fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Školstvo

U Ivanić-Gradu je održana završna konferencija projekta Croatian Makers Plus – za darovitu djecu koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.Croatian Makers Plus – za darovitu djecu projekt je koji kao nositelj provodi Grad Ivanić-Grad u suradnji s OŠ Đure Deželića,OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada te OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivanićkog. Osim škola u projekt su uključeni Institut za razvoj tržišta rada, Institut za razvoj i inovativnost mladih te Razvojna agencija IGRA Ivanić-Grad.

Projekt je namijenjen darovitim učenicima partnerskih osnovnih škola te mu je cilj razviti njihove potencijale u STEM područjima primjenom robotike i automatike. Navedeno se postiglo kroz dvije razine intervencije; razvoj programa CM+ (razvoj metodologije, razvoj izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, stručno usavršavanje nastavnika) i provedba programa CM+ (identifikacija i individualni rad s darovitim učenicima).

Svrha ove konferencije bila je zainteresiranim sudionicima predstaviti rezultate provedbe projekta: razvoj i provedba metodologije identifikacije potencijalno darovitih učenika u STEM područjima, razvoj i provedba programa izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti te oprema i rad s opremom nabavljenom u sklopu projekta. Osim toga, u sklopu konferencije održala se i stručna radionica za nastavnike i stručno osoblje osnovnih i srednjih škola. Sudionici konferencije bili su podijeljeni u dvije grupe, a na radionicama se radilo s mBot robotom koji se koristio u projektu s darovitim učenicima te se programiralo njegovo kretanje uz zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.

Ukupna vrijednost projekta je 885 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Grad Ivanić- Grad.

Objavljeno u Ivanić-Grad

I u ovoj školskoj i akademskoj godini Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem najboljih učenika i studenata, za što je u proračunu osiguran iznos nešto veći od 2 milijuna kuna. Natječaj za stipendije završio je 15. listopada, a trenutno se obrađuju prijave te bi kroz koji dan trebao biti objavljena privremena lista dobitnika stipendija.

-Svi znamo da znanje i ulaganje u obrazovanje nije trošak. Ono što mene zanima je o kojim sredstvima se radi i o kolikom broju stipendija- upitao je na aktualnom satu današnje Skupštine Zagrebačke županije vijećnik SDP-a Ozren Robić.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Jadranka Dujić kazala je kako Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem 160 učenika koji su zadovoljili kriterije za nastavak stipendiranja, a dodijelit će se i novih 50 stipendija.

-Dodijelit će se 30 učeničkih stipendija koje iznose 500 kuna mjesečno te 20 studentskih vrijednih 1000 kuna, a stipendije će se dodijeliti prema kriteriju izvrsnosti i socijalnom kriteriju. Ukupan iznos sredstava osiguran za tu namjenu je preko 2 milijuna kuna- odgovorila je v.d pročelnice Jadranka Dujić.

Potpisivanje ugovora s novim stipendistima trebalo bi biti 21. prosinca.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Gradonačelnik Milan Bandić danas se u zgradi Gradske uprave sastao s predstavnicima Teh-gradnje i Projektgradnje, tvrtki koje su na javnom natječaju dobile posao izgradnje Osnovne škole Središće, a potpisivanjem Građevinskog dnevnika, ujedno, su uvedeni u posao. Vrijednost radova iznosi nepunih 48 milijuna kuna bez PDV-a.

-Na površini od nekih 13.000 m2 škola u Središću, površine gotovo 6.000 m2, imat će 16 učionica i sportsku dvoranu što jamči da ćemo imati prekrasnu školu, a projektira se i vrtić koji će biti u blizini- rekao je gradonačelnik, naglasivši da je u Zagrebu izgrađeno više škola nego u cijeloj Hrvatskoj.

-Taj standard ili nadstandard koji živimo ne smijemo dovesti u pitanje i dalje ćemo ga održavati- s ponosom je istaknuo gradonačelnik Bandić i dodao da je za gradnju vrtića, škole i vatrogasnog doma u Resniku otvoren natječaj.

Škola u Središću rasteretit će školu u Zapruđu, a predviđena je za 460 učenika i radit će u jednoj smjeni.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ugovore o provedbi projekta Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda s ravnateljima 31 osnovne i deset srednjih škola, kojima je osnivač Zagrebačka županija, potpisao je danas u Brdovcu župan Stjepan Kožić. Ovim projektom, kojega financira Europska komisija, osigurani su, jednom tjedno, besplatni obroci voća i povrća za sve učenike osnovnih i srednjih škola te besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Ukupno je projektom, u školama kojima je osnivač Županija, obuhvaćeno 18.014 učenika.

-Ovo je dobar korak prema zdravoj prehrani djece. Na ovakav način djeci dajemo do znanja da je to pristup koji će im u životu puno značiti. Projekt je bitan i za djecu, koja će imati besplatne zdrave obroke, i za naše OPG-ove, kojima se otvara tržište u njihovu okruženju. Zasad projekt predviđa dodatne obroke zdravih namirnica jednom tjedno, no mislim da ima prostora da to bude i češće- rekao je župan Kožić, dodavši da djecu treba učiti zdravim navikama.

Za provedbu projekta Školska shema osigurano je, za cijelo područje Hrvatske, 23 milijuna kuna, od čega za provedbu na području Zagrebačke županije otpada nešto više od 1,09 milijuna kuna. Najvećim dijelom, svježim voćem i povrćem domaćih proizvođača škole opskrbljuje Distributivni centar za voće i povrće.

-Osim škola na području Zagrebačke, opskrbljujemo i škole na području Koprivničko-križevačke županije i grada Zagreba. Ugovore smo potpisali s 53 škole kojima tjedno, na sto dostavnih mjesta, dostavljamo oko 4,5 tona voća. Ovisno o sezoni, najviše jabuke, potom mandarine, kruške, šljive, breskve... Uključivanjem u ovaj projekt, domaćim proizvođačima osigurali smo siguran plasman voća i povrća, a djeci zdravu i kvalitetnu prehranu- rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Prije potpisivanja ugovora prisutnim kolegama ravnateljima obratio se Alen Peklić, ravnatelj Osnovne škole Pavao Belas u Brdovcu, pozdravio ih je i načelnik Brdovca i saborski zastupnik Alen Prelec, a u ime potpisnika ugovora zahvalio je Jure Mišković, ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radića iz Božjakovine.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Utorak, 20 Studeni 2018 19:26

Novi sjaj Osnovne škole dr. Vinka Žganca

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je, u društvu ravnateljice Renate Cindrić i učenika 2. b razreda, otvorio dograđeni dio Osnovne škole dr. Vinka Žganca. U okviru radova, koji su započeli u studenome 2017., dograđen je dio s devet učionica, zamijenjen je stari azbestni krov, rekonstruirana blagovaonica i kotlovnica, a knjižnica i zbornica premještene su u veći adekvatniji prostor.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku što su im omogućili dogradnju i rekonstrukciju škole te opremanju učionica tako da zadovoljavaju uvjete funkcionalnog i suvremenog načina izvođenja nastavnog procesa, ravnateljica škole istaknula je da im je upravo Gradonačelnik 2013. godine dodijelio zlatnu medalju za postignuća na području odgoja i obrazovanja.

-Na zamolbu ravnateljice da proširimo školu, koja je bila premala za više od 700 učenika koji ju pohađaju, prošle godine započeli smo s radovima, čija je ukupna vrijednost oko 15,5 milijuna kuna bez PDV-a- rekao je gradonačelnik Bandić najavivši skorašnji početak radova na osnovnoj školi i dječjem vrtiću u Resniku, čime će se rasteretiti ova škola.

-U četvrtak započinjemo radove na izgradnji osnovne škole u Središću, a podsjećam da su trenutno u tijeku radovi na tri osnovne škole: Ivanja Reka, Vidovec i Hrvatski Leskovec, te su u izgradnji i dvije srednje škole. Grad Zagreb intenzivno radi i na projektu energetske obnove odgojno obrazovnih zgrada, u sklopu kojeg je do sada obnovljeno oko 60-ak objekata- rekao je pročelnik Ivica Lovrić.

Objavljeno u Grad Zagreb

I samoborska osnovna škola pronašla je mjesto na popisu nagrađenih Europskom oznakom kvalitete. Naime, zahvaljujući učiteljici Aleksandri Gudlin Mićić, koja je sa svojim učenicima osmislila i realizirala projekt "Ljubav je..." i osnovna škola Milana Langa našla se na listi škola - dobitnica Europske oznake kvalitete za 2018. godinu.

Riječ je o međunarodnom e-Twinning projektu, a na popisu se nalazi 1024 projekata iz cijelog svijeta koje su dobile oznaku kvalitete za izvanredan rad.

Detaljnije o projektu možete doznati OVDJE.

Objavljeno u Samobor
Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 09:09

Pisarovina stipendira 5 učenika i 4 studenta

Načelnik Općine Pisarovina, Tomo Kovačić potpisao je ugovore s učenicima i studentima o dodjeli stipendija, kojima Općina pomaže redovno školovanje najboljih učenika i studenata.

Općina je ukupno dodijelila devet stipendija za ovo godinu; i to pet stipendija za učenike i četiri stipendije za studente. Mjesečna stipendija za učenike iznosi 500, a za studente 700 kuna.

Objavljeno u Pisarovina

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je Osnovnu školu Vukomerec nakon završetka radova na postavljanju nove ograde, rasvjete, video nadzora te uređenja sportskih igrališta.

-Nakon nemilih događaja prije dva mjeseca, škola funkcionira bez poteškoća. Zahvaljujem gradonačelniku na svemu što je učinio za sigurnost naših učenika i građana Vukomerca. Svi sigurnosni uvjeti su osigurani - postavljen je videonadzor s 21 kamerom koji je obuhvatio cijeli prostor oko škole, nova rasvjeta na igralištu i parkiralištu škole te nova ograda- rekao je ravnatelj Osnovne škole Vukomerec Zdravko Dominik.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić istaknuo je kako je kod pucnjave oštećeno pet automobila od roditelja koji su taj dan bili u školi.

-Napravljena je procjena te je Grad Zagreb putem škole isplatio ta sredstva roditeljima, koje ćemo tužbom tražiti od onih koji su prouzročili tu štetu. Radi se o oko 46 tisuća kuna štete- kazao je Lovrić.

Objavljeno u Grad Zagreb

U sklopu odgojno-obrazovnog centra Središće, u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana, otvoren je novi kampus Američke međunarodne škole Zagreb, a prigodnoj svečanosti, uz brojne visoke goste, prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju je naglasio da je ponosan što Zagreb, kao najveće obrazovno, akademsko i gospodarsko središte Republike Hrvatske, ima odgojnu-obrazovnu ustanovu koja promiče visoke obrazovne standarde i koja svojom infrastrukturom, prostornim uređenjem i obrazovnim konceptom svakomu svomu polazniku pruža priliku za personalizirano učenje i za cjeloviti osobni razvoj.

-Osobitost Američke međunarodne škole se prepoznaje i po međunarodnome identitetu što ga oblikuju njezini polaznici jer njih 250-ero su pripadnici 36 nacionalnosti. Vjerujem da ste ponosni što polaznici vaše škole dolaze iz različitih jezičnih, kulturnih i civilizacijskih sredina i što ovu ustanovu zovu svojim drugim domom, jer su prepoznali da se u njoj njeguju multikulturalne vrijednosti i polaznici se odgajaju na načelima tolerancije i uvažavanja različitosti- dodao je gradonačelnik.

Američka međunarodna škola u Zagrebu djeluje već 52 godine, a ovaj novi, tehnološki najnapredniji kampus u ovom dijelu Europe pohađat će djeca 36 nacionalnosti iz cijeloga svijeta. Kampus na Bundeku je zbog svojih inovacija već osvojio nagrade u kategorijama zelene gradnje, što pridonosi očuvanju okoliša Hrvatske i Zagreba.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 15 Studeni 2018 11:48

Uređuje se igralište kod Bogumilca

U tijeku su radovi na izgradnji školskog sportskog igrališta kod OŠ Bogumila Tonija. Riječ je o izgradnji rukometnog igrališta na mjestu gdje je do sada bilo dotrajalo odbojkaško igralište.

Novo rukometno igralište poslužit će za realizaciju nastave tjelesne i zdravstvene kulture kroz ostvarenje uvjeta za redovito i kvalitetno obavljanje odgojno obrazovnih funkcija svih učenika škole te za sportsku rekreaciju građana.

Radove izvodi trgovačko društvo Komunalac d.o.o., a dio su ulaganja u izgradnju i održavanje objekata osnovnog školstva.

Objavljeno u Samobor
Stranica 1 od 10

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti