fbpx

01Portal - B-G
Subota, 19 Siječanj 2019 19:43

Marica Planinc na čelu drenčanskih umirovljenika

Napisao/la

Podružnica umirovljenika Drenje održala je redovnu Skupštinu, koja je u konačnici bila i izborna. Naime, dugogodišnji predsjednik podružnice Josip Olovec preminuo je prošle godine, pa je Skupština odlučila da podružnicu vodi dosadašnja dopredsjednica Marica Planinc.

Čestitke joj je uputio i predsjednik Udruge umirovljenika Općine Brdovec Željko Gašparinčić, a umirovljenike je upoznao i s brojnim aktivnostima koju su pred njima ove godine. Najavio je nastavak akcije o povoljnoj kupnji drva za ogrjev koja će se ove godine plaćati 380 kuna uz mogućnost otplate na šest rata. Nastavit će se s praksom organizacije izleta, velikog prvomajskog izleta u suradnji s Općinom Brdovec, a ove godine brdovečka Udruga slavi i 25 godina djelovanja.

Podružnica Drenje ima i neke svoje specifičnosti. Jedna od njih je da u njihovom naselju živi najstarija članica Udruge i Općine Brdovec Anđela Šoštarić koja živi svoju 105 godinu života. Da bi i ostali umirovljenici doživjeli te godine zažalio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Brdovec Damir Slavnović, a zahvalu na dobroj suradnju drenčanskim umirovljenicima uputili su predstavnici brojnih udruga s kojima odlično surađuju. 

 

 

Subota, 19 Siječanj 2019 19:32

Prudnice proslavile svoj dan

Napisao/la

Mjesni odbor Prudnice proslavio je svoj dan i dan svog zaštitnika Svetog Antuna Pustinjaka. Mjesna kapela nosi upravo njegovo ime, a odatle je krenula i procesija prema društvenom domu u kojem je župnik brdovečke župe Ivan Gretić služio svetu misu. Ugodnu atmosferu pojačavali su i članovi Pjevačkog zbora Župe sv. Vida, a blagoslov i molitve upućeni su i prema onim mještanima koji nisu mogli biti na ovom slavlju.

Mandat ovog saziva vijeća mjesnih odbora je pri kraju, izbori se očekuju u svibnju ove godine, pa je prilika bila da predsjednik Mjesnog odbora Prudnice Tomislav Lešković podsjeti na sve rezultate proteklih četiri godine. Tako je podsjetio da je obnovljena kapelica, u cijelosti rekonstruirana županijska cesta kroz Prudnice, renovirano je dječje igralište, a kruna svega bila je rekonstrukcija društvenog doma koji sada značajno štedi na energentima. Mnoštvo je i događanja u mjestu tijekom godine, a prvo je upravo proslava Dana Prudnica. Mještani mnogo ulažu u ljepotu naselja pa su Prudnice prošle godine osvojile naziv najljepšeg mjesta na području općine Brdovec, a to žele ponoviti i ove godine.

Ovaj blagdan mještana Prudnica uveličao je i KUD Januševec te je publika mogla uživati u nastupu folklorne skupine i mješovitog pjevačkog zbora, a čestitke mještanima uputio je i zamjenik načelnika Općine Brdovec Stjepko Rukelj. 

 

 

 

Subota, 19 Siječanj 2019 13:18

Dubravica kreće s modernizacijom javne rasvjete

Napisao

Načelnik Općine Dubravica, Marin Štritof potpisao je ugovor za modernizaciju javne rasvjete na području cijele općine, koja bi krajem proljeća trebala biti osvijetljena novim LED svjetiljkama. Riječ je o ESCO modelu financiranja kojim će biti zamijenjeno gotovo 600 svjetiljki.

-Kroz deset godina to ćemo otplaćivati iz uštede koja se očekuje između 65 i 70 posto. Cijela investicija trebala bi se vratiti kroz deset godina- istaknuo je načelnik Marin Štritof napomenuvši kako ova investicija za općinu ima višestruku korist.

-Za našu općinu to znači da ćemo dobiti ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu, usmjerenu svjetlost prema prometnicama, a ono najvažnije je da nećemo imati svjetlo zagađenje i uštedu. Osim toga, dobivamo modernu rasvjetu i ljepšu boju svjetlosti- kazao je Štritof.

Ukupna vrijednost investicije je milijun kuna bez PDV-a, a rok završetka radova je lipanj.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodijelio je jučer u Ivanić-Gradu novih 10 ugovora za projekt „Zaželi“, čija je ukupna vrijednost veća od 27 milijuna kuna. Među dobitnicima ugovora bilo je i Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo, kojem je odobren projekt „Nova 50+ - Program zapošljavanja žena“.

-Našim korisnicima i ženama koje ćemo zaposliti ovo znači jako puno. Zaposlit ćemo ukupno deset žena, a prijašnja iskustva zaposlenih žena kao i krajnjih korisnika i više su nego pozitivna. Potreba na terenu je jako velika i vjerujem kako ćemo pronaći žene- istaknula je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo Gordana Kocaj.

Ukupna vrijednost projekta koji će se provoditi na području Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana je nešto veća od 2 milijuna kuna.

Nova 2019. godina za Općinu Dubrava započela je s dobrim vijestima. Naime ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je odluku kojom se Općini osiguravaju bespovratna sredstva od 1,4 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta.

U odluci koja je stigla na općinsku adresu tako između ostaloga piše „Nastavno na pisanu obavijest Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost/ Posredničkog tijela razine 2 (FZOEU/PT2) o završetku Faze III- provjera prihvatljivosti izdataka za predmetni prijedlog od 10. prosinca 2018. godine, obavještavamo Vas da je MZOE/PT1, kao tijelo nadležno za donošenje Odluke o financiranju, suglasno s prijedlogom FZOEU/PT2 da se Općini Dubrava za projektni prijedlog Reciklažno dvorište dodijeli iznos bespovratnih sredstava od 1.401.107,02 HRK“.

Ovo je još jedan dokaz vrijednog i predanog rada svih općinskih službi na čelu s načelnikom Tomislavom Okrošom, koji zajedno sa svojim timom radi na privlačenju što više EU sredstava. 

-Reciklažno dvorište samo je jedan u nizu odobrenih projekata i prvi korak prema ispunjenju ovogodišnjeg rekordnog proračuna, koji je jednoglasno podržan od svih vijećnika Općinskog vijeća- poručio je načelnik Tomislav Okroša.

Istaknimo još kako je lani Općini za izgradnju Kulturnog centra odobreno 3,5 milijuna kuna preko operacije 7.4.1., čija izgradnja kreće u prvoj polovici ove godine. 

40-godišnjak pod utjecajem alkohola (3,09 promila) bez položenog vozačkog ispita upravljao je traktorom, istočnom prometnom trakom kolnika Stubičke ulice u Donjoj Bistri, gdje je uslijed neprilagođene brzine i stanja ceste sletio s ceste u odvodni kanal.

U prometnoj nesreći 40-godišnjak je teško ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je KB Sveti Duh.

Pobjednički trofej na prvom izdanju Kupa Dubrave za limače pripao je nakon velike drame u finalnom susretu Križevcima, čiji su igrači bili uspješniji od mladih nada Lonje. Utakmica dostojna finala što su mnogi konstatirali nakon završetka susreta ponudila je sve ono što sport, a napose nogomet čine tako specifičnim.

Nakon što su limači Lonje doslovno u posljednjoj sekundi izjednačila rezultat, odluka o pobjedniku pala je nakon udaraca sa šest metara, a tamo se odvijala prava drama, jer pobjednik je odlučen tek u desetoj seriji, nakon koje je započelo slavlje mladih nogometaša Križevaca.

Izvođenje udaraca sa šest metara možete pogledati OVDJE

 

 

 

 

 

 

 

Dječji osmjeh i igra tijekom cijelog jučerašnjeg dana širili su se školskom športskom dvoranom u Dubravi, gdje je istoimeni nogometni klub organizirao prvo izdanje Kupa Dubrave za limače. Uigrana ekipa oko predsjednika Krunoslava Horvata odradila je besprijekorno posao, a zadovoljni su bili i sudionici, jer nitko od mladih nogometaša svojim kućama nije otišao razočaran. Za svakog sudionika bile su osigurane učesničke medalje, dok najbolje momčadi uz medalje nagrađene i peharima, a najbolji pojedinci statuama. Nagrade su im uručili predsjednik Krunoslav Horvat, zamjenik općinskog načelnika Ante Grizelj, te predsjednica Općinskog vijeća Kristina Gazec.

Prvo izdanje turnira okupilo je osam momčadi; uz domaćina NK Dubravu, zaigrali su i Križevci, Ban Jelačić, Tomislav Radnik, Lonja i Rakovec. Najuspješnijima na kraju su se pokazali nogometaši Križevaca koji su u dramatičnom finalu nakon izvođenja udaraca sa šest metara porazili Lonju. Treće mjesto pripalo je drugoj ekipi Križevaca, dok je Ban Jelačić iz Banova bio četvrti.

Najboljim igračem turnira proglašen je Karlo Berend (NK Križevci), najbolji strijelac bio je Emanuel Mikovčić (NK Lonja), dok je Ivan Svečnjak (NK Ban Jelačić) bio najbolji vratar.

REZULTATI ZAVRŠNICE
POLUFINALA: NK Križevci 1 – NK Križevci 2 3:1, NK Ban Jelačić – NK Lonja 0:2
ZA TREĆE MJESTO: NK Križevci 2 – NK Ban Jelačić 1:0
FINALE: NK Križevci 1 – NK Lonja 1:1 (10:9- 6m)

O strijelcima Streljačkog društva Dubrava 1094 ispisane su brojne priče. O obitelji Pereglin danas svi pričaju s poštovanjem, jer iza ove sportske obitelji rezultati su vrijedni svakog divljenja. Pod vodstvom Branka Pereglina stasale su brojne generacije uspješnih strijelaca koji su od samostalnosti hrvatske osvajali odličja na europskoj i svjetskoj razini. Sve to doprinijelo je i velikoj promociji Općine Dubrava, čije vodstvo to cijeni i prepoznaje.

2018. godina za dubravske je strijelce bila još jednom uspješna. Nakon što su ljetos pokorili Europu na Europskom prvenstvu u Estoniji, Valentina i Domagoj Pereglin godinu su zaokružili osvajanjima velikih kristalnih globusa u Rusiji, koji se dodjeljuju najboljim svjetskim strijelcima. Osim toga, Domagoj je odnio i pobjedu u finalu Svjetskog kupa, dok je Valentina u finalu doživjela poraz te se na kraju okitila srebrnim odličjem. Za utjehu joj može biti to, što je samostrel reprezentacija od strane sportskih novinara proglašena za najuspješniju ekipu Hrvatske u tradicionalnom izboru Sportskih novosti za 2018. godinu. Uz Valentinu i Domagoja sudionik završnice bio je i Marijan Kajfeš.

Zlatnu trojku, kao i vodstvo kluba sinoć je ugostio načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša, koji im je još jednom čestitao na sjajnim rezultatima, ali i svemu onome što čine za promociju svoga kraja čije ime s ponosom promiču diljem svijeta.

-Vi ste naš dragulj i ponosni smo na vas. Velika je čast što prezentirate sebe, Hrvatsku, svoj sport pa i našu Općinu diljem svijeta. Mi kao Općina uvijek ćemo pružiti koliko je moguće s naše strane- s ponosom je istaknuo načelnik Tomislav Okroša, koji je Valentinu i Tomislava Pereglina nagradio novčanim nagradama od dvije tisuće kuna. 

A da je tome u istinu tako potvrđuje i posljednji podatak u kojem je Općina podržala inicijativu SD Dubrave 1094 da u Dubravi početkom prosinca 2019. godine budu domaćini finala Svjetskog kupa na kojem će nastupiti 16 najbolji strijelaca u muškoj te isto toliko u ženskoj konkurenciji.

-Naša dvorana ima te kapacitete i u njoj se može održati to natjecanje. Sama priprema bit će dosta kompleksna, te zahtjevna, jer to treba biti na visokoj razini, jer se radi o velikom svjetskom natjecanju- kazao je Branko Pereglin.

Samo natjecanje bude li Dubrava određena za domaća održat će se u dvorani Osnovne škole Dubrava, dok bi svi sudionici bili smješteni u Ivanić-Gradu gdje bi se održala i gala svečanost na kojoj bi najboljim strijelcima bili uručeni kristalni globusi i ostala priznanja.

Vijećnici Općine Brdovec većinom glasova usvojili su I. rebalans Općine Brdovec za 2018. godinu. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i Živog zida koji smatraju kako je prijedlog proračuna bio prenapuhan pa je sad normalno da se stavke brišu i prihodi smanjuju. Negodovali su jer je bilo malo vremena da se prijedlog Proračuna za iduću godinu i rebalansa za ovu prouče, a osim toga, naglasili su, projekti najavljeni za ovu godinu prebacuju se u iduću, a oni koji su već trebali biti završeni još uvijek nisu. Jedan od takvih je rekonstrukcija Beluhanove i Anićeve ulice.

-Nažalost trenutno smo nemoćni u tom pogledu. Radovi koje je zaustavila inspektorica na žalbu jednog mještanina su nezakonito prekinuti, a inspektorica je dobila premještaj iz Zaprešića. Sada su radovi ušli u zimsko razdoblje i ne očekujem da će biti dovršeni prije sredine proljeća- rekao je načelnik Alen Prelec.

Vijeće je prihvatilo prijedlog da se izbori za vijeća mjesnih odbora održe u svibnju zajedno s izborima za EU parlament, a na vijećničko pitanje hoće li se ponovno profesionalno aktivirati kao načelnik u Općini Brdovec ako se Zoran Milanović vrati u Sabor, načelnik Općine Brdovec Alen Prelec je odgovorio potvrdno, iako je dodao kako takvih saznanja za sada nema.

Inače, Prelec je u Sabor ušao s liste SDP-a za I. izbornu jedinicu kao zamjena za Zorana Milanovića. 

 

 

Stranica 1 od 18

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti