01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: predskolski odgoj
Četvrtak, 04 Listopad 2018 09:36

Rast plaća za zaposlenike u predškolskom odgoju

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je V. Dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, te im od 1. prosinca 2018. osnovica plaće raste za 2,1 posto. Ugovor je u ime Grada Zagreba potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske predsjednica Božena Strugar.

-Drago mi je da će od prosinca 5912 zaposlenika dobiti povećanje plaće, odnosno imat će 4,2 posto veću osnovicu nego što su imali- rekao je gradonačelnik.

Predsjednica Sindikata je naglasila kako ovo potpisivanje predstavlja napredak u kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu u Gradu Zagrebu.

 

 

Objavljeno u Grad Zagreb

Izdanim rješenjem od strane nadležne komisije Dječji vrtić Bambi u Jakovlju dobio je na korištenje još jednu prostoriju čime su stvoreni svi uvjeti za upis još jedne vrtićke mješovite vrtićke skupine koju će pohađati 22 mališana.

Radovi na prenamjeni prostorije koju su koristili pripadnici DVD-a Jastrebarsko započeli su ljetos, a 60 posto sredstava projekta osigurano je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića.

-Zahvaljujući dobivenim sredstvima odradili smo još jedan značajan projekt kojim smo riješili smještaj djece u vrtić na našem području. Ovime ćemo moći upisati svu djecu s našeg područja, a dođe li do toga da nam natalitet poraste razmišljat ćemo o novom proširenju ili gradnji novog vrtića- istaknula je načelnica Sanja Borovec kazavši kako je realizacijom ovog projekta izrađena kompletna projektna dokumentacija, izvršen upis zgrade vrtića u zemljišne knjige i katastar, odrađeni su građevinski radovi te odvajanje plinskih i električnih instalacija.

Dječji vrtić Bambi od sada će tako pohađati 93 mališana raspoređena u četiri vrtićke skupine, a briga za najmlađe pokazuje se i kroz organizaciju male škole za koju je također zadužen Dječji vrtić. Ovim činom ne prestaje općinsko ulaganje u predškolski odgoj, jer tijekom listopada u sklopu Dječjeg vrtića Bambi uredit će se dječje igralište na koje će biti postavljena nova igrala.

Objavljeno u Jakovlje

Osim što nas je gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš upoznao s prijavom projekta uređenja trga uz društveni dom u Posavskim Bregima, kao i rekonstrukcijom Dječjeg vrtića u istom mjestu na mjeru 7.1., što je podržalo i Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici, kad je u pitanju briga za predškolski odgoj još nekoliko značajnih projekata je na vidiku. Prvi od njih je izgradnja igrališta uz Dječje vrtiće, za što je putem natječaja osigurano bespovratnih 120 tisuća kuna, koliko će u svome proračunu za tu namjenu osigurati i Grad.

-Također paralelno s time Grad kreće u projektiranje i nadogradnju prostorija na dječjem vrtiću u Žerjavincu, a Grad je vrlo blizu dogovora s INA-om za kupovinu stare kuglane u Graberju. Imamo naznake da bi to mogli realizirati. Uspijemo li u tome spojili bi staru kuglanu s dječjim vrtićem, čime bismo tamo izgradili dvoranu za igranje, a time bismo stvorili i uvjete za upisivanje još jedne odgojne skupine u vrtić u Graberju- o projektima koji se odnose na dječje vrtiće kazao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Realizacijom ovih projekata stvorit će se uvjeti za upisivanje novih 80 djece u vrtić.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Stanovnici Bregane i okolnih mjesta, pogotovo mlade obitelji i roditelji predškolaraca, s velikim su zanimanjem i veseljem pratili dogradnju područnog objekta Dječjeg vrtića Izvor u svojem mjestu, jer je završetak radova označio novo razdoblje i visoko podignute standarde u predškolskom odgoju njihove djece. Nakon što su u siječnju počeli radovi, za manje od devet mjeseci na oko 1100 m2 niknula je zgrada s četiri nove prostorije za boravak djece sa sanitarnim i svim ostalim popratnim prostorima, polivalentna dvorana s malim tribinama, te vanjska terasa s umjetnom travom i uređenim okolišem, sve povezano toplim hodnikom s već postojećom zgradom.

Investiciju vrijednu više od 5 milijuna kuna financirao je Grad Samobor, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od milijun kuna. Svečanost otvorenja upriličena je danas, kada su simboličnu vrpcu ispred ulaza u novi dio zgrade prerezali gradonačelnik Krešo Beljak i ravnateljica Dječjeg vrtića Izvor Martina Trošelj, uz zamjenike gradonačelnika Sanju Horvat Iveković i Željka Stanca.

Velikom broju uzvanika; gradskim pročelnicima i vijećnicima, ravnateljicama i djelatnicima drugih gradskih vrtića i ustanova te ostalim gostima koji su nazočili otvorenju, najprije se obratila ravnateljica DV Izvor Martina Trošelj, uputivši zahvale svima koji su omogućili ostvarenje ovog velikog projekta i tako svojim najmlađim sugrađanima osigurali sretnije djetinjstvo u moderno opremljenom prostoru, kojeg oni, obzirom da su se tek nedavno u njega preselili, s veseljem otkrivaju i u njemu uživaju.

Gradonačelnik Beljak je zahvalio na trudu svima koji su vrijedno radili na ovom projektu te, između ostaloga, istaknuo kako bi Grad Samobor mogao još i više ulagati u vrtiće i škole, kao i za sve ostale društvene potrebe, kada bi država više novca vraćala lokalnim samoupravama, gradovima i općinama, koji im uvelike pune državni proračun. Stoga je, rekao je, nužna daljnja decentralizacija države kojom bi se to i omogućilo, a kao jedan od sljedećih velikih projekata najavio je i gradnju sportske dvorane uz obližnju Osnovnu školu Milana Langa.

Mališani su svojim gostima i prijateljima priredili glazbeni program uz ples, nakon čega su razdragani sa svojim tetama otrčali na igranje, dok je ravnateljica vrtića Martina Trošelj odrasle povela u razgledavanje novog dijela vrtića.

Objavljeno u Samobor

Predškolski odgoj bila je tema pitanja vijećnika Luke Cipurića na jučer održanoj devetoj sjednici Gradskog vijeća Grada Jastrebarsko. Između ostalog vijećnika Cipurića zanimalo je kakvo je stanje s brojem upisane, odnosno ne upisan djece.

-Isto tako iz razgovora s roditeljima do mene su došle informacije kako u sklopu pojedinih skupina ima veće broj djece nego što bi to trebalo biti. Čak sam dobio i konkretnu brojku od 40 djece. Zanima me da li je to točno, ako je kako će se i kada će se to riješiti- upitao je vijećnik Luka Cipurić.

Na njegovo pitanje odgovorila je ravnateljica Dječje vrtića Radost Jadranka Stojković kazavši kako se za ovu pedagošku godinu prijavilo 157 djece, od kojih je upisano njih 113 koja su zadovoljavala sve propisane uvjete.

-Među tim prijavljenim kandidatima imali smo 24 djece koja nisu imala uvjete za vrtić, odnosno nisu imala navršenih godinu dana. Također, imali smo i pet zahtjeva roditelja s područja susjednih općina. Upisali smo 113 djece, tako da nam je neupisano ostalo njih 12- pojasnila je ravnateljica Stojković, osvrnuvši se i na rad u odgojnim skupinama što je također zanimalo vijećnika.

-U Dječjem vrtiću Radost od 28 odgojnih skupina, sve odgojne skupine glede broja djece sukladne su državnom pedagoškom standardu. Moram naglasiti, kako smo rijetki u Hrvatskoj koji to imaju. Rješenju s tri odgojitelja i o ovom broju djece o kojem vi govorite prišli smo iz razloga kako u ovoj pedagoškoj godini ne bi imali preveliki broj neupisane djece. Smatram da smo napravili dobru stvar, jer smo u datim uvjetima poštivali propise te izašli u susret našim roditeljima, a pogotovo djeci kojoj je mjesto u dječjem vrtiću. Nemojte brinuti za tih 40 djece, jer u toj je skupini trebalo biti upisano njih 37. To je brojka koju je lani vodilo dvoje odgojitelja. Četvero djece dobilo je odgodu od škole, mi smo mogli biti kruti i ne upisati ih, no u humanom duhu bilo je da ih zadržimo u predškolskoj ustanovi. Veći broj djece nadomjestili smo većim brojem odgajatelja. Mogu vam odgovorno reći kako stvari dobro funkcioniraju, s djecom se odlično radi i sve će biti u redu. Možda već sada kad sam za ovom govornicom mogu vam dati jednu sugestiju ili poruku kako će se vrlo brzo na vašem stolu naći proračun. Pokušajte u njemu pronaći stavku za izgradnju novog vrtića- dala je malo duži odgovor ravnateljica Stojković.

Objavljeno u Jastrebarsko

Rano jutros, u povodu prvoga dana škole, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio je učenike i učenice Osnovne škole Antuna Mihanovića.

-Dižemo standard obrazovanja! Novi besplatni udžbenici, nadograđeno krilo škole i uređeno dvorište za naše osnovnoškolce su naša obveza- rekao je gradonačelnik poželjevši djeci sretan početak nove školske godine.

Novo krilo škole ima 4 učionice, 3 kabineta, učionicu za djecu s teškoćama u razvoju, sanitarni čvor, sportsko igralište te atletsku tartan stazu. Školu trenutno pohađa 474 učenika u 25 razrednih odjela.

Zagrebački gradonačelnik posjetio je sa suradnicima i mališane Dječjeg vrtića Vladimira Nazora.

-Danas u novi područni objekt našeg vrtića kreće 45 djece jasličkog uzrasta, a zahvaljujući Gradskom uredom za obrazovanje, koji je u potpunosti opremio vrtić, imamo najnoviju i najmoderniju opremu- rekla je ravnateljica vrtića Ivana Knezović.

Naime, Dječji vrtić Vladimira Nazora do sada je imao tri područna objekta na lokacijama Rapska 1, Supilova 5 i O. Župančića 1, ali zbog izgradnje naselja Sigečica postojeći kapaciteti vrtića više nisu bili dovoljni, pa je stoga Grad Zagreb osigurao novi objekt u Rapskoj 50.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 03 Rujan 2018 14:26

U kriški je vrtić upisano više djece

Načelnik Općine Križ Marko Magdić i njegov zamjenik Zlatko Hrastić, posjetili su danas povodom početka nove pedagoške godine male vrtićance u Dječjem vrtiću Križ i to u objektu Križ i Novoselec.

Ove je godine upisano znatno više djece u kriški vrtić, ukupno 160 mališana, zbog čaga je u objektu Križ otvorena nova jaslička skupina. Zaposlene su i dvije nove odgojiteljice, a općinski je načelnik izuzetno ponosan što nema neupisane djece.

Objavljeno u Križ
Petak, 31 Kolovoz 2018 05:59

Bolji uvjeti za vrtićance i školarce

Uoči početka nove školske godine na području Samobora obnavljaju se i uređuju zgrade škola i dječjih vrtića, kako bi djecu dočekali još bolji uvjeti i prostor prilagođen njihovim potrebama.

Najveća je investicija svakako nadogradnja dječjeg vrtića Izvor u Bregani koja će omogućiti da sva djeca dobiju adekvatan prostor i odgoj u mjestu u kojem žive. Dogradnjom vrtić dobiva četiri velike prostorije, polivalentnu dvoranu s tribinama i svim popratnim spremištima i sanitarnim prostorijama te uređen vanjski prostor, ukupno oko 770 m2 unutarnjeg i 320 m2 vanjskog prostora s terasama. Vrijednost projekta je oko 4,5 milijuna kuna, a uz Grad Samobor, nadogradnju objekta je sufinanciralo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s milijun kuna.

Trenutno je u tijeku energetska obnova objekta Osnovne škole Mihaela Šiloboda, za što se izdvaja nešto više od 600 tisuća kuna te izgradnja nadstrešnice, a u Celinama je izmijenjena stolarija što će doprinijeti većoj energetskoj učinkovitosti.

Što se manjih radova tiče, rade se zaštitne ograde u područnim školama Mirnovec i Farkaševec, a u ostalim školama se uređuju učionice i svlačionice. U sportskoj dvorani Osnovne škole Milana Langa izmijenjen je kompletan toplovod za što je izdvojeno 138 tisuća kuna, a radi se i na izmjeni dijela stolarije u dvorani kao i na uređenju svlačionica.

Objavljeno u Samobor
Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018 08:04

Samoborke pokrenule novi program 123 škola

Novi program za djecu u Samoboru je program 123 škola Udruge Sretno dijete koji će se od rujna održavati u sklopu programa znanstveno-kreativnih radionica Plavi bor. Riječ je o programu namijenjenom predškolarcima - djeci u godini prije polaska u školu, a posebno je osmišljen i za djecu kojoj je preporučena odgoda upisa u prvi razred.

Program se sastoji od igara i aktivnosti za razvoj predčitačkih i čitačkih vještina, grafomotorike, fine motorike, glasovne analize i sinteze, usvajanje abecednog načela. Rade se vježbe pažnje i koncentracije, vježbe iz sustava BrainGym s ciljem razvijanja pozitivne slike o sebi, prihvaćanja neuspjeha, poštovanja sebe i drugih, usvajanja prava na pogrešku. Na ovaj način razvija se emocionalna inteligencija, spremnost na suradnju, upornost i strpljivost, sposobnost zauzimanja za sebe, rješavanja problema, uz razvijanje kulturno-higijenskih navika, stvaranje radnih navika, razvijanja suradnje i empatije. Cilj programa je da se dijete nauči dobro snalaziti među ljudima i vršnjacima, da bude sposobno izraziti i braniti svoje mišljenje, razvijajući društvene osobine empatije i suradnje u zajednici koja mu je važna.

Program su osmislile Marija Mapilele i Branka Hollingsworth, a u izradi programa korištene su ideje, igre i vježbe iz različitih izvora. Sve igre i aktivnosti utemeljene su na višegodišnjoj praksi, provjerene su i njihova primjena ima višestruko pozitivan učinak na razvoj djeteta. Program 123 škola vodit će Marija Mapilele, supervizorice programa su Bernardica Horvat Petravić i Marina Brajević Kus, dok je materijale za rad dizajnirala je ilustratorica Branka Hollingsworth.

Program će se održavati jednom tjedno u trajanju od 90 minuta u prostorijama Plavog bora u Kompareovoj 5. Provodit će se u skupini od 10 do najviše 15 djece, a upisi i prijave su u tijeku. Grad Samobor sufinancirao je ovaj program, a roditelji će platiti participaciju u iznosu od 150 kuna mjesečno.

Upisi, informacije i prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem FB stranice Plavi bor.

Objavljeno u Samobor

U starijem objektu Dječjeg vrtića Vrtuljak, u tijeku je sanacija dijela unutarnjih prostorija, a što je dio provedbe projekta ulaganja u objekte dječjih vrtića. Radovima je obuhvaćena zamjena dotrajalih podnih obloga, parketa, stropova i sanitarnih čvorova, a njihov završetak predviđen je do 3. rujna, kada započinje nova pedagoška godina.

Uskoro će započeti i energetska obnova dijela vanjske omotnice objekta Dječjeg vrtića Maslačak, čime će se povećati energetska učinkovitost te time smanjiti potrošnja energenata, a ukupna procijenjena vrijednost radova na oba objekta iznosi oko 900 tisuća kuna.

Objavljeno u Zaprešić
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti