fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Mladi

Po prvi puta u svojoj povijesti Općina Orle iznašla je sredstva u svom proračunu kako bi osigurala najboljim učenicima i studentima stipendije. Za tu je namjenu u proračunu osigurano gotovo 200 tisuća kuna, kako bi se učenicima na mjesečnoj razini osiguralo 500, a studentima 700 kuna. Ugovore s načelnikom potpisalo je 17 studenata te šest učenika.

-Kratko i jasno ulažemo u budućnost. Na ovaj način pomažemo naše učenike i studente, ali i njihove obitelji kako bi im olakšali daljnje školovanje- kazao je načelnik Ervin Vujica, koji je zahvaljujući boljoj organizaciji proračuna iznašao sredstva za ovu namjenu.

-Povlačenjem sredstava iz Europske unije i drugih izvora financiranja, ostaje vam onaj vaš temeljni dio sredstava kojim možemo financirati i ovakve akcije- istaknuo je načelnik.

Ovim hvalevrijednim potezom, zadovoljni su i mladi, kojima je cilj da i u budućnosti ostanu u svoj općini, a kako bi se što bolje i povezali osnovana je i Udruga mladih Općine Orle.

Objavljeno u Orle

Na prodajnim mjestima ZET-a od danas su dostupni mjesečni kuponi za sufinancirani međumjesni prijevoz redovitim učenicima srednjih škola sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o kriteriju i načinju financiranja troškova javnog prijevoza za školsku godinu 2018./ 2019. Konkretna mjesta i naselja na koja se ta prava odnose definirana su, uz relacije prijevoza, na razini cijele Hrvatske.
       
Kako bi ostvarili pravo na subvencionirani prijevoz za mjesec rujan, odnosno za ovu školsku godinu, svi učenici trebaju priložiti Potvrdu, koja se može preuzeti i u obrazovnoj instituciji, a koja treba biti ovjerena u školi te potpisana od strane roditelja. Novi korisnici prijevoza uz spomenutu potvrdu, na prodajnim mjestima ZET-a predaju i ovjeren zahtjev za izdavanje pretplatne karte, ukoliko ZET karticu do sada nisu izradili.

Nakon što se na prodajna mjesta ZET-a dostavi odgovarajuća potvrda za sufinancirani međumjesni prijevoz te ostvari spomenuto pravo, učenici više ne trebaju dokazivati svoj status jer će se nalaziti na popisu korisnika. Iz tog razloga, daljnje preuzimanje mjesečnih kupona, moći će se obaviti i na kioscima Tiska, odnosno iNovina.

Objavljeno u Grad Zagreb

U zgradi Gradske uprave održana je konferencija na kojoj se govorilo o projektu "Mreža za mlade Grada Zagreba – za socijalno uključivanje". Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je kako ovaj Projekt predstavlja jedan od 20-ak iz nadležnosti Ureda koji su usmjereni socijalno ugroženim građanima, a provodi se u suradnji s partnerima Udrugama – Ambidekster klub, Hrabri telefon, Igra i Djeca prva.

-U svojim strateškim dokumentima, kao što je Program za mlade Grada Zagreba te program Socijalne politike, mladi su istaknuti kao važna kategorija građana u koju je nužno ulagati za budućnost, ističući upravo obrazovanje kao jedno od najvažnijih područja. S tim ciljem kreiran je ovaj Projekt koji je usmjeren mladima s problemima u ponašanju koji se nalaze u alternativnim oblicima skrbi i domovima- naglasio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i istaknuo kako će projekt kroz 18 mjeseci pružiti podršku 60 mladih osoba s područja južnog dijela grada, kroz povezivanje i uključivanje dionika u razvoj Mreže za mlade, razmjenu iskustava i podrške, savjetovanje, te individualne i grupne psihosocijalne aktivnosti za podizanje zapošljivosti.

Izvršna direktorica Udruženja Djeca prva Sanja Orešković Vrbanec je naglasila kako je Projekt usmjeren u dva pravca – formiranje Mreže i osiguravanje socijalnih usluga za mlade s problemima u ponašanju.

-Socijalne usluge podrazumijevaju individualno savjetovanje korisnika, ali i njihovih obitelji te socijalno mentorstvo za mlade. Grad Zagreb ima moć da inicira strukturne promjene i to je zacrtano u ovom projektu – da se umreži obrazovanje, socijalna skrb, aktivnosti usmjerena prema mladima i Zavod za zapošljavanje- naglasila je Sanja Orešković Vrbanec.

Projekt je započeo u svibnju ove godine, traje 18 mjeseci i financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od nešto manje od 700 tisuća kuna.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 18 Lipanj 2018 09:20

Sveta Nedelja dobila klupice prijateljstva

U sklopu akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Koordinacijski odbor akcije „Grad Sveta Nedelja – prijatelj djece“ pripremio je zanimljivu akciju za poboljšanje međusobnih odnosa vrtićanaca i učenika i s ciljem prevencije međuvršnjačkog nasilja. Naime, u tijeku je izrada klupica prijateljstva rađenim od paleta i s motivacijskim napisima koje potiču pozitivna djelovanja i odnose prema samom sebi i drugima.

Klupicama su obuhvaćeni svi vrtići i školski objekti u Svetoj Nedelji, njih dvanaest. Za sada su gotove dvije klupice u Dječjem vrtiću Slavuj u Strmcu i Dječjem vrtiću Osmijeh. Klupice su uredila vrtićka djeca sa svojim tetama, dok će one u školama oslikati učenici s nastavnicima.

Osim ove lijepe aktivnosti Koordinacijski odbor akcije „Grad Sveta Nedelja – prijatelj djece“ pripremio je i okvirni vremenik i plan aktivnosti za Dječji tjedan koji se nalazi na stranicama Grada pa pozivamo sve sudionike akcije kao i one koji to žele postati da ga pogledaju.

Objavljeno u Sveta Nedelja

Razgovarali smo s Dominikom Krgom Kratofilom, članom Savjeta mladih Grada Zagreba koji je sudjelovao na nedavno održanom sastanku s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Andrijom Mikulićem, na kojemu se razgovaralo o aktualnim temama bitnima za mlade.

Prošli tjedan održan je sastanak između vas kao predstavnika Savjeta mladih Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine, gospodina Andrije Mikulića. Koje su bile glavne teme razgovora?

Jedna od glavnih tema razgovora bila je osnivanje Savjeta mladih Vijeća Gradskih četvrti. Radi se o inicijativi koju je pokrenuo Savjet mladih Grada Zagreba imajući na umu dvije stvari. Prva je pasivnost mladih, a druga je dubina i složenost Grada Zagreba koju čini glavnim dijelom podjela na 17 Gradskih četvrti. Naime, naša je ideja da unutar svakog Vijeća četvrti postoji Savjet mladih zadužen za problem mladih upravo na području koje pokriva određeno Vijeće. Samim time postigli bismo povećanje aktivnosti mladih u njihovom lokalnom okruženju. Prijedlog uključuje preko 150 mladih kroz 17 gradskih četvrti, gdje će se suočavati s izazovima lokalne politike i angažirati kao predstavnici mladih na svom području, a sve u koordinaciji sa Savjetom mladih Grada Zagreba.

Koje ste probleme mladih iznijeli Predsjedniku Skupštine i kako je on reagirao na njih?

Pasivnost mladih te načini rješavanja iste bile su glavne točke razgovora. Predsjednik je svjestan problema s kojima se suočavaju mladi te je voljan pomoći kako bismo došli do rješenja. Nadajmo se kako je prvi korak ka tome upravo inicijativa za osnivanjem Savjeta mladih vijeća četvrti, te kako ćemo u budućnosti uspjeti izrealizirati i ostale projekte koje imamo u vidu.

Uz problem pasivnosti, postoji niz problema mladih na koje smo se osvrnuli. Neki od njih su obrazovanje, sport i kultura. Savjet mladih Grada Zagreba ima namjeru sastajati se s klubovima zastupnika, gradonačelnikom te predsjednikom Gradske skupštine te raspravljati o izazovima koji se nalaze pred mladima.

Koje su planirane aktivnosti Savjeta u narednom periodu i kako komentirate nastavak raspuštanja, pa ponovnog sazivanja savjeta mladih u drugim gradovima?

U narednom periodu dogovoren je sastanak s predstavnicima Savjeta mladih Grada Splita s ciljem povezivanja, međusobne suradnje te razmjene dobre prakse i iskustava. Osim toga, u planu nam je i organizacija konferencija i tribina o aktualnim temama važnim za mlade u Gradu Zagrebu te nastavak stvaranja zajedničke web platforme za udruge mladih na području Grada Zagreba. Vjerujemo da svojim radom utječemo kako na Grad Zagreb, tako i na Savjete mladih drugih gradova i županija u Republici Hrvatskoj s kojima imamo odličan partnerski odnos, neovisno o njihovom sastavu. Vezano za nove sazive Savjeta mladih, važno je da se što prije novokonstituirani Savjeti mladih uključe u postojeće mreže i edukacije. Ukoliko će biti potrebno, mogu računati na našu pomoć.

Objavljeno u Intervju

Na danas održanoj šestoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije na dnevnom redu od 26 točaka bio je i izbor članova Savjeta mladih Zagrebačke županije. Na natječaj poziva pristiglo je 17 kandidatura, a vijećnici su tajnim glasovanjem odredili 13 kandidata koji će u narednom razdoblju biti članovi Savjeta mladih.

U novi saziv Savjeta mladih tako su izabrani; Mihael Karačić, Darija Đurina, Dominik Baltić, Tihomir Svečnjak, Anamarija Ambrušec, Antonijo Lisičak, Željko Nagi, Ivan Borojević, Nikola Vrbanec, Ivana Šošić, Andrija Rotim, Josip Blazin i Marinela Draganić.

-Čestitam novoizabranim članicama i članovima Savjeta mladih, kao i njihovim zamjenama. Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na jednoj od sjednica i započeti s radom- rekao je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Što radimo za mlade i s mladima u sadašnjosti i kako će to utjecati na njihovu budućnost, ključna su pitanja upućena s Okruglog stola na temu Mladi su naša sadašnjost, a ne samo budućnost - iskustva i izazovi, održanog povodom prvog rođendana najvećeg Centra za mlade u Hrvatskoj, samoborskog Bunkera.

Upravo aktualna situacija u Republici Hrvatskoj koja se suočava s odlascima mladih i njihovim nezadovoljstvom, bila je povod raspravi o ključnim problemima mladih, ne sutra, već danas. Ovim Okruglim stolom pokušava se na prvom mjestu potaknuti sve ključne aktere da, zajedno i u suradnji s mladima, krenu prema ostvarivanju boljih uvjeta i ljepše budućnosti. Ovdje u Samoboru, u Hrvatskoj. Sada.

-Upravo Samobor daje dobar primjer drugima, jer je realizacija projekta Centra za mlade riješila dio problema mladih. Samobor i na druge načine pomaže mladima, no sve u razgovoru i dogovoru s njima, a spremni smo i otvoreni djelovati nadalje te ostvarivati njihove potrebe- istaknula je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

S time se složio zamjenik župana Hrvoje Frankić, istaknuvši kako se nada da će i ostali gradovi slijediti Samobor i osigurati im ovako kvalitetne uvjete.

No, Centar za mlade nije, i neće riješiti sve probleme mladih, stoga je Samobor učinio i korak dalje,a uskoro će javnosti biti predstavljen Gradski program za mlade, financiran EU sredstvima.Program zajednički kreiraju mladi i donositelji odluka, pojasnila je Romina Galović iz udruge Pozitiva Samobor, istaknuvši tako važnost suradnje.

Ravnateljica Bunkera Jelena Vojvoda ukratko je predstavila čime se sve Centar bavi i zašto je ovaj prostor od otvorenja u travnju prošle godine posjetilo gotovo 20.000 posjetitelja. Posebnost Centra je što su sve njegove aktivnosti predložili i realizirali sami mladi. O važnosti centara za mlade razgovarali su Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja i Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske, naglasivši važnost i nužnost kontinuirane financijske podrške različitih aktera, poput državnih vlasti, gradova ili ustanova.

Kako je istaknuo Kovačič, a sukladno provedenim istraživanja, najveći problemi koji muče mlade u Hrvatskoj su nezaposlenost, neadekvatno obrazovanje i nedostatak životne perspektive, a upravo centri za mlade mogu ispraviti nedostatke obrazovnog sustava i pripremiti ih za moderno tržište rada. No, da bi to sve bilo moguće, važan je i njihov vlastiti angažman, koji često nedostaje, primjećuje predsjednik samoborskog Savjeta mladih, Dominik Baltić. On se naime u svom radu često susreće s nedovoljnim interesom mladih pa smatra da se i u tom području treba puno raditi.

I za to postoje rješenja, kontinuiran rad s mladima od najmlađe dobi i učenje o važnosti socijalizacije i aktivnog sudjelovanja u društvu. Kako bi se to kvalitetno radilo, bitno je odrediti i koji su to stručnjaci kvalificirani za rad s mladima. Za sad u Hrvatskoj ne postoji program formalnog obrazovanja koji pruža takvu mogućnost, no uz podršku institucija, postoje naznake kako je to u bližoj budućnosti izvedivo. Otvoreno je i pitanje komunikacije s mladima te je zaključak kako u današnje vrijeme svima dostupnih komunikacijskih sredstava ne postoje prepreke za izravnu i otvorenu komunikaciju mladih s predstavnicima javnih vlasti, važno je samo pronaći način. Složila se s time i moderatorica, „gradska cura“ Andrea Andrassy.

I na kraju, o značaju ovog Okruglog stola govori i odaziv predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vanje Glogovac, koja je potvrdila kako je prepoznata važnost rada s mladima i za mlade te kako već postoji niz projekata kojima će se rješavati njihova problematika. Mladi se u Hrvatskoj susreću s brojnim poteškoćama, postoje gradovi koji su to prepoznali, poput Samobora, no na žalost i puno onih koji floskulom „Mladi su budućnost“ zapravo tjeraju mlade da svoju sreću pronađu negdje drugdje. Jer jedni način da riješimo probleme mladih je da upravo njih pitao koji su to problemi i zajedno s njima krenemo već danas, poduzimati male korake ka njihovom rješavanju. A to može svatko od nas, važna je poruka poslana iz Samobora.

Objavljeno u Samobor

Na kvalifikacijama Erste Plave lige u Zagrebu za plasman u finale borilo se 406 učenica i učenika iz 83 osnovne škole glavnog hrvatskog grada te iz Zaprešića, Donje Stubice, Lipovljana, Karlovca, Hodošana, Kutine, Marije Bistrice...

Osmoškolci zagrebačke regije i ove su se godine na stadionu Mladosti uz Savu natjecali u utrkama na 60, 300, i 600 metara, u skoku u dalj i vis te bacanju kugle i vortexa. Najboljom školom proglašena je OŠ Ljube Babića, a po dvoje najboljih natjecatelja u svakoj disciplini i kategoriji plasiralo se u finale Erste Plave lige koje će biti održano 4. rujna, u sklopu Hanžekovićevog memorijala.

"A sada idemo po obranu naslova ukupnih pobjednika lige!", jedinstveni su u najavi svi finalisti. Upravo su osmoškolci zagrebačke regije, naime, lani bili najbolji u finalu.

Erste Plava liga jedinstvena je dječja atletska liga učenica i učenika od 3. do 6. razreda hrvatskih osnovnih škola, koju već šestu godinu zaredom organizira Atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima.

Natjecanja u Erste Plavoj ligi nastavljaju se u srijedu 25. travnja kvalifikacijama u Zadru.

Objavljeno u Sport
Srijeda, 07 Veljača 2018 11:08

Bestovje dobiva dva moderna dječja igrališta

Sveta Nedelja nastavlja s politikom ulaganja u mlade. Nakon što je gradonačelnik Dario Zurovec u prosincu donio odluku o povećanju naknade za novorođenčad za 1000 kuna, značajna sredstva ove će se godine uložiti u opremanje dječjih igrališta u Bestovju. 

Ovo naselje trebalo ti tako dobiti dva nova moderna dječja igrališta u ulicama Prudnjaci i Dugi put.

-Vjerujem da će nova igrališta razveseliti i roditelje i njihovu djecu koja će time dobiti novi, moderni prostor za boravak na otvorenome- poručio je gradonačelnik Zurovec.

Objavljeno u Sveta Nedelja

U listopadu prošle godine u Općini Dubrava po prvi je puta osnovan Savjet mladih koji broji sedam članova i isto toliko njihovih zamjena. Za predsjednika je tada odabran Josip Blazin, dok je za dopredsjednika imenovan Antonio Badrov. 

U vrlo kratkom vremenu Savjet mladih pohvatao je sve konce djelokruga, pa su tako nedavno u suradnji s Općinom pokrenuli inicijativu za promjenom derutnih koševa na školskom igralištu kod Osnovne škole Dubrava. Novi koševi su kupljeni i uskoro se očekuje njihovo postavljanje. No, tu se ne staje jer s proljeća bi se u Dubravkom Markovcu i Zvekovcu trebala urediti i dječja igrališta.

-Tamo će se postaviti dvije ljuljačke, tobogan, klackalica te klupe za sjedenje. Naravno, postavit će se i antistres podloge kako se ne bi nekome nešto dogodilo- rekao nam je predsjednik Josip Blazin koji je zadovoljan međusobnom suradnjom članova Savjeta.

-Suradnja je odlična jer mi se svi međusobno poznajemo, svi smo mi zajedno odrasli. Radimo za dobrobit naših mladih i vjerujem da će tako biti i dalje- nastavio je Blazin.

Velika potpora u svemu tome im je Općina koja ima sluha za sve njihove projekte. Također, Savjet mladih Općine Dubrava sudjelovao je i na nacionalnoj konferenciji Savjeta mladih u Samoboru.

-Imali smo čast da po prvi puta predstavljamo Općinu Dubravu na konferenciji Savjeta mladih Republike Hrvatske. Tamo smo imali otvorene panele i radionice. Sve se svelo na druženje kako bi se ostvarili pomaci među mladima. Vrlo važno je da se mi mladi iz županije zbližimo kako bismo svi zajedno mogli težiti nečem boljem- ispričao nam je dopredsjednik Antonio Badrov.

Objavljeno u Dubrava
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti