01Portal - O-Ž

Općini Orle danas je isporučen novi traktor, kao i svi potrebni strojevi od ralice, posipača i malčera kako bi se komunalni standard na prostoru cijele općine digao na višu razinu. Traktor čija je vrijednost veća od pola milijuna kuna nabavljen je uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je Općini putem natječaja osiguralo 275 tisuća kuna, dok je ostatak iznosa pokrila općina iz svoga proračuna.

-Cijeli ovaj komplet strojeva nabavljen je kako bi poboljšali komunalni red na prostoru općine, kao i komunalnu uslugu prema našim mještanima. Na ovaj način moći ćemo bolje održavati ceste i zelene površine koje su u vlasništvu Općine- istaknuo je prilikom preuzimanja traktora načelnik Ervin Vujica, koji je i sjeo za upravljač.

Također, Općina ozbiljno razmišlja i o nabavci još jednog kombiniranog stroja, budući da je sadašnji kojim raspolaže Općina polako došao svome kraju. 

-Nadam se da će uskoro biti raspisan javni poziv nekog ministarstva ili fonda, kako bismo se prijavili i pokušali ostvariti neka sredstva za njegovu nabavku- otkrio nam je načelnik Vujica.

Novim traktorom ubuduće će upravljati Damir Erent, koji je tom prilikom prošao i obuku od strane isporučitelja Sekre, čiji su ga djelatnici upoznali sa svim mogućnostima traktora i priključnih strojeva.

Srijeda, 17 Listopad 2018 15:25

Rugvičanke i u Petrinji demonstrirale nadmoć

Napisao

Seniorke Rugvice u trećem kolu 3. HRL- Središte gostovale su u Petrinji kod ekipe Petrinije gdje su upisale još jednu uvjerljiviju pobjedu. Ovoga puta Rugvičanke su slavile s 38:24.

Ključ utakmice bio je u dobrom otvaraju od strane igračica Andreje Mikulić, koje su zarana pokazale domaćim rukometašicama tko je gazda na terenu. Iako su u drugih trideset minuta ušle pomalo nervozno, dajući na trenutak domaćim rukometašicama nadu u povratak, ipak sredinom drugog dijela kreću sa svojom igrom te utakmicu završavaju s velikih +14.

Deset pogodaka za Rugvicu postigla je Remenar, dok su po osam pridodale Kampić i Remenar.

Ponedjeljak, 15 Listopad 2018 12:29

Najbolji med ima Dragutin Cvetek

Napisao/la

U sklopu 9. festivala pčelarstva Zagrebačke županije održanom protekle subote u Pisarovini uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda. Šampionom je proglašen med bagrema Dragutina Cveteka, člana Udruge pčelara Vrbovec.

Ukupno je ove godine ocijenjeno 118 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga. Najviše zlatnih priznanja i ove su godine primili članovi Udruge pčelara Vrbovec i Pčelarske udruge Lipa iz Jastrebarskoga.

Ukupno je dodijeljeno 25 zlatnih priznanja koja su proizvođačima meda uručili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, načelnik općine Tomo Kovačić i predsjednik ocjenjivačke komisije, Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

-Naši pčelari uglavnom su hobisti, a Županija im, osim financijskim potporama, pomaže i u plasiranju meda na tržište kroz brojne manifestacije- rekao je Kraljičković dodavši da u Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju 522 pčelara čije pčelinje zajednice zahvaljujući čistim prirodnim staništima godišnje proizvedu oko 622 tone meda.

Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je Pčelarska udruga Kupska dolina.

Općina Rugvica poziva sve svoje mještane da se uključe u proces kreiranja i planiranja općinskog proračuna za sljedeću godinu, te tim povodom organiziraju šest javnih tribina. Prva u nizu od njih održat će se večeras u 19 sati u Rugvici u društvenom domu.

U srijedu će se tribina također u 19 sati održati u Ježevu, u četvrtak u Novakima Oborovskim, do će se u petak tribina održati u Oborovu. Za sljedeći tjedan tribine su najavljene u Nartu Jalševskom za ponedjeljak u 19 sati, dok će se u srijedu, 24. listopada u istom terminu održati tribina u Otoku Svibovskom.

Obrazac prijedloga proračuna može se preuzeti OVDJE. Također, popunjeni obrazac možete dostaviti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 30. listopada.

-Pozivam sve naše mještane da se uključe u kreiranje proračuna, kako bismo još jednom dokazali kako je Rugvica mala općina za velike stvari- poručio je načelnik Mato Čičak.

U organizaciji udruge Žumberački uskoci i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a u suradnji s Društvom Žumberčana Tadija Smičiklas iz Zagreba i Općinom Žumberak, održana je proslava 175. obljetnice rođenja povjesničara Tadije Smičiklasa, velikana hrvatske znanosti i kulture.

Svečanost je započela u Reštovu, Smičiklasovom rodnom selu, a nastavljena je u Sočicama. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Žumberka, o njegovim velikanima, značajnim povijesnim događajima i predstojećim planovima govorili su ravnatelj Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje Kristijan Brkić, Tomo Gvozdanović iz Samobora, član predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Nino Škrabe, predsjednik Žumberačkih uskoka Milan Radić, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i grkokatolički župnik u Jastrebarskom, otac Milan Stipić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, kroz koji je vodio Željko Hranilović, nastupile su članice Kulturno-umjetničkog društva "Marko Vukasović" iz Samobora, plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine KONTEA te pjesnik iz Dola Josip Bakalas. Uz domaće Žumberčane i Žumberčane iz okolnih gradova i naselja na proslavi u Sošicama okupili su se brojni uzvanici i gosti, među njima uskočke postrojbe iz Senja i Klisa i predstavnici Karlovačke građanske garde.

Po završetku programa potomci uskočkih plemenitih obitelji Branimir Hranilović i Zdravko Radić otkrili su spomen-ploču, kojom je obilježena 480. obljetnica treće seobe uskoka na Žumberak (1538-2018).

Srijeda, 10 Listopad 2018 09:17

Započeli radovi na reciklažnom dvorištu u Rugvici Istaknuto

Napisao

Rugvica će sljedeće godine dobiti moderno reciklažno dvorište koje će se prostirati na površini od 3 3828 m2. Radovi koji su započeli danas, trebali bi biti završeni u 99 kalendarskih dana.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Rugvica osigurat će se infrastruktura za sakupljanje otpada, papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom.

Vrijednost radova iznosi 3.362.265,48 kuna uključujući PDV, od čega je Općina osigurala zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratna sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupno prihvatljivih troškova.

A kako bi se na području općine uspostavio i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, u dogledno vrijeme trebalo bi biti postavljeno i više od 5 500 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Rukometašice Rugvice i u drugoj ovosezonskoj utakmici bili su uvjerljive. Na domaćoj premijeri Rugvičanke su s 33:23 svladale mladu ekipu Lokomotive. Iako rezultat na kraju sugerira laku pobjedu domaćeg sastava, igračice Rugvice tek u posljednjih desetak minuta slomile su otpor gošći iz Zagreba.

-Pedeset minuta smo se borile, da bi zadnjih desetak minuta cure odigrale onako kako treniramo i kako smo trebali igrati od prve minute. Na kraju svega čestitam curama na pobjedi- nakon susreta će trenerica Andrea Mikulić.

S dvije uvjerljive pobjede Rugvica je istaknula kandidaturu za najviše domete.

-Ovo je početak, idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. Moji ciljevi, kao i ekipe uvijek su da budemo prvi, pa da onda mi razmišljamo što ćemo i kako ćemo dalje- rekla nam je trenerica Andra Mikulić, koja je tom prilikom slavila rođendan, čime je od djevojaka dobila najljepšu moguću rođendansku čestitku.

A baš po isteku šezdesete minute mlađe igrače Rugvice svojoj su trenerici prigodnim poklonom i ružama poželjele sve najbolje za rođendan.

3. HRL- SREDIŠTE, 2. KOLO
ŽRK RUGVICA – ŽRK LOKOMOTIVA 3 33:23 (15:13)
ŽRK RUGVICA: Sikra, Jurić 1, Remenar 8, Vincek 6, Ceren 1, Kovačević, Ivanda 8, Hlupić 1, Jukić, Kampić 2, Jakšić 6. TRENERICA: Andrea Mikulić
ŽRK LOKOMOTIVA 3: Brkljačić, Antić 1, Fureš 3, Mostarlić 5, Runjić 1, Curić 2, Husnjak, P. Krezo 1, Cvitković, L. Krezo 2, Loina, Janković- Miloš, Zrnić 8. TRENER: Nikola Škorić

Utorak, 09 Listopad 2018 10:08

Pobjeda Rugvice protiv Zagorice

Napisao

Nakon visokog poraza od Dugog Sela rukometaši Rugvice gostovali su u Velikoj Gorici kod momčadi Zagorice, koju su svladali s 31:29.

Rugvičani od početka stvaraju prednost koju su održavali do kraja prvog poluvremena kada je semafor pokazivao 16:11. Početkom drugog poluvremena domaćin dolazi na samo dva pogotka zaostatka, nakon čega rukometaši Rugvice ubacuju u višu brzinu i povećavaju svoju prednost do najvećih +7 (22:29). U posljednjih desetak minuta domaći rukometaši smanjuju zaostatak na podnošljivih 31:29.

Nakon četiri odigrana kola,Rugvica se nalazi na šestom mjestu kojeg dijele s momčadi Trnovca s kojom igraju za vikend.

Zahvaljujući Luki Šimiću i ekipi okupljenoj oko njega, Općina Rugvica ljetos je u Čistoj Mlaci izgradila jedno od najmodernijih street workout parkova, u kojem je moguće rekreativno vježbanje za sve uzraste. Novoizgrađeni park u subotu je bio poprište i državnog prvenstva u seniorskoj i juniorskoj konkurencij u street workoutui. Juniori su se natjecali u freestyle disciplini, dok su seniori svoje umijeće pokazali u freestyle disciplini, repeticiji te u apsolutnim ili ruskim zgibovima.

-Nama je prioritetno druženje te poticanje jedni drugih na što bolje izvedbe- rekao nam je domaćin natjecanja Luka Šimić, koji je postao prvakom Hrvatske u freestyle disciplini.

-Nakon godina neuspjeha na natjecanjima, napokon nosim titulu prvaka Hrvatske- sa smiješkom na licu će Luka, na čiju inicijativu je i napravljen ovaj park.

Načelnik Mato Čičak, koji je i sam uveličao ovo natjecanje primijetio je uspjehe Luke i njegove ekipe na Supertalentu, državnom prvenstvu, kao i na Svjetskom kupu u Italiji. Želeći mladoj ekipi omogućiti što kvalitetnije uvjete za rad Općina je financirala izgradnju parka.

-Inicijativu je dao Luka, a nama se svidjela i tijekom ljeta smo napravili ovaj park. Također, izgradili smo i kombinirano igralište, a s ulaganjima u sportsku infrastrukturu nastavit ćemo i u svim ostalim mjestima, jer naša je želja da svim našim mještanima omogućimo što kvalitetnije uvjete za rekreativno bavljenje sportom- ispričao nam je načelnik Čičak.

A da je park pun pogodak, govori i podatak kako je njegovom izgradnjom porasla i zainteresiranost za bavljenje street workoutom.

-Djeca iz dana u dan napreduju, što me čini zadovoljnim. Drago mi je, ako sam nekog potaknuo na promjene i zdrav način života, jer tako su i na mene utjecali- zaključio je Luka Šimić, koji se ovim sportom bavi već pet godina.

Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 17:12

Kupa se lako obračunala s Turopoljem

Napisao

Nogometaši Kupe koji su u prošlom kolu do vrha napunili mrežu Mladosti iz Brezina (12:0), sigurni su bili i na domaćem terenu, na kojem su ugostili prijatelje iz Turopolja. Susret u svoju korist domaći su nogometaši riješili rezultatom 4:0, čime su učvrstili poziciju u gornjem dijelu poretka.

Pitanje pobjednika bilo je odlučeno već u prvom dijelu u kojem je domaća momčad preko Sučeca i dvostrukog strijelca Brajkovića povela s 3:0, da bi početkom nastavka konačni rezultat utakmice postavio Kuzmić.

Veselo je bilo na trećem poluvremenu koje su domaći igrači proslavili uz kotlovinu, jer upravo druženje treba i biti smisao nogometa na amaterskim terenima. Upravo, to svojim primjerom nogometaši Kupe pokazuju već nekoliko sezona.

DRUGA ŽUPANIJSKA LIGA, 7. KOLO
NK KUPA – NK TUROPOLJE 4:0 (3:0)
STRIJELCI: 1:0 Sučec (30), 2:0 Brajković (39), 3:0 Brajković (4:1), 4:0 Kuzmić (53)
NK KUPA: Rak (od 46. Kušević), Mlinarić (od 73. Bašić), Markuz (od 60. Ježovit), Srbić, Nujić, M. Brajković, Kuzmić, Sučec (od 60. Godinić), J. Brajković, Poturica. TRENER: Josip Kraljević
NK TUROPOLJE: Kukor, Blagušević, Bermanec, Jambrečina, Maričić (od 46. Kvesić), Sremić, Sejfović, K. Gavrilović (od 80. Križanac), I. Gavrilović (od 46. Belčić), Filipović, Cvetnić. TRENER: Mario Filipović

Stranica 1 od 16

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti