fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: samobor

Nakon svečanog otvaranja festivala, 43. Samoborska glazbena jesen dvije  je večeri posvetila mladim nadama na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić. Ovogodišnje 15. izdanje okupilo je četvero izvođača, jedan duo i jedan tri, koji su se predstavili svojim 45-minutnim recitalima. Prve večeri natjecanja nastupili su pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), a druge natjecateljske večeri sopranistica Darija Auguštan, Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) te violinistica Katarina Kutnar.

Prvi je pred publiku izašao pijanist Arsen Dalibaltayan, koji je u svoj recital uvrstio 4. sonatu za klavir u Es-duru, op. 7 Ludwiga van Beethovena, Rigoletto (koncertna parafraza) Franza Liszta, Jubilus Ive Josipovića te 3. sonatu za klavir u a-molu, op. 28 Sergeja Prokofjeva. Dulibaltayan je trenutno učenik Srednje glazbene škole Pavla Markovca te student Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu. Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste.

Violinistica Marija Bašić nastupila je uz klavirsku pratnju Petre Gilming, a izvela je 2. sonatu za violinu i klavir Mauricea Ravela, Meditaciju za violinu i klavir Borisa Papandopula, Koncert za violinu i orkestar u d-molu, Allegro moderato Jeana Sibeliusa te Tzigane Mauricea Ravela. Marija je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Gorana Končara te je dobitnica brojnih nagrada na regionalnim i državnim, kao i međunarodnim natjecanjima.

Udaraljkaši Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni, tj. FLAM-A Duo na početku svog nastupa ponudili su moderan koncept uz skladbu Rainbow Factory, za preparirane marimbe i vrpcu Ivane Bilić, a slijedili su Passacaglia za marimbu i vibrafon Anne Ignatowich, As one, za udaraljke Genea Koshinskog, Friction, za dvije marimbe i snimku Briana Blumea te Nino-nina, za marimbu i tupan Igora Lešnika. Ovaj španjolsko-talijanski udaraljkaški duo počeo je s radom 2016. pod vodstvom profesora Ivane Bilić i Igora Lešnika. Studenti su diplomskog studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje su ove godine dobili Dekanovu nagradu. Nastupili su na brojnim festivalima i koncertnim ciklusima, među ostalima i na Marimba Weeku u Samoboru.

Drugu natjecateljsku večer otvorila je sopranistica Darija Auguštan (uz klavirsku pratnju Dore Iveković) koja je za svoj nastup odabrala Mozartov Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte, KV 520 i Porgi, amor, qualche ristoro, arija Grofice iz opere Figarov pir, Schubertov Klaglied, D.23, Massenetovu Elegie, Rahmanjinove Zdjes harašo, Sirenj i Ne poj, krasavica, pri mne, potom MorgenI, op. 27, br. 4 i Die Nacht, op. 10, br. 3 Richarda Straussa, Mura voda teče Krste Odaka, Čežnja Božidara Kunca, Nebbie Ottorina Respighija, O mio babbino caro, arija Laurette iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija te Io son l'umile ancella, arija Adriane iz opere Adriana Lecouvreur Francesca Cilee. Darija je studentica treće godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Nastupila je u zagrebačkom HNK-a, kao solistica sa Zagrebačkom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom HRT-a. Osvojila je brojne nagrade, dobitnica je Rektorove nagrade 2017. i Dekanove nagrade 2018. godine.

Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) publici i žiriji predstavili su se skladbama Elegija za puhače Veronike Drobnić, Trio u a-molu, op. 114 Johannesa Brahmsa te Četiri godišnja doba Buenos Airesa (Verano Porteño, Otoño Porteño) Astora Piazzolle. Trio MaSeiV započeo je s radom u rujnu 2016. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod vodstvom prof. Danijela Detonija. Ostvario je brojne nastupe, a osvojio je 2. nagradu na natjecanju Premio Citta' di Palmanova 2017. godine.

Na kraju nastupila je violinistica Katarina Kutnar (uz klavirsku pratnju Katarine Krpan), a njen izbor za natjecanje bili su Après un rêve, op. 7/1 Gabriela Fauréa, Three Short Tales from Blind Forest Berislava Šipuša, Recitativ i scherzo-caprice, op. 6 Fritza Kreislera te 3. sonata za violinu i klavir u d-molu, op. 108 Johannesa Brahmsa. Katarina violinu uči svirati od četvrte godine, pohađala je glazbena učilišta u Zagrebu i Beču, a  2017. diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Leonida Sorokowa. Dobitnica je mnogih glazbenih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, Dekanove nagrade 2016. i Rektorove nagrade 2017. godine, a predstavljala je Hrvatsku 2012. na Euroviziji mladih glazbenika.

Sve recitale pratila je  prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Tomislav Fačini (dirigent), Ivana Kocelj (muzikologinja), Branko Mihanović (oboist) i Srećko Bradić (skladatelj). Pobjednici 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić bit će proglašeni 26. rujna na svečanosti u župnoj crkvi svete Anastazije. Dodijelit će se Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, koja uključuje novčani bruto iznos od 15.000 kuna sponzora Erste bank, koncerte na festivalima: Dubrovačke ljetne igre 2019., Festival sv. Marka 2019., Osorske glazbene večeri 2019., kao i koncert u ciklusu Cantus Ansambla. Za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl novu kompoziciju napisat će Davor Bobić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine.

Bit će dodijeljena i Nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Dobitniku će pripasti 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine. Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić su  HDS, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

Samoborska glazbena jesen u utorak, 25. rujna, nudi probrani program festivalskih prijatelja – violinist Gernot Süssmuth, violist Felix Schwartz, violončelistica Jelena Očić i pijanist Jose Gallardo pripremili su za ovogodišnji nastup Klavirski kvartet u Es-duru, op. 47 Roberta Schumana i 1. klavirski kvartet u c-molu, op. 15 Gabriela Fauréa. Koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.

Objavljeno u Događanja

Fantastičnim nastupom gitarskog ansambla Guitarrismo u subotu je započelo 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Osmero vrhunskih gitarističkih virtuoza, Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić, svojim su nastupom u župnoj crkvi svete Anastazije najavili devet dana u kojima će se ljubiteljima klasike u Samoboru predstaviti etablirana glazbena imena, ali i novi talenti u okviru 15. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, na festivalu koji ove godine nudi 13 koncertnih programa.

Samoborsku glazbenu jesen službeno je otvorila pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo istaknuvši kako je ovaj festival prepoznatljiv brend, jasnog identiteta, ne samo za Samobor i kontinentalnu Hrvatsku već i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu.  

-Raznolik sadržaj visoke kvalitete koji ujedinjuje različite naraštaje hrvatskih i inozemnih glazbenika različite interpretacijske poetike i estetike te širok vremenski raspon glazbenog stvaranja svjedoči o promišljenoj i brižno planiranoj, prepoznatljivoj strukturi iza koje stoji predani rad organizatora ovog festivala- rekla je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Okupljenima, među kojima su bili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, dobrodošlicu je poželio umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić uz zahvalu svim umjetnicima koji su nastupili na Glazbenoj jeseni u dosadašnjim godinama, istaknuvši važnost natjecanja mladih glazbenika i skladateljskog natjecanja New Note te zaključio kako je najveća vrijednost Festivala poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje.


Objavljeno u Događanja

HEP-TOPLINARSTVO će do kraja ovog tjedna podesiti automatsku regulaciju u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada, čime će završiti ovogodišnja sezone grijanja u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću.  U razdoblju izvan sezone grijanja provest će se revitalizacija 7,6 kilometara postojeće distribucijske toplinske mreže te će se izgraditi oko 5,2 kilometara nove mreže.

-U protekloj sezoni grijanja za približno 126.000 krajnjih kupaca osigurali smo kontinuiranu i kvalitetnu isporuku toplinske energije. Nekoliko kvarova na vrelovodnoj mreži uzrokovalo je kraće prekide isporuke toplinske energije koji su brzom intervencijom naših radnika sanirani u najkraćem mogućem roku. S ciljem povećanja sigurnosti, kvalitete i ekonomičnoti isporuke toplinske energije, HEP-TOPLINARSTVO će tijekom ljeta revitalizirati dijelove vrelovodne, toplovodne i parovodne trase, pri čemu prioritet imaju najstariji i najugroženiji dijelovi. Osim revitalizacije, u gradu Zagrebu ćemo izgraditi nove dionice vrelovodne trase. Radovi će uzrokovati kratke prekide u opskrbi potrošnom toplom vodom o čemu će krajnji kupci biti pravovremeno obaviješteni. Krajnji kupci imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stanovima i poslovnim prostorima sve do početka rujna, kada sustav u svakoj zgradi moramo početi pripremati za početak nove ogrjevne sezone- izjavio je Zdravko Zajec, direktor HEP-TOPLINARSTVA.

Prije izvođenja radova na unutarnjim instalacijama grijanja potrebno je isprazniti pogonsku vodu iz sustava grijanja zgrade, što obavljaju isključivo radnici HEP-TOPLINARSTVA na pisani zahtjev predstavnika suvlasnika ili upravitelja zgrade. HEP-TOPLINARSTVO savjetuje suvlasnicima zgrade da se međusobno dogovore o zajedničkom terminu izvođenja radova, kako bi se izbjeglo višestruko pražnjenje i punjenje instalacija pogonskom vodom. Obavijest o terminu pražnjenja i ponovnog punjenja sustava grijanja biti će istaknuta na ulaznim vratima ili oglasnim pločama zgrada. Nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama, predstavnik suvlasnika treba dostaviti HEP-TOPLINARSTVU pisanu potvrdu da je sustav spreman za prihvat toplinske energije. HEP-TOPLINARSTVO će potom napuniti instalacije pogonskom vodom, pri čemu se preporučuje otvoriti ventile na svim radijatorima u zgradi te da suvlasnici zgrade, paralelno s punjenjem sustava, organiziraju i odzračivanje unutarnjih instalacija.

Sezona grijanja 2018./2019. započet će
najranije 15. rujna u skladu s vremenskim uvjetima.

Objavljeno u Grad Zagreb
Nedjelja, 12 Studeni 2017 17:38

Samoborsko kino dobiva novi sjaj

Zgrada Kino Samobor i Galerija Prica zatvoreni su radi preuređenja! 

Naime, Grad Samobor raspisao je javni natječaj za izvođenje radova na uređenju kino dvorane čija je vrijednost procijenjena na gotovo četiri i pol milijuna kuna bez PDV-a. Preuređenje će obuhvatiti cjelovitu rekonstrukciju, obnovu podova i zidova, postavljanje novog ventilacijskog i sustava grijanja te elektroinstalacija.

Dok će se izvoditi radovi Pučko otvoreno učilište Samobor svoje će kulturne i informativne programe nastaviti na alternativnim lokacijama na Autobusnom kolodvoru Samobor koji će se koristiti za kino, predavanja te dječje kazališne predstave. Centar za mlade Bunker korist će se za koristit će se za kazališne predstave za odrasle, izložbe, koncerte i ostala velika događanja, dok će se obrazovni programi i dalje održavati u zgradi Glazbene škole.

Objavljeno u Samobor

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti