fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: gradonačelnik Nenad Panian

Nakon priopćenja Kluba vijećnika HDZ – BM 365 o odluci o zaduživanju Grada Dugog Sela, priopćenjem se oglasio i gradonačelnik Nenad Panian, koje također prenosimo u cijelosti.

"Gradsko vijeće grada Dugog Sela je na 15. sjednici Gradskog vijeća održanoj 20. prosinca 2018. usvojilo Proračun grada za 2019. god. Proračunom je planirano zaduženje u iznosu od 17.890.339,00 HRK. Zaduženje se odnosi na financiranje kapitalnih projekata od kojih se većina odnosi na sufinanciranje projekata prijavljenih na EU fondove.

U nekoliko navrata sam isticao, ili ja ili moji suradnici da je Grad likvidan, odnosno da uredno podmiruje sve svoje obveze. Između ostalog na prezentaciji proračuna na prošloj sjednici Gradskog Vijeća u prosincu 2018. prezentirano je svima kako se kreću sredstva na računu tijekom godine. Tada su svi vijećnici upoznati na računu tijekom godine imamo sredstva u iznosu od 2 – 6 milijuna kuna. Također je rečeno da Grad najviše sredstava ima na računu prije početka ljeta, odn. prije povrata poreza na dohodak, a najmanje nakon povrata poreza na dohodak odn. u rujnu mjesecu. Tako je bilo i 2018. godine. Da to potvrdim; u ovom trenutku na računu Grada stoji 3,4 mil kn. Osim toga u prijedlogu proračuna za 2018. ti isti vijećnici su navodili da grad prenapuhuje i nerealno planira porezne prihode, a tijekom 2018., kad su točno tako i ostvareni kako su planirani, ne žele priznati da su govorili o prenapuhanosti proračunskih prihoda.

Osim svega navedenog ,preuzeo sam i niz obveza koje su ugovorene za vrijeme Stipe Velića. Između ostalog odmah po preuzimanju vlasti i 1,8 mil kn za Dječji vrtić, također čim sam došao na vlast osigurani su udžbenici za sve osnovnoškolce u iznosu od 800.000 kn, i promptno asfaltirana ulica Grada Vukovara s pripadajućom biciklističkom stazom i nogostupom, te rekonstruirana Prozorska ulica.

Već sam isticao da sam ja Gradonačelnik svih građana Grada Dugog Sela i da ću pokušati realizirati sve projekte koji su na dobrobit građana bez obzira tko ih je predložio. A o njihovom isticanju da su to projekti prethodnih gradonačelnika dovoljno govori činjenica što je od tih projekata u proteklih godina i realizirano.

EU projekti se ne financiraju u 100% iznosu već maksimalno u iznosu od 85% prihvatljivih troškova. Npr. kod energetskih obnova zgrada prihvatljiv trošak je samo onaj koji projektom osigura uštedu energije preko 67%, a naravno da će Grad iskoristiti priliku i tijekom energetske obnove rekonstruirati i pripadajuće sadržaje u tim objektima. Na primjer tijekom energetske obnove Glazbene škole obnovit će se i koncertna dvorana. Udio u tom dijelu financiranja iz EU-a ne može biti preko 60% jer je Dugo Selo po indeksu razvijenosti u 7 razredu. A u prilog tome tko je u pravu i govori istinu, najbolje govori činjenica da smo za samo ova tri projekta osigurali bespovratnih sredstava preko 10 mil kn, za razliku od prethodnih gradonačelnika.

Kreditno zaduženje apsolutno neće opteretiti funkcioniranje Grada i realizaciju budućih projekata kojih svakom danom ima sve više. Osim toga, uvjeti kreditiranja za gradove i općine u ovoj godini su izuzetno povoljni s fiksnim kamatnim stopama ispod 1,5%. U budućnosti nas čeka skuplja cijena kapitala, po najavama Centralne banke i ono najgore, znatno više sufinanciranje gradova u EU projektima. Upravo iz tog razloga sam bio u Bruxellesu, da kao čelnik jednog Grada koji je potpisao sad već 8 projekata sufinanciranih iz EU-a, ukažem na tešku situaciju hrvatskih gradova ako se po najavama Europske Komisije u budućem proračunskom razdoblju Europske Unije sufinanciranje smanji sa sadašnjih 85% na 70%. To je još jedan ekonomski pokazatelj da je pravo vrijeme za zaduživanje i realizaciju ovih projekata, jer je pitanje hoćemo li kasnije imati priliku. Plan da se ide u kreditno zaduženje, a ne rebalansom osigurati potrebna sredstva je i zbog činjenice što bi rebalansom morali zadirati u socijalna prava građana i zaposlenika, izdvajanja za predškolski i školski odgoj, kulturu i sport. A ono čega se najviše bojim je da bi amandmanima na prijedlog rebalansa većina u Gradskom vijeću preusmjerila sredstva s nekih drugih projekata, na one za koje ne žele da se realiziraju, samo iz razloga da se nešto ne izgradi za vrijeme dok sam ja gradonačelnik.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Energetska obnova zgrade gradske uprave“ je potpisan 13.08.2018. godine. Planirana ukupna vrijednost projekta iznosi 4.147.836,00 HRK, od čega je ukupno prihvatljivih troškova 3.261.745,99 HRK a iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz EU fondova iznosi 1.677.597,99 HRK. U proračunu Grada Dugog Sela je planirano sufinanciranje koje je obveza Grada iz zaduženja u iznosu od 1.884.148,00 HRK. Nakon provedbe projekta Grad će imati pravo na povrat sredstava za svoj udio financiranja u iznosu od 950.488,80 HRK, što u konačnici znači da je već osigurano ukupno 2.628.086,79 HRK bespovratnih sredstava za navedeni projekt. Projekt predviđa zamjenu drvene i dotrajale stolarije, izgradnju fotonaponske elektrane i obnovu fasade.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Energetska obnova zgrade Glazbene škole Dugo Selo“ je potpisan 09.10.2018. godine. Ukupan iznos prihvatljivih troškova iznosi 3.853.076,36 HRK, a Gradu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.955.924,44 HRK. U proračunu Grada Dugog Sela je planirana obveza sufinanciranja Grada iz kreditnog zaduženja u iznosu od 1.898.000,00 HRK. Nakon provedenog projekta Grad će se prijaviti na novi natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije za dodjelu dodatnih bespovratnih sredstava kao pomoć u svom dijelu financiranja. Ovim projektom osim energetske obnove što podrazumijeva novu fasadu i zamjenu stolarije same zgrade osigurala bi se obnova koncertne dvorane i sanitarnih čvorova.
Obavijest o statusu projektnog prijedloga nakon 2. faze postupka dodjele za „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Puhovec – Dugo Selo“ je zaprimljena u Grad Dugo Selo 18.01.2019. U navedenoj obavijesti stoji da je projektni prijedlog moguće financirati u maksimalnom iznosu od 5.522.798,76 HRK. U proračunu Grada Dugog Sela je planirano sufinanciranje iz izvora financiranja „primici od zaduživanja“ u iznosu od 1.861.391,00 HRK. Ovim projektom povezala bi se dva nadvožnjaka i ostvarili bi se uvjeti za buduće rasterećenja prometa kroz centar Grada.

Ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz EU fondova za navedena 3 projekta iznosi 10.106.810, 00 HRK. Tijekom i nakon provedbe projekata Grad će aplicirati za dodatna sredstva (max. 60%) kao pomoć u sufinanciranju vlastitog udjela u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

Programu gradnje komunalne infrastrukture za 2019. godinu, koji je sastavni dio Proračuna Grada i usvojen je na već spomenutoj 15. sjednici Gradskog Vijeća sadrži aktivnost: „Otkup zemljišta za izgradnju komunalne infrastrukture“. U proračunu Grada Dugog Sela je planirano sufinanciranje iz kreditnog zaduženja u iznosu od 3.579.000,00 HRK.

Za sada se planiraju otkupiti parcele za 4 projekta u ukupnom iznosu od 2.901.000,00 HRK. Parcele koje se žele otkupiti su nužne za provedbu planiranih projekata; izgradnja Krležine ulice do ulice Hrv. Preporoda, spoj na novi nadvožnjak u I. Savskom odvojku, izgradnja nogostupa u Domobranskoj ulici i izgradnja dječjeg igrališta u Kopčevcu. Podloga za izračun potrebnih iznosa za otkup zemljišta su otkupne vrijednosti zemljišta dobivene procjenom ovlaštenih sudskih vještaka, osim u slučaju otkupa zemljišta za dječje igralište u Kopčevcu, do čije se otkupne cijene došlo usporedbom otkupnih cijena okolnog zemljišta. S većinom vlasnika zemljišta već su obavljeni razgovori i vlasnici su upoznati s činjenicom da su cijene po kojima se parcele otkupljuju dobivene sudskom procjenom i Grad mora postupati po istim. Ako netko od vlasnika ne želi prodati parcelu po procijenjenoj vrijednosti sudskog vještaka Grad će krenuti u proces izvlaštenja.

Zaključno; unatoč tome što je Grad već do sada osigurao preko 10 mil kn bespovratnih sredstava iz EU fondova Gradsko Vijeće nije na svojoj 16. sjednici održanoj 14.03.2019. godine prihvatilo prijedlog odluke o zaduženju Grada, iako je to isto Gradsko Vijeće prihvatilo proračun Grada Dugog Sela za 2019. godinu u kojem je navedeno to isto zaduženje kao izvor prihoda za provedbu navedenih projekata."

Objavljeno u Dugo Selo

Prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela bila je izrazito burna. Dnevni je red imao više od 20 točaka, a najvažnija se odnosila na kreditno zaduženje od 8,5 milijuna kuna koje je predlagao gradonačelnik Nenad Panian.

Razlozi podizanja kredita bili su financiranje kapitalnih projekata; otkup zemljišta u Krležinoj i Domobranskoj ulici, otkup zemljišta za I Savski odvojak, otkup zemljišta za igralište u Kopčevcu, izgradnja obilaznice kroz poduzetničku zonu Puhovec te energetska obnova zgrade gradske uprave i glazbene škole, a isti bi se podigao kod Erste i Steiermärkische bank, koja je dala najpovoljnije uvjete.

-Fiksna kamatna stopa iznosila bi 1,30 posto godišnje, rok povrata su četiri godine, a početak otplate bio bi od lipnja 2020. godine- kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Dean Dragičević.

Vladajuća većina nije prihvatila prijedlog o kreditnom zaduženju zbog kako kažu neracionalnog trošenja proračunskog novca, na što je gradonačelnik Panian poručio kako ovo neprihvaćanje utječe na daljnji razvoj i prosperitet grada. 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Dugo Selo

-Nikad ne znamo koliko sati i minuta ostaje, a sreće nikad dosta je, jel bi sad ovaj čas prenijela ili lijepih riječi nikad dosta je- tim je citatom obnovu gradske vijećnice u kojoj je danas održana sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela pohvalila vijećnica Mara Mamuza.

Renovirana gradska vijećnica sada pruža oku ljepši izgled, a za to je bilo potrebno tek malo. Sjednice, ali i sva ostala događanja od sada će se događati u modernom i osvježenom prostoru čime su zadovoljni svi vijećnici, ali i gradonačelnik Nenad Panian te predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir koji vjeruju kako će ubuduće u vijećnici biti izgovoreno više lijepih riječi.

-Budući da smo prijavili Kulturno-informativni centar gdje će se nalaziti nova vijećnica u nadi da ćemo doći do toga projekta ovu vijećnicu smo malo osvježili što je ispalo jako lijepo- istaknuo je gradonačelnik Nenad Panian.

Izgledom novoobnovljene vijećnice zadovoljan je i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir.

-Sve sada puno ljepše izgleda. Mi predstavljamo Grad Dugo Selo i drago mi je što ćemo od sada zasjedati u ljepšem prostoru- kazao je Budimir.

Ukupna utrošena sredstva za preuređenje bila su 83 tisuće kuna. 

 

 

Objavljeno u Dugo Selo

Na izvanrednoj konferenciji koja je izazvala interes mnogih svjetskih medija, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian podnio je ostavku. Kako je istaknuo na ovaj ga je potez polukalo izmišljanje laži i neistina na njegov račun.

-Odlučio sam dati ostavku na mjesto gradonačelnika. Naime, dok sam bio u službenom putu po našem gradu proširile su se notorne laži, insinuacije i neistine. Zadnja velika laž koja je prelila čašu i kod mene koji sam vrlo miran je informacija kako ne želim dati ključeve grada u vrijeme fašnika maškarama. To je još jedna velika laž i neistina, kojom žele ukaljati moj ugled. Stoga sam odlučio podnijeti neopozivu ostavku do nedjelje, kako bi gradom mogle zavladati maškare- poručio je sada već bivši gradonačelnik Panian.

Nije ostao gradonačelnik uskraćen niti brojnih pitanja, na koja je stoički odgovorio nakon čega je ključeve grada predao Guski, koja će zajedno s maškarama vladati do nedjelje kada se održava i Dugoselski fašnik.

Između ostaloga, na konferenciji su promovirane i fašničke novine „Smrdljivi Martin“, koje bi ako se ostvare najave investitora uskoro trebale poprimiti novi izgled.

A kako je bilo na konferenciji pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Dugo Selo
Četvrtak, 14 Veljača 2019 13:23

Nenad Panian: Dugo Selo se pokrenulo

Među sudionicima ovogodišnje konferencije o komunalnom gospodarstvu u Bruxellesu bio je i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian uz kojega je bio i pročelnik Dean Dragičević. Riječ je o konferenciji na kojoj su se mogle čuti najnovije informacije o trendovima u komunalnom gospodarstvu, novim zakonodavnim inicijativama te programima EU. Također, tu se mogla čuti, ali i vidjeti iskustva drugih lokalnih vlasti. Osim što smo s gradonačelnikom Panianom porazgovarali o dojmovima iz Bruxellesa, dotaknuli smo se i realiziranih projekata u 2018. godini, a najavili smo i projekte koji grad očekuju tijekom ove godine.

-Svake godine imamo planove, a ti su planovi tu da se oni i ostvare. Iskreno, ja sam mislio da ćemo mi još više napraviti. Napravili smo puno, a to se moglo čuti i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća za Dan grada. Najvažnije je da se Dugo Selo pokrenulo, jer svugdje se radi. Sve one sitnice koje su bile zanemarivane, sada se rade. Dobili smo gotovo sve fondove koje smo tražili. 2018. godina bila je radna, a u njoj smo puno toga i naučili. Razvili smo i tim za EU fondove u kojem svi sudjelujemo- započeo je razgovor gradonačelnik Nenad Panian.

Godinu ste otvorili jednim studijskim putovanjem, na kojem ste sudjelovali na četiri konferencije.

Gledali smo infrastrukturu koju radi zapadna Europa po fondovima Europske unije za zaštitu okoliša i poljoprivredu. Obišli smo tom prilikom i objekte visoke klase za otpadne vode u Luksemburgu. Riječ je o izuzetno skupom postrojenju. U Bruxellesu smo posjetili Europski parlament te smo našim parlamentarcima iznijeli naše viđenje svega. Bio sam prilično jasan u tom pristupu i priznao sam da u svemu kasnimo sedam godina i to nam se sada obija o glavu. Naš najveći problem je što će sada doći puno novaca za izgradnju, a nemamo graditelja, čime će poskupiti cijene građevinskog dijela i usluga, tako da ćemo izgubiti dio tih sredstava.

Može li se nešto od toga što ste vidjeli implementirati na Dugo Selo?

Dapače. Bili smo u njihovom reciklažnom dvorištu, no naše je ljepše, jer je modernije. Iskreno, vidio sam nekoliko ideja koje se mogu primijeniti. Kod njih je kad su u pitanju reciklažna dvorišta najbitnija edukacija. Primjerice, u Francuskoj na sredini dvorišta imaju nadstrešnicu gdje djeci iz vrtića i škola puštaju filmove čime ih na licu mjesta educiraju o reciklaži i odvajanju otpada. U Luksemburgu opet imaju dvoranu gdje se radi na reupotrebi recikliranog materijala, tako da te stvari možemo naučiti. Druga stvar je efikasnost u uzimanju sredstava iz EU fondova. Tu nema puno filozofije. Naš najveći problem koji smo svi mi uočili bio je taj da je naša zastupnica ostala u čudu kako mi nismo uzeli sredstva za rasvjetu. No kada smo joj objasnili da su kod nas uvjeti toliko postroženi, bilo nam je jednostavnije ići na leasing nego na europske fondove.

Kad se govori o EU fondovima Dugo Selo je po tom pitanju uspješno. Reciklažno dvorište je izgrađeno, a sredstva su već osigurana za energetsku obnovu zgrade Gradske uprave te Glazbene škole.

Javni natječaj za zgradu Gradske uprave je gotov te bi radovi trebali započeti 1. travnja. Rok za završetak je 90 dana. U tijeku je javni natječaj za Glazbenu školu, čekamo da se jave izvođači, a mi se nadamo da će radovi krenuti do 1. lipnja. Tu je vrlo značajna i obilaznica kroz Puhovec u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna. Tu moram reći kako mi se čini da smo si mi u Hrvatskoj malo zakomplicirali stvari, jer sve te dodatne uvjete propisujemo mi sami. Upravo zbog toga mi nismo mogli dobiti sva sredstva, jer nemamo 1/1 zemljišta. Tu se radi o kanalima koje mi održavamo, a nisu naše vlasništvo. Oni su u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, a koriste ih Hrvatske vode i daju ih nama na korištenje, tako da ćemo mi morati sami platiti izgradnju mosta. Da je taj izuzetak napravljen u natječaju te da se taj dio gdje se gradi prebaci na lokalnu samoupravu tada bi mogli iskoristiti i ta sredstva. Drugim riječima, to je bačen novac. Samo mala koordinacija između ministarstva, Hrvatskih voda i lokalne samouprave riješila bi taj problem. Ovako sredstva moramo uložiti u izgradnju mosta, a da ne moramo, uložili bi ih u drugu infrastrukturu. To su ti problemi o kojima ja stalno govorim.

Osim ulaganja u gospodarstvo, nisu zapostavljeni niti ostali segmenti društva, jer nastavlja se ulaganje u sportsku infrastrukturu, kulturu kao i manifestacije po kojima Dugo Selo postaje sve prepoznatljivije.

Program „54+“ pokazao se kao jako dobar. Crveni križ je započeo s provođenjem svoga programa Zaželi u kojem se zapošljavaju žene. Kad govorimo o sportu, tu treba istaknuti kako smo u dogovoru s HNS-om dogovorili uređenje nogometnog igrališta s umjetnom travom. Vjerujem kako ćemo uspjeti urediti i naše Pučko otvoreno učilište, gdje je u planu energetska obnova zgrade. Također, krenut ćemo i u uređenje igralište ispred, jer se pokazala potreba za time. Bilo bi to jedno višenamjensko moderno igralište na kojem bi se onda u budućnosti okupljali naši građani.
Kako građani reagiraju na sve to, budući da ste napomenuli kako se radilo gotovo po svim mjestima u Dugom Selu, gdje su uređivane prometnice, nerazvrstane ceste, ali i su napravljene i brojne manje komunalne akcije.

Moram priznati kako nitko nije prigovorio na odrađeno. Možda ne prigovaraju zbog toga što sam ja stalno na cesti i što sam stalno nasmijan. Osim toga, znam da radimo dobro i znam da možemo pogriješiti, jer smo samo ljudi, no zato slušamo građane. Otkrit ću vam kako sam neki dan pronašao razglednicu gdje mi djeca čestitaju Božić i Novu godinu te traže jedan mali drvored od Konzuma do Arkusovog centra. Isto tako djeca me u parku znaju pitati „gradonačelniče kada će te staviti ogradu da moj braco ne istrči sa igrališta“. Problem smo ubrzo riješili i ograda je postavljena tamo gdje se tražilo. Na vama je da samo slušate građane i sve će doći na svoje.

Objavljeno u Intervju

Boravak u Zagrebačko županiji predsjednica je zaključila dolaskom u Dugo Selo, čiji je gradonačelnik Nenad Panian prisustvovao jutrošnjem sastanku s ostalim gradonačelnicima i načelnicima istočnog dijela županije s predsjednicom u Ivanić-Gradu.

-Predsjednici sam izložio sve naše probleme i zamolio je da urgira u nekim stvarima. Najbitnije je doći na teren i vidjeti s čime se stvarno suočavaš. Brojni natpisi u novinama ne odaju pravu sliku terena, a ovaj potez predsjednice je hvale vrijedan. Sve što smo izložili preko Županije ćemo poslati u Ured kako bi oni mogli i urgirati na terenu, kako bi se neke stvari jednostavnije, ali i kvalitetnije riješile- kazao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Kad se radi o Dugom Selu najvažnija tema je povrat državne imovine, jer grad nema poduzetničke zone u svome vlasništvu.

-Ona nam je izuzetno potrebna zbog velikog interesa investitora, jer Dugo Selo je interesantno zbog željezničke pruge. Zanima nas i povrat dijela vojarne koja stoji prazna, a kako smo grad s najmanjom površinom to bi nam puno značilo. Naravno, očekujemo i pomoć u tom demografskom dijelu, jer smo grad s najvećim vitalnim indeksom- zaključio je Panian.

Objavljeno u Dugo Selo

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian potpisao je ugovor o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni, koje je kupio Petar Djekić, vlasnik tvrtke Venera, koja na tom prostoru planira izgradnju poslovne hale za skladištenje i veleprodaju pića, ali i za uredske prostore. Ukupna vrijednost prodanog zemljišta je gotovo 450 tisuća kuna, a Djekić se nada kako će s ovom investicijom koja se planira završiti do 2020. godine proširiti i svoju djelatnost.

Zadovoljan odrađenim poslom je i gradonačelnik Nenad Panian, koji je istaknuo pogodnost lokacije, zbog blizine željezničke pruge koja će se proširiti novim kolosijekom i kolodvorom, čime će uz spajanje s postojećim cestovnim prometnicama u smjeru Zagreba, dovoz i distribucija robe biti brzo i pogodno u svakom pogledu.

Objavljeno u Dugo Selo
Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018 14:16

Čestitka gradonačelnika Dugog Sela

Poštovane Dugoselke i Dugoselci!

U ovo vrijeme Adventa i mira, hladnih dana i pahulja snijega, u vrijeme kupovina poklona, kuhanja omiljenih jela, kićenja jelki i veselih dječjih lica, ne zaboravimo ono najbitnije. Poklonimo osmijeh susjedu i prolazniku, poklonimo sebe kao najljepši dar, obiteljima koje su sve više razdvojene vratimo mir. Samo tako će radost imati smisao. Zajedno gradimo ono što je najbitnije – ljubav.

Svima onima kojima je naša pomoć najpotrebnija, djeci, nemoćnima i umirovljenicima, građani ovoga grada i ove godine skromno su pomogli. Iduće godine grad će još više oživjeti dolaskom novih stanovnika, gradnjom i obnovom, druženjem i radom.

U ime cijele gradske uprave želim svim stanovnicima Dugog Sela čestit Božić i sretnu novu 2019. godinu.

Vaš gradonačelnik Nenad Panian

Objavljeno u Dugo Selo

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian potpisao je danas novih dvanaest učeničkih te isto toliko stipendijskih ugovora o stipendiranju najboljih učenika i studenata. U odnosu na prošlu godinu Grad je na inicijativu gradonačelnika Nenada Paniana povećao broj stipendija kao i iznos istih, čime je njihov broj s deset povećan na dvanaest, od čega je njih šest za deficitarna zanimanja u slučaju učeničkih stipendija.

-Mladi i znanje u ovoj državi moraju ići naprijed, a moramo ih zadržati. Zadržat ćemo ih tako da im pružimo uvjete, a jedan od takvih uvjeta je i ovakva stipendija. Izvrsnost znači trud, volju i znanje, a po tome sam i odobrio ove dvije stipendije više kod učenika i studenata. Mladi su naša budućnost i time se trebamo ponositi, ali i potruditi da to tako i ostane, kako bismo postali grad, a ne samo selo na rubu grada. Ono što je najbitnije kod ovih stipendija je da vama i vašim obiteljima omogućimo lakše daljnje školovanje- istaknuo je gradonačelnik Nenad Panian.

Uz gradonačelnika Paniana svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir te zamjenica gradonačelnik Jasminka Kokot Bambić.

Objavljeno u Dugo Selo

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten i izvođač radova Hrvoje Merki ispred tvrtke Eurco potpisali su ugovor o EU projektu „Rugvica-Dugo Selo – sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“. Prošle godine krajem listopada potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda te Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

Ukupna vrijednost projekta je 173 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose nešto više od 121,5 milijuna kuna, a projektom će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže na području Rugvice i Dugog Sela.

-To je zapravo dovršetak sustava odvodnje za ovu Aglomeraciju, jer 2011. su započeli radovi na novom uređaju, koji će ovim projektom dograđuju u treći stupanj pročišćavanja, a tada je sagrađen i osnovni kostur cijelog sustava za Aglomeraciju Rugvica-Dugo Selo. Ovim projektom to se dovršava, a rješava se pitanje sekundarne mreže i pitanje gotovo 2 600 priključaka na ovom novosagrađenom sustavu- ispričao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Realizacija projekta predviđena je u sljedeće tri godine, čime se uvelike poboljšava kvaliteta života na ovom području.

-Dugogodišnji interes građana danas je napokon ostvaren, jer na ovo područje dolazi kanalizacija. Bit će to jedan novi benefit za građane, čime će naša infrastruktura biti obogaćena- s ponosom je istaknuo gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Istog je razmišljanja i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, koji je kazao kako ovo podiže kvalitetu života na području cijele općine.

-Ovime se 1 500 kućanstava priključuje na kanalizacijsku mrežu čime se podiže naš komunalni standard. To je jedna od najbitnijih infrastrukturnih investicija u našoj općini- kazao je načelnik Mato Čičak.

Sami radovi trebali bi započeti na proljeće, kada će spomenuto područje biti jedno veliko gradilište.

Objavljeno u Dugo Selo
Stranica 1 od 5

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti