fbpx

01Portal - O-Ž

Nakon što je u petak svečano otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana kojeg krasi i bista prvog hrvatskog predsjednika održana je i tradicionalna Plava noć Općinske organizacije HDZ-a. Na ovaj način stranačko vodstvo na čelu s načelnikom Matom Čičkom zaokružuje jednu godinu, koja je za općinu bila itekako uspješna, ali se najavljuju planovi i projekti koji će se realizirati tijekom ove godine.

-Kada sam prvi puta stajao ovdje pred vama pričao sam vam neke priče koje su tada možda izgledale kao bajka, a danas je jedna od tih bajki, kao i niz drugih projekata napravljena posljednjih godina. Znam da vi to pratite i znate što smo napravili, ali dobro je ponavljati jer mnogi i danas imaju kritike prema nama, a ja stvarno ne vidim razlog za to- kazao je načelnik Mato Čičak, obraćajući se nazočnim članovima stranke.

Kao najvažnije projekte realizirane tijekom 2018. godine načelnik Čičak istaknuo je preuređenje općinske zgrade koja je u potpunosti renovirana, otvorenje Dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, otvorenje Outlet centra, otvorenje novog spomen obilježja za sve branitelje, ulaganje u energetsku obnovu društvenih domova, daljnje ulaganje u komunalnu infrastrukturu, a tu je i niz drugih mjera kojima se olakšava život svim mještanima općine za koje su tijekom godine organizirane i brojne manifestacije.

-S većinom vas sam krenuo 2011. godine i sada sam sretan i ponosan što vas vidim ovdje i što ste mi pružili priliku, a da niste znali što će biti. Mislim da smo tu priliku ostvarili, jer napravili smo jedan vrhunski posao u kojem smo našu općinu promijenili i približili svim mještanima naše općine- zaključio je načelnik.

Uz načelnika Matu Čička nazočnima su se obratili i dopredsjednik Županijske organizacije HDZ-a Javor Bojan Leš te predsjednik županijske Mladeži HDZ-a Tomislav Okroša.

-Obnašaju vlast u županiji omogućeno nam je da potpomažemo projekte naših načelnika i gradonačelnika. U svim tim projektima Općina Rugvica se pokazala kao jedna od najuspješnijih općina Zagrebačke županije- istaknuo je Javor Bojan Leš, dok je predsjednik Mladeži HDZ-a Zagrebačke županije Tomislav Okroša poručio kako je zajedničkom sinergijom sviju došlo do pozitivnih promjena i napretka općine na svim razinama.

A da Rugvicu i tijekom ove godine očekuju brojni projekti potvrđuje i podatak kako je Općina za uređenje poduzetničke zone dobila 15,6 milijuna kuna, čime je još jednom potvrđeno kako je Rugvica mala općina za velike stvari.

 

 

Petak, 18 Siječanj 2019 16:38

FOTO: U Rugvici otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana Istaknuto

Napisao

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, izaslanice predsjednika Vlade ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, saborskih zastupnika dr. Miroslava Tuđmana, Dražena Barišića i Davora Ive Stiera u Rugvici je danas ispred općinske zgrade svečano otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana. Ovim činom Rugvica se priključila brojnim gradovima i mjestima koja su na ovaj način odala počast prvom hrvatskom predsjedniku. Na samom trgu nalazi se između ostaloga i predsjednikova bista djelo akademskog kipara Ante Jurkića.

-Zadovoljstvo mi je što sam ovdje i što mogu sudjelovati u ovom važnom događaju za Općinu. Prvi hrvatski predsjednik svojim djelovanjem i životom, te svojom vizijom zaslužio je ovaj spomenik i trg- istaknuo je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, dok je izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica Gabrijela Žalac kazala kako je raduje što je u Rugvici realiziran još jedan projekt.

Kako je istaknuo načelnik Mato Čičak mnogi su ga pitali od kuda ideja da se trg nazove imenom prvog hrvatskog predsjednika.

-On je stvoritelj moderne hrvatske države i najzaslužniji je za ono što danas imamo, Lijepu našu- naglasio je načelnik Mato Čičak.

S njim se složio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Na ovaj način dr. Franji Tuđmanu zahvaljujemo se na svemu onome što je učinio za hrvatsku državu i narod. Možemo reći kako je ime prvog hrvatskog predsjednika ugrađeno u temelje hrvatske države- istaknuo je župan Kožić.

Novi trg samo je nastavak ulaganja, budući da je u rujnu svečano otvorena i novoobnovljena općinska zgrada koja svojom vizurom podsjeća na posavsku hižu, u što je uloženo oko 4,5 milijuna kuna. Ovdje se ne staje, budući da su u planu i novi projekti.

-Kako mi nemamo svoj centar, ovo je prvi korak stvaranju općinskog centra, koji će se već ove godine proširiti početkom radova na sportskom kompleksu. Uz to, ovdje ćemo izgraditi i kino zgradu. Veliki dio sredstava za to povlačimo i kroz fondove Europske unije. Budući da se dobro razvijamo i privlačimo investicije možda jednog dana postanemo i gradom- s optimizmom će načelnik Čičak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodijelio je jučer u Ivanić-Gradu novih 10 ugovora za projekt „Zaželi“, čija je ukupna vrijednost veća od 27 milijuna kuna. Među dobitnicima ugovora bilo je i Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo, kojem je odobren projekt „Nova 50+ - Program zapošljavanja žena“.

-Našim korisnicima i ženama koje ćemo zaposliti ovo znači jako puno. Zaposlit ćemo ukupno deset žena, a prijašnja iskustva zaposlenih žena kao i krajnjih korisnika i više su nego pozitivna. Potreba na terenu je jako velika i vjerujem kako ćemo pronaći žene- istaknula je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo Gordana Kocaj.

Ukupna vrijednost projekta koji će se provoditi na području Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana je nešto veća od 2 milijuna kuna.

Rukometaši Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj sinoć su ostvarili i petu pobjedu. S 23-19 svladali su europske prvake Španjolce, čime su u drugi krug natjecanja gdje nas očekuju susreti protiv Brazila, Njemačke i Francuske prenijeli maksimalna četiri boda.

Tijekom cijelog prvenstva naši rukometaši imaju sjajnu podršku, koja nije izostala niti sinoć. U olimpijskoj dvorani u Münchenu vijorile su se brojne zastave, a među inima mi smo zamijetili one iz Rugvice i Ivanić-Grada.

Nakon što je početkom rujna otvorena novoobnovljena općinska zgrada, koja je temeljito rekonstruirana i energetski obnovljena, na red je došlo i vanjsko uređenje. Posljednjih mjesec i pol dana intenzivno se radilo na uređenje Trga dr. Franje Tuđmana koje je u potpunosti privedeno kraju. I posljednji detalj, koji je nedostajao spomenik prvog predsjednika postavljen je na svoje mjesto te je sve spremno za njegovo otvorenje, koje će se održati ovog petka s početkom u 15 sati.

Trg dr. Franje Tuđmana u potpunosti je obnovljen uz pomoć proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Putem natječaja Ministarstva osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 650 tisuća kuna. Spomenik koji krasi trg djelo je akademskog kipara Ante Jurkića.

Na svečanosti otvorenja nazočit će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Stjepan i Katica Petko iz Sopi Bukevske obilježili su 12. siječnja u Restoranu Zrinski u Črnkovcu sa svojima najbližima i prijateljima uz svirku TS Alibi zlatni pir.

-Čitava vještina u braku je znati prijeći iz ljubavi u prijateljstvo, ne žrtvujući pri tome ljubav. Mi smo u tome uspjeli, nakon 50 godina zajedničkog života, vjerujemo u prijateljstvo i istinsku ljubav- poručuju svima naši slavljenici.

Službeno fotografiranje, prvi ples te zajedničko rezanje torte bio je samo dio ove nezaboravne večeri. 

 

Jedan od većih problema na području Općine Rugvica je javni prijevoz. Upravo zbog toga, pojedinci su za vrijeme kampanje za lokalne izbore 2017. godine na sav glas obećavali rješavanje toga problema uvođenjem ZET-a. Kako bi se spomenuti problem riješio u što kraćem roku i sam načelnik Mato Čičak oformio je odbor za dovođenje ZET-a na čijem je čelu Robert Kostić, koji je izabran za predsjednika spomenutog odbora. No, nažalost, Kostić od osnivanja odbora u kojem su uz njega Željko Vojković, Danijel Šošić, Šimo Bilić i Stipo Rašić nije sazvao niti jednu sjednicu.

-Povjerenstvo je do 15. prosinca, a najkasnije do izglasavanja proračuna trebalo u pisanoj formi usuglasiti s predstavnicima Grada Zagreba i ZET povezivanje Općine Rugvica i Grada Zagreba na pravno prihvatljiv način- kazao je načelnik Mato Čičak napomenuvši kako je povjerenstvo za pregovore imalo i budžet od 2 milijuna kuna, što je predviđeno i općinskim proračunom.

-Iz Općine Rugvice do šireg centra Zagreba moraju prometovati najmanje dvije autobusne linije čije se polazišne točke nalaze u Ježevu i Oborovu, te autobusi trebaju stati na svim autobusnim stajalištima kao i do sada, no moguća su i blaga odstupanja. Na području Grada Zagreba, autobusi moraju stati na minimalno tri autobusna stajališta. Prva vožnja iz Grada Zagreba i Rugvice mora biti prije šest, a posljednja ne prije 23 sata- napomenuo je Čičak.

Iako je prozvani Kostić za vrijeme izbora bio veliki zagovornik dovođenja ZET-a za 400- tinjak tisuća kuna, na načelnikovu odluku o povjerenstvu se oglušio, pokazavši tako brigu za svoje mještane, a u krajnjoj liniji i glasače.

-Tu odluku o osnivanju povjerenstva za dovođenje ZET-a ja ne prihvaćam, jer ja ne znam kad sam rekao da želim biti predsjednik povjerenstva. Na ovakav način ja to ne prihvaćam i ovo povjerenstvo smatram ne važećim- pokušao je svoj nerad u povjerenstvu opravdati Kostić, koji je ovakvim načinom bacio ljagu na sve svoje birače, koji su njemu i stranci dali povjerenje za ulazak u Općinsko vijeće.

-Dao sam vam priliku da pokažete da ste zlatna ribica i da će te ljudima ostvariti želju dovođenja ZET-a na područje Općine Rugvice. To nisam tražio radi sebe i Općine kao pravnog subjekta, već zbog svih mještana kojima ste slali letke da će te biti zlatna ribica i da će te dovesti ZET- napomenuo je Čičak, odgovorivši na prozivku vijećnika Kostića s posljednje sjednice Općinskog vijeća.

Na ovaj način načelnik Čičak, pružio je Općinskoj organizaciji BM 365- Stranke rada i solidarnosti kao i njezinom predsjedniku Robertu Kostiću šansu da dokažu kako za vrijeme kampanje nisu pričali neistine, no izgleda kako je dovođenje ZET-a bio tek jeftini politički spin, kojim su zavarali birače, koji su im dali povjerenje.

Po prvi puta u svojoj povijesti Općina Orle iznašla je sredstva u svom proračunu kako bi osigurala najboljim učenicima i studentima stipendije. Za tu je namjenu u proračunu osigurano gotovo 200 tisuća kuna, kako bi se učenicima na mjesečnoj razini osiguralo 500, a studentima 700 kuna. Ugovore s načelnikom potpisalo je 17 studenata te šest učenika.

-Kratko i jasno ulažemo u budućnost. Na ovaj način pomažemo naše učenike i studente, ali i njihove obitelji kako bi im olakšali daljnje školovanje- kazao je načelnik Ervin Vujica, koji je zahvaljujući boljoj organizaciji proračuna iznašao sredstva za ovu namjenu.

-Povlačenjem sredstava iz Europske unije i drugih izvora financiranja, ostaje vam onaj vaš temeljni dio sredstava kojim možemo financirati i ovakve akcije- istaknuo je načelnik.

Ovim hvalevrijednim potezom, zadovoljni su i mladi, kojima je cilj da i u budućnosti ostanu u svoj općini, a kako bi se što bolje i povezali osnovana je i Udruga mladih Općine Orle.

Slovački grad Prešov od 3. do 6. siječnja ugostio je 71 rukometnu ekipu iz devet zemalja u sklopu velikog međunarodnog turnira ˝Hummel 4 sport cup 2019“. Djevojčice i dječaci iz raznih dijelova Europe natjecali su se u tri dobne kategorije; 2006., 2004., 2002. godište. U konkurenciji 12 ekipa mlađe kadetkinje Rugvice smjestile su se u skupinu C s ekipama: luventa Michalovce I (SK), Handball Zlatnà na Ostrove (SK), Angyalföldi ès DSE (HU).

Rugvičanke su u skupini ostvarile maksimalan učinak od tri pobjede; Handball Zlatna na Ostrove, luventa Michalovce I (15:10) i Angyalfoldi Sportiskola es DSE (20:15). Nakon utakmica po skupinama usljedilo je četvrtfinale gdje su Rugvičankama protivnice bile prvakinje Slovačke, ekipa domaćina ŠŠK SLŠ Prešov, koja je pobijeđena s 18:12, čime je ostvaren plasman u polufinale i susret protiv Trešnjevke. U dvoboju hrvatskih ekipa Rugvičanke su bile nadmoćnije te su slavile s uvjerljivih 15:7.

U finalu su se sastale jedine dvije ne poražene ekipe; Rugvica i mađarski Ferencváros. Bila je to utakmica dostojna finala gdje su ekipe pokazale odličnu igru u oba smjera. Uz glasnu podrška s tribina Rugvičanke su na kraju slavile s minimalnih 12:11 i tako su se u Hrvatsku vratile sa zlatom oko vrata. Još jedno priznanje osim onog ekipnog stiglo je u Rugvicu I to ono za najbolju golmanicu turnira, kojom je proglašena Lea Krznar.

Ekipa Rk Trešnjevke ostvarila je odlično treće mjesto, a glasno navijanje s tribinama ekipama je dalo dodatni vjetar u leđa i dvije medalje oko vrata što je dokaz kako se u Hrvatskoj dobro radi s ekipama u mlađim dobnim skupinama. Ovaj turnir Rugvičankama je osim još jednog zlata, donio i veliko iskustvo igranja protiv drugih ekipa iz drugih zemalja te sklapanje novih prijateljstava i uspomena za cijeli život. 

 

  

 

 

Nakon turnira starijih i mlađih kadeta gdje su najuspješniji bili CB Dobermann i Bad blue kids, malonogometni turnir „HORUGVIĆ 2019.“ nastavljen je u kategoriji limača i prstića. Najmlađi nogometaši pokazali su zavidno nogometno znanje, a na kraju su se najviše radovali Dugo Selo u kategoriji limača te Prigorje Žerjavinec kod prstića.

U finalnom susretu limača Dugo Selo je bilo uspješnije od Vrbovca, dok je Sesvetski Kraljevec za treće mjesto svladao Naftaš Ivanić. Pobjednička momčad u svojim je redovima imala najboljeg vratara Petra Krištu te igrača Matu Perkovića, dok je najbolji strijelac bio Roko Oković iz Naftaš Ivanića. Nagrade najboljim momčadima i pojedincima dodijelili su tajnik Nogometnog središta Dugo Selo Martin Šarić te član Izvršnog odbora Damir Đuranec.

U kategoriji prstića najbolje je bilo Prigorje Žerjavinec iza kojeg su se smjestili Kašina, Prigorje Markuševec i Dugo Selo. Iz redova žerjavinskog Prigorja dolaze i dva najbolja pojedinca; strijelac Lovro Benko i vratar Nikola Zobec, dok je najboljom igračicom proglašena Lorena Tomašić iz Kašine. Nagrade najuspješnijima dodijelili su predsjednica Općinskog vijeća Ana Munić te prvotimac zagrebačkog Dinama Goran Petković.

Stranica 1 od 22

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti