fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Rudnik Sveta Barbara
Utorak, 09 Listopad 2018 13:13

Budi i ti rudar na jedan dan

U Rudama ispred Rudnika svete Barbare održana je manifestacija Budi rudar na jedan dan, kojom su Rudari opet privukli brojne posjetitelje u i pred svoj rudnik kako bi im pokazali što i kako se radilo u njihovim rudnicima te što se jelo i pilo u to doba.

Posjetitelji su tom prilikom mogli obići rudnik uz stručno vodstvo, tijekom kojeg su im demonstrirani načini zamjene drvene podgrađe, priprema drvene građe, a za one kojima je rudnik bio premračan ili prezahtjevan organizirane su interaktivne radionice posvećene baštini Ruda i Samoborskoga gorja. U svemu su najviše uživali najmlađi – učili su hodati na štulama, izrađivati predmete od komušine i stručaka kukuruza, sudjelovali su u radionicama izrade oglavlja i kraluša.

I stariji su došli na svoje, jer su se mogli podsjetiti na običaj pečenja rakije i kestena, a sve je pratila i prigodna gastro ponuda – domaći žganci s čvarcima, kruh, kiselo mlijeko, greblica iz krušne peći i kobasice – redom tradicionalna jela samoborskoga kraja. 

 

 

 

Objavljeno u Događanja

Rudnik sveta Barbara u Rudama, nakon preventivne zaštite dobivene 2015. na rok od tri godine, upisan je 24. travnja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Rješenjem Ministarstva propisan je niz mjera zaštite kulturnog dobra, a posebno nas veseli što je dana potpora izvedbi interpretacijskog centra ispred Rudnika u smislu bolje edukativne i turističke ponude i osmišljavanja raznih programa.

Također, propisano je da svi radovi koji se izvode u Rudniku trebaju biti usuglašeni s nadležnim konzervatorskim odjelom. Za 2018. godinu suglasnost za radove je već ishođena. U planu je sanacija preostalog dijela obližnjeg potoka, zamjena dotrajale podgrade, uređenje odvodnje oborinske vode iz rova Sveto Trojstvo te početak zamjene drvenog stepeništa u unutrašnjosti rudnika. Početkom godine već je uređeno 40-ak metara staze jednom od rovova. Ministarstvo kulture naveden radove financirat će s 50 tisuća kuna.

Rudnik je ovaj vrijedan status stekao na inicijativu KUD-a Oštrc, čiji su članovi s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Zagrebu zadnjih mjeseci intenzivno radili na opisu kulturnog dobra i prikupljanju povijesnih činjenica. Otvoren je svaki vikend od 10-18 sati, a više informacija dostupno je na web stranici.

Objavljeno u Samobor

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti