fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Gradonačelnik Krešo Beljak
Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 11:36

Samobor proslavio 776. rođendan

Tradicionalnom budnicom Gradske glazbe Samobor svekoliki puk slobodnoga kraljevskoga Grada Samobora pozvan je da, uobičajeno treće subote u listopadu, dođe na gradske ulice i zajednički proslavi rođendan svoga grada. O povijesti svojega grada, koju brižno čuvaju, Samoborci znaju jako puno, njome se ponose i prenose ju novim generacijama s istim žarom i voljom kao i svim "dotepencima" koji ga pohode samo nakratko ili pak odluče u njemu se nastaniti pa i sami postati Samoborci.

Što je sve realizirano u proteklom periodu, i što sve Samobor očekuje u narednom vremenu govorio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Krešo Beljak istaknuvši posebno podatak kako je Samobor treći grad u Hrvatskoj po kvaliteti života. Također, Samobor se ističe svojim ulaganjima u gospodarstvo i povoljnoj klimi za poduzetnike, po čemu je na drugom mjestu u državi.

Najsvečaniji dio sjednice bilo je i uručenje nagrada, priznanja i plaketa ovogodišnjim dobitnicima. Plakete Grada Samobora primili su Zdravko Dumbović, Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, Milan Jelenić – Srna, Vesna Jelinčić, Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Silva Lamot, Božidar Laušin, Franjo Razum i Judo klub Profectus, godišnje Nagrade grada Samobora gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća uručili su Josipu Lebegneru, Mariju Vlahoviću, Pavlu Joziću, Gradskoj glazbi Samobor te mladim inovatorima Lovri Stipanoviću, Josipu Orozu i Martinu Sokoloviću, kao i njihovom mentoru Ivanu Vlainiću.

Nagrada Grada Samobora za životno djelo posthumno je, dodijeljena prof.dr.sc. Andriji Georgijeviću, koji je preminuo prije desetak dana. U ime obitelji preuzela ju je njegova kćer Andrea, koja je i posebno zahvalila svim Samoborcima što su prepoznali djelo i rad njezina oca.

Objavljeno u Samobor

Nakon gotovo godine dana čekanja, Samoborci će od 20. listopada ponovno uživati u kulturnim programima u kino dvorani zgrade Hrvatskog doma.

-Ova zgrada ima bogatu povijest, stoga je velika želja Samoboraca bila da ovo postane reprezentativan prostor, kakav zaslužuje grad tako bogate kulture. I sam sam emotivno vezan za ovu dvoranu stoga sam ponosan i sretan što smo uspjeli ispuniti obećanje dano Samoborcima. Od samog početka političkog djelovanja borili smo se s raznim idejama koje bi u potpunosti promijenile ovaj prostor, a time i vizuru grada, što nam nikada nije bila prihvatljiva opcija. Mislim da smo ispravno odlučili- zaključio je prilikom obilaska gradonačelnik Krešo Beljak.

Radovi na rekonstrukciji objekta započeli su u studenom prošle godine, a završeni su krajem prošlog mjeseca. Trenutno se radi na ugradnji najmodernije opreme koja uključuje 28 različitih reflektora za scensku rasvjetu s posebnim sustavom upravljanja, srebrno filmsko platno i Dolbysorround zvučni sustav te vrhunski audio sustav najnovije generacije. U dvorani su danas 253 sjedala, od čega 232 fiksna i 21 pomoćno.

Vrijednost rekonstrukcije je više od 6 milijuna kuna s PDV-om, dok će se u scensku tehniku uložiti dodatnih 900 tisuća kuna. Izvedeni su i radovi na energetskoj obnovi zgrade vrijedni više od 600 tisuća kuna s PDV-om, a obnovu je s 250 tisuća kuna podržala i Zagrebačka županija.

U subotu, 20. listopada kino dvoranu će posjetiti gradski vijećnici i brojni gosti svečane sjednice Gradskog vijeća, a već istoga dana kreće bogati program događanja povodom otvorenja.

-U subotu, 20 listopada građane očekuju besplatne projekcije filmova Vili Kočnica i Venom, kako bi već prvoga dana iskušali užitak gledanja filma u novim stolcima, uz najsuvremeniju opremu. Iz bogatog programa izdvajamo kazališne predstave Međuigre 0-24 Zijaha Sokolovića i mjuzikl Chicago u premijernoj izvedbi PAX-ića. Pozivamo vas i na koncert URBAN&4 u subotu, 27. listopada te na brojne druge programe- pozvala je ravnateljica Jelena Vojvoda.

Objavljeno u Samobor

Gradonačelnici Grada Zagreba i Grada Samobora Milan Bandić i Krešo Beljak, sa suradnicima, obišli su vodospremu u Noršić selu izgrađenu 80-ih godina prošlog stoljeća, a iz koje se napajaju Noršić selo, Baščić breg, Solina, Gluščić breg i Jarušje.

Naime, stanovnici Stojdrage te navedenog područja Noršić sela gdje se nalazi 114 domaćinstava imaju česte probleme u redovnoj vodoopskrbi. Za područje Stojdrage izvorište je nedovoljnog kapaciteta, dok za područje Noršić sela i pripadajućih mjesta u ljetnim mjesecima presušuje izvorište, a u vrijeme kišnih perioda i topljenje snijega dolazi do zamućenja vode pa stanovnici često ostaju bez vode i česti su prekidi redovne vodoopskrbe.

-Naš cilj je da svi građani koji su pokriveni vodoopskrbom imaju kvalitetnu vodu. Administrativnu zavrzlamu koja se ovdje dogodila ćemo riješiti u trianglu Grada Zagreba, Grada Samobora i Hrvatskih voda- rekao je na licu mjesta, na granici Samoborskog gorja i Žumberka, zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik Samobora Beljak izrazio je zadovoljstvo što su se stvari pokrenule s mrtve točke.

-Spletom okolnosti sredinom 80-ih godina Samoborski vodovod je potpao pod Zagrebački i imamo sreću da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji razumije probleme malog čovjeka i na tome mu se zahvaljujem. Još nas čeka puno posla jer ovo nije izolirani slučaj- naglasio je te dodao kako se nada da će nastavak biti preuzimanje Žumberačkog vodovoda.

Tehnički direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot je objasnio da je ViO izradila idejni odnosno glavni projekt duljine 5300 metara za sanaciju primarne vodoopskrbne mreže u naselju Noršić brega koji je pred ishođenjem građevinske dozvole.

-Da bi kvalitetno i dugoročno riješili problem snabdijevanja vodom upravo ove vodospreme, iz koje će gravitacijskim putem dolaziti voda do svakog domaćinstva, potrebno je pronaći novo izvorište. Jedno takvo je izvorište Kostanjevec, koje je odavde udaljeno nešto malo manje od pet kilometara. Trebamo izgraditi vodoopskrbni cjevovod. Prošli tjedan smo kartirali trasu, izmjerili visine, izmjerili kapacitete zdenca i pumpi- objasnio je Marin Galijot te napomenuo kako je prošli tjedan riješen problem vodoopskrbe Stojdrage čiji je vodoopskrbni sustav prespojen na Žumberački vodovod.

Objavljeno u Samobor

Po svemu sudeći, ovog ljeta, nakon dugog niza godina, kupanja na Vugrinščaku neće biti. Rekao je to na konferenciji za medije, održanoj u samoborskoj gradskoj vijećnici, gradonačelnik Krešo Beljak.

Iako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća oko rješenja problema bazena na Vugrinščaku bilo i optimističkih tonova, ponovno su se nad "samoborsko kupališno ljeto" nadvili tmurni oblaci. Naime, bivši zakupoprimac, poduzeće Nakus, reprezentirano njegovim vlasnikom Miroslavom Ivanščakom, ponovno je u srijedu, 13. lipnja, izvođačima onemogućilo nastavak radova drugom poduzeću, koje je Grad Samobor angažirao za uređenje bazena. Grad jest vlasnik bazena, no bivši zakupoprimac nije dao da se miču oštećene pločice koje su, kako tvrdi, "njegovo vlasništvo", pa su u Gradu odlučili pričekati sudski nalog koji bi mu onemogućio ulazak u posjed Grada, a to će, po svemu sudeći, potrajati predugo za pripremu bazena i njegovo puštanje u pogon.

Gradonačelnik Beljak ponovio je da se, u konačnici, radi samo o novcu, odnosno spornim i isključivo novčanim potraživanjima Nakusa od oko 1,7 milijuna kuna, koja je Grad spreman podmiriti nakon donošenja pravomoćne sudske odluke. Prema Beljakovim tvrdnjama, tvrtka Nakus tražila je prije nekoliko godina raskid ugovora o najmu (koji su, inače, imali do 2037. godine), uz obrazloženje da su daljnja ulaganja u kupališni kompleks Hidropatsko neisplativa. Uz raskid ugovora tražio je novčanu nadoknadu za ulaganja koja su tamo imali. Grad je na to pristao, no zatražili su i dokumentaciju, račune o ulaganjima, koje nisu dobili niti na uvid. Umjesto toga, zakupoprimac Nakus je tužio Grad. Prvostupanjskom odlukom Trgovačkog suda s kraja 2017. godine, na koju se Grad žalio, određeno je da Grad plati Nakusu nadoknadu od oko 1,5 milijuna kuna na ime ulaganja.

Gradonačelnik Beljak, stalno prekidan upadicama Miroslava Ivanščaka, koji je konferenciji nepozvan prisustvovao, pojasnio je da je predmet sada na Visokom trgovačkom sudu i da on niti kao gradonačelnik, a niti kao privatna osoba, ne može i ne smije napraviti tu isplatu prije pravomoćne presude, ma kakva ona bila.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec istaknuo je da gradske službe i njihovi zaposlenici već dulje vrijeme trpe ispade i uvrede bivšeg zakupoprimca, koji uokolo dijeli irelevantne dokumente te vrši pritisak na gradske vijećnike i gradonačelnika. Zbog toga su neke od osoba protiv Miroslava Ivanščaka podnijele i kaznene prijave. Stanec je podsjetio da je za vrijeme trajanja zakupa i Grad ulagao u bazene te da ih sada može otvoriti jedino Grad kao vlasnik, što su u nekoliko navrata i pokušali. No, uvijek su bili spriječeni.

Grad sada čeka sudski nalog koji će mu omogućiti ulazak u posjed, a kada će se to i hoće li se uopće dogoditi, ne zna nitko. Po svemu sudeći, postoji sve manja nada za to da se bazeni na Vugrinščaku ovog ljeta otvore, iako i sa zakašnjenjem.

Na kraju je gradonačelnik Beljak najavio izgradnju novog bazena na području bivše vojarne. Prijedlog idejnog projekta je gotov, a postoji i velika vjerojatnost da će se, u znatnoj mjeri, financirati iz europskih fondova.

Objavljeno u Samobor

Povodom osvajanja naslova prvaka Prve lige i ulaska u Premijer ligu igrače i vodstvo Rukometnog kluba Rudar primio je i čestitao im na uspjehu i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, uz kojeg su prijemu nazočili i njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, Marija Kižlin te vodstvo Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić i Marijana Radek.

-Čestitam vam na ovom velikom uspjehu. To je vaš uspjeh, nikoga drugoga, uspjeh je to vašeg trenera i vaših obitelji i nadam se da ćete nastaviti i u budućnosti svijetliti obraz Ruda, svih vas, a onda i cijelog Samobora. Mi smo tu za sve što vam treba, u skladu s našim mogućnostima, a vi nastavite tako i dalje- naglasio je Beljak koji je posebno istaknuo sportski duh i zajedništvo svih igrača.

Upravo to, kao i široka baza igrača poniklih upravo u klubu najveća su snaga kluba, koji se nakon ispadanja iz najvišeg rukometnog ranga ekspresno vratio u hrvatsku rukometnu elitu.

-Cilj nam je zadržati status premijerligaša. Sezona će biti izazovna, ali se nadamo da ćemo opstati u Premijer ligi- rekao je trener Hrvoje Štibohar.

Budući da i mlađe klupske kategorije postižu sjajne rezultate, za budućnost rukometa u Rudama ne treba se brinuti, jer politika Ruda je ulaganje u mlade, što svake sezone iznova donosi sjajne rezultate.

Objavljeno u Sport

U ožujku ove godine broj registriranih nezaposlenih osoba u Samoboru, sukladno podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je 865, što je najmanji broj nezaposlenih osoba u posljednjih 18 godina, od 2000. godine od kad se vodi evidencija. U skladu s tim, i ove je godine Grad Samobor izdvojio znatna sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, a javni poziv je u tijeku.

Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Ovo je jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče zapošljavanje te se nedavno slijedom toga našao na 4. mjestu gradova koji su smanjili nezaposlenost, a kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj.

-Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja razvoja u gospodarstvu, poput potpora (samo)zapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje kontinuirano podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tu su i druge mjere gospodarske politike, a treba istaknuti i kako je Samobor grad bez prireza- ističe gradonačelnik Krešo Beljak.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Potpore iznose od 4 000 do 6 000 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5 000 do 7 000 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe, a svi detalji javnog poziva dostupni su na www.samobor.hr.

Objavljeno u Samobor

Održana je izborna skupština Gradske organizacije HSS-a Grada Samobora kojoj je prisustvovalo više od 300 delegata. Skupštinom je predsjedao aktualni gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak koji je nakon 12 godina vođenja samoborskog HSS-a dao punu podršku novom vodstvu. 

Umjesto Kreše Beljaka jednoglasnom odlukom okupljenih delegata za predsjednika je izabran Željko Stanec. Novi potpredsjednici su Mario Vlahović i Stjepan Kozlina, Daniel Cvetković potvrđen je za tajnika, a za blagajnika Dominik Baltić. Za tehničkog tajnika izabran je Šimun Pervan, a tajništvo još čine Matijas Bišćan i Petar Grgečić. Skupština je također, jednoglasno potvrdila i kandidate za članove predsjedništva, birane članove odbora i delegate za županijsku Skupštinu.

Skupštini su se između ostalog obratili i tajnik HSS-a Ilija Ćorić, predsjednica Hrvatskog srca Marija Ledinski Anić, predsjednik HSS-a Svete Nedelje Ivica Brajdić, dosadašnji potpredsjednik i zamjenik župana Hrvoje Frankić te zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Objavljeno u Samobor

Gradonačelnik Samobora Kreše Beljak i njegov kolega iz Jastrebarskog potpisali su danas u samoborskoj gradskoj vijećnici Sporazum o promjeni granica na dijelu katastarskih općina Šipački Breg i Sveta Jana, koji su prije toga usvojila gradska vijeća dva susjedna grada.

Neriješene granice između gradova često su uzrok brojnim problemima, zbog čega su gradonačelnici dva susjedna grada kao primjer drugima utvrdili granicu mirnim putem, čime su stvoreni uvjeti za poboljšanje komunalne infrastrukture na tom području, posebice za održavanje i izgradnju nerazvrstanih cesta.

-Ono što je meni kao čovjeku važno, to je da je ovakva jedna ovakva tema u Gradu Samoboru naišla na razumijevanje. Ovdje se nismo vodili nekim sitnim interesima, nego onime što je život. Vjerovao sam od početka da jedna cesta neće biti problem. Time smo pridonijeli stvaranju uvjeta za rekonstrukciju ove ceste u bliskoj budućnosti- rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, rekavši kako je problem ove granice riješen u svega par mjeseci.

Potpisivanjem Sporazuma omogućena je i izgradnja prometnice do izletišta na Japetiću, gdje kako se moglo čuti Grad Jastrebarsko ima velike planove.

-Drago mi je da smo tu te da na jedan kulturan i civiliziran način rješavamo jedan problem koji to zapravo i nije. Žao mi je što ovaj primjer ne slijede drugi gradovi i općine. Izgleda kako su sada moderni ti granični sporovi. Ja ću samo reći kako smo mi ovdje zbog građana i rješavanja njihovih problema- istaknuo je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Ukupna površina otpisa površine iz katastarske općine Šipački Breg, koja je administrativno u sastavu Grada Samobora, te pripisa u katastarskoj općini Sveta Jana, koja je administrativno u sastavu Grada Jastrebarskog, iznosi približno 10 500 m2, dok ukupna površina otpisa površine iz katastarske općine Sveta Jana te pripisa u katastarsku općinu Šipački Breg iznosi 8 856 m2.

Objavljeno u Samobor

-Jesu ovo kluči grada? Je li ovo nova vlada? Je li Sraka lepi pucek?Je li Sudec morski cucek? Lepi pucek, morski cucek, kluči grada, nova vlada, fašničko je vreme sada!- poručuju iz Samobora gdje su sinoć ključeve Grada preuzeli Princ, Sraka,Sudac i Fiškal.

Gradonačelnik Krešo Beljak za utjehu je dobio utješnu nagradu- krafnu, a ono još važnije je kako sve probleme Samoboraca od sada rješava novopostavljena fašnička vlast.

Inače, prvog dana Fašnika na pozornici su se predstavili srednjoškolci i štićenici Centra Lug, a nakon što je gradonačelnik Krešo Beljak još jednom izgubio vlast, predavši je Princu, Sraki, Sucu i Fiškalu, velikom pozornicom zavladala je Crvena jabuka.

Grad su danas okupirale male maškare za koje je osmišljen cjelodnevni program, dok su večernji sati rezervirani za koncert Vatre.

Objavljeno u Samobor

Proračun Grada Samobora u ovoj bi godini trebao iznositi 237,5 milijuna kuna, što je u odnosu na 2017. povećanje od 19,1 milijun kuna.

Pročelnik za financije Željko Radovanić u svom je izlaganju istaknuo kako će se ovakvim proračunom i nadalje omogućiti praćenje svih potreba svih građana, kao i podizanje standarda od komunalne do društvene infrastrukture. Za takav prijedlog proračuna bilo je 16 vijećnika, šest ih je bilo protiv, dok su dva vijećnika ostala suzdržana.

Gradonačelnik Krešo Beljak pozvao je tom prilikom sve vijećnike da ubuduće zajedno i konstruktivno pokušaju doći do konsenzusa kada su u pitanju važne odluke za Grad.

Objavljeno u Samobor

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti