01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: gradonačelnik Nenad Panian

Novim sadržajima posljednjih tjedana obogaćen je Perivoj grofa Draškovića, gdje je uz postojeće igralište postavljena „pipa“ za vodu, klupa za dojenje za što je sredstva osigurala Zagrebačka županija, a izgrađene su i nove pješačke staze do Kule Drašković.

-Ne može se raditi samo na velikim projektima, trebaju se raditi i oni mali, svugdje po malo. Mi predviđamo da će taj Perivoj biti centralno mjesto okupljanja naše materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Većinu zgrada u Dugom Selu koje su povijesnog značaja izgradio je Teodor II. Drašković, tako da se nadam da ćemo i njemu uspjeti podići spomenik u samom Parku- kazao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, najavivši nam kako uređenje Parka neće biti u modernom zdanju, što pokazuje i postavljena slavina čija je izvedba baroknog stila.

-U jednom predivnom Parku sve što našoj djeci i roditeljima treba sada je na jednom mjestu- zaključio je Panian.

Reciklažno dvorište u Andrilovcu i službeno otvara vrata

Reciklažno dvorište u Andrilovcu pred samim je otvaranjem. Krajem prošlog tjedna odrađen je tehnički pregled, te se sada još očekuje samo uporabna dozvola kako bi dvorište moglo i službeno otvoriti svoja vrata.

-To se može očekivati kroz nekih deset do petnaest dana. Intenzivno sam obilazio dvorište za vrijeme radova i mogu reći kako izgleda impresivno. Na posljednjem kolegiju definirali smo i pristupni put- rekao nam je gradonačelnik Panian.

Građevinska jesen u Dugom Selu

U ljetu za nama u gradu i njegovoj okolici radilo se punim intenzitetom. U vremenu koje je pred nama kako je najavio gradonačelnik u planu su završna asfaltiranja,te izgradnja potpornih zidova u manjim uličicama kako bi se zima dočekala spremno.

-Malo po malo svakom mjestu u okolici nadoknađivat ćemo ono što se nije napravilo. Za sljedeću godinu u planu nam je izgradnja dječjeg igrališta u Kopčevcu za što je potrebno odrediti zemljište za kupovinu, a što se tiče ostalih programa dobili smo sredstva za obnovu fasade zgrade Gradske uprave i Glazbene škole čime ćemo uvelike uštedjeti energiju. Što se same izvedbe tiče, mislim da ćemo pričekati proljeće do kada ćemo pripremiti sve papire i dokumente kako bi radovi mogli i službeno započeti- o budućim projektima će gradonačelnik Nenad Panian.

Također, u obnovu će i zgrada Glavnog kolodvora, a u planu je i otkup zemljišta za ulice u gradu kako bi se objedinio centar Krležine ulice čime bi se investitorima omogućilo da izgrade nove zgrade, čime bi se izgradila i nova parkirna mjesta.

Objavljeno u Dugo Selo

Na prošlotjednoj dvanaestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dugo Selovijećnici su jednoglasno usvojili izvješće o radu gradonačelnika Nenada Paniana za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine.

-Kako je proračun prošao na sjednici u prosincu započeli smo s postupanjem i odrađivanjem posla- kazao je u uvodu gradonačelnik Nenad Panian koji je svoj rad u tih šest mjeseci iznio na 88 stranica gdje je naveo sve aktivnosti koje su poduzete u tom razdoblju.

Veće rasprave o radu nije bilo, vijećnica Anđelka Knezović Svetec tek je istaknula kako je raduje sve ono što je dobro.

-Iz vašeg izlaganja imam osjećaj kao da prije nismo bili grad. Vaš je rad cijenjen, no ponekad je oprečan- kazala je vijećnica Knezović Svetec, dok je Mara Mamuza zamolila gradonačelnika da lobira za treću školu koja je Gradu itekako potrebna.

-Tko radi taj i griješi. Nisam najpametniji, no trudim se da nam svima bude bolje- kazao je gradonačelnik Panian istaknuvši kako lobira za treću osnovnu školu, jer i njegova je želja da u Dugom Selu jednog dana bude jednosmjenska nastava.

Objavljeno u Dugo Selo

Iz drugog pokušaja na danas održanoj 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Dugo Selo vijećnici su s 13 glasova za i 2 protiv usvojili prve izmjene i dopune proračuna za ovu godinu. Izvorni proračun bio je 96,9 milijuna kuna, a ovim izmjenama povećan je na 108,3 milijuna kuna.

-Osnovna izmjena je zbog EU projekata čiji su se natječaji pojavili ili će se pojaviti. U odnosu na ono što je predstavljeno prije dva mjeseca većih promjena nema. KIC moramo prijaviti do 20. rujna, za što je prema troškovniku potrebno osigurati 13 milijuna kuna. Od Ministarstva gospodarstva dobili smo potvrdu da je obilaznica kroz poduzetničku zonu Puhovec prošla administrativnu provjeru, te se sada po tome postupa i čeka potpisivanje ugovora. Izmjena na prošli prijedlog je ta što je vraćeno projektiranje treće osnovne škole- uvodno je rekao pročelnik za financije i gospodarstvo Dean Dragičević.

Na predloženi rebalans proračun Klub vijećnika HDZ i BM 365 uložio je sedam amandmana, da bi kasnije odustali od jednog. Njihovih šest amandmana kojima su tražili povećanje sredstava za novorođenčad,logopedske usluge, nabavku školske opreme, za javne površine i dječja igrališta te nogostupe, gradonačelnik Nenad Panian je prihvatio.

-Budući da nismo bili zadovoljni predloženim izmjenama i dopunama proračuna, izradili smo kvalitetne amandmane teške 2,2 milijuna kuna, kojima smo našim sugrađanima osigurali ono što im je najpotrebnije- kazao je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir.

Uz usvojene prve izmjene i dopune proračuna, usvojeni su i priloženi programi gradnje objekata i komunalne infrastrukture, program održavanje komunalne infrastrukture, program javnih potreba u kulturi, program javnih potreba u sportu, program javnih potreba u predškolskom odgoju, obrazovanju i školstvu, kao i program javnih potreba u socijalnoj skrbi.

-Ovo je značajan dan, prihvaćanjem rebalansa proračuna prihvaćeni su i svi EU projekti koji su i pripremi, kao i svi drugi važni projekti. Našli smo se zajedno, a to će donijeti još veću i bolju kvalitetu života- rekao nam je gradonačelnik Nenad Panian.

Amandmane na predloženi rebalans proračuna uložila je i inicijativa Drugo Selo, no njihovih devet amandmana gradonačelnik nije prihvatio, kao ni Gradsko vijeće.

Objavljeno u Dugo Selo

Energetska obnova zgrade Javne uprave te Glazbene škole, kao i izgradnja Kulturno-informativnog centra za Dugo Selo izuzetno su važni projekti, jer je to nadogradnja strategija Pametnog grada, koji za sobom povlači uštedu energije, vremena i prostora.

-Taj projekt smo započeli izradom strategije, nakon čega je na red došla javna rasvjeta. Tu smo bili vrlo uspješni, i kroz naredno vrijeme dokazat ćemo da je ovaj model najbolji. Uostalom, sada ga prihvaćaju i druge jedinice lokalne samouprave. Rasvjeta osim što omogućuje uštedu energije, donosi i nove mogućnosti, a to su wi-fi, kamere, meteorološke stanice i sve drugo što se može staviti. Drugim riječima, uz taj sustav javne rasvjete dobili smo i komunalno praćenje- kaže gradonačelnik Nenad Panian.

Drugi dio odnosi se na energetsku uštedu u zgradama u vlasništvu grada, u prvom redu to su zgrada Javne uprave te Glazbene škole koje će kroz dogledno vrijeme biti energetski obnovljene, dok će KIC biti kruna svega.

-To je stari projekt od gospodina Mahača, koji se nama dopao te smo sada izmijenili dio stavaka koji ide prema toj aglomeracijskoj ponudi. Provedbom ovog projekta moći ćemo useliti one strukture koje su bile razvedene po cijelom gradu- istaknuo je gradonačelnik.

Drugim riječima, radi se o kapitalnom projektu koji je tražio maksimalan angažman svih struktura u Gradu, jer je projektna dokumentacija bila stara u nekim dijelovima i preko deset godina.

-Trebalo je raditi sve otpočetka, no u ovih sedam- osam mjeseci uspjeli smo to pripremiti kako bi bili spremni za natječaj te da ovaj projekt možemo prijaviti 20. rujna. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om, samo za gradnju bez sadržaja iznosi 13 milijuna kuna- rekao nam je pročelnik za financije i gospodarstvo Dugog Sela Dean Dragičević.

Što se sadržaja unutar KIC-a tiče, naći će se tu mjesta za stalnu postavu muzeja, dio programa Pučkog otvorenog učilišta, gradsku vijećnicu koja će imati multifunkcionalni sadržaj te salu za vjenčanja.

Objavljeno u Dugo Selo

Na 11. sjednici Gradskoga vijeća Dugo Selo održanoj 5. srpnja vijećnici HDZ i BM 365 nisu prihvatili izmjene i dopune Proračuna Grada za 2018. godinu, te je prijedlog odbijen je većinom od 9 glasova vijećnika. Četvero je vijećnika podržalo prijedlog izmjena, a troje se suzdržalo od glasovanja.

Nakon danih priopćenja jedne i druge strane, očekivao se novi prijedlog izmjena proračuna, oko kojega očito nije postignuto suglasje tako nije sazvana sjednica Gradskoga vijeća. To je bio povod za današnju tiskovnu konferenciju koju je održao Gradonačelnik grada Dugog Sela sa zamjenicom Jasminkom Kokot Bambić i pročelnikom za gospodarstvo i financije Deanom Dragičevićem.

-Cijelu ovu situaciju blokiranja poslovanja Grada i sazivanja sjednice Gradskog vijeća najbolje je prokomentirao jedan od naših sugrađana s kojim sam pričao neki dan. On je rekao da građane ne zanima kada i koliko puta se budemo mi sastajali, jesu li i kada gradski vijećnici na godišnjim odmorima te kako se pojedine stavke prikazuju u proračunu. Građane zanima rezultat, da se projekti provode te da se grad razvija. Dakle, javnost ne želi da ih uvlačimo u nekakve naše međusobne rasprave, već žele vidjeti rezultate i gotove projekte – naglasio je gradonačelnik Panian te dodao:

-Ovdje pričamo o projektima koji trebaju biti realizirani kao rezultat našeg zajedničkog dogovora oko proračuna. Ja kao gradonačelnik želim da Dugo Selo, kroz ovaj rebalans proračuna, koji moramo donijeti, te kroz proračune u nadolazećim razdobljima, želim da našim sugrađanima osiguramo više značajnih projekata.

Rebalansom proračuna između ostalog trebala bi se osigurati sredstva za; reciklažno dvorište, projekt 54+ Radost življenja, Omladinsku ulicu u Ostrni, energetsku obnovu zgrade gradske uprave, energetsku obnovu glazbene škole, obrazovno informativne za gospodarenje komunalnim otpadom te projekt gospodarenja otpadom.

Objavljeno u Dugo Selo

U nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića u Muzeju Mimara održana je svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za 54+, među kojima je od odabranih 40 projekata i Grad Dugo Selo koje je prijavilo projekt „Radost življenja“ koji će provoditi partneri Grada – KUD „Preporod“ i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 807 tisuća kuna.

Cilj projekta je, poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, uz jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba dobi iznad 54 godina, kao i omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji grada Dugog Sela. Projekt je zamišljen kao spoj tradicijske kulture i vrijednosti, obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti s namjerom jačanja kulturnog identiteta i razvoj umjetničke publiku, a provodit će se u vidu raznovrsnih radionica i tečajeva.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom potpisao je gradonačelnik Nenad Panian.

Objavljeno u Dugo Selo

Gradsko vijeće Dugog Sela jučer je zasjedalo po 11. puta u ovome sazivu. Dnevnom redu na kojem je najvažnija točka bila rebalans proračuna koji je od strane vladajućih odbijen, prethodio je Aktualni sat, na kojem nije nedostajalo „vrućih“ pitanja za gradonačelnika Nenada Paniana. Jedno od njih koje se proteže unazad nekoliko sjednica je i ono oko zapošljavanja pročelnika za gospodarstvo i financije Deana Dragičevića. Želeći da se činjenice oko njegova zapošljavanja razjasne pitanje te tematike postavila je vijećnica Sunčana Žuteković.

-Zanima me što se točno dogodilo sa zapošljavanjem pročelnika za gospodarstvo i financije, odnosno zbog čega je ponovljen natječaj kako ljudi više ne bi pričali priče- upitala je vijećnica Žuteković.

Gradonačelnik Nenad Panian zapošljavanje pročelnika Deana Dragičevića objasnio je čitajući priopćenje, na koje se odlučio iz razloga kako ga se ne bi kao i svaki puta do sada lovilo za svaki zarez i riječ. U svom obrazlaganju gradonačelnik je istaknuo kako je prozivani pročelnik Dragičević u ponovljenom natječaju u priloženoj dokumentaciji dokazao da zadovoljava tražene uvjete te je ponovo primljen na posao.

-S obzirom na sve navedeno, a referirajući se na obmanjivanje javnosti putem političkog i medijskog prostora te vijećničkih pitanja nanesena je šteta gradu Dugom selu te osobno imenovanom pročelniku. Pojedine političke opcije, ali i pojedinci objavljivali su samo dijelove iz dokumentacije inspekcijskog nalaza, odnosno iz konteksta vadili dijelove zapisnika Ministarstva uprave te tako insinuirali mišljenje javnosti. Također je znakovito da navedene članke zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi ne poznaju vodeći ljudi, koji su pravne struke- istaknuo je između ostalog gradonačelnik Nenad Panian.

Na odgovor gradonačelnika Nenada Paniana osvrnuo se i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir koji je kako bi se maknule sve sumnje zatražio da se svim vijećnicima dostavi rješenje o imenovanju pročelnika za gospodarstvo i financije, kao i sva potrebna dokumentacija, što je gradonačelnik tijekom Vijeća i učinio.

-Ne sviđa mi se to što spominjete vodeće ljude pravne struke u Gradu, s obzirom na to da je povjerenstvo koje je imenovano od vas sprovodilo taj natječaj sukladno zakonu. Ako netko u tome nije sudjelovao ne može se samo tako prozivati. Znakovito je to da je Gradsko vijeće o tome više puta raspravljalo- kazao je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir.

Objavljeno u Dugo Selo

Prve izmjene i dopune proračuna Grada Dugog Sela nisu naišle na odobravanje većine u Gradskom vijeću, koja je s devet glasova protiv odbila predloženi rebalans proračuna od strane gradonačelnika Nenada Paniana.  Njegov prijedlog kojim se proračun trebao povećati za 23,7 milijuna kuna te iznositi 118, 3 milijuna kuna podržala su četiri vijećnika, dok su tri ostala suzdržana.

Predloženo povećanje proračuna koje je nakon poduže konstruktivne rasprave odbijeno trebalo je donijeti uređenje Kulturno-informativnog centra, nabavu opreme za zbrinjavanje komunalnog otpada, investicije u Dječjem vrtiću, obnovu zgrade Gradske uprave i Glazbene škole, uređenje prometnica te druge radove.

-Projekti su za pohvalu, no sve je to pod velikim upitnikom, jer prihodovna strana neće biti ostvarena u tim iznosima. Maksimalni prihod je 45 milijuna kuna te smo i lani bili na toj razini. Imat ćemo problema s manjkom u proračunu. Nisam zlonamjeran, no žao mi je što je izbačeno dosta projekata, a stavljeni su novi. Ja bih bio presretan da se to realizira- kazao je bivši gradonačelnik, a sadašnji vijećnik HDZ-a Stipe Velić.

Gradonačelnik Panian odgovori je kako je Grad do sada potpisao ugovore vrijedne 10,4 milijuna kuna.

-Samim time i proračun od onih 45 milijuna kuna bit će veći za taj iznos- rekao je Panian, uz kojeg su stavke proračuna i važnost usvajanja obrazlagali pročelnik za gospodarstvo i financije Dean Dragičević i Marica Knezić.

Međutim, većina u Vijeću ostala je kod stava kako je predloženi rebalans proračuna prenapuhan, kao i projekti koji su prema njihovu mišljenju neostvarivi u predstojećem vremenu.

-U 12. mjesecu smo vas upozoravali kako je proračun prenapuhan. Ista situacija je i sada s rebalansom koji je također prenapuhan i šupalj. Dvije trećine ondašnjih projekata su izbačene, a predloženi su novi čije je ostvarenje upitno. Ono što nas smeta je to što je maknut projekt III. Osnovne škole. Žalosno je ako se na to gleda kao na projekt HDZ-a, a ne kao na potrebu- kazao je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir pozvavši gradonačelnika i njegove suradnike da proračun dorade i ponovno s njime izađu pred Vijeće.

-Svi predloženi projekti su stvarni projekti. Prije nije bilo hrabrosti za ulazak u njih. Ozbiljnost proračuna nije u tome da li imate novce, nego kako doći do njih. Što se škole tiče mi ćemo od županije tražiti 680 tisuća kuna. Bez obzira na sve ja ću i dalje nastaviti krvnički raditi kao i do sada, jer želja mi je da Grad ide prema naprijed- u završnom je obraćanju istaknuo Nenad Panian, kojem nakon odbijanja rebalansa proračuna nije preostalo ništa drugo nego da s dnevnog reda povuče i točke na koje su se odnosile te izmjene i dopune proračuna.

Objavljeno u Dugo Selo

Perivojem Ivane Brlić Mažuranić u Dugom Selu, danas je odisala samo pozitivna i opuštena atmosfera. U ležernoj piknik atmosferi po četvrti je puta održan JAGOdan i Cremeraj koji je u Perivoj privukao brojne posjetitelje, koji su tijekom cijelog dana mogli uživati u bogatom i raznovrsnom programu koji su za njih pripremili organizatori ove manifestacije, Pučko otvorene učilište koje je ujedno održalo i Dane otvorenih vrata svoje ustanove.

-Mislim da je bilo atraktivnog i sadržajnog programa u kojem je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Vrijeme nas je poslužilo i mislim da su svi uživali- rekao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenad Haleuš Mali.

Tom prilikom mogle su se kušati prave, mirisne jagode lokalnih proizvođača, a svoje kulinarske sposobnosti u pripremi džemova uz gradonačelnika Nenada Paniana, koji je kako smo mogli čuti lani bio najbolji, pokazali su i članovi Udruge umirovljenika, KUD-a Preporod te Savskih lađara, a svoj je specijalitet pripremio i Branko Galenić- Žuti.

-Za ovu prigodu našao sam jedan specijalni recept s malo francuskih sastojaka; to je liker od naranče, sirup od limuna, malo vanilije i šećera da bude slađe. Ja volim kuhati i zadovoljiti ukus drugih, a ako se sve pojede, to znači da je bilo fino- kazao je gradonačelnik Nenad Panian kojem je kao i većini njegov sugrađana najvažnija bila dobra zabava.

-Ovdje sam da uživam i da ljudima pružim da vide da njihov gradonačelnik nešto radi. Upravo na tome da grad učinimo dostupnim građanima moramo svi zajedno težiti. Trebamo stvoriti tu pripadnost gradu, da se ljudi počnu upoznavati i da svi budemo malo drugačiji nego što smo bili do sada, da ne sumnjamo jedni u druge te da jedni drugima pružimo priliku- zaključio je gradonačelnik dok je pripremao svoju deliciju od domaćih jagoda.

Objavljeno u Dugo Selo

Pomoćnik ministrice obrazovanja Vlado Prskalo proveo je dan u obilasku srednjih škola na području Zagrebačke županije. U današnjem obilasku koji je za cilj imao uvid u rad škola i opremanje strukovnih škola.

-Želimo vidjeti kakve kapacitete škola ima i što im je najpotrebnije da bi bili još bolja i uspješnija škola- istaknuo je Prskalo.

Buduće opremanje škole mogu ostvariti na tri načina; kroz centre za kompetentnost, državni proračun i eksperimentalno opremanje škola. Upravo kroz to opremanje školama se smiješi još svjetlija budućnost, koju će Srednja škola Dugo Selo zasigurno ostvariti i kroz provođenje eksperimentalnog programa Škole za život.  

-To znači da ide novi kurikulum za gimnaziju i kod četverogodišnjih strukovnih opće obrazovnih predmeta. Veselimo se tome što smo dobili priliku da opremimo školu, za što su se otvorile i nove mogućnosti. To će zasigurno biti u prilog školi za kvalitetniji rad s učenicima- kazala je ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec.

Srednja škola Dugo Selo osnovana je 2002. godine i trenutno je pohađa 670 učenika u 11 obrazovnih programa. Upravo kroz ulaganje u školstvo svoju budućnost vidi i Dugo Selo koje nizom mjera želi podići taj standard.

-Mi već sada gledamo profile koji će nam trebati u budućnosti i zajedno s ministarstvima planiramo dosita vidjeti koja su nam zanimanja potrebna i kako motivirati đake da u tim zanimanjima nastave svoj posao, te da se kasnije usavršavaju. Posla će biti, i to sve više i više. Nadamo se da će to učenici shvatiti ozbiljno i da je njihova budućnost upravo u Dugom Selu, a ne negdje vani- ispričao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Obilasku pomoćnice ministrice Vladi Prskalu priključili su se i zamjenik župana Hrvoje Frankić te resorna pročelnica Zagrebačke županije za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kultura Mirela Gajić Katalenac.

Objavljeno u Dugo Selo
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti