fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Hitna pomoć

Kao što su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk najavili na konferenciji za medije 28. kolovoza od danas su u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću tijekom 24 sata, tj. i u dnevnoj i noćnoj smjeni dostupna dva liječnika.

Za ovakav ustroj hitne u Zaprešiću do kraja godine potreban je iznos od 500 tisuća kuna. Pola iznosa financira Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i sedam susjednih općina Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća. Također, radom medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni osigurano je da su vrata hitne otvorena 24 sata dnevno. Projekt otvorena vrata financiraju s 200 tisuća kuna Zaprešić i okolne općine.

Podsjetimo temeljem postojeće Mreže hitne medicine resorno Ministarstvo je Zaprešiću dodijelilo svega 5 T1 timova što podrazumijeva 5 liječnika. Isti način rada, dakle, dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine i vrata hitne otvorena 24 sata osiguran je i u Samoboru za što je Zagrebačka županija osigurala također 250.000 kuna.

Župan Kožić uputio je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću prijedlog Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kojima se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za prijavno-dojavnu jedinicu, Ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata. Isti ovakav prijedlog Kožić je uputio i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije.

Prema trenutno važećoj Mreži hitne medicine Zagrebačka županija ima 45 timova T1 (pri čemu dva tima u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina financira sama), 5 timova T2 te 5 timova prijavno-dojavne jedinice u Velikoj Gorici.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i načelnici 7 susjednih općina Bistre, Brdovca, Dubravice, Jakovlja, Luke, Marije Gorice i Pušće susreli su se danas kako bi dogovorili sufinanciranje hitne medicine za područje Zaprešića i okolnih općina dok se ne izmjeni Mreža hitne medicine.

Novi način organizacije kreće 10. rujna

Dogovoreno je da će se u prijelaznom razdoblju, odnosno do donošenja izmjena i dopuna Mreže hitne medicine, tijekom dana i noći osigurati nazočnosti dva T1 tima, što podrazumijeva nazočnost dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću, za što će se osigurati dodatnih pola milijuna kuna koji su potrebni do kraja godine. Pola iznosa financirat će Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i spomenute općine. Važno je napomenuti da je temeljem postojeće Mreže hitne medicine Zaprešiću dodijeljeno svega 5 T1 timova, a do sada je Zavod vlastitim sredstvima svjestan problema sufinancirao rad dodatna tri liječnika, kako u Zaprešiću tako i u Samoboru. Nakon dogovora župana, gradonačelnika i načelnika Zaprešić će imati na raspolaganju 10 liječnika odnosno dva u svakoj smjeni. Novi način organizacije hitne medicine u Zaprešiću kreće od 10. rujna.

Osim toga, Zaprešić i spomenute okolne općine zajednički će sufinancirati rad dodatne 2 medicinske sestre kako bi vrata hitne u Zaprešiću bila otvorena 24 sata dnevno za što će se osigurati 200 tisuća kuna.

-Zajednički smo dogovorili i složili se s predloženim načinom sufinanciranja hitne medicinske pomoći kao i rada dodatnih medicinskih sestara kako bi vrata hitne medicine u Zaprešiću uvijek bila otvorena. Ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja u poboljšanje zdravstvenog sustava- izjavio je Turk.

Isti model organizacije hitne medicinske pomoći predložit će se i za područje Ispostave Samobor. S obzirom da Grad Samobor sufinancira dio nadstandarda, a u sufinanciranje su uključeni i Grad Sveta Nedelja i Općina Stupnik, Zagrebačka županija osigurat će i za ovo područje dodatnih 250 tisuća kuna.

Također, župan Stjepan Kožić uputit će Ministarstvu zdravstva novi zahtjev za izmjenu i dopunu Mreže hitne medicine kojom će se za područje Zagrebačke županije tražiti dodatnih 15 T1 timova. Takav prijedlog Kožić će uputiti i prema Županijskoj skupštini koja će po donošenju odluke svoju inicijativu također uputit Ministarstvu zdravstva.

Podsjećamo kako je Zagrebačka županija do 2016. godine imala svega 30 T1 timova hitne medicine za cijelo svoje područje, a župan Kožić u više je navrata upozoravao na nepravdu koja je takvom Mrežom nanesena stanovnicima Zagrebačke županije. Zagrebačka županija je krajem 2014. godine dostavila Ministarstvu zdravstva inicijativu za Izmjenu Mreže hitne medicine, te je tražila dodatnih 20 T1 timova, odnosno ukupno 50 T1 timova za ispostave i 5 timova za Prijavno dojavnu jedinicu u Velikoj Gorici. U svibnju 2016. godine novom Mrežom hitne medicine Zagrebačka županija je, od traženih 20, dobila 15 T1 timova (od kojih dva T1 tima financira županija u iznosu 1,2 milijuna kn godišnje).

-Mnogi pitaju zašto od svibnja 2016. godine nismo tražili dodatne timove. Nažalost od 2012. do 2016. godine uvjeravao sam ministre Ostojića, Vargu, Nakića i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grbu Bujević da imamo neodrživu situaciju. I na kraju ponovno nismo dobili broj timova koliko smo tražili već je Zagrebačka županija iz svog proračuna izdvajala znatna sredstva, a isto su činili i mnogi gradovi i općine. Sada se postavlja situacija kao da je potrebno samo napisati dopis i dobiješ ono što je potrebno, a svi mi znamo da situacija nije ni približno takva- izjavio je župan Stjepan Kožić.

Inače, od 2003. do 2011. godine kada je hitna medicina bila u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije je za sufinanciranje ove djelatnosti osigurala 9,3 milijuna kuna. Od 2012. godine od kad djeluje Zavod za hitnu medicinu do danas, Zagrebačka županija je u Zavod za hitnu medicinu uložila 43 milijuna kuna uključujući sredstva za sufinanciranje timova, za rad uprave Zavoda, te decentralizirana sredstva. Od spomenutog iznosa, sa 18 milijuna kuna financirani su T1 timovi hitne medicine.

Zagrebačka županija jedina bez opće bolnice

Napominjemo kako je Zagrebačka županija jedina županija u RH koja nema opću bolnicu na svom području i pacijenti se voze na zbrinjavanje u bolnice na području Grada Zagreba.

-Kada se pacijent npr. iz Jastrebarskog, Farkaševca ili Pokupskog vozi u Zagreb, taj tim je nedostupan u idealnim uvjetima 2 sata i ukoliko se u tom periodu dogodi nešto na tom području, moramo dizati timove iz susjednih gradova. Prilikom donošenje Mreže hitne medicine nužno je u obzir uzeti naš specifičan geografski položaj, površinu, cestovnu povezanost, prolazak autoceste kroz županiju, zračnu luku te činjenicu da nemamo opću bolnicu- izjavio je Kožić.

Objavljeno u Zagrebačka županija

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, jutros je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić s ravnateljicom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Silvijom Hunyadi-Antičević i pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslavom Jelečom održao konferenciju za novinare na temu: Hitna služba u službi građana 365 dana.

-Povod jutrašnje konferencije još je jedan nadstandard koji ćemo uz pomoć Grada Zagreba osigurati za građane. Nabavit ćemo 55 automatskih vanjskih defibrilatora koji će biti u vozilima sanitetskog prijevoza- istaknula je ravnateljica Hunday Antičević, te dodala da će oni uvelike pridonijeti spašavanju života građana grada Zagreba.

-Zagrebačka hitna, koja će sljedeće godine obilježiti 110 obljetnicu postojanja ima ukupno 424 djelatnika, od čega je 69 timova T1 s liječnikom, tehničarem i vozačem, 10 timova T2 , 41 tim sanitetskog prijevoza i dva motorista u timu T3. U prošloj godini imali smo preko 90 tisuća intervencija hitne pomoći te 130 tisuća intervencija sanitetskog prijevoza. Vrijeme dolaska na mjesto intervencije Hitne pomoći za prvi stupanj hitnosti u prosjeku iznosi 7,19 minuta, dok tim T3 na motoru stigne za 5,46 minuta- objasnila je ravnateljica.

Pročelnik Jeleč istaknuo je kako su Grad Zagreb i gradonačelnik kada je u pitanju zdravstvena djelatnost do sada osigurali nekoliko nadstandarda koji ostali dijelovi Hrvatske nemaju.

-U prvom redu važan nadstandard je ambulanta Hitne pomoći koja rješava gotovo 80 posto slučajeva, dok samo 20 posto završava u bolnici. Također ne smijemo zaboraviti i važnost nastavne baze koja se održava u okviru Ustanove, a gdje se educiraju svi oni kojima je u opisu posla davanje prve pomoći, reanimacija i slične djelatnosti- istaknuo je pročelnik.

Nabavka defibrilatora bit će samo još jedan korak u osiguranju još bolje zdravstvene skrbi svih građana.

-Često možemo čuti kako kažu da je Zagreb država u državi , ali to nije istina, Zagreb je istinska europska metropola koja živi svoju otvorenost i sigurnost i možemo biti primjer mnogima, kazao je gradonačelnik Bandić. Mi u Zagrebu uvijek nastojimo postići nadstandarde, a kada su ljudski životi u pitanju onda nije bitna cijena. Budući da u našoj Hitnoj imamo najbolje obučene ljude koji svoj posao vole i rade s ljubavlju, Gradskoj skupštini ću predložiti da sljedeće godine povodom Dana Grada Zagreba najstarijem djelatniku ili djelatnici koji ima najviše intervencija, uručimo Nagradu Grada- dodao je gradonačelnik Bandić.

Osim toga, gradonačelnik je najavio da će do nove godine izaći i s prijedlogom Gradskoj skupštini da se, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, spoje organizacijske cjeline u zdravstvenim institucijama grada Zagreba, formira svojevrsni Zagrebački zdravstveni holding.

Objavljeno u Grad Zagreb

Nekoliko stotina građana okupilo se na Trgu Ivana Pavla II mirno prosvjedujući zbog tragične smrti njihovog sugrađanina Mattea Ružica koji je preminuo čekajući dolazak kola hitne pomoći.

Iako su rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva pokazali da nije zakazao sustav hitne pomoći i da je Matteo Ružić osim astme imao i srčanu manu, njegov otac Dubravko ne slaže se s time te se svima zahvaljuje na iskazanoj podršci.

Kako je bilo na prosvjedu, pogledajte u VIDEU.

 

Objavljeno u Zaprešić

Kako javlja N1 skupina građana Zaprešića sastala se danas s gradonačelnikom Željkom Turkom kako bi se napravile određene promjene, kako se u budućnosti ne bi događali događaji koji je Zaprešić prije tjedan dana zavio u crno. Sastanak je trajao gotovo dva sata.

-Predali smo gradonačelniku naše zahtjeve na 25 stranica, oni su konstruktivni imaju smisla. Pregovori su bili teški, ali gradonačelnik je na kraju obećao da će se u roku sedam dana sastati sa županom i iznijeti mu sve naše, ali i svoje prijedloge. Spreman je sufinancirati dodatnog liječnika samo za naše područje. Nadamo se da će nakon ovoga doći do promjena- kazao je Marin Rogić.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Objavljeno u Zaprešić

Stanovnici Zaprešića i večeras su ispred zgrade Gradske uprave palili svijeće zbog tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića, nakon čega su se održali i tihi prosvjed prošetavši gradom, želeći tako poslati poruku za pronalaženjem boljeg rješenja za funkcioniranje hitne pomoći u svome gradu.

Građane su na prosvjednu šetnju pozvali Zaprešićani okupljeni u Facebook grupu Zaprešić bez cenzure, koji su također uputili i poziv stanovnicima drugih gradova da na sličan način izraze svoje nezadovoljstvo.

Objavljeno u Zaprešić

Nakon priopćenja župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića u kojem je između ostalog naveo „Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji nažalost svjedoči smrt mladića u Zaprešiću. Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije“, oglasilo se i Ministarstvo zdravstva.

Oni u svome priopćenju navode između ostalog, kako Hrvatski zavod za hitnu medicinu od zadnje izmjene Mreže hitne medicine 2016. godine do danas, nije zaprimio niti jedan novi zahtjev za izmjenom Mreže od strane Zavoda za Hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti:

"Povodom događaja u kojem su preminule dvije osobe dana 12. kolovoza 2018. godine na području Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Zaprešiću i Jastrebarskom ovim putem izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije je sukladno Mreži hitne medicine („Narodne novine“ broj 71/12) raspolagao s 30 timova T1, 10 timova T2 i 2 Dežurstva. 2016. godine zatraženi su dodatni timovi te od lipnja iste godine donošenjem nove Mreže hitne medicine („Narodne novine“ broj 49/16), Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije povećan je na 45 timova T1 i 5 timova T2. To je povećanje od ukupno 10 timova, odnosno čak je 15 timova T1 više u odnosu na prethodnu Mrežu.

Od zadnje izmjene Mreže hitne medicine 2016. godine do danas, Hrvatski zavod za hitnu medicinu nije zaprimio niti jedan novi zahtjev za izmjenom Mreže od strane ZHM Zagrebačke županije.
Ovom prilikom ističemo kako su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, napominjemo kako Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima pet defibrilatora).

Još jednom navodimo kako je inspekcijski izvid u tijeku i po njegovom dovršetku ćemo se detaljnije očitovati te ustanoviti je li bilo ikakvih propusta.

Ovim putem još jednom izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih."

Objavljeno u Zagrebačka županija

Povodom jučerašnje smrti mladića u Zaprešiću, medijima se obratio i župan Stjepan Kožić, istaknuvši u svom priopćenju koliko je nedostatna mreža Hitne medicinske pomoći na području Zagrebačke županije.

Priopćenje župana Stjepana Kožića prenosimo u cijelosti:

„Izražavam najiskreniju sućut obitelji preminulog mladića. Ne postoje riječi utjehe kojima bi se olakšala bol koju osjećaju roditelji, obitelj i prijatelji, no ovim putem kao župan Zagrebačke županije u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu dužan sam iznijeti činjenice.

Naime, Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji nažalost svjedoči smrt mladića u Zaprešiću. Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije.

Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova,Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i nažalost tragedija na koju sam upozoravao se dogodila.

Prema informacijama koje sam dobio od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

Iskreno se nadam, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi.“

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zaprešić je jučer zadesila velika tragedija u kojoj je izgubljen jedan mladi život. Mladić, kojem je u poslijepodnevnim satima pozlilo, preminuo je po dolasku Hitne pomoći, u kojoj su bili samo tehničar i medicinska sestra, nakon što su mu pokušali pomoći prolaznici. Prema očevicima ovog nemilog događaja, u Hitnoj pomoći koja je izašla na mjesto nesreće nije bilo liječnika, već samo tehničar i sestra, a također u vozilu nije bilo niti defibrilatora.

Inače, na području Zaprešića i okolnih općina pet timova hitne pomoći sa samo jednim doktorom, kojeg u tom trenutku nije bilo, zbog čega gradonačelnik Željko Turk ističe kako ovakva organizacija nije dovoljno dobra.

-U tom datom momentu vozilo nije došlo u najbržem mogućem vremenu. To ukazuje na nužnost promjene organizacije Hitne pomoći- kazao je za Željko Turk gostujući u Novom danu za N1 televiziji.

„Nažalost, zbog toga se ugasio jedan mladi život", kazao je Turk te objasnio da je trenutno organizacija Hitne pomoći u Zaprešiću takva da je pet ekipa dežurno 24 sata.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Objavljeno u Zaprešić
Ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića održala se primopredaja 10 novih sanitetskih vozila koja će znatno pridonijeti boljem funkcioniranju službe Hitne pomoći u gradu Zagrebu. Grad je za nabavu vozila osigurao gotovo 2,4 milijuna kuna bez PDV-a. 

-Nema boljeg poklona za Dan Grada od ovih 10 novih sanitetskih vozila- rekao je gradonačelnik te istaknuo kako grad koji broji preko 800 000 stanovnika i svaki dan ima velik broj hitnih intervencija, kako bi dobro funkcionirao, mora imati besprijekorno opremljene timove, ali i tehničku opremljenost.  

-Radi komfora naših građana i povećanja kapaciteta pet vozila opremljeno je s dva ležaja, a ostalih pet vozila imaju rampu gdje se pri ukrcaju na sjedećoj stolici građani osjećaju sigurnijepojasnila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Silvija Hunyadi-Antičević.

Zavod godišnje obavi preko 130 tisuća intervencija sanitetskog prijevoza – prijevoz pacijenata u i iz bolnica, iz bolnice u bolnicu, u i iz bolnica za medicinsku rehabilitaciju, u inozemstvo te prijevoz dijaliziranih bolesnika.
Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti