fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Energetska obnova

U tijeku je energetska obnova zgrade ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom koja obuhvaća građevinske, strojarske i elektrotehničke radove.

Zgrada će dobiti toplinsku fasadu i led rasvjetu, postojeći sustav grijanja zamijenit će se dizalicom topline zrak-voda, a na radijatore će se postaviti elektronički termostatski ventili. Realizacijom projekta godišnja potrebna energija za grijanje smanjit će se za 60,8 posto, a godišnja potrebna energija za rasvjetu za 46 posto. Potrošnja ukupne godišnje primarne energije bit će manja za 75,9 posto, a emisija štetnih stakleničkih plinova, na godišnjoj razinu, smanjit će se za 81,2 posto. Nakon završene obnove zgrada će prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje biti svrstava u energetski razred „C“, a prema kriteriju specifične godišnje primarne energije u energetski razred „A+“.

Ukupna vrijednost energetske obnove je 2,49 milijuna kuna, od čega 1,27 milijuna kuna otpada na bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo su sredstva proračuna Zagrebačke županije. Župan Stjepan Kožić zajedno sa svojom zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je Ispostavu u Jastrebarskom, izrazivši zadovoljstvo što se radovi odvijaju i brže od planirane dinamike.

-Višak sredstava za energente, kojega ćemo ostvariti nakon obnove, uložit ćemo u nabavu opreme, čime ćemo podići kvalitetu usluge Doma zdravlja- rekao je župan, podsjetivši da je Županija ove godine ugovorila energetsku obnovu tri ispostava Doma zdravlja - u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću.

-Ukupna vrijednost ovih radova je 9,2 milijuna kuna, od čega su 4,8 milijuna kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo sredstva proračuna Zagrebačke županije- rekao je župan.

Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga, podsjetio je da je dosad sredstvima Županije energetski obnovljena Osnovna škola Ljubo Babić i područne škole u Gornjem Desincu i Plešivici.

-Raduje me što je Grad sada ušao i u županijski program energetske obnove ispostava Doma zdravlja. Sredstvima Grada u Jaski je sagrađen niskoenergetski dječji vrtić- poručio je Šlat.

Objavljeno u Jastrebarsko

Ljetos je završila energetska obnova Dječjeg vrtića Ciciban u Vidrićevoj ulici, gdje je stara dama dobila novi sjaj. Odrađenim radovima uvjeti boravka djece u toj predškolskoj ustanovi podignuti su na znatno višu razinu, jer osim vanjskog uređenja, vrtić je uređen i iz unutra, a uz udružena sredstva Grada i Ministarstva demografije uređeno je i vanjsko igralište čime je zaokružena jedna lijepa cjelina.

-Budući da fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svake godine objavljuje takve natječaje, zanima me da li se Grad planira prijaviti za još neke energetske obnove, što se tiče objekata odgoja i obrazovanja- upitao je na aktualnom satu ovotjedne sjednice Gradskog vijeće Grada Velike Gorice, vijećnik Darko Bekić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je nove projekte energetske učinkovitosti, jer isto očekuje i vrtić u Kolarevoj ulici, a sredstva su odobrena i za Osnovnu školu Vukovina te Osnovnu školu Nikole Hribara.

-Mi smo kandidirali i odobrena su nam sredstva za još dva projekta. To su Osnovna škola Vukovina gdje je projekt vrijedan 8,7 milijuna kuna, a od strane Fonda bit će su sufinanciran s 3,7 milijuna kuna. Mi očekujemo da će sa završetkom školske godine krenuti radovi, koje je škola u Vukovini i zaslužila. Kandidirali smo i prihvaćen nam je i projekt obnove Osnovne škole Nikola Hribara gdje je vrijednost projekta vrijedna 22,5 milijuna kuna, od čega Fond sufinancira 8,3 milijuna kuna- najavio je buduće projekte energetske obnove gradonačelnik Dražen Barišić.

Objavljeno u Velika Gorica

Radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Slavuj u Novakima privedeni su kraju, a tim povodom danas je održana i završna konferencija. Kako je istaknula ravnateljica vrtića Gordana Supanc ovo je bila prva sveobuhvatna obnova objekta vrtića od 1986. godine, čime su mališani početkom nove pedagoške godine dobili kvalitetnije uvjete boravka.

Sami radovi obuhvaćali su obnovu i zamjenu dijelova vanjske toplinske ovojnice zgrade, rekonstrukciju kotlovnice i ugradnju solarnih sustava pripreme PTV-a te modernizaciju sustava rasvjete i instalaciju sustava za zaštitu od djelovanja munje. Ukupna vrijednost radova bila je gotovo 1,8 milijuna kuna, a uz proračunska sredstva, projekt je sufinanciran i sredstvima iz EU fondova kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Izuzetno mi je drago da je projekt energetske obnove napravljen sukladno svim zadanim projektnim zadacima i vremenskim okvirima. Također, raduje me i što djeca koja polaze vrtić sada u njemu borave puno ugodnije- istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Objavljeno u Sveta Nedelja

Dobre vijesti stigle su na adresu Općine Dubravica kojoj je odobren projekt energetske obnove općinske zgrade, čija je izgradnja započela 1926. godine, da bi 1935. bili završeni svi radovi čime je tadašnja Općina uselila u nove prostore. Kroz godine se zgrada obnavlja, a posljednja adaptacija datira iz 1995. godine. Sada je došlo vrijeme za novu, energetsku obnovu.

-Pred nama je još jedan hvale vrijedan projekt, za koji su nam bespovratna sredstva osigurana u najvišem mogućem iznosu što također raduje. Mi u svome proračunu trebamo osigurati 200 tisuća kuna, kako bi se realizacija mogla izrealizirati. Ja vjerujem kako će sve biti najkasnije završeno u prvoj polovici 2019. godine- sa zadovoljstvom će načelnik Marin Štritof.

Ukupna vrijednost investicije je gotovo 455 tisuća kuna, od čega je iz fondova Europske unije Općini osiguran najviši mogući iznos sufinanciranja u iznosu većem 255 tisuća kuna. Projekt predviđa kompletnu rekonstrukciju zgrade što uključuje postavljanje nove fasade, štedljivijih klima uređaja, kao i nove stolarije čime bi se na godišnjoj razini trebalo štedjeti do 70 posto energije.

Uz energetsku obnovu općinske zgrade za koju se treba raspisati javna nabava, Općina je trenutno u projektu modernizacije javne rasvjete prema ESCO modelu, čime će se odabirom najboljeg ponuđača zamijeniti 550 svjetiljki, štedljivijom LED rasvjetom.

Objavljeno u Dubravica

Općina Jakovlje s uspjehom je prošla na još jednom natječaju. Naime, Općini je od strane Zagrebačke županije osigurano 60 posto bespovratnih sredstava za provedbu projekta „Uređenje postojeće građevine – zgrade za sport i rekreaciju u Jakovlju“.

Dobivenim sredstvima energetski će se obnoviti zgrada sportskom doma Dinama iz Jakovlja, koji trenutno okuplja 138 članova, koji će završetkom ovog projekta dobiti bolje uvjete za održavanje treninga i utakmica, sastanaka i ostalih događanja koja organizira klub.

Kako su nas izvijestili iz Općine realizaciji ovog projekta pristupilo se s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, čime će se doprinijeti očuvanju okoliša i smanjenju korištenja fosilnih goriva.

Objavljeno u Jakovlje

Radovi na energetskoj obnovi zgrade Glazbene škole Jastrebarsko privedeni su kraju. Tijekom ljetnih mjeseci izvedeni su tako radovi na kompletnoj rekonstrukciji zgrade koji su obuhvaćali stavljanje fasade, izmjenu kompletne stolarije te rekonstrukciju krova, a sve s ciljem smanjenja potrošnje energije, koja bi na godišnjoj razini trebala biti od najmanje 50 posto. Ukupna vrijednost projekta bila je nešto manja od 1,8 milijuna kuna, od čega je putem Europske unije osigurano nešto više od 880 tisuća kuna.

-Ovo nisu prazne riječi; svi ovi zidovi i milijuni koji su uloženi nemaju smisla ako u ovoj zgradi ne živi život. Srećom, ljepšeg života za zgradu od djece nema. Ono što ja želim vjerovati je to da ova škola ima svijetlu budućnost. Na kraju krajeva, ima svijetlu i lijepu fasadu, a vanjština ponekad odaje i ono što je iznutra- kazao je na završnoj konferenciji gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, dok je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak istaknula kako je ovo drugi objekt koji je na području Jastrebarskog energetski obnovljen, dok bi kroz desetak dana trebala krenuti i energetska obnova Doma zdravlja.

Glazbena škola Jastrebarsko osnovana je 2002. godine kada se započelo s radom u Centru za kulturu, da bi se sve većim brojem djece prešlo u „lijevo krilo“ sadašnje zgrade, u kojoj su sada stvoreni još kvalitetniji i bolji uvjeti za rad.

-Sada kada je sve izmijenjeno to je jedno prekrasno zdanje koje je idealno za funkcioniranje ove Glazbene škole. Sada imamo 19 prostorija, 18 nastavničkih kabineta i zbornicu, ali i dvije dvorane; veliku i malu- kazao je ravnatelj Glazbene škole Jastrebarsko Dragutin Fabijanić.

Otvaranje obnovljene Glazbene škole Jastrebarsko bila je i prilika da se okupljeni upoznaju i s malim dijelom glazbenog opusa polaznika škole.

Objavljeno u Jastrebarsko

Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec, ukupne vrijednosti nešto veće od 2,2 milijuna kuna, odvija se planiranom dinamikom. Radove su danas obišli zamjenica župana Nadica Žužak sa suradnicima, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. Ovaj vrijedan projekt provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te su za njega osigurana sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,1 milijun kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostali iznos.

Provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih (ugradnja dizalica topline zrak – voda) i elektrotehničkih radova (ugradnja LED rasvjete), koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

-Kad bude obnovljena, zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu bit će jedna od najštedljivijih zgrada javne namjene u našoj županiji. Na primjer, godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, a račun za rasvjetu će biti manji za 55 posto- rekla je Žužak te dodala da će se zahvaljujući energetskoj obnovi godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 81 posto.

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada će se svrstati iz postojećeg razreda E u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije. Radovi bi trebali završiti u siječnju iduće godine.

-Dom zdravlja je u okviru svojih sredstava u posljednje tri godine učinio brojne energetske uštede. Tako smo primjerice promijenili svu vanjsku stolariju na svim zgradama naših ispostava- rekao je Bergman podsjetivši pritom i da je Domu zdravlja zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda odobreno je 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju 17 liječnika.

Inače, osim u Vrbovcu, Zagrebačkoj županiji već su odobrena europska sredstva za projekte energetske obnove zgrada ispostava Doma zdravlja u Jastrebarskom i Zaprešiću.

Objavljeno u Vrbovec

Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora podnijela prijave za ukupno pet projektnih prijedloga i to energetsku obnovu Srednje škole Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Područne škole Rakov potok, Osnovne škole Đuro Deželić i Osnovne škola Stjepana Basaričeka ukupne vrijednosti 63.413.747,09 kuna.

Projektne prijedloge izradili su Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projektnih prijedloga iznosi 63.413.747,09 kuna od čega 32.222.155,38 kuna iznose tražena bespovratna sredstva.

-Razliku između prihvatljivih financijskih sredstava i dodijeljenih bespovratnih sredstava osigurat će Zagrebačka županija, a čim se otvori novi natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja aplicirat ćemo kako bi povukli sredstva– izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić podsjetivši na nedavno otvorenu energetski obnovljenu PŠ Desinec.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora financira se sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“.

-Sva dokumentacija pripremljena je stručno i kvalitetno stoga očekujemo europska sredstva za obnovu svih pet škola- poručio je Kožić.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Ovih su dana završili radovi na obnovi doma u Starini. Tom prilikom u cijelosti je izmijenjeno krovište i stolarija, a postavljena je i nova fasada, sve s ciljem što veće energetske uštede. Završetkom radova njime će se moći koristiti Mjesni odbor Kraj Gornji i Bijela Gorica.

-U doglednoj budućnosti razmišljamo i da je dan dio iznajmimo kao poslovni prostor. Također, onaj ostatak zgrade koji je derutan i koji je otkupljen od Iskre Zeline predviđen je da se prenamjeni u starački dom. Projekti za to su u tijeku, a mi pratimo na koju ćemo se mjeru moći prijaviti- ispričala nam je načelnica Općine Marija Gorica, Marica Jančić.

Osim toga, potrebno je urediti i okoliš zbog čega je načelnica u stalnom kontaktu sa Županijskim cestama kako bi se neasfaltirani dio asfaltirao, jer rubnjaci za tu namjenu su postavljeni, čime bi se oku uskoro trebala stvoriti još ljepša slika.

Uz obnovu zgrade na Starini, protekli su dani iskorišteni i za proširenje mosta u Trsteniku, što su učinile Županijske ceste, čime će kretanje svih mještana od sada biti daleko sigurnije.

-Ono što nas sada očekuje je natječaj za rješavanje kuće Ante Kovačića te za obnovu fasade na općinskoj zgradi- o budućim projektima će načelnica.

Objavljeno u Marija Gorica

Nakon što je prošlog tjedna potpisan Ugovor o energetskoj obnovi Osnovne škole Sveta Nedelja čime će se ostvarivati ušteda do 68 posto, na drugim gradskim objektima radovi energetske obnove u odmakloj su fazi. Gradonačelnik Dario Zurovec u pratnji zamjenice Marije Hršak i predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Vladimirom Tuwegom obišao je spomenute radove, koji napreduju planiranom dinamikom, te bi trebali biti gotovi u planiranom roku.

-Vrlo smo zadovoljni jer radovi teku prema planu i sve će biti gotovo na vrijeme što znači da će djeca neometano moći polaziti vrtić kao i svake godine do sada. Samo što će od sada prostor biti puno ugodniji za boravak, a režije znatno niže- putem društvene mreže o spomenutim radovima napisao je gradonačelnik Zurovec.

Objavljeno u Sveta Nedelja
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti