fbpx
01Portal - O-Ž

Centar Oborova poprimio je novi izgled. Naime, završeni su radovi uređenja centra sela, gdje bi u skorašnje vrijeme trebao biti izgrađen moderan trg. Uz to, postavljena je i sjenica u kojoj će se od sada mještani moći nesmetano družiti.

-O tome se dugo godina pričalo i mi smo uspjeli to izrealizirati. Pred nama je sada hortikulturno uređenje kako bi sve bilo još ljepše i bolje za buduća događanja, koja će se od sada moći tu događati- rekao je načelnik Mato Čičak prilikom obilaska završnih radova.

Također, završili su i sanacijski radovi na opkopu temelja na crkvi svetog Jurja i Jakova. Izvedenim radovima, čija je vrijednost bila 100- tinjak tisuća kuna, riješen je stogodišnji problem vlage u crkvi, a općina je u svom proračunu osigurala i 30 tisuća kuna za obnovu župnog dvora gdje je izmijenjeno kompletno krovište.

Ukidanje autobusne linije Lijevi Štefanki – Velika Gorica izazvalo je veliko nezadovoljstvo među mještanima ovog naselja smještenog uz lijevu obalu Kupe. Ljudi su prisiljeni pješačiti kilometrima do prve autobusne stanice, a oni sretniji do Žužić Brda voze se u traktorskim prikolicama. Vrijeme kao da se vratilo unazad.

Mještane Lijevih Štefanki posjetio je i s njima porazgovarao čelnik goričkih HSS-ovaca Štefan Stanešić. Podržao je njihove zahtjeve i pozvao sve odgovorne da učine sve što je u njihovoj moći da se što prije pronađe rješenje za ovaj problem, a naročito načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

-Moj otac je rođen u ovom mjestu smještenom uz prekrasnu Kupu i osobno sam jako vezan uz Lijeve Štefanke te suosjećam s mještanima koji su se našli u ovom problemu ni krivi ni dužni. Za vrijeme rata bilo je 10 do 12 autobusnih linija dnevno, a mjesto se nalazilo na prvoj crti obrane Hrvatske i grada Zagreba. Nakon 27 godina ovo mjesto ostalo je bez autobusne linije, što je sramotno- istaknuo je Štefan Stanešić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Velika Gorica, koji se osvrnuo i na sve češći odlazak mladih iz ruralnih krajeva.

-Loša prometna povezanost i nedostatak razvojne vizije potiču mlade ljude na odlazak iz ruralnih krajeva. Poražavajuće je to što se obitelji razdvajaju, roditelji su prisiljeni svoju djecu upisivati u učeničke domove. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja ili fakulteta rijetki se vraćaju u svoj kraj pa područja prepuna prirodnih ljepota polako ali sigurno ostaju bez svojih žitelja- zaključio je Stanešić.

Ovih dana završili su radovi na izgradnji nogostupa u naseljima Obedišće Ježevsko i Rugvica, a uskoro bi nogostupe trebali dobiti Ježevo i Sop. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.790.000,00 kuna, a radove je obišao i načelnik Mato Čičak, koji nije krio zadovoljstvo što se i dalje ulaže u podizanje komunalnog standarda, kako bi se sva naselja ravnomjerno razvijala.

-To nam je jako bitno zbog naših osnovnoškolaca i djece na našoj općini, a s tom praksom nastavit ćemo i u buduće, jer to nama je sada jedan od glavnih prioriteta- kaže načelnik Mato Čičak, koji je obišao i Lovački dom i Ježevu kojim se koristi LD Strijelac 2000, gdje je asfaltiran cijeli plato, čime je cijeli kompleks poprimio još ljepši izgled.

Osim što se radi na uređenju nogostupa po naseljima, sve su intenzivniji i radovi na reciklažnom dvorištu, gdje su završili zemljani radovi. Dinamika radova je zadovoljavajuća, pa bi tako Rugvica u sljedećih nekoliko mjeseci trebala dobiti prvo reciklažno dvorište.

Ove godine Općina Rugvica odlučila je proračun kreirati zajedno sa svojim mještanima. Tim povodom održan je niz tribina, na kojima su mještani iznijeli svoje prijedloge, ali i probleme, koje je općinsko vodstvo već započelo rješavati. Prvi na popisu našao se problem vodovodne mreže na Savskoj cesti

-Riješili smo problem gospodina Rumenčića iz Oborovskih Novaka gdje smo produžili vodovodnu mrežu u Savskoj cesti. Nije prošlo niti desetak dana, a već smo riješili jednu stvar- kaže nam načelnik Mato Čičak te ističe kako će se kroz proračun pokušati riješiti što više zahtjeva i problema mještana.

-Naša je želja da taj proračun bude proračun svih mještana, a ne samo nas koji se bavimo politikom- poručio je Čičak.

Rješavanje zahtjeva iz Oborovskih Novaka, dokaz je toga smjera, a uostalom, Općina Rugvica dobitnik je i nagrade za transparentnost proračuna.

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 08:49

Pisarovina je u proteklih 25 godina doživjela preporod Istaknuto

Napisao/la

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, uoči blagdana svetog Martina, njezina zaštitnika, Pisarovina je proslavila 25. godišnjicu osnutka.

-Sa zadovoljstvom mogu reći da je u proteklih 25 godina Pisarovina doživjela preporod! Nakon Domovinskog rata krenula je njezina ozbiljna obnova. Sagrađena je kompletna infrastruktura, prije svega vodovodna mreža, obnovljeni su društveni domovi i sakralni objekti, nerazvrstane ceste... Sve ono što je bilo u lošem stanju dobilo je novi sjaj- rekao je načelnik Pisarovine Tomo Kovačić.

Najznačajnijim infrastrukturnim projektima istaknuo je obilaznicu Pisarovine, sportsku dvoranu, dječji vrtić i posebno, 2005. otvorenu, Poduzetničku zonu

-Danas gotovo pola zaposlenog stanovništva radi na području naše općine- ustvrdio je Kovačić.

U Poduzetničkoj zoni, u dosad otvorenim pogonima, zaposleno je oko 420 radnika, iz Pisarovine i okolice, a trend zapošljavanja, kaže načelnik, raste. Kako bi na područje općine 'doveli' nove radnike, a prije svega mlade obitelji, Općina im, u skorijoj budućnost, namjerava besplatno ustupiti zemljište, s kompletno sagrađenom infrastrukturom, na kojemu će, prema modelu poticajne stanogradnje, moći graditi obiteljsku kuću. Zemljište će Općina, kaže Kovačić, dobiti od Ministarstva državne imovine, a o vlastitom će trošku sagraditi potrebnu infrastrukturu. Pretpostavka je da će biti prostora za gradnju dvadesetak obiteljskih kuća, na parcelama od 800 do tisuću četvornih metara.

-Naša budućnost je i brza državna cesta, od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb, do Pisarovine. To je ono što 'guramo', što molimo, što pokušavamo ubrzati... U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim cestama i nadamo se da će gradnja početi iduće godine- rekao je Kovačić.

Govoreći o poljoprivredi, naglasio je da se na prostoru ove općine, zbog dobrih klimatskih i pedoloških uvjeta, sve više sadi bobičasto voće, posebno borovnica. Danas je pod ovim voćem dvadesetak hektara poljoprivrednih površina.

-Već sada se vidi da je uzgoj bobičastog voća isplativiji od ratarske proizvodnje- rekao je načelnik, čija Općina budući razvoj temelji i na turizmu uz rijeku Kupu.

U ime Županije svečanosti je prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, koji je preuzeo i zahvalnicu Općine dodijeljenu Županiji za iznimno uspješnu dugogodišnju suradnju te financijsku podršku prilikom realizacije najznačajnijih projekata.

-Općina Pisarovina je 'dobro ispričana priča', posebno u odlučujućoj, presudnoj bitki za mlade koju sada vodimo. Županija je u općinskim programima prepoznala ono što ovome kraju donosi benefit, i u razvoj Općine dosad uložila oko 20 milijuna kuna- rekao je Mikuljan.

Nogometaši Posavca od domaće su se publike oprostili remijem protiv susjeda iz Turopolja. Tvrda i čvrsta utakmica završila je bez pogodaka, a podjela bodova složili su se svi i najrealniji je ishod susreta, u kojem su jedna i druga momčad imale svojih prilika, no mreže se nisu zatresle.

DRUGA ŽUPANIJSKA LIGA, 11. KOLO
NK POSAVEC – NK TUROPOLJE 0:0
NK POSAVEC: M. Kučan, Zvonar, Slivak, Buzov (Kelin), A. Breščaković (Mihinica), Lucin, Dan. Kučan, Mirenić, T. Breščaković, M. Breščaković (Lacković), Dar. Kučan (Kovačić). TRENER: Mario Črljenec
NK TUROPOLJE: Kukor, Gavrilović, Blagušević, Filipović (Sremić), Bermanec, Zdunić, Sejfović, Kompes, Cvetnić (Sugnetić), Roginić, Belčić. TRENER: Mario Filipović

Rukometašice Rugvice sjajnom predstavom u derbi susretu 3. HRL Središte svladala su sinoć na domaćem parketu do tog trenutka vodeću ekipu prvenstva, Sisak, čije su igračice u Rugvicu došle kao vodeći sastav. No, protiv raspoložene domaće ekipe nisu imale izgleda. Krajnjih 31:27 ne pokazuje pravo stanje stvari na terenu, jer domaće su igračice mogle i uvjerljive slaviti.

Osim početnog minimalnog zaostatka, ostatak susreta prednost je bila na strani Rugvičanki, koje su konstantno povećavale svoju prednost. U prvom dijelu domaće su igračice najviše imale +6, dok je u drugih trideset minuta ta prednost narasla i na +9 (24:15, 25:16). S bodovima u mislima uslijedilo je malo opuštanje, koje nije imalo većih posljedica, jer bodovi su ostali u Rugvici, koja je ovom pobjedom preuzela vrh ligaškog poretka.

-Dobra utakmica u kojoj smo kontrolirali rezultat cijelo vrijeme. Cure su se malo prerano opustile, pa je bilo malo i gusto. Sve u svemu jako sam zadovoljna, jer ponovno smo prve- rekla je domaće trenerica Andrea Mikulić.

Ponajbolja u domaćim redovima bila je nezadrživa Sandra Remenar koja je susret završila s devet zgoditaka, a svoj dana imala je i vratarka Sanja Sikra, koja je svojim obranama izludila protivničke igračice.

3. HRL SREDIŠTE, 7. KOLO
ŽRK RUGVICA – ŽRK SISAK 31:27 (17:12)
ŽRK RUGVICA: Sikra, Jurić 1, Budim 2, Remenar 9, Vincek 4, M. Ceren 1, Kovačević 4, Ivanda 4, N. Ceren, Hlupić, Kampić 1, Jakšić 5, Krznar, Tolić. TRENERICA: Andrea Mikulić
ŽRK SISAK: Kardaš, Ančić 1, Potkonjak, Maričević 2, Čavrak 4, Boltužić, Dobrić, Knežević 5, Nišević 7, Repustić 4, Karagić, Nišević 4, Đurić, Hrnčić, Gućanac. TRENER: Mato Vujnović

Nedjelja, 11 Studeni 2018 07:53

Martinje u Pušći: "Trilikum" krstio mošt u vino

Napisao/la

Udruga vinara i vinogradara "Trilikum" organizirala je tradicionalno krštenje mošta i proslavila blagdan Martinja kojim se zaključuje vinogradarska godina započeta obilježavanjem blagdana sv. Vinka. Kako zaprešićki vinogradari i vinari nemaju svoj prostor, ove godine ugostili su ih lovci u pušćanskom lovačkom domu.

-Ovom manifestacijom završili smo sezonu i mošt postaje vino. Sad podrumari imaju ruke pune posla kako bi vino ostalo zdravo i ispravno tijekom godine- rekao je predsjednik Udruge "Trilikum" Stjepan Đurinski.

Nakon cjelogodišnjeg rada u vinogradu, stiglo je vrijeme i da se kušaju prve kaplje ovogodišnjeg vina. Višestoljetna tradicija krštenja mošta započela je obećanjem kojeg su biskupu dali kum i kuma, obvezujući se da će paziti svoje kumče kako bi bilo dobro vino. Nakon toga, uslijedio je blagoslov kojim je biskup mošt prekrstio u vino, a veselo druženje uz mlado vino, gastronomske specijalitete i glazbeni program, potrajalo je do dugo u noć.

Prošle godine započeli su radovi na uređenju Trga dr. Franje Tuđmana, koji bi uskoro trebao postati centrom svih općinskih događanja. Neka događanja na trgu na kojem su započeli radovi druge faze uređenja, već su održana.

Gradilište oko općinske zgrade koja je također u potpunosti rekonstruirana trenutno je jedno od većih općinskih gradilišta, na kojem bi svi radovi bude li sve išlo prema planu trebali biti gotovo do sredine prosinca. Vrijednost radova iznosi 1,3 milijuna kuna

-Završetkom radova na trgu dobit ćemo jedno kompletno zdanje. No, tu nećemo stati, jer kao što ej svima poznato izmičemo nogometno igralište na novu lokaciju, gdje radimo jedan veliki sportski kompleks. Sadašnje igralište planiramo proširiti za nove projekte i nove sadržaje oko općinske zgrade, jer naša je želja da imamo reprezntativan centar kojim će se moći ponositi svi Rugvičani- kazao je prilikom obilaska radova načelnik Mato Čičak.

Kao i lani kada je u Rugvici održan doček nove godine, isti se planira i za ovu godinu, u koju bi Rugvičani trebali ući s novog trga, koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika.

Četvrtak, 08 Studeni 2018 16:58

FOTO: Rugvička zimska služba spremna za zimu

Napisao

Uz nazočnost načelnika općine Matu Čička te načelnika Policijske postaje Dugo Selo Igora Hrečuka danas je održana smotra zimske službe za Općinu Rugvicu. Poslove će i ove godine obavljati djelatnici Ćibo prometa i Kajba prometa, a svi okupljeni nadaju se kako neće imati previše posla sa snježnim padalinama.

-Kao što ste i sami vidjeli svi su strojevi spremni. Mi se nadamo kako neće biti previše snijega, no ako ga i bude naše su ekipe uigrane tako da problema sigurno neće biti- istaknuo je tom prilikom načelnik Mato Čičak. 

 

 

 

 

Stranica 1 od 18

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti