fbpx

01Portal - O-Ž

Vatrogasne zajednice Općine Rugvice održala je protekle subote u Jalševcu Nartskom godišnju Skupštinu na kojoj je rezimirana protekla 2018. godina, ali i najavljena ova godina. Sva podnesena izvješća prihvaćena su jednoglasno, a iz njih se moglo čuti kako su rugvički vatrogasci koji djeluju kroz 11 vatrogasnih društava bili itekako aktivni na svim poljima.

Iscrpno izvješće podnijela je tajnica Martina Mihordin, koja je između ostaloga istaknula kako je prošlogodišnji plan u većem dijelu izvršen.

-Naime, od 11 točaka programa odnosno plana rada, kao temeljnog dokumenta provođenja aktivnosti u segmentu zaštite i spašavanja i drugih aktivnosti što ih provodi Zajednica u cilju edukacije, osposobljavanja, uvježbavanja i opremanja svojih postrojbi, u većini je svojih točaka ostvaren. Pokazalo se kako Zajednica i uz raspoloživa sredstva može ostvariti odnosno realizirati planirane aktivnosti pri čemu nije umanjen ni jedan od segmenata obavljanja vatrogasne djelatnosti- kazala je tajnica Mihordin.

Brojne aktivnosti

Uz redovite djelatnosti Vatrogasna zajednica održala je tradicionalni susret s načelnikom Matom Čičkom koji ih je ugostio i u Hrvatskom Saboru. Također, obilježen je i blagdan Svetog Florijana, provedeno je osposobljavanje za vatrogasna zvanja, a nakon dugo vremena rugvička Vatrogasna zajednica ima i vatrogasne suce. Ujedno, VZO Rugvica i ove je godine poduprla organizaciju Vatrogasne karavane, u čemu su sudjelovali članovi DVD-a Rugvica.

Nije izostala niti organizacija Općinskog vatrogasnog natjecanja, a posebno se među rezultatima ističe nastup ženske mladeži DVD Ježevo na državnom natjecanju u Zadru, gdje je osvojeno četrnaesto mjesto u konkurenciji 50 vatrogasnih desetina.

-DVD-ovi su nabavljali opremu, a Vatrogasna zajednica sudjelovala je u podmirenju dijela uloženih sredstava po zaprimljenim zamolbama. Tijekom godine održano je nekoliko sastanaka na temu nabave vatrogasnih vozila te razmatranja mogućnosti financijske konstrukcije prema zaprimljenim ponudama za vozila, a navedena aktivnost se prenosi u ovu godinu- istaknula je Martina Mihordin.

S istim aktivnostima nastavit će se i tijekom ove godine, što je potvrdila i Skupština koja je prihvatila predloženi rad za 2019. godinu.

Važan čimbenik društvenog života

Sve odrađene aktivnosti dokaz su kako su vatrogasci itekako važan čimbenik u društvenom životu općine, što je istaknuo i načelnik Mato Čičak, koji je i sam vatrogasac.

-Sve što ste odradili je za svaku pohvalu. Ono što mene naročito veseli to je taj rad s djecom, u što su se uključila sva društva. Imamo dugu tradiciju vatrogastva i vatrogasce koji izlaze na svaki naš poziv. Također, uključili ste se u sve manifestacije koje organiziramo. Hvala vam na tome- rekao je načelnik Mato Čičak.

Ono što svakako raduje to je povećanje sredstava za Vatrogasnu zajednicu na 930 tisuća kuna, jer jedan od planova za ovu godinu je kupnja novog vatrogasnog vozila.

-Mi kao Općina pokušat ćemo i dalje držati ovaj standard za vatrogasce. Nastavit ćemo s ulaganjima u vatrogasne domove, jer za pet smo već dobili sredstva, a neke smo već uredili- kazao je Čičak.

Isto tako, tijekom 2018. godine, rugvički su vatrogasci odradili 38 intervencija na kojima je sudjelovalo 150 vatrogasaca. Većim dijelom radilo se o tehničkim intervencijama (22), a zabilježeno je 13 požara.

 

 

Policijski službenici policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe (27, 25, 22, 31) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo krađe na štetu poduzeća iz Trstenika Nartskog.

Sumnja se da su između 12. i 16. ožujka teretnim automobilom dolazili do umjetnog jezera u Trsteniku Nartskom u Zagrebačkoj ulici, gdje se uz obalu nalazio plovni bager te su brenerom rezali željezne dijelove. U subotu, ih je uočio čuvar poduzeća i zadržao ih do dolaska policijskih službenika.

Šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 20 tisuća kuna.

Srijeda, 13 Ožujak 2019 16:35

NK Rugvica Sava 1976 u novom ruhu

Napisao/la

Nogometaši Rugvica Save 1976 od najmlađe kategorije, pa sve do veterana ovih su dana zahvaljujući Općini na čelu s načelnikom Matom Čičkom dobili novu sportske opreme. Novodizajnirani žuti i plavi dresovi na sebi imaju zaštitni znak Općine, crnu rodu. Ovime je klub dobio dresove koji su posebno izrađeni i bit će svojstveni samo za NK Rugvica Savu 1976.

-I ovim putem zahvaljujemo se Općini i načelniku Mati Čičku na velikoj pomoći koju nam pružaju da što bolje i kvalitetnije promoviramo naš klub bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu, a s ovim novim dresovima bit ćemo itekako prepoznatljivi- kazao je predsjednik Ivica Zelenbrz.

Utorak, 12 Ožujak 2019 11:49

Baničevac dobio novo dječje igralište

Napisao/la

Na veselje mališana, ali i stanovnika u Baničevcu je izgrađeno novo dječje igralište. Ovime je u centru mjesta ujedno uređena javna površina, čime je podignut standard ali i dodatne mogućnosti u društvenom, kulturnom i turističkom smislu, te prijateljsko okruženje za najmlađe. U realizaciji projekta Općini Rakovec pripomogla je Zagrebačka županija.

 

 

Danas su i službeno započeli radovi na EU projektu „Rugvica-Dugo Selo – sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“. Ukupna vrijednost projekta kojim će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže na ovom području je 173 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose nešto više od 121,5 milijuna kuna.

Za područje Rugvice radovi su započeli u Pirinovoj ulici u Hruščici, gdje su početku radova uz predstavnike tvrtke EURCO koja je izvođač radova nazočili i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten te načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

-Ovime bi trebali završiti sustav koji je započeo 2011. godine kada je napravljen osnovni sustav kolektora na ovom području. Ovo danas što radimo je sekundarna mreža koja vodi prema većem spajanju stanovništva na sustav javne odvodnje- rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Potporu projektu daje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Vlada RH te Hrvatske vode, ali i lokalne jedinice.

-Svi se moramo što bolje organizirati da bi iskoristili dostupna europska sredstva i na ovaj način podigli kvalitetu života svih mještana- rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kazavši kako će se sada u potpunosti biti riješeno pitanje odvodnje na ovom području, kojeg uskoro očekuje još jedan značajan projekt od 700 milijuna kuna.

Naime, za dva mjeseca kreću radovi na Regionalnom vodoopskrbnom sustavu Zagreb-Istok, koji će osim Rugvice i Dugog Sela obuhvatiti i područje Vrbovca, Svetog Ivana Zeline, Ivanić-Grada te okolnih općina.

-Na području Dugog Sela ti će radovi biti teški oko 70-ak milijuna kuna, a rekonstruirat će se 45 kilometara vodovodne mreže, čime sustav vodoopskrbe na ovom području dovodimo je u jedno moderno zdanje, ali i rješavamo pitanje gubitaka na mreži- otkrio nam je Masten.

Na području Rugvice gradi se 50 kilometara kanalizacijske mreže

Uz 85 kilometara kanalizacijske mreže projektom „Rugvica-Dugo Selo – sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“ na cijelom području izgradit će se 10 crpnih stanica, četiri retencijska bazena, što će omogućiti priključenje za 8 500 stanovnika na sustav odvodnje. Na području Općine Rugvica na 50 kilometara kanalizacijske mreže priključak će dobiti oko 1500 domaćinstava, i on će za sve njih, kao na području Dugog Sela biti besplatan.

-Veliki dan za Rugvicu, jer ovo je najveći infrastrukturni projekt na području županije koji je ovdje započeo. Završetkom radova imat ćemo pokrivenost kanalizacijske mreže oko 90 posto. Vjerujem da ćemo i pitanje jednog voda prema Oborovu u skoroj budućnosti riješiti. Mještane molim za razumijevanje i strpljenje, jer kroz određeno vrijeme imat ćemo veći komunalni standard ne samo za mještane, nego i za poduzetnike koji svakog dana dolaze u našu općinu- kazao je načelnik Rugvice Mato Čičak.

Radovi u Dugom Selu krenuli iz Poduzetničke zone

Osim u Hruščici, bageri su s radovima započeli i u Poduzetničkoj zoni Dugo Selo, gdje se s kopanjem započelo u Gospodarskoj ulici.

-Projekt je napokon došao i u Dugo Selo. Krenuli smo iz Poduzetničke zone, odakle se radovi šire na ostale dijelove grada. Ovo nam puno znači, jer više neće biti septičkih jama, smrdljivih kanala, a ono najvažnije bit će dolazak novih ljudi na naše područje- rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Inače, cjelokupni radovi na području Rugvice i Dugog Sela trebali bi završiti za 30 mjeseci. 

 

 

Pod predsjedanje predsjednika Šahovskog saveza Zagrebačke županije Igora Ševe u Rugvici je održana izvještajna Skupština saveza, na čijem čelu je unazad godinu dana mlada ekipa, koja šahu na području županije želi dati novi zamah. Na području županije djeluje 12 klubova, koji postižu zapažene rezultate, među kojima valja izdvojiti državni naslov šahistica Poleta.

-Radom u proteklih godinu dana smo zadovoljni. Naglasak smo stavili na rad s djecom, pa tako sljedeće godine imamo predstavnike na Svjetskom i Europskom prvenstvu, što se dokazuje da se u našim klubovima dobro radi- kazao je predsjednik Šahovskog saveza Zagrebačke županije Igor Ševo.

Sva izvješća za proteklu, kao i za ovu godinu prihvaćena su od strane nazočnih skupštinara, koji su usvojili i novi Statut, dok je u planu za sljedeću Skupštinu promjena Poslovnika. Također, Skupština je donijela odluku da umjesto Zlatka Rožića novi predstavnik Šahovskog saveza Zagrebačke županije u Skupštini Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije bude Dejan Ilijaš, dok će predsjednik Igor Ševo i Zlatko Rožić biti predstavnici u Skupštini Hrvatskog šahovskog saveza.

Domaćin Skupštine bio je Šahovski klub Rugvica, čiji je predsjednik Željko Kovačević istaknuo zadovoljstvo što im je ukazano povjerenje da budu domaćini Skupštine, jer u posljednje vrijeme na području Rugvice učinjeni su značajni koraci na popularizaciji šaha. 

 

 

Povodom Dana žena KUD Tančec održao je prvi samostalni koncert na kojem je uz tamburašku pratnju Tančecovih svirača nastupila Nikolina Stipić koja se publici predstavila izvedbom „Stade se cvijeće rosom kititi“ i „Kad ja pođoh na bembašu“.

Kako zvuči „Stade se cvijeće rosom kititi“ pogledajte u VIDEU

 

 

 

Osnovna škola Ante Kovačića bila je domaćin ovogodišnjeg natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić. Na natjecanju su sudjelovali učenici Osnovnih škola Pušća, Dubravica i Ante Kovačić iz Marije Gorice.

Riječ je o natjecanju na kojem se provjeravalo znanje o Pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te pismeni i praktični dio provjere znanja iz pružanja prve pomoći. Cilj natjecanja bio je motivirati mlade za humanitarno djelovanje u zajednici, stvaranje osjećaja solidarnosti i formiranje stavova o potrebi odgovornog ponašanja prema sebi i drugima.

Pobjednička ekipa podmlatka je na Osnovne škole Pušća, a sve ekipe sudjelovat će u radu Ljetnog kampa Crvenog križa u Selcu.

Nogometaši Rugvica Save 1976 na startu proljetnog dijela prvenstva Jedinstvene županijske lige ostvarili su pobjedu. S minimalnih, ali zasluženih 1:0 svladali su u Sop Hruščici Strmec zgoditkom Nikole Pukljaka u petoj minuti.

U čvrstoj utakmici domaća je momčad bila bolja do 60. minute, nakon čega su stali na loptu čuvajući rezultat. U tome su i uspjeli, jer tri boda koja su bila najvažnija na kraju su ostala u Rugvici.

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA, 16. KOLO
NK RUGVICA SAVA 1976 – NK STRMEC 1:0 (1:0)
STRIJELAC: Pukljak (5)
NK RUGVICA SAVA 1976: Marić, Mujčić, Žgalin, Kuprešak, Kovačević, Ivandić, Fišter (od 74. Kušeković), Ivančević (od 66. Noršić), Klarić (od 87. Bandić), Barberić (od 46. Jurišić), Pukljak (od 54. Jurin). TRENER: Ante Klarić
NK STRMEC: Plantić, Dimović, Bedeković, Bobinec (od 66. H. Šilinić), k. Šilinić, Salatović, Latin (od 90. Roginek), Šavorić (od 46. Kranjec), Trcak, Novački, Antolković. TRENER: Tomica Pisačić

Subota, 09 Ožujak 2019 13:25

FOTO: Tančecova večer za pamćenje

Napisao

U prepunom Društvenom domu u Rugvici, KUD Tančec sinoć je povodom Međunarodnog dana žena održao prvi samostalni koncert, u kojem su pjesmom i plesom povezali sve krajeve Hrvatske.

Dvosatni program donio je folklorni dašak i bogatstvo narodnih običaja svih dijelova Lijepe naše. Brojni posjetitelji uživali su tako uz 10 sjajnih koreografija koje su upotpunjene i tamburaškim intermezzima. Folklorni opus Tančecovih folkloraša ponudio je između ostaloga izvedbe sljedećih koreografija; Oj Ražanče selo malo, Oj mala moja ti ne radi toga, I ja jesam Posavečko dijete, Devojčica kolo vodi, Međimurje kak si lepo zeleno te Adamovečki metliki, a publici su se predstavili i mladi folkloraši koji su izveli plesove Posavine.

Uz pratnju tamburaša koji su bez prestanka svirali dva sata dvije skladbe „Stade se cvijeće rosom kititi“ i „Kad ja pođoh na bembašu“ otpjevala je Nikolina Stipić.

-Kad sam došla na ideju cjelovečernjeg koncerta rekli su mi ti nisi normalna, no eto oni su meni ispunili želju. Zahvaljujem vam se na ovoj večeri. Jako sam ponosna što sam predsjednica ovako divnog KUD-a. Nemam riječi zahvale za sve moje ljude koji odrade sve što se dogovorimo- rekla je na kraju koncerta presretna predsjednica KUD-a Tančec Željka Baić.

Kako je bilo na 1. samostalnom koncertu KUD-a Tančec pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

Stranica 1 od 26

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti