fbpx
Četvrtak, 08 Studeni 2018 15:46

Udomitelja sve manje, a potreba sve više Istaknuto

Napisao/la Redakcija

U Starom Čiču Centar za socijalnu skrb Velika Gorica održao je svoj tradicionalni susret s udomiteljskim obiteljima iz svih županija Lijepe naše. Tom prigodom ravnateljica Centra Vesna Grospić istaknula je da je, nažalost, broj udomiteljskih obitelji na području Velike Gorice i okolice je u opadanju, dok je potreba za udomljavanjem i djece i odraslih sve veća. Također, pozvala je sve okupljene udomitelje da svojim primjerom motiviraju bližnje, prijatelje i susjede da se, ako imaju mogućnosti, i sami okušaju u udomiteljstvu.

Dobrodošlicu u ime Zagrebačke županije zaželjela je zamjenica župana Nadica Žužak te čestitala na hrabrosti i humanom pozivu kojim se bave.

-Osim druženja i razmjene iskustava, cilj ovog današnjeg susreta je i da se popularizira udomiteljstvo. Naime, često se, kada nekoga treba hitno zbrinuti, to pokaže kao veliki problem- istaknula je Žužak.

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, rekla je da će veliki iskorak učiniti novi Zakon o udomiteljstvu koji je upućen u Sabor na čitanje, a koji će po prvi puta omogućiti udomiteljima da s ponosom kažu da im je zanimanje udomitelj te će ostvariti pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ako ga ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.

-U 1202 udomiteljske obitelji na području Republike Hrvatske danas živi 2259 djece i mladih, od kojih je na području Centra za socijalnu skrb Velike Gorice 34 štićenika- istaknula je državna tajnica.

U ime Grada Velike Gorice, okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je istaknuo da udomiteljstvo ima dugu i bogatu tradiciju u gradu Velikoj Gorici koja seže još od 1984.

-Drago mi je da je naš Centar za socijalnu skrb od 1994. godine pokrenuo ovakvu jednu inicijativu i ovakvo jedno druženje obitelji udomitelja- rekao je Kolarec i zahvalio udomiteljima što svojim štićenicima pružaju topli dom i obiteljsko okruženje.

Susret je bio prilika i da se podjeli priznanje onima koji već deset godina pružaju ljubav i skrbe o onima kojima je to najpotrebnije. Priznanja su otišla u ruke Mirjane Ivoš, Đurđice Šalković i Anici Špekuljak.

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti