fbpx
01Portal - B-G

U sportskoj dvorani u zagrebačkoj Dubravi odigrana su dva kola Livanjske malonogometne lige. Naslov brane igrači RP Paessana, iza kojih su se lani smjestili Velika Gorica i Dubrava.

U novu sezonu RP Paessano krenuo je s dvije pobjede, a isti učinak bilježe i malonogometne momčadi Velike Gorice i Dubrave, što jamči veliku neizvjesnost i zanimljivost do samog kraja lige.

-Lani smo bili iznenađenje, a ove smo godine pokazali da smo odlični te da prošlogodišnji rezultat nije bio slučajan. Ove godine letvica je podignuta na najviše, te je naš cilj da budemo prvi- rekao nam je igrač malonogometne ekipe iz Dubrave, Antonio Badrov.

REZULTATI 1. KOLO
VELIKA GORICA LI HOK – AQUA LI SESVETE (D. Prnjak, I. Vidović, F. Lovrić, A. Barać/ M. Karaula, B.Pavić), A1 EDELWEISSER - GLEMBAY ZKLS 2:4 (M. Mamić, A. Mamić/ S. Vrdoljak 2, V. Gelo, A. Matan,) PODSLJEME LIVNO - RP PAESSANO 1:8 (J.Rimac/ I.Matković 3, Ja. Šarić 2, M. Krišto 2, M. Pelivan), DUBRAVA - JADRANSKO OSIGURANJE ROST ŠPORT 4:1 (F. Salija 3, I.Kasalo/ T.Markić)

REZULTATI 2. KOLO
PODSLJEME LIVNO - GLEMBAY ZKLS 2:4 (J.Rimac, L.Gelo/ S. Vrdoljak, V. Gelo, M. Omazić, P. Šošić), A1 EDELWEISSER – VELIKA GORICA LI HOK 0:2 (M. Pavić, T. Štefner), JADRANSKO OSIGURANJE ROST ŠPORT - RP PAESSANO 0:2 (M. Pelivan, Jo. Šarić), DUBRAVA - AQUA LI SESVETE 3:1 (T. Jelić, A. Vujević, J. Miloloža/ T. Kasalo)

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dubrava kroz nove socijalne programe osigurana su značajna sredstva za umirovljenike, čime je općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Tomislavom Okrošom osiguralo božićnice za sve njih. Umirovljenici koji imaju mirovinu do 2 tisuće kuna dobit će božićnicu od 150 kuna, dok će svi ostali umirovljenici dobiti božićnicu od 100 kuna.

-Ovo je po prvi puta da su u proračunu osigurana sredstva za sve naše umirovljenike koji će tako primiti dar povodom božićnih i novogodišnjih blagdana- rekao je načelnik Tomislav Okroša.

Prijave i isplate božićnice vršit će se u općinskoj zgradi, o čemu će svi umirovljenici biti pravovremeno obaviješteni.

Vijećnici Općine Dubravica prihvatili su prijedlog proračuna za 2019. godinu koji bi mogao iznositi oko 15 milijuna kuna. Taj iznos je značajno viši od očekivanog i prošlogodišnjih proračuna, ali zato što su u njemu ugrađeni brojni planirani prihodi vezani uz razne projekte na koje se općina prijavila.

Na neke je već stigao potvrdni odgovor, ali sredstva se mogu očekivati iduće godine, dok su drugi planirani kako bi, u slučaju pozitivnog rješenja, postojale stavke za njihovu realizaciju. Samo izvršenje ovogodišnjeg proračuna nije ostavilo smiješak na licu načelnika Marina Štritofa, jer najavljeno povećanje, slijedom poreznih reformi, još uvijek nisu vidljiva. Unatoč tome, djeca s područja Općine Dubravica dobit će poklone za blagdan svetog Nikole, a Božićnice u obliku jednokratne novčane pomoći dobit će i socijalno ugroženi.

Velikih problema moglo bi pak biti s javnim autobusnim prijevozom, jer Meštrović prijevoz traži dodatna sufinanciranja koja su u ovom trenutku za Općinu Dubravica neprihvatljiva.

-Nije da mi ne želimo, a i svjesni smo da se dio troškova treba sufinancirati, ali veliko povećanje koje nas prijevoznik traži nećemo moći podržati. Imamo nekoliko opcija o kojima razgovaramo, ali više ćemo znati kroz nekoliko dana- rekao je načelnik Štritof.

Vijećnici su podržali prijedlog da se planirana gradnja zgrade za poslovni inkubator prenamjeni u gradnju poslovne zgrade u koju bi se mogli useliti ambulanta, zubar i ljekarna, a možda i još neke poduzetniče djelatnosti. 

Vijećnici Općine Brdovec na sinoćnjoj sjednici donijeli su odluku o kratkoročnom zaduženju Općine Brdovec na iznos od 3,5 milijuna kuna. Kredit će se realizirati kod Zagrebačke banke po kamatnoj stopi od 1,9 posto godišnje i s 0,2 posto troškova obrade. Sredstva će se koristiti kao premosnica za obavljene i plaćene radove od strane Općine Brdovec, dok prihodi od ugovornih partnera s naslova ministarstava i fondova nisu realizirani dogovorenom dinamikom. Protiv ove odluke bili su Živi zid i HDZ, dok su ostali podržali odluku.

Izbori za vijeća mjesnih odbora vjerojatno će biti u svibnju iduće godine, zajedno s izborima za EU parlament, ali po novome. Naime, gotovo svi mjesni odbori muku muče s pribavljanjem kvoruma, donesena je odluka o smanjivanju vijećnika. Tako će vijeća MO od idućih izbora brojiti 5, 7 ili 9 vijećnika, ovisno o broju birača u pojedinom mjestu. 

Treba napomenuti da je dana suglasnost za prenamjenu garaže DVD Šenkovec u ljekarnu. Naime, ljekarna koja radi u Harmici jedva održava tehničke uvjete za poslovanje, pa bi se prenamjenom ovog prostora značajno olakšalo poslovanje ljekarne, a budući da su u Šenkovcu izgrađene tri nove garaže za vatrogasna vozila, ova stara garaža više nije nužna.

Muzej Brdovec bio je jedno od sedam mjesta u Hrvatskoj gdje se obilježila stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata. U nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorena je izložba „Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu“, a osnovne informacije o tom vremenu govorio je povjesničar dr. Alan Labus. Načelnik Općine Brdovec i saborski zastupnik Alen Prelec naglasio je kako bi o svim ratovima trebalo govoriti samo u muzejima i školama, ali u Hrvatskoj se još uvijek previše govori o partizanima i ustašama i vode rasprave o tome tko je bio veći zločinac.

-Jedino oko čaga se moramo složiti je da je Domovinski rat bio obrambeni i osloboditeljski za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga- rekao je Prelec

Ravnateljica Muzeja Silvija Limani istaknula je kako je ova izložba rezultat višemjesečnog rada desetak ljudi, od profesionalnih povjesničara do lokalnih kroničara, a u rad su se uključili i učenici pet škola. Izložbom želimo naglasiti doprinos "malog" čovjeka u Velikom ratu i osvijetliti njihove sudbine nakon stoljeća zaborava.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja iduće godine.

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 10:56

I brdovečki umirovljenici proslavili Martinje

Napisao/la

Najveća općinska udruga umirovljenika Zagrebačke županije, ona u Brdovcu, svake godine obilježava blagdan svetog Martina velikim druženjem na kojem se okupi i više od 300 umirovljenika. Tako je i ove godine mošt u vino krstio biskup s pratnjom iz KUD-a Januševec, a podršku u radu umirovljenicima dao je i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec. Osim gostiju iz susjednih udruga ovoj svečanosti bili su nazočni i gosti iz susjedne Republike Slovenije. 

 

  

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 09:04

FOTO: Završio Festival domoljubnog filma Gordan Lederer Istaknuto

Napisao/la

Festival domoljubnog filma Gordan Lederer završio je svoje prikazivanje za ovu godinu posljednjim projekcijama održanim u POU Zaprešić. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a bila je ovo i prilika organizatorima da se zahvale svima koji su pomogli održavanje festivala. Sama ideja o osnivanju ovakvog festivala proizašla je iz činjenice da se o hrvatskoj bogatoj i turbulentnoj povijesti premalo govori u javnosti.

-Naša djeca rastu bez saznanja tko su naše žrtve i tko su naši heroji. Ovaj festival doći će u sva mjesta diljem Hrvatske jer želimo donijeti promjene. Bez veličanja bilo kojeg režima, samo s istinom i bez političkih konotacija. Ovo je festivala ljubavi, a ne mržnje- rekao je autor festivala, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora Marijan Capek.

U ime Zagrebačke županije okupljenima se obratio predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, a pozdravne riječi i podršku organizatorima uputio je i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Najveći pljesak publike dobio je redatelj Jakov Sedlar za pretpremijeru dokumentarnog filma „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“, filma koji je i prije premijere kritiziran od onih koji ga nisu ni vidjeli. Scenarist je Nenad Piskač, a publika u Zaprešiću vidjela je i dokumentarni film „Ovčara neispričana priča“.

Samo dan ranije festival je gostovao u Brdovcu gdje je publika vidjela igrani film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića. Film prikazuje pokolj i borbu u Kusonjama tijekom posljednje velikosrpske agresije. Gost Festivala bio je preživjeli pripadnik masakrirane dragovoljačke postrojbe, Stipe Pranjić, pukovnik Hrvatske vojske, a podršku festivalu i organizatorima dao je načelnik Općine Brdovec, saborski zastupnik i branitelj Domovinskog rata Alen Prelec.

Podsjetimo da je festival započeo u Bistri sredinom listopada, a filmove je gledala i publika u Oroslavju i Jakovlju.

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 08:26

Mještani Laduča proslavili blagdan svetog Leonarda

Napisao/la

Mještani Laduča proslavili su dan svog mjesta i blagdan zaštitnika sv. Leonarda čije ime nosi i mjesna kapela u kojoj je služena sveta misa. Mještani su u procesiji do kapele stigli od raspela na početku Jelačićeve ulice, a u procesiji su nosili darove, vino i kruh. Procesiju je vodio brdovečki župnik Ivan Gretić, a pjevanjem su sudjelovali i članovi Crkvenog zbora Župe sv. Vida.

Održana je i svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Laduč na kojoj je predsjednik Krešimir Hrgar podsjetio na aktivnosti tijekom prošlih dvanaest mjeseci, ali se osvrnuo i na cijeli četverogodišnji mandat koji je pri kraju. Naime, izbori za vijeća mjesnih odbora Općine Brdovec bit će raspisani u siječnju ili veljači iduće godine. Uobičajene aktivnosti tijekom ove godine obilježile su rad Vijeća MO Laduč; od Božićnog koncerta u Kapeli sv. Leonarda, preko fašničkih spelancija, do druženja na ocvarkijadi u Laduču te tribine s građanima na kojoj je sudjelovao načelnik Alen Prelec.

-Moram istaknuti svoje nezadovoljstvo ostvarenim rezultatima u protekle četiri godine. Od svih planova i programa uspjeli smo riješiti samo uređenje sanitarnog čvora u domu. Naši planovi ostali su samo mrtvo slovo na papiru. Poslovni prostor zjapi prazan, igralište ispred škole nije preasfaltirano, dio našeg zemljišta i dalje je bez namjene, nema vodovodnog priključka s gornje strane groblja, rekonstrukcija rasvjete u društvenom domu i nabava novih stolica nije riješena. Mislim da Laduč kao drugo mjesto po veličini na području Općine Brdovec zaslužuje više- rekao je Hrgar.

Zamjenik načelnika Stjepko Rukelj istaknuo je da se ipak u Laduč ulagalo više nego što je nabrojeno, ali da svi moraju biti svjesni kako je Proračun Općine Brdovec ograničen, a unatoč tome što bi svi željeli svoje projekte riješiti odmah, to nije moguće. Zaželio je da na idućim izborima mještani izaberi kvalitetne ljude koji će kao i ovaj mandat dobro voditi mjesto, a da će financijska sredstva biti manji kamen spoticanja između općinske vlasti i Laduča.

Kulturna udruga "Sveti Martin" Dubrava, održala je danas Dan otvorenih vrata udruge gdje je prezentirala radove svojih članova te organizirala etno izložbu povodom nadolazećeg Martinja.

Mnogobrojni uzvanici i posjetitelji svojim prisustvom su uveličali su ovaj dan, kojem su se između ostaloga odazvali načelnik Tomislav Okroša, Martina Mališ, predsjednik Mjesnog odbora Nova Kapela Tomislav Jurić, ravnateljica Osnovne škole Dubrava Marijana Kozumplik Kemenović, velečasni Mihill Gojani, predstavnici Udruge "Prijatelji Kloštra", predsjedniku Udruge "Peski Art Đurđevac" Franjo Mihočki koji je tom prilikom prezentirao slikanje tehnikom vinarela i pokazao da vino nije samo za pijenje i kuhanje, već da se vinom može i slikati. U sklopu programa Udruga je dodijelila počasno članstvo Dajani Jandrijević, a svima ostalima koji podupiru i pomažu rad dodijeljene su zahvalnice.

-Velika zahvala Ženskom vokalnom sastavu Lile koje su nas počastile prekrasnim pjesmama. Osobno se zahvaljujem svim članicama i članovima Udruge na uloženom trudu i radu da bi se sve ovo moglo održati- rekao je predsjednik Dražen Milenković.

Nedjelja, 11 Studeni 2018 07:44

FOTO: Dograđena škola najljepši poklon za 170 godina školstva Istaknuto

Napisao/la

Učenici bistranske škole dočekali su dan kada više ne moraju dolaziti u školu u tri smjene, ali i kada više ne moraju paziti na skele, građevinske strojeve i radnike. Dočekali su dan kada se školom ponovno čuje dječji smijeh, a ne udarci čekićem ili bušilice i miješalice za beton. Otvorena je dograđena škola te potpuno obnovljen stari dio škole, a radovi su vrijedni više od 30 milijuna kuna koje je izdvojila Zagrebačka županija, uz milijun koji je doložilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Danas škola u Bistri ima više od četiri tisuće kvadrata, moderne učionice i kabinete, potpuno novu kuhinju s blagovaonom te prostore za školsko osoblje.

-Slavimo 170 godina školstva u Bistri i ovo nam je najdraži poklon- s oduševljenjem je govorio ravnatelj škole Eduard Kovačević.

Ništa manje zadovoljan nije bio ni načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić koji je već najavio daljnje ulaganje u školstvo na području Bistre. Najavio je gradnju velike sportske dvorane uz školu jer više od 600 učenika i svi mještani Bistre i okolnih naselja zaslužuju imati jednu kvalitetnu dvoranu. Da je tome tako najbolji su dokaz i vrhunski rezultati brojnih pojedinaca i sportskih kolektiva. 

-Od prvog dana sudjelovao sam u dogovorima za proširenje i rekonstrukciju ove škole, pa sam danas iznimno ponosan i sretan. Ja sam jedan od učenika koji je pohađao ovu školu, i veseli me da će buduće generacije imati još bolje uvjete. Osnovna škola prva je stepenica života, tu srećemo prve simpatije, učimo živjeti i raditi u suradnji s drugima… Danas, više nego ikad, moramo voditi brigu o obrazovanju i mladima- poručio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, inače i sam stanovnik Bistre. 

Župan Stjepan Kožić zahvalio je svima koji su sudjelovali i pomagali na ovom projektu, a posebno svima u bistranskoj školi jer su imali strpljenja i pozornosti tijekom građevinskih radova pa se nikome nije ništa dogodilo. Spomenuo je i velika ulaganja Županije u školstvo jer već godinama se 40 posto proračuna izdvaja za prosvjetu. Ovo je treća škola koja se otvorila ove godine, a još njih pet je prijavljeno na EU natječaje vrijedne više od 60 milijuna kuna.

Stranica 1 od 15

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti