fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Dan Grada Samobora

Uz 776. rođendan Grada Samobora i Samoborska narodna garda obilježila je 170. godišnjicu svojeg osnutka. Tim povodom organizirali prvi susret povijesnih postrojbi hrvatske vojske u Samoboru.

Stotinjak članova iz 16 povijesnih postrojbi - Počasno - zaštitna bojna Glavnog stožera oružanih snaga RH, Ban Gašpar Alapić, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Počasna Sokolska garda Osijek, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Društvo poljičana Sveti Jure – Priko, Senjski uskoci, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Zrinska garda Čakovec i Žumberački uskoci, najprije je sudjelovalo u odavanju počasti poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti, nakon čega su prodefilirali gradskim ulicama i vratili se na Trg kralja Tomislava. Tu su, pred brojnom publikom koja je okupirala trg, predali prijavak gradonačelniku Kreši Beljaku, koji ih je potom primio i u gradskoj vijećnici.

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 11:36

Samobor proslavio 776. rođendan

Tradicionalnom budnicom Gradske glazbe Samobor svekoliki puk slobodnoga kraljevskoga Grada Samobora pozvan je da, uobičajeno treće subote u listopadu, dođe na gradske ulice i zajednički proslavi rođendan svoga grada. O povijesti svojega grada, koju brižno čuvaju, Samoborci znaju jako puno, njome se ponose i prenose ju novim generacijama s istim žarom i voljom kao i svim "dotepencima" koji ga pohode samo nakratko ili pak odluče u njemu se nastaniti pa i sami postati Samoborci.

Što je sve realizirano u proteklom periodu, i što sve Samobor očekuje u narednom vremenu govorio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Krešo Beljak istaknuvši posebno podatak kako je Samobor treći grad u Hrvatskoj po kvaliteti života. Također, Samobor se ističe svojim ulaganjima u gospodarstvo i povoljnoj klimi za poduzetnike, po čemu je na drugom mjestu u državi.

Najsvečaniji dio sjednice bilo je i uručenje nagrada, priznanja i plaketa ovogodišnjim dobitnicima. Plakete Grada Samobora primili su Zdravko Dumbović, Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, Milan Jelenić – Srna, Vesna Jelinčić, Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Silva Lamot, Božidar Laušin, Franjo Razum i Judo klub Profectus, godišnje Nagrade grada Samobora gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća uručili su Josipu Lebegneru, Mariju Vlahoviću, Pavlu Joziću, Gradskoj glazbi Samobor te mladim inovatorima Lovri Stipanoviću, Josipu Orozu i Martinu Sokoloviću, kao i njihovom mentoru Ivanu Vlainiću.

Nagrada Grada Samobora za životno djelo posthumno je, dodijeljena prof.dr.sc. Andriji Georgijeviću, koji je preminuo prije desetak dana. U ime obitelji preuzela ju je njegova kćer Andrea, koja je i posebno zahvalila svim Samoborcima što su prepoznali djelo i rad njezina oca.

Objavljeno u Samobor
Četvrtak, 04 Listopad 2018 11:58

Bogatim programom Samobor slavi 776. rođendan

Dan grada je dan kada je Samobor proglašen slobodnim kraljevskim trgovištem poveljom kralja Bele IV. 1242. godine, a svečano se obilježava treće subote u listopadu. Rođendanska proslava ove godine započinje već u subotu, 13. listopada velikom gradskom motocross utrkom na Stazi Draga u Rakovom Potoku te koncertom Vojka Vrućine u Centru za mlade Bunker.

Cijeli tjedan obiluje sportskim, kulturnim i zabavnim sadržajima, a središnja proslava održava se u subotu, 20. listopada. Na samom početku dana, glazbom će nas probuditi najstarija Gradska glazba u Hrvatskoj, nakon čega slijedi odavanje počasti poginulim braniteljima te, po prvi puta u Samoboru, mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora održat će se u 11,00 sati u novouređenoj dvorani samoborskog kina koja će toga dana biti i svečano otvorena, a besplatne projekcije za građane održavaju se u poslijepodnevnim satima.

Samobor je poznat i kao gastro odredište, stoga će Samoborci i posjetitelji uživati u Festivalu kotlovine, degustaciji vina i gljivarskog kotlića te receptima iz davnina na Placu pod cirkvom.

Po prvi puta u karijeri u Samoboru će nastupiti grupa Jinx, u subotu, 20. listopada na Trgu kralja Tomislava. Koncert počinje u 21,00 sat, a nakon svirke posjetitelji će uživati u, već tradicionalnom vatrometu u izvedbi Mirnovec Pirotehnike.

Objavljeno u Samobor

Povodom 776. rođendana, po prvi puta u karijeri u Samoboru će nastupiti grupa Jinx, u subotu, 20. listopada na Trgu kralja Tomislava. Koncert počinje u 21,00 sat, a nakon svirke posjetitelji će uživati u, već tradicionalnom, vatrometu u izvedbi Mirnovec Pirotehnike.

Samoborci i njihovi gosti zapjevat će tako uz hitove „Smijem se“, „Brazil“, „Ljeto“, „Na plaži“, „Koliko suza“, „Tamo gdje je sve po mom“, „Na čemu si ti“, „Da smo se voljeli manje“ i brojne druge uspješnice kojima su Jinxi uvijek iznova potvrđivali svoj status na sceni, što danas cijene ne samo oni koji ih prate od njihovih početaka, već i nova, mlada generacija publike. Uz bezvremenske hitove predstavit će i materijal s posljednjeg albuma „Pogrebi i pomiriši“.

Uoči Dana grada, u subotu, 13. listopada ispunit će se velika želja mladih Samoboraca, jer u Centar za mlade Bunker dolazi Vojko Vrućina. Splitski reper i glazbeni producent poznat je po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka, a u 2018. odlučio je ponovno uploviti u solo vode. Vojkov povratak soliranju se pokazao odličnom odlukom jer je njegov prvi single “Zovi čovika” pregledan više od 700 000 puta u prva četiri mjeseca. Novim singlom „Pasta italiana“ povezao je nespojivo i time nastavio obarati vlastite rekorde. Grad Samobor sufinancira koncert povodom svoga rođendana, a ulaznice će biti u prodaji po simboličnoj cijeni od 20 kuna.

Program će i ove godine biti obogaćen kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima, uz još jedno izdanje Festivala kotlovine, a odmah nakon Dana grada kreću i brojna kulturna iznenađenja u preuređenoj dvorani samoborskog kina.

Objavljeno u Samobor

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti