fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Domovinski rat

Radovi na izgradnji Muzeja 153. brigade u Spomen parku u Velikoj Buni napreduju planiranom dinamikom. Grubi građevinski radovi su gotovi, a u tijeku je izvođenje instalacija, pregradnih zidova od knaufa, hidroizolacija te toplinska izolacija. Svi radovi trebali bi završiti do srpnja, a gradilište je obišao i gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima, koji je zadovoljan viđenim na terenu.

-I prije samog ljeta ovaj će objekt biti u visokoj fazi gotovosti. Dan naše brigade i branitelja je na jesen i sve koncipiramo da on bude promoviran i prezentiran tih dana kada smo posebno senzibilizirani na Domovinski rat i na sve naše ratne postrojbe i poginule u Domovinskom ratu- rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši kako se uz izgradnju Muzeja radi i na opremanju Spomen parka novim eksponatima.

-Objekt iznutra treba dobiti svoju povijesno-znanstvenu utemeljenu komponentu, ne samo ratnog puta 153. brigade nego i svih postrojbi u Domovinskom ratu. Sa širom zajednicom, odnosno s vrtićima, osnovnim školama te drugim školama trebamo raditi na omasovljenju, odnosno na posjeti Muzeju- istaknuo je Barišić.

U Muzeju će se inače nalaziti postava svih obrambenih postrojbi koje su djelovale na ovom području.

-Bit će tu izložena sva obilježja Domovinskog rata, od karti pa do oružja koje se koristilo, kao i projekcija svih poginulih na ovom području Velike Gorice. Imat ćemo i dvoranu za projekciju filmova- upoznao nas je s budućim izgledom Muzeja- predsjednik Udruge 153. brigade Ivan Zagorac.

Također, na vanjskom dijelu u planu je i postavljanje spomen obilježja hrvatskom branitelju, kojeg će izraditi Mladen Mikulin. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Velika Gorica

Sportska dvorana u Mariji Gorici bila je premala da ugosti sve posjetitelje koji su sinoć željeli prisustvovati glazbeno-scenskoj predstavi pod nazivom „Kako smo branili Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“, u organizaciji Udruge branitelja Općine Marija Gorica i pod pokroviteljstvom Općine Marija Gorica. Priredba je to koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, a prikazana je gotovo 200 puta u Hrvatskoj i izvan njenih granica.

Uz načelnicu Općine Marija Gorica Maricu Jančić i gradonačelnika Zaprešića Željka Turka, priredbu je pogledao i ministar branitelja Tomo Medved koji je istaknuo da je važno mladima na ovakav način približavati istinu o Domovinskom ratu.

Uz sudjelovanje učenika marijagoričke osnovne škole i članova KUD-ova Zgubidan, Januševec i Stenjevec, o ratnim događanjima govorili su branitelji Vukovara Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina, a mogle su se kupiti i njihove knjige „Bitka za Vukovar“ i „58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Marija Gorica

Glazbeno scenski spektakl „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“ prikazan je u društvenom domu u Pušći u organizaciji Udruge branitelja Hrvatske Pušća. Na samom početku u pušćanski dom unesen je plamen „Vukovarskog svjetla“ koje se pali na plamenu vječne vatre unutar spomenika na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Plamen je blagoslovljen i podijeljen među djecom i publikom u dvorani, a program su nastavili članovi KUD-a Pušća.

Tijekom večeri prikazana su tri filma o braniteljima Vukovara i samom gradu, ispričano je nekoliko priča o borbama u Vukovaru, o borbi za svaku ulicu, svaku kuću, svaki život. Podijeljene su informacije o Domovinskom ratu i patnjama stanovnika i branitelja. Tijekom 88 dana blokade Vukovara na grad je u prosjeku padalo 6.000 granata, grad je napadalo 40 do 60 tisuća srbočetničkih bandita potpomognutih takozvanom JNA, a Vukovar je branilo oko 1500 slabo naoružanih dobrovoljaca i policajaca. Tijekom obrane Vukovara u gradu je ubijeno 84 djece, a pedesetoro ih je bilo mlađe od 10 godina.

Pripadnik HOS-a koji je branio Vukovar do posljednjeg dana, Damir Markuš Kutina, predstavio je i svoju knjigu „58 u obrani Vukovara i Bogdanovaca“.

Ova priredba namijenjena je ponajprije djeci jer u školama se malo i površno uči o Domovinskom ratu, o herojima, braniteljima, a izvođena je već više od 140 puta u cijeloj Hrvatskoj te u većini zemalja Europe, Australiji, Americi… U programu su sudjelovali i članovi KUD-a Kupljenovo, a zahvalu svim izvođačima i braniteljima te prigodne poklone udijelila je i načelnica Općine Pušća Anđela Cirkveni.

Objavljeno u Događanja

Festival domoljubnog filma Gordan Lederer završio je svoje prikazivanje za ovu godinu posljednjim projekcijama održanim u POU Zaprešić. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a bila je ovo i prilika organizatorima da se zahvale svima koji su pomogli održavanje festivala. Sama ideja o osnivanju ovakvog festivala proizašla je iz činjenice da se o hrvatskoj bogatoj i turbulentnoj povijesti premalo govori u javnosti.

-Naša djeca rastu bez saznanja tko su naše žrtve i tko su naši heroji. Ovaj festival doći će u sva mjesta diljem Hrvatske jer želimo donijeti promjene. Bez veličanja bilo kojeg režima, samo s istinom i bez političkih konotacija. Ovo je festivala ljubavi, a ne mržnje- rekao je autor festivala, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora Marijan Capek.

U ime Zagrebačke županije okupljenima se obratio predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, a pozdravne riječi i podršku organizatorima uputio je i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Najveći pljesak publike dobio je redatelj Jakov Sedlar za pretpremijeru dokumentarnog filma „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“, filma koji je i prije premijere kritiziran od onih koji ga nisu ni vidjeli. Scenarist je Nenad Piskač, a publika u Zaprešiću vidjela je i dokumentarni film „Ovčara neispričana priča“.

Samo dan ranije festival je gostovao u Brdovcu gdje je publika vidjela igrani film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića. Film prikazuje pokolj i borbu u Kusonjama tijekom posljednje velikosrpske agresije. Gost Festivala bio je preživjeli pripadnik masakrirane dragovoljačke postrojbe, Stipe Pranjić, pukovnik Hrvatske vojske, a podršku festivalu i organizatorima dao je načelnik Općine Brdovec, saborski zastupnik i branitelj Domovinskog rata Alen Prelec.

Podsjetimo da je festival započeo u Bistri sredinom listopada, a filmove je gledala i publika u Oroslavju i Jakovlju.

Objavljeno u Zaprešić
Ponedjeljak, 05 Studeni 2018 11:28

Tigrovi dobili Spomen dom

Na današnji dan prije 28 godina iz baze u Rakitju, Prva gardijska brigada Tigrovi krenula je na ratni put. Njima u čast u Rakitju je jučer u vojarni Vitez Damir Martić, otvoren Spomen dom i Ustanova za sveobuhvatnu skrb ,,Tigrovi”.

Na prigodnoj svečanosti okupili su se brojni pripadnici i zapovjednici Tigrova, članovi obitelji poginulih i nestalih vojnika, ratni vojni invalidi Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga, izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik Vlade Republike, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, brojne postrojbe HV-a, predstavnici Grada Zagreba, gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje Matej Vrdoljak, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Objavljeno u Sveta Nedelja

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te misom zadušnicom za poginule i umrle branitelje, braniteljske udruge, obitelji poginulih branitelja te vodstvo Grada Ivanić- Grada te Općina Kloštar Ivanić te Općina Križ prisjetili su se svih onih koji su položili svoje živote za obranu domovine.

-Ovime se prisjećamo 65. Samostalnog bataljuna koji je osnovan 1991. godine i aktivno se uključio u obranu cijele Hrvatske. To je bila naša vojna postrojba koju smo tada opremili i koja je bila spremna za ratne operacije- rekao je gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš.

S cjelokupnog područja Ivanić- Grada i susjednih općina u Domovinskom ratu sudjelovalo je preko dvije tisuće branitelja, od kojih je njih 36 poginulu te je njima u čast u centru Ivanić- Grada podignut i spomenik. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zoran Ožetski

Objavljeno u Ivanić-Grad

U Bistri je sinoć otvoren Festival domoljubnog filma Gordan Lederer kojeg organiziraju Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Grada Zaprešića s predsjednikom Dragutinom Poturicom, Udruga Zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara s predsjednicom Zoricom Gregurić i Udruga roditelja poginulih branitelja zaprešićkoga kraja s predsjednicom Biserkom Brašić.

Nakon pozdravnih riječi direktora festivala Drage Poturice, festival je otvorila Ana Lederer, udovica poginuloga snimatelja HRT-a Gordana Lederera. Nazočne uzvanike među kojima je bio i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, pozdravio je i načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić.

-Zahvaljujući novinarima, fotoreporterima i snimateljima poput Gordana Lederera, puno je toga zabilježeno i poslano u svijet da se u onim trenucima borbenih aktivnosti pokaže prava istina. Na žalost, danas bi mnogi tu istinu mijenjali stoga me veseli da ovaj festival upravo nosi ime pokojnog Gordana Lederera, a ponosan sam da festival kreće upravo iz Bistre- rekao je Gulić.

Festival je otvoren snimkama Gordana Lederera „Banijska praskozorja“, a nastavljen dokumentarnim filmom Obrada Kosovca „Dr. Franjo Tuđman“, da bi bio zaključen još jednim dokumentarcem autorice Nade Prkačin „Štafeta smrti“. Festival sada seli u Oroslavje, Jakovlje, Brdovec, a završava sredinom studenog u Zaprešiću, a osim sinoć prikazanih filmova moći će se vidjeti i “Krvava berba grožđa” redatelja Antuna Ivankovića i Silvije Miroščenko, “Maribor najveće stratište Hrvata” redatelja Romana Leljaka, “Ovčara” redatelja Vladimira Andrića, “Jazovka” redatelja Miroslava Mikuljana, “Broj 55” redatelja Kristijana Milića i “1918.-2018.: Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj” redatelja Jakova Sedlara. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Bistra

Na današnji dan prije 27 godina Rudolf Perešin je svojim MIG-om 21 odlučno napusti JNA i uključio se u obranu svoje domovine Hrvatske. Obišla je tada svijet i fotografija tog hrabrog pilota koji je MIG 21 prizemljio u Klagenfurtu kada je kazao „"Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!". Četiri dana kasnije, Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskoj vojsci. Nažalost, Perešin je 1995. godine zarobljen od kada mu se izgubio svaki trag, da bi tri godine kasnije njegovi posmrtni ostaci napokon bili predani njegovoj obitelji.

Njemu u čast u Ivanić Gradu već četrnaest godina organizira se Memorijal koji nosi njegovo ime.

-Građani Ivanić- Grada su ponosni što je Rudolf Perešin bio naš sugrađanin. Ponosni smo na njegova djela u Domovinskom ratu. Nama kao Gradu važno je da se u to uključuju djeca i mladi te da se istina o Domovinskom ratu tako čuva- istaknuo je gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš.

U sklopu povijesnog preleta Rudolfa Perešina u Sportskom parku Zelenjak održana je pokazna vježba pripadnika Oružanih snaga, iskakanje padobranaca iz helikoptera te slijetanje helikoptera, kao i nastup Akrobatske grupe HRZ „Krila Oluje“.

Na današnjem memorijalu bio je i Perešinov poznanik Goran Leš koji ga poznaje od osnovnoškolskih dana, dok im se životni puti nisu razdvojili.

-Bili smo djeca, družili smo se i radili sve aktivnosti koje djeca rade. On je bio dobar prijatelj, odličan učenik. Iskreno, o njemu mogu reći sve najbolje iz tih dana, a vjerujem da je tako bilo i kroz njegov kasniji život- kazao je Goran Leš.

Obilježavanje se nastavlja u nedjelju, 28. listopada kada će se u 10,05 sati u Parku Rudolfa Perešina položiti vijenci, nakon čega će se u 11 sati u Cagincu održati svečani program obilježavanja 27. obljetnice preleta Rudolfa Perešina. Tom prilikom u Caginec će doći i Klapa Sveti Juraj.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, započelo je treće po redu, svečano obilježavanje Dana branitelja Grada Ivanić-Grada. Uz predstavnike Gradske uprave Grada Ivanić-Grada i Općine Križ, svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, vatrogasaca, policije i povijesne postrojbe Ivanić-Grad.

Svečanost je nastavljena u maloj dvorani Doma kulture gdje je predstavljena monografija „Specijalna jedinica policije Ris Kutina u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“ autora Jakše Raguža i Domagoja Štefančića. Monografiju su predstavili dr. sc. Domagoj Knežević i dr. sc. Darjan Godić, iz Hrvatskog instituta za povijest, te prof. Domagoj Štefančić iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, jedan od autora monografije. Monografija je izdana na inicijativu Udruge specijalne jedinice policije Ris Kutina kako bi se očuvala istina odnosno važne činjenice iz Domovinskog rata.

Odluku o proglašenju 3. listopada Danom branitelja Grada Ivanić Grada, 2016. godine donijelo je Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za hrvatske branitelje u svrhu očuvanja spomena na Domovinski rat i branitelje koji su u njemu sudjelovali.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata organizirala je u Velikoj Gorici Državno športsko natjecanje svojih članova. Nadmetali su se u boćanju, pikadu, kuglanju, malom nogometu, povlačenju konopa, streljaštvu, stolnom tenisu i šahu.

-Ponosan sam što se ove igre po drugi puta organiziraju u Zagrebačkoj županiji. Nije ovo samo sportsko natjecanje, nego i prigoda da se s pijetetom prisjetimo poginulih za Domovinu. Neizmjerno im hvala što su stvorili temelje hrvatske države- rekao je prilikom otvorenja župan Stjepan Kožić.

Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz svih hrvatskih županija, ukupno preko tisuću natjecatelja.

-Veliki interes branitelja za ovo plemenito sportsko natjecanje najbolje govori o potrebi ovakvih okupljanja. Zajedništvo koje iskazujemo danas na sportskim igrama bilo je i ostalo temelj stvaranja samostalne Hrvatske- rekao je Zvonko Marić, predsjednik UDVDR-a Zagrebačke županije, dodavši da je od izuzetne važnosti usaditi, posebno mladima, vrijednosti zajedništva i zahvalnosti prema svima koji su stvarali našu povijest.

Sudionike natjecanja također su pozdravili Đuro Dečak, predsjednik UDVDR-a, Vladimir Bergman, izaslanik ministra branitelja, i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je rekao da borba za samostalnost RH, koja se vodila u Domovinskome ratu, treba biti utkana u identitet hrvatskoga naroda.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti