fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Mali tehnopolis Samobor

Radovi na uređenju objekata broj 26 i 31 u nekadašnjoj vojarni u kojima će se, po završetku njihove rekonstrukcije, smjestiti Mali tehnopolis Samobor – MTS, započeli su u srpnju prošle godine, a ukupno će trajati 17 mjeseci. Do sada su izvedeni glavni konstruktivni dijelovi na obje zgrade, a trenutno je u tijeku izvedba limenog pokrova jednog objekta te završetak konstruktivnog dijela krova drugog objekta.

Također, pripremaju se temelji za nadstrešnicu koja će povezivati objekte kao i vanjska evakuacijska stubišta, a ujedno se vrše i pripreme za uređenje okoliša. U drugoj polovici godine planirano je unutarnje uređenje objekata kao i nabava opreme uključujući 3D printer i skener te bi do sredine 2020. godine Mali tehnopolis Samobor trebao biti potpuno funkcionalan.

Za ovaj kapitalan projekt, ukupne vrijednosti veće od 21,6 milijuna kuna, Gradu Samoboru osiguran je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. iznos od gotovo 19,5 milijuna kuna.

Objavljeno u Samobor

Radovi na uređenju objekata broj 26 i 31 u nekadašnjoj vojarni u kojima će se, po završetku njihove rekonstrukcije, smjestiti Mali tehnopolis Samobor – MTS, započeli su u srpnju, i potrajat će narednih 17 mjeseci.

Na oba objekta uklonjen je salonitni pokrov, srušene su nosiva krovna i međukatna konstrukcija, kao i unutarnji zidovi koji neće biti zadržani projektom. Slijedi odvoz otpada, a potom rušenje podne konstrukcije te priprema za podbetoniranje temelja. Radovi idu zadovoljavajućim kontinuitetom i bez problema. Po završetku radova dobit će se preko 1430 m2 novouređenog prostora, a dva će objekta biti spojena nadstrešnicom.

Za ovaj kapitalan projekt, ukupne vrijednosti 21.638.344,40 kn, Gradu Samoboru osigurano je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. iznos od gotovo 19,5 milijuna kuna.

Objavljeno u Samobor

U narednih desetak dana krenut će građevinski radovi na prostoru bivše Vojarne Taborec, nakon kojih će za 17 mjeseci u potpunosti biti obnovljene još dvije zgrade, u kojima će se, po završetku njihove rekonstrukcije, smjestiti Mali tehnopolis Samobor. Za ovaj kapitalan projekt, ukupne vrijednosti veće od 21,6 milijuna kuna, Grad Samobor osigurao je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. iznos od gotovo 19,5 milijuna kuna.

Uoči početka građevinskih radova u samoborskoj gradskoj vijećnici ugovor su potpisali u ime Grada zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te u ime izvođača radova, direktor tvrtke Izgradnja Futura d.o.o. iz Donjeg Stupnika Darko Lovrić.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković naglasila je važnost i značaj ovog projekta za Grad Samobor, koji bi uvelike trebao doprinijeti jačanju samoborskog poduzetništva i njegovoj konkurentnosti, obzirom da će Mali tehnopolis Samobor već u startu biti opremljen najnovijim 3D tehnologijama te tako, osim domaćih, privući u naš grad poduzetnike i inovatore iz drugih dijelova županije i šire.

Objavljeno u Samobor

Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, još 2013., inicirala je i osmislila projekt Mali tehnopolis, a Grad Samobor podržao je ideju i osigurao prostor na kojemu bi se on razvijao, te je u prosincu 2016. projekt Mali tehnopolis Samobor (MTS) prijavljen na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poslovne infrastrukture. Pozitivno je ocijenjen te je njegovu nositelju, Gradu Samoboru, iz Europskog fonda za regionalni razvoj za realizaciju odobreno bespovratnih 19,49 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 21,63 milijuna kuna. 

Riječ je o infrastrukturnom projektu koji obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju dva objekta bivše vojarne Taborec te nabavku najnovije generacije industrijskog 3D printera i skenera.

-Što projektom želimo postići? Uspostaviti poduzetnički centar, odnosno start up inkubator koji će biti temelj za razvoj i rast poduzetništva, i samoborskog, ali i puno šire, orijentiranoga na prerađivačku djelatnost. Nadalje, njime želimo potaknuti osnivanje novih poduzeća i obrta, stvoriti uvjete za rast i napredak, kao i unaprijediti konkurentnost postojećih gospodarstvenika- rekla je voditeljica projekta Martina Delišimunović.

Mali tehnopolis Samobor prostirat će se na oko 1400 četvornih metara. U poduzetničkim inkubatoru poduzetnici početnici moći će unajmiti adekvatan poslovni prostor uz subvencioniranu cijenu najma, za njih će se organizirati edukacije, informatičke radionice, specijalistički seminari, a moći će koristiti i multimedijalnu dvoranu. Usluge poduzetničkog inkubatora, osim početnicima i poduzetnicima koji su u procesu jačanja tržišne pozicije, namijenjene su i učenicima strukovnih škola, studentima tehničkih fakulteta, inovatorima, organizacijama iz područja tehničke kulture i znanstvenoj zajednici. Drugi segment poslovanja MTS-a bit će pružanje usluga aditivnih tehnologija - 3D printanja i skeniranja, povratnog inženjerstva i CAD dizajniranja.

-Za grad koji njeguje tradiciju poduzetništva i obrtništva ovo je izuzetno važan projekt. On će mladim poduzetnicima dati vjetar u leđa kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu. Osim toga, korištenjem novih tehnologija, MTS će dati dodatnu vrijednost projektima koje provode poduzetnici, ali i omogućiti daljnji razvoj inovacija- rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Regionalna razvojna agencija osim što je pružila tehničku pomoć, ona je i vodila projekt do aplikacije i njezine uspješne realizacije, dok je Zagrebačka županija financirala kompletnu pripremu projektne dokumentacije.

-MTS je izvrstan primjer kako Zagrebačka županija, Grad Samobor i Regionalna razvojna agencija zajednički stvaraju dodanu vrijednost svojim poduzetnicima i poticajno okruženje za mlade koje ovakvi projekti mogu potaknuti da i sami krenu u poduzetništvo- rekao je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Poduzetnički centar, start up inkubator i svi popratni sadržaji Malog tehnopolisa Samobor u funkciji će biti od sredine 2020. godine.

Objavljeno u Samobor

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti