. Ovime se želi mladima pokazati što je u stvari Domovinski rat bio- rekao je zamjenik župana Hrvoje Frankić, a na te ratne dane s ponosom gleda i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

-Ova izložba označava patnju, sjećanje, ponos i ono što nas čini ljudima. To je borba za slobodu, život i budućnost- istaknuo je Panian.

Slike su danas na želju autora u vlasništvu Muzeja Ivanić- Grada.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Ivanić-Gradu, obilježena je 23. godišnjica vojno redarstvene akcije Bljesak. Izaslanstvo Gradske uprave predvodio je gradonačelnik Javor Bojan Leš, u pratnji zamjenika Tomislava Cuvaja te predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća Željka Pongraca i Branka Petrinca.

Osim izaslanstva Grada i Gradskog vijeća, vijence su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih branitelja, predstavnici Zajednice udruga iz Domovinskog rata, braniteljskih i drugih udruga, specijalne i temeljne policije te političkih stranaka. 

Podsjetimo, vojno-redarstvena akcija Bljesak započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.

Objavljeno u Ivanić-Grad
Utorak, 23 Siječanj 2018 12:36

Dugoselska HVIDR-a punim jedrima ide naprijed

Članovi HVIDR-e Dugo Selo održali su 11. redovnu izvještajnu skupštinu na kojoj su se moglo čuti o aktivnostima koje je udruga imala tijekom 2017. godine, ali i što sve planira poduzeti tijekom 2018. godine kako bi rad bio još uspješniji i plodonosniji.
-Uz svakodnevno rješavanje problema naših članova, uspjeli smo realizirati i brojne aktivnosti- istaknuo je predsjednik Željko Galović.

Prošle godine braniteljske udruge s područja Grada dobile su Dom branitelja, za koji je Grad preuzeo i plaćanje režija. Branitelji se također nadaju kako će do lipnja biti gotova i projektna dokumentacija za spomenik.

-Raditi na zaštiti članova i ostvarivanju prava, čuvati vrijednosti Domovinskog rata te edukacija mladih naraštaja naši su prioriteti- istaknuo je Galović.

Za ovu godinu HVIDR-a u planu ima realizaciju projekta „Budi prepoznatljiv“ koja obuhvaća tribine s potporom pravne i zdravstvene struke, informiranje branitelja o njihovim pravima, upućivanje u aktivni društveni život, a u planu su i projekti vezani za promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, gospodarskih i kulturnih vrednota. također, obilježit će se i svi važniji datumi koji se odnose na Domovinski rat.

Uz predstavnike ostalih braniteljskih udruga s područja grada i županije, svim članovima Udruge na uspješnom su rado čestitali i gradski oci predvođeni gradonačelnikom Nenad Panianom i predsjednikom Gradskog vijeća Darijanom Budimirom.

Objavljeno u Dugo Selo
Četvrtak, 16 Studeni 2017 18:30

Gorički branitelji dobivaju spomen dom

U listopadu 2015. godine u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni svečano je otvoren Spomen park kroz koji se želi predstaviti ratni put 153. brigade, kako sjećanje na poginule branitelje ne bi palo u zaborav. Park se proteže na više od 26 tisuća metara kvadratnih i u njemu se nalazi 11 eksponata (tenk, razne haubice, minobacači, mig). Kao druga faza razvoja Spomen parka navedena je izgradnja spomen doma, koja bi trebala započeti kroz 2018. godinu. 

Naime, gradonačelnik Dražen Barišić i njegovi suradnici održali su sastanak Povjerenstva za hrvatske branitelje i udruge proistekle iz Domovinskog rata, na kojem je glavna tema bila izgradnja spomen doma za što je osigurano dva milijuna kuna.

-Isto tako, u idućoj godini osigurat ćemo povećana sredstava za programe braniteljskih udruga, te organizirati Dan hrvatskih branitelja Grada Velike Gorice-poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Objavljeno u Velika Gorica

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti