fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Školstvo

Općina Dubrava prošle je godine po prvi puta uvela stipendije za srednjoškolce te naknadu za studente, koja se isplaćuje za svaki semestar odvojeno u iznosu po 700 kuna.

-Čuo sam da kreće drugi dio potpora za studente pa me zanimaju detalji oko toga- upitao je na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Dubrava, načelnika Tomislava Okrošu vijećnik Robert Runjavec.

Načelnik Tomislav Okroša potvrdio je kako su prijave za podmirenje dijela troškova studiranja krenule jučer i traju do petka 29. ožujka od 7 do 15 sati u Prijemnom odjelu.

-Uvjeti su isti kao u zimskom semestru, a svi oni naši studenti koji se prijave ostvarit će pravo na naknadu od 700 kuna- odgovorio je vijećniku načelnik Okroša.

Za ostvarenje podmirenja dijela troškova studiranja potrebno je donijeti istu dokumentaciju kao i kod prve prijave te ispuniti obrazac, koji se može preuzeti na stranicama Općine.

Objavljeno u Dubrava

Župan Stjepan Kožić zajedno sa suradnicima obišao je radove na sportskoj dvorani Osnovne škole braće Radić u Kloštru Ivaniću, gdje je u energetsku obnovu tijekom protekle dvije godine uloženo 1,7 milijuna kuna. U tom je periodu sanirano krovište, dotrajala fasadna stolarija zamijenjena je novom, dok je dvorana dobila toplinsku fasadu.

Također, saniran je i sustav oborinske odvodnje i sportski pod dvorane. Sve radove u potpunosti je financirala Zagrebačka županija, koja je nešto više od pola milijuna kuna uložila i u gradnju okretišta za školske autobuse te parkirališta.

-To su značajna sredstva, koja će se vratiti kroz energetsku obnovu. Nadam se da su oni koji borave u školi zadovoljni, jer dobili smo jednu novu, krasnu dvoranu. Svrha nas je da stvaramo uvjete djeci da im bude bolje i kvalitetnije- rekao je župan Kožić istaknuvši kako su izgradnjom okretišta djeci osigurani sigurniji uvjeti, jer autobus više ne moraju čekati na županijskoj cesti.

Dvorana je kako je istaknula ravnateljica škole Tatjana Bakarić sada primjerena djeci.

-Dvoranu smo obnovili izvana i iznutra. Zahvala županu i njegovim suradnicima na razumijevanju. Dvorana je predivna, čak i sami možete osjetiti djelotvornost energetske obnove, a do sada je u dvorani bilo hladno. Da škola bila kompletna, potrebna nam je energetska obnova starog dijela škole- kazala je ravnateljica Tatjana Bakarić.

Osnovnu školu braće Radić danas pohađaju 464 učenika, a ono što raduje načelnika Željka Filipovića je to što broj učenika ne opada, štoviše sljedeće školske godine upisat će se dvadesetak prvašića više.

 

Objavljeno u Kloštar Ivanić

Stigao je i službeni popis učenika Zagrebačke županije koji su pozvani na državno natjecanje mladih tehničara koje će se od 25. do 28. ožujka održati u Poreču. Među njima je i učenik Osnovne škole Dubrava Kristijan Bilanović.

Podsjetimo, Kristijan je osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju u kategoriji osmih razreda koje je održano 1. ožujka u Ivanić-Gradu.

-Iskrene čestitke Kristijanu i njegovom mentoru Ivici Košiću. Želimo im puno sreće i uspjeha na državnom natjecanju- poručili su iz Osnovne škole Dubrava.

Objavljeno u Događanja

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije raspisala je natječaj za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih škola od I. do VIII. razreda iz područja vatrogastva. Radovi se zaprimaju do 1. travnja.

Cilj natječaja je podizanje svijesti o važnosti zaštite od požara te popularizacija vatrogastva među mladima. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi učenici osnovnih škola s područja Zagrebačke županije, a teme radova moraju biti vezane uz vatrogastvo – vatrogasci, vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, požari, poplave, spašavanje ljudi i imovine i slično.

Pristigli radovi prvo će proći autorizaciju od strane organizatora natječaja, nakon čega će radovi koji zadovoljavaju uvjete natječaja biti objavljeni na internet stranici čime počinje faza on-line glasovanja za najbolje radove. On-line glasovanje za najbolje radove trajat će od 15. do 23. travnja, a svatko može samo jednom glasovati za jedan likovni te jedan literarni rad.

Svaka prijava na natječaj uz poslani rad mora sadržavati i prijavnicu koja se nalazi OVDJE, a više informacija o natječaju može se pronaći OVDJE.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je u društvu ravnateljice Dubravke Ljubičić i učenica otvorio Osnovnu školu Hrvatski Leskovac. Škola se prostire na ukupno 12 000 m2, ima 14 učionica s kabinetima, knjižnicu s čitaonicom, blagovaonicu, dvodijelnu sportsku dvoranu s teleskopskim tribinama te vanjsko nogometno, košarkaško i rukometno igralište.

Ravnateljica Ljubičić istaknula je da je škola opremljena suvremenom tehnološkom i didaktičkom opremom i time otvara realne mogućnosti za stalni napredak u odgojno obrazovnom radu.

-Škola je predviđena za 320 učenika za rad u jednoj smjeni što omogućuje brojne oblike dodatnog izvannastavnog i izvanškolskog rada i produženog boravka. Takvi raznovrsni oblici rada utjecat će na podizanje obrazovne kulture- dodala je ravnateljica. 

Iskazavši zadovoljstvo što je Hrvatski Leskovac prvi put u povijesti dobio školu, gradonačelnik Bandić zahvalio se sugrađanima na strpljenju i razumijevanju.

-Nema Hrvatske bez obrazovanih ljudi, solidarnosti, socijalne pravde, multikulturalnosti i multietničnosti. U Zagrebu već 10-ak godina dižemo obrazovni standard s besplatnim udžbenicima i gradeći nove škole s konačnim ciljem jedno smjenskog rada. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko 55 milijuna kuna, a uz ovu školu ove godine u planu nam je još napraviti pet škola - tri nove i dvije ćemo rekonstruirati- rekao je gradonačelnik. 

Prema riječima pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, u tijeku je izgradnja OŠ Vidovec, OŠ Ivanja Reka, OŠ Središće, Glazbenog učilišta Elly Bašić i uređenje prostora Hotelijersko turističke škole na Botićevom trgu.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zamjenica župana Nadica Žužak primila je ravnateljicu Osnovne škole Pokupsko Šteficu Facko Vrban, dobitnicu godišnje Nagrade „Ivan Filipović“ za 2017. godinu, koju prosvjetnim djelatnicima dodjeljuje Sabor Republike Hrvatske, te Brankicu Žugaj, ravnateljicu Gimnazije Velika Gorica, koja je Nagradu „Ivan Filipović“ dobila za 2013. godinu. Nagrada se dodjeljuje za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju.

-Nagrade koje ste dobili dokazuju da u Zagrebačkoj županiji imamo stručan kadar u obrazovanju, a rezultati se vide i kroz uspjehe učenika. Sigurna sam da osim što prenosite znanje radite i na tome da učenici budu odgovorni, pošteni i marljivi ljudi, jer osim što škola pruža obrazovanje ona ima i odgojni karakter- rekla je zamjenica Žužak.

Zahvalivši na prijemu Štefica Facko Vrban je rekla da je on dokaz da je Županiji stalo do prosvjetnih djelatnika.

-Nitko od nas ne može samostalno postići uspjeh, iza svakog našeg uspjeha stoji kolektiv u kojemu radimo. Trideset godina radim ovaj posao. Izdržala sam jer u svakom novom dana pronalazim ono što je u njemu dobro- rekla je Štefica Facko Vrban.

Brankica Žugaj, koja je nedavno, na mandat od pet godina, ponovno izabrana za ravnateljicu Gimnazije Velika Gorica rekla je da joj je želja da kroz naredno petogodišnje razdoblje ova škola preseli u nove prostore, primjerenije suvremenim metodama održavanja nastave. Zamjenica Žužak i pročelnica za prosvjetu Mirela Katalenac podsjetile su da je Županija u ovogodišnjem proračunu predvidjela sredstva za izradu studije koja bi trebala pokazati opravdanost ovakve inicijative. Trenutno je Gimnazija Velika Gorica 'podstanar' u zgradi velikogoričke Srednje strukovne škole.

 

Objavljeno u Zagrebačka županija

Osnovna škola Vukovina do jeseni bi trebala poprimiti novi izgled. Zgrada škole koja je izgrađena 1976. godine tijekom ljeta u potpunosti bi se trebala energetski obnoviti, čime će gotovo 600 đaka dobiti kvalitetnije uvjete za školovanje.

-Naša je želja da radovi krenu već krajem školske godine te da se do početka rujna odradi i što više radova, koji će zasigurno potrajati do kraja listopada. Jedna od glavnih mjera koja će se raditi zamjena je pročelja, odnosno stavljanje nove fasade. Osim toga zamijenit će se krovište, kompletna stolarija, uvođenje nove modernije i štedljivije rasvjete, uvođenje novog sustava grijanja, gdje će se stari sustav grijanja na lož ulje zamijeniti peletima, dok će se u dvoranu uvesti podno grijanje- informirao nas je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić.

Ovim mjerama škola će dobiti novo lice i bit će modernija i sigurnija za boravak djece.

-Hvala Gradu što nas prati i prepoznaje naše potrebe. Ovo će nam biti veliki poticaj za daljnji rad- istaknuo je ravnatelj škole Damir Bedić.

Ukupna vrijednost projekta je 9,2 milijuna kuna, od čega je 3,7 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim škole u Vukovini, energetska obnova očekuje i Osnovnu školu Nikole Hribara, gdje je za sljedeći tjedan najavljena uvodna konferencija koja će označiti početak samog projekta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Velika Gorica
Utorak, 19 Veljača 2019 12:11

Zelinskim đacima stigli tableti

Učenici petih i sedmih razreda Osnovne škole Dragutina Domjanića u sklopu projekta "Škola za život" od sada u svojem učenju koriste i tablete. Za sada je riječ o 184 tableta, a uskoro će ih dobiti i 85 učenika prvih razreda.

-Ovo je jedan novi korak u obrazovnoj reformi za naše učenike i njihove učitelje. Vjerojatno i roditelje. Nove tehnologije nameću se same od sebe, mi moramo odlučiti u kojoj su mjeri potrebne u samoj nastavi. To je i cilj ove faze eksperimentalne provedbe; istražiti jesu li tableti potrebni, bi li ih trebao imati svaki učenik ili bi ih se moglo u manjem broju uvesti kao dio nastavnih sredstava. Drago mi je što smo ušli u "Školu za život". Iako ima trenutaka kada se zapitamo o nekim detaljima, sigurna sam da nas jedino pitanja i mogu dovesti do pravih i primjenjivih odgovora- kazala je ravnateljica škole Gordane Čosić.

“Škola za život” naziv je eksperimentalnog programa čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Osnovna škola Dragutina Domjanića jedna je od 48 odabranih osnovnih škola iz svih županija u Republici Hrvatskoj koja sudjeluje u programu. Eksperimentalni program provodi se od jeseni 2018. godine u 1. i 5. razredima te u 7. razredima za predmete biologija, kemija i fizika.

Objavljeno u Sveti Ivan Zelina
Utorak, 19 Veljača 2019 08:55

Zagrebački učenici ovih dana žive LiDraNo

U Satiričkome kazalištu Kerempuh zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević otvorila je LiDraNo 2019., 28. smotru literarnoga, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a u organizaciji Grada Zagreba, OŠ Antuna Gustava Matoša i prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

-Sretna sam što sam i ja s vama dio ovog, dječjim entuzijazmom i iskrenošću prožeta susreta ideja, kreativnosti i mladosti našeg grada koja će pred nas podastrijeti nadahnute riječi i stihove te bogatstvo svoga duha i mašte- rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

Zamjenica je također dodala kako ova smotra pruža priliku za susrete s djecom, ali i s mentorima i voditeljima programa koji tijekom godine pripremaju osnovnoškolce i srednjoškolce za nastup na LiDraNu. Osim zamjenice prisutnima se obratila i Jadranka Žarković-Pečinković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

-U našem odgojno-obrazovnom sustavu moramo njegovati kreativnu komponentu jer s pomoću nje mladi mogu iskazati svu svoju maštu, entuzijazam i ljubav prema onome što rade te mogu otkrivati nove i začudne svjetove- poručila je Žarković-Pečinković.

Antonio Jurčev, ravnatelj Osnovne škole Antuna Gustava Matoša i predsjednik Povjerenstva za provedbu LiDraNa 2019. je rekao kako Zagreb i učenici ovih dana žive LiDraNo.

-Djeca ovdje mogu pokazati sve svoje umjetničke sklonosti te mogu biti mali novinari, pisci, pjesnici i glumci- zaključio je ravnatelj Jurčev.

Za vrijeme trajanja smotre do 21. veljače, više od tisuću učenika u pratnji učitelja i nastavnika – mentora će predstaviti svoje književne i novinarske uratke, sudjelovat će na okruglim stolovima te će se predstaviti pojedinačnim i grupnim scenskim nastupima.

Objavljeno u Grad Zagreb

Koliko je Zagrebačka županija orijentirana na razvoj obrazovanja najbolje svjedoče brojke. Gotovo 40 posto proračuna - prihodi ovogodišnjega planirani su u iznosu od preko 411 milijuna kuna - otpada na investicije i materijalna ulaganja u školstvu. Stoga je župan Stjepan Kožić, za obilaska Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i Osnovne škole Ante Kovačića u Mariji Gorici, s ponosom ustvrdio da Zagrebačka županija, u usporedbi s drugim županijama, najviše u državi ulaže u obrazovanje.

-Unatoč tome, potrebe su i dalje velike. Pozivam ministarstva znanosti i obrazovanja i regionalnog razvoja na zajedničko investiranje u kapitalne školske objekte- rekao je župan.

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Županija je zadnjih godina uložila preko 4,3 milijuna kuna, samo krajem lanjske godine nešto više od 646 tisuća kuna. Ovim je novcem opremljena školska kuhinja, nabavljena je informatička oprema i garderobni ormarići, uređene su svlačionice.

-Izuzetno sam sretan što i ova škola koristi moderne tehnologije, poput pametne ploče. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu ovakvih ploča, kako bi svaka osmogodišnja škola imala barem jednu. Cijena jedne je oko 50 tisuća kuna- rekao je župan.

Ravnatelj škole, Renato Šintić ustvrdio je da će opremanjem školske kuhinje djeca odsad moći dobiti i ručak, a ne samo mliječni obrok.

-Informatički smo dobro opremljeni, svaka učionica ima pametnu ploču, i zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa Županijom možemo reći da su se zadnjih godina doista dogodila kapitalna ulaganja u našu školu- naglasio je Šintić.

Župan je također podsjetio i na značajne investicije u energetskoj obnovi škola. Energetska obnova školskih objekata u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Rakovom Potoku, prijavljena je za bespovratna europska sredstva. Predviđena cijena radova je 64 milijuna kuna. Prva će se energetski obnoviti zgrada velikogoričkih srednjih škola za što je Županiji odobreno bespovratnih 15,1 milijun kuna, dok će Županija iz vlastitoga proračuna osigurati 15,7 milijuna kuna.

Objavljeno u Brdovec
Stranica 1 od 12

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti